Radiator aansluiten: hoe gaat de vakman te werk?

Bijgewerkt op

Laat je een radiator aansluiten door een vakman? Ontdek hoe hij jouw klus aanpakt en wat de gemiddelde kosten zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 671 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Radiator aansluiten: wat doet de vakman?

Heb je een oude woning gekocht zonder centrale verwarming? Wil je na een verbouwing een radiator plaatsen op een nieuwe plek in je huis? Of heb je juist een woning laten bouwen en wil je de verwarmingen laten plaatsen? Dan is het verstandig om een vakman jouw radiatoren te laten aansluiten. Een verwarming aansluiten is namelijk meer dan enkel een radiator bevestigen. Als je een specialist inschakelt voor deze klus, dan gaat hij met de volgende drie punten aan de slag.

1. Leidingen aanleggen of verleggen

Voordat de vakman de radiator op zijn (nieuwe) plek hangt, kijkt hij eerst of op die plek de juiste leidingen aanwezig zijn. Een verwarming heeft een aan- en afvoerleiding nodig. Als deze niet aanwezig zijn, dan kan de vakman deze voor je aanleggen. Zijn er al bestaande leidingen aanwezig, dan is het vaak ook mogelijk om deze te gebruiken. Om de radiator op de goede manier aan te sluiten, moet de vakman deze dan wel vaak verleggen of een stuk verlengen. Afhankelijk van jouw specifieke situatie gebruikt de vakman hiervoor koperen leidingen of een flexibele slang. Het aanleggen, verleggen of verlengen van de leidingen kost ongeveer € 3,- per meter.

2. Radiator aansluiten

Liggen de leidingen op de juiste plek? Dan kan de vakman de radiator plaatsen. De cv-ketel moet hiervoor uitstaan. Zorg er daarom voor dat de cv-ketel goed bereikbaar is. Dat scheelt de vakman tijd en jou dus geld. De eerste stap is om de radiator met de meegeleverde ophangbeugels op de juiste plek te hangen. Als de radiator bevestigd is, monteert de vakman de overige zaken, zoals de radiatorkraan, voetventiel en ontluchter. Tot slot sluit hij de aanvoer en retour op de juiste manier aan. Het goed aansluiten van de radiator voorkomt lekkages en een slecht werkende verwarming. Belangrijk dus om dat door een iemand te laten doen, die weet wat hij doet.

3. Goede werking van de radiator

De radiator is nu bevestigd en op de juiste manier aangesloten. Dan voert de vakman nog wat laatste zaken uit, om de verwarming gebruiksklaar te maken. Dit is het moment om de cv-ketel weer aan te zetten. Daarna vult de vakman het systeem met water en ontlucht hij de radiator. Een net geplaatste verwarming bevat veel lucht, dus als alles op druk is (minimaal 1.6 bar), kun je het systeem het beste nogmaals ontluchten. Zo weet je zeker dat jouw radiator jouw woning goed verwarmt.

Gemiddelde kosten verwarming aansluiten

Als je een vakman inschakelt voor het aansluiten van jouw radiator, houd dan rekening met een bedrag tussen de € 140,- en € 200,-. Je betaalt de vakman:

  • uurloon
  • voorrijkosten

Als de vakman voor het aansluiten van de verwarming leidingen moet aanleggen, verleggen of verlengen, houd dan rekening met extra kosten (€ 3,- per meter).

Advies van een vakman

Hoogendoorn Ventilatie: *"Als wij een radiator bij mensen thuis vervangen of verplaatsen, nemen wij altijd een foto van de oude situatie. Als je het dan ooit weer terug wil brengen naar hoe het was, dan kan dat aan de hand van de foto's."*

Ook interessant

Naast het aansluiten van de verwarming, kun je bij de professionals van Werkspot ook terecht voor andere klussen aan jouw radiatoren. Kijk voor meer informatie op:

Of lees meer over de gemiddelde kosten op de pagina gemiddelde kosten radiator vervangen