Nokvorsten reparatie: aan deze kosten kan je denken

Bijgewerkt op

Heb je last van een lekkage aan het dak? Dan kan het zijn dat de nokvorsten los zitten. Wat een nokvorst reparatie kost, ontdek je hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 881 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten voor een nokvorsten reparatie

Nokvorsten zijn de speciale, halfronde dakpannen die je bovenop jouw schuine dak vindt. Ze sluiten de twee helften van een dakpannen dak af en zorgen dat het dak goed waterdicht is. Heb je last van lekkage bij het dak, dan kan het zijn dat de nokvorsten niet meer goed vast liggen of poreus zijn. Je kan de nokvorsten opnieuw vastzetten of vervangt ze als ze niet goed genoeg meer zijn.

Kosten nokvorst reparatie

Soort klusGemiddelde prijs
Inspectie van het dak€ 50,- tot € 150,- 
Nokvorsten vastzetten€ 50,- tot € 60,- per strekkende meter
Nokvorsten vastzetten in kunststof mortel€ 70,- tot € 80,- per strekkende meter
Nieuwe nokvorst€ 10,- per stuk

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat het vastzetten van nokvorsten ongeveer kost. Heb je last van een lekkage of losliggende dakpannen en weet je niet wat de oorzaak is? Met een dakinspectie bepaalt de vakman allereerst wat er mis is. Zijn losliggende nokvorsten de oorzaak, dan voert hij de herstelwerkzaamheden uit. Meestal kan de vakman de oude nokvorsten hergebruiken. Als deze te poreus zijn, betaal je ook kosten voor nieuwe exemplaren.
Nokvorsten reparatie

Wat bepaalt de prijs?

De prijs die je betaalt voor het herstellen van de nok van jouw dak is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Reparatie of renovatie
 • Bevestigingsmethode nokvorsten reparatie
 • Staat van de rest van het dak

Reparatie of renovatie

Nokvorsten sluiten de twee dakhelften aan de bovenzijde van het dak af en zorgen ervoor dat er geen water je woning in komt. Als je last hebt van een lekkage aan het dak, kan het zijn dat de vorsten niet meer vast op de nok liggen. Bij oudere huizen zijn de vorsten meestal bevestigd met cement of specie. Dat wordt poreus in de loop der tijd, waardoor de vorsten los komen te liggen. Zijn de nokvorsten zelf nog goed, dan is een reparatie voldoende om jouw dak weer waterdicht te maken.

Zijn de nokvorsten zelf ook aan vervanging toe, omdat ze broos, gebroken of gescheurd zijn, dan is het herstellen van de verbinding tussen vorst en dak niet genoeg. Nokvorsten kan je vaak via de vakman kopen. Om kosten te besparen, kan je er ook voor kiezen deze zelf aan te schaffen, of misschien heb je in de schuur nog wel wat extra nokvorsten liggen.  Is het nodig om ook de vorsten te vervangen of kies je voor een andere verbindingsmethode om de nokvorsten vast te zetten op het dak, dan spreek je van een nokvorsten renovatie. De kosten voor een renovatie liggen logischerwijs vaak wat hoger dan die voor een reparatie.

Welke optie op jouw dak van toepassing is kan de vakman vaak bepalen als hij op het dak is geweest om de situatie in te schatten. Als je zelf niet weet waar de lekkage vandaan komt en hoe de staat van jouw dak en nokvorsten precies is, is het voor de vakman vaak lastig om een exact prijsvoorstel vooraf te geven. Als je de vakman eerst langs laat komen voor een dakinspectie, kan hij je op basis van zijn bevindingen aangeven wat de herstelwerkzaamheden gaan kosten.

Bevestigingsmethode nokvorsten reparatie

Bij oudere huizen zijn de nokvorsten vaak bevestigd met cement. Na verloop van tijd brokkelt het cement af, waardoor er vocht tussen de cementen delen kan komen. Als dat vocht in de winter bevriest, zet het uit. Cement heeft echter niet de eigenschap om uit te kunnen zetten of te krimpen. Het gevolg: scheuren in de cementen bevestigingslaag en losliggende nokvorsten.

Laat je de nokvorsten opnieuw bevestigen op het dak, dan kan de vakman hiervoor verschillende bevestigingsmaterialen voor gebruiken:

 • Cement
  Liggen er slechts enkele nokvorsten los en is de schade niet heel groot, dan ligt het voor de hand om de nokvorsten weer met cement vast te zetten. Cement is echter niet flexibel en is daarom uiteindelijk een minder duurzame oplossing dan dakpasta of een kunststof mortel.
 • Dakpasta of kunststof mortel
  Een alternatief voor cement is een dakpasta of kunststof mortel. Dit materiaal zorgt voor een betere hechting tussen de dakpannen en vorsten dan cement. Zo blijft de verbinding langer in tact. Ook is een dakpasta of kunststof mortel flexibel en daardoor beter bestand tegen wind en regen. Kies je ervoor de vorsten hiermee te bevestigen, dan is het slim om direct alle vorsten te laten doen. Zo weet je zeker dat jouw dak er weer een tijd tegen kan. De vakman kiest er dan vaak voor om de bovenste rij dakpannen te verwijderen, schoon te maken en terug te leggen. Als je de bestaande nokvorsten kan hergebruiken, maakt hij deze mos- en algenvrij. Exemplaren die in te slechte staat zijn, vervangt hij voor nieuwe. Zijn de dakpannen schoon en droog, dan brengt hij de dakpasta of een dikke laag kunststof mortel aan op de bovenste rij dakpannen. Tot slot drukt hij de nokvorsten in de mortel en creëert daarmee een waterdichte verbinding.

Staat van de rest van het dak

Als je last hebt van lekkage door losliggende nokvorsten, is de kans groot dat jouw dak al wat ouder is. De cementen verbindingslaag laat immers niet zomaar los. En ook als de nokvorsten los zijn gaan liggen als gevolg van bijvoorbeeld een storm, kan het zijn dat er meer schade is, die je op het eerste gezicht minder goed ziet. Het is dan ook slim om de vakman direct te laten kijken naar de staat van de rest van het dak.

 • Roesten stalen spijkers
  Bij een dak ouder dan veertig jaar, is voor de bevestiging van de daklatten vaak gebruik gemaakt van gewone stalen spijkers. Door de lekkage in de nok, kunnen deze gaan roesten. De latten kunnen los komen te liggen, waardoor de pannen scheef komen te liggen. Met alle (lekkage)gevolgen van dien. Een (vroegtijdige) dakinspectie door een vakman kan grote problemen voorkomen.
 • Slechte staat latten of dakpannen
  Blijken de latten of dakpannen toch niet goed genoeg meer te zijn, dan zul je dit moeten verhelpen. Stel je deze klus te lang uit, dan zijn verdere lekkages onvermijdelijk. Een vakman kan jou precies vertellen wat er nodig is om jouw dak weer waterdicht te krijgen. Gaat het om het vervangen van enkele dakpannen? Moeten de daklatten ook vervangen worden? En gaat dat dan over het hele dak of enkele delen? Ook kan hij jou adviseren op welke termijn je dat het beste kan doen. Is jouw dak in een te slechte staat, dan doe je er verstandig aan het hele dak te vervangen. Dan spreken we van een dakrenovatie. Moet je jouw dak renoveren, dan hangt daar wel een ander prijskaartje aan. Voor het renoveren van een dak van een rijtjeshuis houd je rekening met een bedrag tussen € 3.000,- en € 5.000,-. 
  Ga naar prijsinformatie dakpannen vervangen

Onderhoud aan de nokvorsten

Zijn de nokvorsten weer stevig vastgezet, dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk goed blijven. Een dak heeft heel wat te verduren door temperatuurwisselingen, regen en wind. Goed onderhoud van je dakpannen en nokvorsten helpt om de levensduur van jouw dak te verlengen. Verwijder daarom regelmatig mossen, algen en andere vervuiling van jouw dakpannen en nokvorsten. Als je de kennis en middelen hebt om dit zelf veilig te doen, bespaar je kosten. Heb je hier liever geen omkijken naar, dan kan je periodiek dakonderhoud of een dakreiniging ook uitbesteden aan een vakman.

Een vakman gebruikt een speciale hogedrukreiniger om de dakpannen niet te beschadigen. Zijn de dakpannen en nokvorsten schoon, dan kan je ervoor kiezen de dakpannen en nokvorsten te laten voorzien van een speciale, beschermende coating. Deze coating maakt de dakpannen en nokvorsten minder poreus, zodat jouw dak weer een aantal jaar extra beschermd is tegen mos- en algengroei. Besteed je het dakonderhoud uit aan een vakman, dan kan je denken aan een prijs tussen de € 8,- en € 20,- per vierkante meter.

Nokvorsten vastzetten door ervaren professionals

Liggen de nokvorsten los op jouw dak? Of heb je last van lekkage bij het dak, maar weet je niet precies wat de oorzaak is? Dan is het slim om een vakman te vragen dit probleem voor je verhelpen. Je weet dan zeker dat het werk professioneel, netjes en veilig gebeurt.

Thomas van Dakwerk de Molen zegt hierover: "Wij adviseren om het hele dak na te lopen als de nokvorsten slecht zijn. Als er lekkage is ontstaan en de spijkers en latten zijn slecht dan zie je dit niet meteen. Helemaal als ze nog niet helemaal slecht zijn. De kans is echter groot dat het roesten doorgaat en er binnen korte tijd ernstige lekkage ontstaat."

Heb je verstand van zaken, dan kan je deze klus zelf uitvoeren. Houd er dan wel rekening mee dat je wel kosten maakt voor bijvoorbeeld het huren van een steiger. Schakel je een vakman in om deze klus uit te voeren, dan heeft hij de extra benodigdheden, zoals een steiger of valbeveiliging, vaak zelf tot zijn beschikking. Ook ziet een vakman vaak snel wat het probleem is en kan hij je adviseren over de beste oplossing. Zijn er zwakke plekken die op den duur problemen kunnen veroorzaken, dan kan hij je daar ook op wijzen. Kortom, heb je niet de juiste kennis, kunde en middelen om veilig het dak op te gaan, dan laat je deze klus het beste uitvoeren door een ervaren vakman.

Via Werkspot kom je snel in contact met vakkundige dakwerkers, die de nokvorsten vastzetten of een dakinspectie kunnen uitvoeren. Plaats je een klus op Werkspot, dan vergelijk je eenvoudig profielen van ervaren vakmensen. Ook kan je reviews van andere klanten bekijken om de meest geschikte vakman voor jouw nokvorst reparatie te vinden.