Wat kost gemiddeld het plaatsen van dakplaten?

Bijgewerkt op

Overweeg jij om dakplaten te plaatsen op je dak? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Werkspot heeft de gemiddelde kosten op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 940 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Prijzen dakpanplaten

De prijs die jij betaalt voor de dakpanplaten zijn afhankelijk van een aantal zaken:

 • Welk materiaal kies je?
 • Zijn de dakpanplaten geïsoleerd of niet? 
Niet-geïsoleerd per m²Geïsoleerd per m²
Kunststof€ 25,- tot € 50,-€ 35,- tot € 70,-
Aluminium€ 15,- tot € 20,-€ 20,- tot € 25,-
Staal€ 10,- tot € 15,-€ 15,- tot € 20,-

Dit zijn indicatieve prijzen. De exacte prijs van dakplaten is afhankelijk van een aantal factoren. Een professional kan de exacte prijs geven als hij de situatie heeft gezien en jouw wensen heeft gehoord.

Wat kost gemiddeld het plaatsen van dakplaten? 

Je denkt er misschien niet direct aan, maar dakplaten kunnen een alternatief zijn voor dakpannen. Zeker als je een beperkt budget hebt. Wanneer je voor dakplaten kiest, ben je goedkoper uit en is de klus sneller klaar. Het installeren van dakplaten is vaak eenvoudiger dan het plaatsen van dakpannen. Toch is het goed om je te realiseren dat je op grote hoogte aan het werk bent. Een dakdekker is gewend om op deze hoogte te werken en rondt de klus veiliger en sneller af dan wanneer jij zelf het dak opgaat. Daarnaast kun je er bij een vakman op vertrouwen dat het eindresultaat netjes is. Zo weet jij zeker dat je nog jaren plezier hebt van je dak. 

Gemiddelde kosten dakplaten

Je betaalt de dakdekker over het algemeen per vierkante meter. Voor een prijsvoorstel op maat, kun je het beste verschillende offertes opvragen. Via Werkspot kom je in contact met ervaren dakdekkers die jouw klus professioneel kunnen uitvoeren. 

Hoe kies je de juiste dakplaten? 

Wanneer je dakplaten wilt laten plaatsen op je dak, kun je kiezen uit verschillende soorten. Dit heeft te maken met je beschikbare budget, maar ook met de uitstraling. Wanneer de dakplaten voor je woning zijn, is het goed om te weten dat in dat geval mensen vaak kiezen voor dakpanplaten. Sandwichpanelen, trapezium platen en golfplaten passen doorgaans beter op industriële objecten zoals bedrijfspanden, schuren en stallen. 

Dakpanplaten

Zoals de naam al zegt, lijken dakpanplaten qua uitstraling erg op dakpannen. Deze dakplaten zijn van te voren al gemaakt in de fabriek. De vakman monteert de dakplaten vervolgens eenvoudig op het dak. De dakpanplaten zijn gemaakt van staal, aluminium of kunststof. Het grootste verschil tussen de materialen is de sterkte. Stalen dakpanplaten gaan over het algemeen langer mee en zijn minder gevoelig voor de verschillende temperatuurverschillen. Dit betekent dat de dakplaten minder uitzetten bij heel warm of heel koud weer. 

Dit wil overigens niet zeggen dat stalen dakplaten altijd de beste keuze zijn voor jouw dak. Voor huizen aan de kust is het bijvoorbeeld vaak slimmer om te kiezen voor aluminium dakpanplaten. Dit materiaal roest minder snel dan staal. En je kunt je voorstellen dat je liever geen verroest dak krijgt.

Wanneer je het belangrijk vindt om met licht materiaal te werken, bijvoorbeeld omdat je de dakconstructie niet wilt vervangen, kan kunststof een goede optie zijn. Hou er wel rekening mee dat de vakman dit materiaal extra goed moet vastmaken. Kunststof is namelijk erg gevoelig voor wind. Voordeel van kunststof is wel dat je iets minder geluidshinder hebt.

Verschil met dakpannen

Dakpanplaten zijn vaak een goedkoper alternatief voor dakpannen. Maar wat is nu precies het verschil? Wij hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet. 

 • Dakpanplaten zijn lichter dan dakpannen. Wanneer jouw dak een minder stevige dakconstructie heeft, kan het daarom verstandig en goedkoper zijn om te kiezen voor dakpanplaten. Laat dit wel altijd goed beoordelen door een dakdekker. Je denkt misschien geld te besparen, maar wanneer jouw dakconstructie echt aan vervanging toe is, kun je dit niet maskeren door te kiezen voor platen.
 • Dakpanplaten zijn eenvoudiger te leggen. De dakdekker is dus sneller klaar met de klus. Dit merk je direct in de kosten. Ook is het materiaal goedkoper dan dakpannen. 
 • Dakpanplaten gaan gemiddeld zo'n vijftien jaar mee en hebben hierdoor een minder lange levensduur dan dakpannen. Wanneer jij in een woning woont waar je meer dan twintig jaar gaat wonen, is de kans dus groot dat je nogmaals moet investeren in een nieuw dak. 
 • Met dakpanplaten heb je meer geluidsoverlast dan met dakpannen. Dit kun je overigens wel grotendeels oplossen door te kiezen voor een goede isolatie. 
 • Bij dakpanplaten heb je een grote kans dat er vocht (condens) tussen de platen komt. Bijvoorbeeld door slechte ventilatie of extreme temperatuurverschillen. Dit kun je deels oplossen door anti-condens folie aan te laten brengen onder de platen. De dakdekker neemt dit vaak mee in zijn prijsvoorstel. 
 • Door het gladde materiaal heb je bij dakpanplaten minder kans op mos- en algvorming. Dit kun je overigens ook bij dakpannen eenvoudig voorkomen. Hiervoor moet de dakdekker dan een speciale coating aanbrengen. 

Sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn dakplaten die vooraf geïsoleerd zijn. Tussen twee lagen staal is een laag isolatie aangebracht: vandaar de naam sandwich. Een sandwichpaneel is echter niet per definitie geschikt voor jouw dak. Dit heeft vooral te maken met de industriële uitstraling. Daarnaast is het vaak goedkoper om na het plaatsen van dakplaten op je woning het dak van binnenuit te isoleren. Dit geeft vaak ook een beter resultaat.

Trapezium dakplaten

Hoewel trapezium dakplaten nog lang niet zo populair zijn als dakpanplaten, zijn deze dakplaten wel bezig aan een opmars. De uitstraling is minder traditioneel dan dakpannen. Nederlanders die een strakke uitstraling willen, kunnen daarom ook kiezen voor trapezium dakplaten. Voordeel van deze dakplaat is dat hij erg functioneel is. Deze daken zijn goedkoop te produceren, voeren het water goed af en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Golfplaten

Door de uitstraling van de golfplaat kiezen veel mensen niet voor golfplaten op het dak. Hiervoor is de eerder besproken dakpanplaat een stuk populairder. Maar wanneer jij op zoekt bent naar materiaal voor jouw hobbyschuur of berging is een golfplaat zeker een materiaal om te overwegen.

Golfplaten kun je in verschillende materialen kopen: kunststof, aluminium of bitumen. Wanneer je voor een langdurig resultaat gaat, kies je voor aluminium golfplaten. Dit materiaal gaat zeker vijf keer zo lang mee omdat het materiaal bijvoorbeeld niet roest. Dit zie je wel direct terug in de prijs. Aluminium golfplaten zijn gemiddeld zo'n drie keer duurder. 

**Wat kun je met de vakman bespreken? **

Om te bepalen of en welke dakplaten geschikt zijn voor jouw dak, kun je de volgende zaken met de dakdekker bespreken.

 • Wat is de hellingshoek van het dak?

Dakplaten zijn niet geschikt voor elk dak. Grofweg is het advies om dakplaten alleen te plaatsen op daken met een minimale hellingshoek van zo'n acht graden. Voor golfplaten kan deze hellingshoek zelfs nog iets groter zijn. Je kunt de hellingshoek van je dak zelf berekenen, maar verstandiger is om dit te vragen aan de vakman. Zo voorkom je dat je advies krijgt op basis van een verkeerde berekening. 

 • Wat is de totale oppervlakte van het dak? 

Voor elke dakklus is het belangrijk om te bespreken om hoeveel vierkante meter het gaat. Het aantal vierkante meter is bepalend voor de prijs. Je kunt het aantal vierkante meters zelf berekenen, maar je kunt dit natuurlijk ook aan de vakman vragen. Zo krijg je een prijsvoorstel gebaseerd op het werkelijk aantal vierkante meters. Op basis van het aantal vierkante meters blijkt al snel of jij uit de voeten kunt met de standaardmaat dakplaten of dat je uit moet wijken naar dakplaten die op maat zijn gemaakt. Overigens zijn beide opties eenvoudig te bestellen. Je dakdekker kan je hier meer over vertellen.  

 • Moet het dak geïsoleerd worden? 

Je wilt natuurlijk niet onnodige stookkosten maken. Daarom is het verstandig om met de dakdekker te overleggen of je dak geïsoleerd moet worden. Naast de isolatie voor de stookkosten is isolatie ook aan te raden om het geluid te dempen. Zeker in een regenachtig land als Nederland. Dakplaten laten het geluid namelijk veel eenvoudiger door dan dakpannen. Isolatie kan helpen om het geluid te dempen. In ons land zijn verschillende regelingen die het aantrekkelijk maken om je huis te isoleren. Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijke premies en subsidies waar jij gebruik van kunt maken

Ben jij op dit moment aan het sparen om natuurlijk licht te krijgen op de zolder, bijvoorbeeld door een dakraam of dakkapel? Of is de kans aanwezig dat er een gezinsuitbreiding komt waardoor je een volwaardige kamer van de zolder wilt maken? In beide gevallen is het slim om dit alvast met de vakman te bespreken. Het plaatsen van een dakkapel of dakraam is namelijk lastiger op een dak met dakplaten. Dit betekent dat je op dat moment meer betaalt voor de klus. Overigens hoeft dit niet doorslaggevend te zijn voor de keuze voor welke dakbedekking je moet gaan. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden en vooraf te overleggen met de dakdekker. 

 • Wat is jouw budget? 

Je hoeft natuurlijk niet het achterste van je tong te laten zien, maar vaak is het wel slim om vooraf met de vakman jouw budget te bespreken. Dan kan de dakdekker jou het beste advies geven. Zeker wanneer jij iets meer budget hebt, kun je beter kiezen voor een andere oplossing op jouw dak. Andere soorten dakbedekking gaan namelijk langer mee. Zeker wanneer je zorgt voor regelmatig onderhoud. 

Dakplaten of dakpannen? 

Twijfel jij of dakplaten de juiste oplossing zijn voor jouw dak? Laat je in ieder geval altijd goed voorlichten door een vakman. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je liever kiest voor dakpannen. Hier lees je alvast meer over de zaken waar je op kunt letten en wat de gemiddelde prijs is van het monteren van de dakpannen. 

 • Bezoek de speciale pagina over dakpannen

Advies van een vakman

Wanneer jij dakplaten wilt laten plaatsen op jouw dak is het verstandig om je goed te laten voorlichten door een vakman. Werkspot heeft alvast een professional gevraagd naar zijn advies. 

André van Kasteren van Van Kasteren Dakwerken: "Dakpanplaten zijn echt een low budget oplossing. De consument moet er rekening mee houden dat je onder dakplaten veel condens krijgt. Zeker wanneer de dakplaten gebruikt worden in een woning. Mensen produceren nu eenmaal vocht en dat stijgt naar boven. Dit heeft een nadelig effect op de dakplaten."