Wat kost gemiddeld het vervangen van het dakbeschot?

Bijgewerkt op

Ga jij jouw dak laten vervangen? Het dakbeschot is een belangrijk onderdeel van jouw dak. Meer weten? Ontdek hier de gemiddelde prijzen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 909 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs dakbeschot

Voor het plaatsen van een nieuw dakbeschot krijg je te maken met verschillende zaken. Zo betaal je het arbeidsloon van de dakdekker en het materiaal voor de renovatie dakplaten. Om een goed inzicht te krijgen in de kosten is het daarbij cruciaal om het aantal vierkante meters van je dak te weten. Het aantal vierkante meters bepaalt namelijk hoeveel materiaal de dakdekker moet inkopen en hoeveel uur hij precies bezig is met de klus. Aangezien de dakdekker ook de oude dakbedekking moet verwijderen en weer terugplaatsen, brengt hij ook deze kosten in rekening. Tot slot is het goed om te weten dat de dakplaten in verschillende diktes worden geleverd. Hoe dikker de plaat, hoe duurder het materiaal.

SoortGemiddelde prijs
Dakbeschot vernieuwen€ 85,- tot € 150,- per m²
Dakplaat voor dakbeschot€ 20,- tot € 30,- per m²
Tarief vakman€ 40,- tot € 50,- per uur

*Dit zijn indicatieve prijzen. De exacte prijs kan een specialist bepalen als hij de situatie heeft gezien. Plaats een opdracht om in contact te komen met geïnteresseerde professionals.

Wanneer moet het dakbeschot vervangen worden?

Van het dak van jouw woning is de dakbedekking het meest zichtbaar. Natuurlijk bepaalt de dakbedekking het aangezicht van jouw woning, maar de dakbedekking heeft ook een andere, essentiële functie. De dakbedekking beschermt namelijk het dakbeschot. Dit dakbeschot heeft een dragende functie voor de dakbedekking en beschermt jouw woning tegen weersinvloeden. Je kunt je voorstellen dat je daarom moet zorgen dat het dakbeschot in goede staat is.

Heb jij een oudere woning en is de dakbedekking niet meer in de beste staat? Dan is de kans groot dat er vocht bij het dakbeschot komt. Vocht bij het dakbeschot zorgt uiteindelijk voor lekkage. Het is dus belangrijk dat jij hier op tijd bij bent. In sommige gevallen kun je dan nog delen van het dakbeschot herstellen. Maar heeft het te lang geduurd voor je de lekkage hebt ontdekt? Dan kan het voorkomen dat je het volledige dakbeschot moet laten herstellen.

Zelf doen of uitbesteden? 

Misschien denk je erover na om het dakbeschot zelf te vervangen. Wanneer je veel ervaring hebt, kun je overwegen om deze klus zelf uit te voeren. Realiseer je wel dat je op grote hoogte aan het werk bent en dat je daarom de nodige voorzorgsmaatregelen moet nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede schoenen en een stevige ladder of steiger. Ook is het belangrijk dat je goed weet wat je het aan het doen bent. Niet alleen moet je de dakplaten van het dakbeschot naadloos op elkaar laten aansluiten, je moet ook de dakbedekking netjes verwijderen en weer terugplaatsen.

Kortom, het plaatsen van een dakbeschot is een specialistische klus waar je al snel fouten in maakt. Fouten die vervolgens extra kosten om te herstellen. Vaak is het daarom verstandig om een dakdekker in te huren. Hij weet precies wat er bij deze klus komt kijken en zorgt ervoor dat jij weer jaren plezier hebt van een stevig dakbeschot. Zo ben jij weer beschermd tegen het natte klimaat in ons land.

Waarom is het dakbeschot belangrijk? 

Je staat er vaak niet bij stil, maar jouw dak is opgebouwd uit verschillende lagen. Van buiten naar binnen heb je de dakbedekking, het dakbeschot en het dragende gedeelte.

 • Het dragende gedeelte van het dak, onderconstructie, heeft als belangrijkste functie om de stevigheid van jouw dak te garanderen. 
 • Het dakbeschot beschermt de bovenste verdieping van het huis tegen weersinvloeden. Ook sluit je met het dakbeschot de woning goed af en heeft daarmee een isolerende functie. Tot slot zorgt het dakbeschot voor draagkracht. Wanneer je geen dakbeschot zou hebben, kun je niet over het dak lopen om bijvoorbeeld isolatie aan te brengen en is je woning dus veel minder beschermd. 
 • De dakbedekking zorgt ervoor dat het dakbeschot en de dakconstructie beschermd zijn. Daarnaast zorgt de dakbedekking natuurlijk voor een mooie uitstraling van de woning. Ben jij benieuwd welke mogelijkheden je allemaal hebt voor het plaatsen van een nieuwe dakbedekking? En welke kosten hierbij komen kijken? Werkspot heeft het voor je op een rijtje gezet. 

Plaatsen dakbeschot 

Heb jij een vakman gevraagd om jouw dakbeschot aan te pakken? Dan heeft de vakman twee opties om het dakbeschot te plaatsen. Is niet jouw volledige dakbeschot aan vervanging toe, maar zijn er beperkte delen gaan rotten? Dan kan de vakman er ook voor kiezen om plaatselijk het dakbeschot te herstellen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

Tip! Bespreek de klus altijd goed voor met de vakman. Zo heb je vooraf een goed idee hoeveel het vervangen van het dakbeschot je gaat kosten en hoeveel dagen de vakman nodig heeft voor de klus. En weet je dus ook of er misschien een goedkopere oplossing is dan het volledig vervangen van het dakbeschot.

Staand dakbeschot
Een van de opties die de vakman heeft bij het plaatsen van het dakbeschot is het staand dakbeschot. Hierbij plaatst de vakman de dakplaten verticaal, staand dus. In de meeste gevallen kiest de vakman voor een staand dakbeschot. Op deze manier kan hij de meeste dakbedekking eenvoudig bevestigen, zoals bijvoorbeeld de dakpannen.

Liggend dakbeschot
Heb jij een dakbedekking van leisteen? Dan besluit de vakman vaak om het dakbeschot liggend aan te brengen. De planken worden dan horizontaal aangebracht op het dak.

Materiaal dakbeschot
Voor het dakbeschot kun je over het algemeen kiezen uit verschillende soorten hout. Zo kun je kiezen voor vuren of douglas hout. Beide soorten zijn erg geschikt voor het aanleggen van het dakbeschot vanwege hun stevige en vormvaste eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat jouw dak goed beschermd is tegen de verschillende weersinvloeden die ons land rijk is. Wil jij liever ander materiaal als basis voor het dakbeschot? Bespreek dit altijd goed met de vakman. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt.

Vroeger werd er overigens vaak gebruik gemaakt van asbestplaten voor het maken van het dakbeschot. Dit is niet direct schadelijk voor de gezondheid omdat de asbestvezels vast in het materiaal zitten. Wanneer een vakman met het dakbeschot aan de slag gaat, kunnen deze vezels van het asbest dakbeschot vrijkomen. Het is daarom cruciaal dat je deze dakplaten vakkundig laat verwijderen. Hou er overigens rekening mee dat er naar verwachting in 2024 een volledig verbod op asbestdaken komt. Dit kan een overweging zijn om niet een deel van het dakbeschot te laten herstellen, maar direct het volledige dak aan te pakken. Dit zorgt natuurlijk wel voor een ander prijskaartje.

Lees meer over de kosten voor het verwijderen van asbest.

Isoleren van het dak?

Wanneer jij een vakman aan het werk zet om het dakbeschot te herstellen, is het slim om ook direct het onderwerp dakisolatie ter sprake te brengen. Een goede dakisolatie heeft verschillende voordelen:

 • Besparen op je energierekening
  De meeste warmte van je woning gaat verloren door het dak van de woning. Daarom is een goede isolatie heel belangrijk. Zo kun je namelijk wel tot 30 procent op je stookkosten besparen. En aangezien je dak over het algemeen weer tientallen jaren meegaat, is dit dus een slimme investering. 
 • Milieuvriendelijk
  CO2-uitstoot is niet goed voor het milieu en als particulier wil je je uitstoot daarom ook zoveel mogelijk beperken. Wanneer jij voor een goede dakisolatie kiest, verminder je jouw uitstoot enorm. En dit is dan weer goed voor het milieu. 
 • Positief effect op de marktwaarde van de woning
  Misschien denk je er niet meteen aan wanneer je je dak laat isoleren, maar dit heeft direct invloed op de vraagprijs van de woning. Woningen met een gunstig energielabel leveren nou eenmaal meer op dan woningen met een negatief label. 

Om kosten te besparen kun je je dakbeschot direct als isolatie laten plaatsen. Dit betekent dat je later de woning niet meer van binnenuit hoeft te isoleren. Om het dakbeschot direct als isolatie te gebruiken, maakt de vakman gebruik van dikkere dakplaten. Deze platen hebben een betere isolatiewaarde en zorgen er dus direct voor dat jij profiteert van de voordelen die we hierboven hebben beschreven.

Recht op subsidie bij isolatie dakbeschot? 
Wanneer jij je woning laat isoleren kun je in sommige gevallen ook gebruik maken van verschillende subsidies van de Rijksoverheid. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Advies van een vakman

Heb jij net een nieuwe woning gekocht en moet er veel gebeuren? Dan zie je misschien op tegen de investering die het vervangen van het dakbeschot kost. Misschien overweeg je daarom om eerst binnen in het huis aan de slag te gaan. Maar is dat ook een verstandige beslissing? Werkspot vroeg een vakman om advies.

Dakspecialist Justin Liumahua van JPL Bouwbedrijf en Daktechniek zegt hierover: "Veel consumenten vergeten dat het dak het belangrijkste deel van het huis is. Zij gaan eerst binnen aan de slag en hebben geen aandacht voor het dak. Terwijl hier de meeste warmte verloren gaat en de grootste lekkages ontstaan. Ik geef daarom ook altijd het advies om eerst buiten aan de slag te gaan. Als het dak goed is, kun je daarna binnen aan de slag."

Dit betekent overigens niet dat je altijd direct het volledige dak hoeft te vervangen als je een nieuw huis koopt. Je kunt namelijk een vakman vragen om je dak te inspecteren. Dit is een relatief kleine investering en geeft je de zekerheid over de kwaliteit van het dak. Afhankelijk van zijn bevindingen kun je alsnog besluiten om het dak aan te pakken.

Kosten dakinspectie
Circa € 50,- tot € 150,-