Schutting verven of beitsen? Ontdek de opties

Bijgewerkt op

Schutting verven of beitsen

Een schutting heeft vaak een functionele reden, denk aan het voorkomen van inkijk of het kunnen afsluiten van de tuin tegen inbrekers. Ook al zien veel mensen een schutting als noodzakelijk kwaad. Als je er eentje laat plaatsen wil je natuurlijk wel een mooi exemplaar om tegenaan te kijken. Je houdt hier al rekening mee met de aanschaf, maar na enkele jaren wil je misschien een nieuw kleurtje op de schutting. Of wellicht ben je net verhuisd en voldoet de schutting niet helemaal aan je smaak. Het is ook denkbaar dat de huidige schutting prima voldoet, maar dat je het hekwerk extra wil beschermen tegen weersinvloeden. Wat je reden ook is: een schutting verven geeft al snel een totaal andere uitstraling aan de tuin.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

  1. Schutting verven
  2. Schutting beitsen
  3. Stappenplan
  4. Zelf doen of uitbesteden?
  5. Vind een schilder via Werkspot

Schutting verven

Ga jij je houten schutting verven? Dan schilder je de planken in een dekkende kleur. Je kunt hierbij denken aan een witte of zwarte schutting, maar je kunt in principe elke kleur kiezen die bij je past. Het voordeel van het verven van de schutting is dat je de omheining goed beschermd tegen weersinvloeden, zoals zonlicht en regen. Een nadeel kan zijn dat de dekkende laag ervoor zorgt dat je de houtnerf niet meer ziet.

Heb jij een omheining van beton? Dan ben je wellicht op zoek naar een oplossing voor de klus 'schutting beton verven'. Het goede nieuws is dat een betonnen muur prima te verven is. In de meeste gevallen kun je hier gewoon een latex verf voor gebruiken die geschikt is voor gebruik buiten. Heeft jouw betonnen schutting een fabriekscoating? Vaak is het dan nodig om deze laag eerst op te schuren voor je aan de slag kan met de schutting verven. Bij twijfel kun je dit altijd navragen bij de leverancier van de schutting.

Schutting beitsen

Een alternatief voor een schutting schilderen, is het beitsen van de schutting. Het belangrijkste verschil tussen het beitsen en schilderen heeft te maken met de vochtregulerende eigenschappen van beits. Beits dringt dieper door in het hout, is vochtregulerend en het zorgt voor een doorzichtige laag op het hout. Overigens wordt met verf vaak ook beits bedoeld, met een schutting verven bedoelen schilders alle materialen die ze kunnen gebruiken om het hout te beschermen. Een schutting verven met een dekkende laag noem je lakken.

Stappenplan

Of je nu je schutting wil schilderen om het hout langdurig te beschermen, of omdat je gewoon toe bent aan een nieuwe look: in beide gevallen ben je vast nieuwsgierig welke stappen allemaal komen kijken bij het verven van de schutting. We zetten het voor je op een rijtje met onderstaand stappenplan.

Stap 1: kies de beste buitenverf

Bij elke schilderklus is het ontzettend belangrijk om je te verdiepen in het juiste soort verf. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een hoop tijd en energie hebt gestoken in het schilderen van de schutting en dat binnen enkele dagen regen je werk bijna onzichtbaar is. Daarom kies je voor een schutting als buitenverf. Ga je voor een volledig, dekkende laag? Dan kies je lak. Wil je het hout alleen beschermen, maar nog wel de originele houtkleur bewaren? Dan kies je in veel gevallen voor transparante beits.

Een ander punt waar je op moet letten is of je een schutting van geïmpregneerd hout hebt. Voor de levensduur van je schutting is het dan aan te raden niet direct de kwast te pakken. Ga je de schutting na enkele jaren schilderen? Dan is het verstandig om een verf te kiezen die zorgt dat de schutting kan blijven ademen. Geïmpregneerd hout zet namelijk uit en krimpt afhankelijk van de weersomstandigheden. Als je verf kiest die hier onvoldoende tegen kan, heb je binnen de kortste keren afbladderende verf. Om zeker te zijn dat je de juiste keuze maakt, kun je altijd advies inwinnen bij de verfspeciaalzaak, de bouwmarkt of een professionele schilder.

Stap 2: bepaal wat voor soort schutting je hebt

Om te zorgen dat je in de volgende stappen de juiste stap kiest, is het belangrijk om vooraf te kijken wat voor soort schutting je hebt. Hierbij is het vooral van belang om te bepalen of de schutting al eerder is geverfd of niet. Werk je met een blanco schutting waar nog nooit beits of lak op is aangebracht? Dan hoef je voor de klus 'schutting verven' geen voorbereiden stappen te zetten. Je kunt direct aan de slag met het verven van de schutting.

Stap 3: schoonmaken, schuren en grondlaag aanbrengen

Is jouw schutting eerder geschilderd? Dan wil je voorkomen dat de onderliggende verflaag loslaat en de nieuwe laag hiermee beschadigt. Om deze kans zo klein mogelijk te maken, zorg je eerst dat de schutting goed schoon is. Hiervoor kun je speciale middelen kopen, maar je kunt ook kiezen voor een emmertje water met soda. Het schoonmaken van de schutting doe je met een harde borstel. Na het schoonmaken van de schutting ontvet je de planken en vervolgens ga je aan de slag met schuurpapier. Je kunt dit met de hand doen, maar zeker bij een aantal strekkende meters schutting is dit een tijdsintensieve klus. Een schuurmachine werkt dan wel zo prettig.

Als de schutting is geschuurd, verwijder je het stof en ga je aan de slag met de grondlaag. Een grondlaag aanbrengen is overigens alleen nodig bij het verven van de schutting met lak. Beits heeft geen primer nodig. Tot slot plak je alle delen af die je niet wil gaan verven. Denk bijvoorbeeld aan de palen of de muur van de woning. Ook is het aan te raden om tijdens het schilderen een afdekfolie op de tegels of andere ondergrond van de tuin te plaatsen. Zo voorkom je dat je de komende jaren naar spetters verf in je tuin zit te kijken.

Stap 4: verven schutting

Afhankelijk van de lengte en hoogte van de schutting ben je waarschijnlijk al aardig wat uurtjes aan het werk voor je kunt beginnen met de echte klus: het schilderen van de schutting. Welk materiaal je nodig hebt, is een beetje afhankelijk van de grootte van de schutting. Gaat het om een klein stukje? Dan kun je vaak prima uit te voeten met een blokkwast. In andere gevallen is een roller prettiger om mee te werken.

Om de schutting goed te beschermen tegen weersinvloeden wil je graag minimaal twee lagen aanbrengen. Wanneer je de tweede laag kunt aanbrengen, is afhankelijk van de droogtijd van de verf. In warme temperaturen kan dit binnen enkele uren zijn, terwijl je op een koude dag zomaar een dag moet wachten. Let er in ieder geval op dat er geen regen valt voor de verf droog is. De ideale temperatuur om buiten te schilderen ligt grofweg tussen de 18 en 23 graden. Bij lage temperaturen duurt het te lang voor de verf droog is, waardoor de verf kan gaan uitlopen. Ga ook niet met deze klus aan de slag als het boven de 30 graden is. Je loopt dan het risico dat de verf gaat borrelen, omdat de verf veel te warm wordt. Dat geeft niet het gewenste resultaat.

Ga jij je schutting verven volgens bovenstaande stappen? Met het kiezen voor de juiste producten kan je schutting vaak weer vier tot vijf jaar mee. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de plaats van de schutting. De kleur blijft in de schaduw langer mooi dan in de volle zon. Het verven van de schutting is overigens zeer onderhoudsvriendelijk. Je kunt de schutting eenvoudig schoonhouden met een borstel en een sopje.

Zelf doen of uitbesteden?

Een schutting verven is in de regel niet heel moeilijk. De belangrijkste reden waarom mensen deze klus uitstellen, is het feit dat je er meerdere dagen mee bezig bent. Zo moet je genoeg tijd maken voor de voorbereidende werkzaamheden en neemt het verven van de schutting ook zeker twee dagen in beslag. Heb je een enorm stuk grond achter je woning? Dan ben je waarschijnlijk nog veel meer dagen bezig met het schilderen van de schutting.

Heb jij niet zoveel vrije tijd, of wil je in die tijd liever ontspannen? Overweeg dan een professionele schilder in te huren. De schilder werkt vaak sneller, en levert altijd een strak resultaat. Daarbij hoef jij je geen zorgen te maken of de juiste verf wordt gebruikt. Een professional weet precies welke lak of beits de schutting nodig heeft. In onderstaande tabel vind je het uurtarief van de schilder.

Soort klusGemiddelde prijs
Uurtarief schilder€ 30,- tot € 40,- per uur
Beitsen of lakken schutting€ 20,- tot € 40,- per m²

Vind een schilder via Werkspot

Ga jij voor een perfect eindresultaat? Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met schilders in jouw regio. Plaats vrijblijvend een klus, krijg prijsvoorstellen van schilders en lees reviews van andere klanten. Zo kun jij met een gerust hart de juiste schilder selecteren voor het verven van de schutting.

Prijzen per dienst
  1. Wat kost een schilder?
  2. Buitenschilderwerk
  3. Wat kost het schilderen van je huis?
  4. Kozijnen schilderen
  5. Tegels verven

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij