Wat is de gemiddelde prijs van dakleer op jouw dak?

Bijgewerkt op

Is jouw licht hellende of platte dak toe aan vervanging? Je kunt voor dakleer kiezen. Werkspot heeft de gemiddelde kosten op een rijtje gezet.

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 605 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs dakleer

Dakleer is een stuk goedkoper dan andere dakbedekkingen. Deze bitumen dakbedekking legt de dakdekker meestal in rollen op je dak. De dakdekker bepaalt zijn prijs op basis van:

 • Aantal uur dat hij aan het werk is
 • Dakleer: prijs per rol
 • Aantal vierkante meters
 • Soort dak (licht hellend of plat)
 • Verwijderen oud materiaal 

Het is dus lastig om een specifieke prijs te geven voor het plaatsen van dakleer. Onderstaande tabel geeft je wel een idee aan welke kosten je kunt denken.

Soort klusGemiddelde prijsGemiddelde levensduur
Dakleer plaatsen€ 25,- tot € 50,- per m²Circa 25 jaar
Repareren dakleerCirca € 250,-  -

Waarom kiezen voor dakleer? 

Dakleer, ook wel bitumen en/of teerhoudende dakbedekking, behoort tot de goedkoopste vormen van dakbedekking. Wanneer je kiest voor dakleer is jouw woning of schuur goed beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. De lagere prijs van dakleer zie je terug in de kwaliteit. Een dak met dakleer moet je eerder vervangen, dan bijvoorbeeld een pannendak. Zeker wanneer je onvoldoende aandacht hebt voor het onderhoud van het dak.

Zelf doen of uitbesteden? 

Wanneer je handig bent, kun je overwegen om de rollen dakleer zelf aan te brengen. De rollen dakleer krijg je in rollen per één meter. Dit maakt het eenvoudiger om het dakleer zelf op je dak te bevestigen. Toch komen mensen die het dakleer zelf aanbrengen, snel bedrogen uit. Ook wanneer het dakleer alleen bedoeld is voor de schuur.

Zo moet je besluiten of je het materiaal lijmt of brandt. En zijn er aardig wat stappen die je moet nemen om te voorkomen dat je lekkages krijgt. Ben jij van plan om dakleer aan te brengen op het dak van jouw woning? Dan moet je ook nog eens op grote hoogte aan het werk en is het in veel gevallen slim een steiger te huren. Dan ben je dus niet alleen de kosten voor het materiaal kwijt, maar ook voor het huren van een steiger. En je investeert natuurlijk ook je eigen tijd.

Daarnaast is het goed om je te beseffen dat de kans groot is dat particulieren het dakleer niet op de juiste manier bevestigen. Met alle gevolgen van dien. In dit geval moet je namelijk een vakman inhuren om de schade te herstellen. Je bent dan niet alleen de kosten kwijt voor het leggen van de dakbedekking. Je betaalt de vakman ook voor de uren die hij bezig is om jouw werk te herstellen. Bedenk dus goed of jij echt voldoende kennis in huis hebt om zelf het dakleer aan te brengen. In de meeste gevallen ben je goedkoper uit wanneer je direct een vakman inschakelt.

Verwijderen oud materiaal

Wanneer jouw dak aan vervanging toe is, verwijdert de vakman in de meeste gevallen eerst het oude materiaal. Na het verwijderen van het oude materiaal kan de vakman de nieuwe laag dakleer aanbrengen. Hou er wel rekening mee dat het oude materiaal niet zomaar bij het huishoudelijk afval kan. Maak dus duidelijke afspraken over het afvoeren van het materiaal met de vakman. Spreek jij af met de vakman dat jij zelf het afval afvoert? Laat je dan goed voorlichten door jouw gemeente. Elke gemeente heeft andere regels voor het afvoeren van dakbedekking.

Heb je op dit moment een dak waar asbesthoudend materiaal voor is gebruikt? Dan mag de vakman niet zomaar aan de slag op het dak. Zeker wanneer het om grotere oppervlakten gaat, moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf aan de slag. Deze kosten moet de huiseigenaar betalen. Naar verwachting komt er in 2024 een volledig verbod op asbestdaken en moeten alle asbestdaken verwijderd zijn.

De vakman hoeft overigens niet altijd de vorige dakbedekking te verwijderen. Zit er op dit moment ook dakleer op je dak? Dan controleert de dakdekker of het dakleer nog in een goede staat is. Wanneer dit het geval is, kan hij er voor kiezen om de nieuwe laag dakleer over de bestaande dakbedekking heen te branden. En dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Repareren dakleer

Is het dakleer op jouw dak nog niet volledig aan vervanging toe, maar is een deel wel beschadigd? Dan kun je ook een vakman vragen om een deel van het dak te vervangen. De vakman is in dit geval zeker een halve dag bezig, inclusief reistijd. Daarom rekent de vakman gemiddeld voor de reparatie van dakleer € 250,-.

Tip! Achterhaal altijd goed of het om een duurzame reparatie gaat. Een vakman kan er namelijk ook voor kiezen om het dak alleen te herstellen met kit. In dit geval heb je binnen enkele jaren weer een lekkage. Je betaalt dan een stuk minder per keer, maar uiteindelijk ben je duurder uit.

Dakleer leggen

Voor de vakman het dakleer legt, controleert hij eerst of regen voldoende weg kan van het dak. Het dak mag daarom niet volledig plat zijn, er moet altijd een hele lichte helling zijn. Anders blijft het water op het dak staan en dit tast het dakleer aan. Naast voldoende afschot moet het dak ook een goede hemelwaterafvoer hebben.

De vakman brandt of lijmt het dakleer vast aan het dak. Door een brander te gebruiken zorgt hij ervoor dat het dakleer iets vloeibaar is. Dit zorgt ervoor dat het dakleer goed hecht aan het dak. Bij het plaatsen van het dak zorgt de dakdekker dat de stroken dakleer elkaar met tien centimeter overlappen. Zo voorkomt hij dat er vocht en vuil onder het dakleer kan komen. Wanneer dit niet secuur gebeurt, gaat het dakleer een stuk minder lang mee.

Naast het plaatsen van het dakleer is het plaatsen van een zogeheten daktrim van belang. De vakman bevestigt de daktrim aan de rand van het dak en beschermt het platte dak daarmee extra tegen lekkage. Dit zorgt er ook voor dat de dakbedekking stevig op zijn plek blijft zitten. Zonder daktrim loop je het risico dat er tussen de isolatie en het dakleer vuil en vocht komt. Bij vorst gaat dit uitzetten en ontstaan er kiertjes tussen de lagen. Hiermee vergroot de kans op lekkage enorm.

Gedeeld dak

Dakleer is eenvoudig toe te passen op platte daken. Deel jij een dak met je buren? Dan kun je niet altijd zomaar kiezen voor dakleer. Zeker niet wanneer er op dit moment bijvoorbeeld EPDM op het dak ligt. Om te zorgen dat het dak van jou en je buren waterdicht is, is het belangrijk dat de aansluiting goed gebeurt. Voor de dakdekker is het lastig om een goede verbinding te maken tussen verschillende materialen. Je kunt in zo'n geval wel kiezen voor dakleer, maar de kans is dan groot dat er na een jaar lekkages ontstaan. Helemaal wanneer het een jaar met een strenge vorst is geweest.

In dit geval kun je dus beter samen met je buren het dak vervangen of kiezen voor het materiaal dat nu ook op het dak van de buren ligt.

Onderhoud dakleer

Wanneer je een nieuwe laag dakleer op je dak hebt laten leggen, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is onderhoud van het dakleer erg belangrijk. Je kunt zelf het dak op om het dakleer schoon te houden of hier een vakman voor vragen. Een vakman zorgt er jaarlijks voor dat de waterdoorvoer goed schoon blijft. Zo blijft het water niet te lang op het dak staan.

Voor- en nadelen dakleer

Of dakleer de beste keuze is voor jouw dak is persoonlijk. De keuze voor de beste dakbedekking ligt aan jouw budget, maar ook aan je smaak. Samen met de vakman kun je bepalen of jouw dak ook geschikt is voor de dakbedekking die jij hebt gekozen. Om te bepalen of dakleer bij jou past, is het goed om de voor- en nadelen helder te hebben. Werkspot heeft ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordelen
 • Dakleer is een voordeligere keuze dan andere dakbedekkingen.
 • Dakleer beschermt jouw woning of schuur goed tegen vocht. 
 • Dakdekkers kunnen dakleer snel aanbrengen op jouw dak.
 • Dakleer is eenvoudig te repareren en de vakman hoeft het dakleer niet volledig te vervangen voor hij een nieuwe laag aanbrengt op het dak. 
Nadelen
 • De levensduur van dakleer is een stuk korter dan andere soorten dakbedekking. Wanneer je voor dakleer kiest, moet je dus sneller het materiaal wisselen. Zo is het niet ondenkbaar dat je in één woning twee keer een nieuwe laag dakleer moet laten aanbrengen. 
 • De vakman brengt het dakleer in banen aan, hierdoor vind je op daken met dakleer veel naden. Je kunt je voorstellen dat dit het risico op lekkage vergroot.
 • Je moet jaarlijks het dak inspecteren. Wanneer je dit niet doet, vergroot je de kans op lekkages. Dan blijft het vuil namelijk liggen en kan het water op het dak niet weg. 

Advies van een vakman

Heb jij besloten om je dak met dakleer te dekken? Dan ben je vast benieuwd hoeveel uur een vakman bezig is met jouw dak.

Maarten Moerkerken van Moerkerken Dakbedekkingen zegt hierover: "Het is een beetje afhankelijk of wij het dakleer over de huidige laag heen kunnen branden. Wanneer dit niet het geval is, zijn we ongeveer twee dagen bezig."

Prijsinformatie over andere klussen

 1. Buitenschilderwerk
 2. Airco installeren
 3. Dakterras aanleggen
 4. Plat dak isoleren

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

Vind een dakdekker dichtbij