Gemiddelde kosten verlichting installeren of verplaatsen

Bijgewerkt op

Wil je graag de verlichting in of om het huis installeren of verleggen? En ben je benieuwd wat het gaat kosten om dit door een specialist te laten uitvoeren? Iemand die goed werk kan afleveren, zodat je nog jarenlang plezier hebt van je verlichting?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 698 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Verlichting installeren of verplaatsen: dit zijn de gemiddelde kosten

Wil jij inbouwspots in jouw woonkamer of keuken plaatsen? Heb je een mooie kroonluchter waarvan je zeker wilt weten dat die niet los komt van het plafond? Of wil je juist alle verlichting met één schakelinstallatie kunnen bedienen? Afhankelijk van de wensen die je hebt, kan je verlichting installeren vaak prima zelf doen. Heb je daar geen tijd voor, zin in of is de klus te complex? Dan kan je verlichting installeren of verlichting verplaatsen ook uitbesteden aan een vakman.

Wanneer je bijvoorbeeld nieuwe elektriciteitskabels moet aanleggen of verleggen, nieuwe stopcontacten moet aanleggen of verplaatsen of een geavanceerd bedieningspaneel voor ogen hebt, is het slim om een gekwalificeerde elektricien in te schakelen. Deze vakman heeft de kennis en middelen in huis om de elektra veilig en duurzaam voor je aan te leggen.

Gemiddelde kosten voor verlichting installeren of verplaatsen

Soort klusGemiddelde prijs
Lamp ophangen€ 50,- tot € 75,-
4 spots plaatsen€ 120,- tot € 150,-
Lamp verplaatsen € 100,- tot € 175,- 
Inbouw stopcontact installeren € 50,- tot € 75,- 
Verplaatsen stopcontact (gips of cellenbeton) € 40,- tot € 70,- 
Verplaatsen stopcontact (vast beton) € 70,- tot € 95,- 
Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze elektriciens rekenen voor verlichting installeren of verplaatsen. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de elektricien. De exacte prijs die je betaalt, is vooral afhankelijk van de omvang van het project, het type verlichting en de speciale wensen die je hebt. De genoemde prijzen zijn uiteraard exclusief de aanschaf van verlichting.
verlichting installeren

Hoe bepaal je de kosten voor verlichting installeren of verplaatsen?

De kosten die de elektricien in rekening brengt voor verlichting installeren, hangt af van een aantal factoren. Zo spelen de omvang van het project, de ruimte, het type verlichting en eventuele speciale wensen een rol bij het bepalen van de prijs voor het installeren of verplaatsen van verlichting. De meest voorkomende mogelijkheden zijn:

 • Verlichting aanleggen in kleine ruimtes
 • Verlichting aanleggen in grote ruimtes
 • Verlichting installeren in nieuwe ruimtes
 • Verlichting verplaatsen
 • Verlichting installeren om het huis
 • Extra opties

Verlichting aanleggen in kleine ruimtes

Zoals gezegd heeft de ruimte waar je verlichting wil installeren of verplaatsen invloed op de uiteindelijke prijs. Onder kleine ruimtes verstaan we onder meer de hal, een badkamer en een slaapkamer. In dit geval zal het totale kostenplaatje beperkt blijven, aangezien het vaak om slechts een paar lichtpunten gaat. Per ruimte kan je denken aan zo’n € 190,-. De prijs kan variëren op basis van het soort verlichting dat je laat aanleggen. Voor het plaatsen van inbouwspots is de vakman meestal meer tijd kwijt, omdat het dan vaak nodig is te boren of frezen. Het ophangen van een lamp gaat in de regel een stuk sneller.

Verlichting aanleggen in grote ruimtes

Om een grote ruimte, zoals de keuken of woonkamer te verlichten, heb je meer lichtpunten nodig. Naast het aantal lichtpunten, speelt ook het type verlichting mee. Ga je voor verschillende losse lampen of wil je juist inbouwspots? En wil je daarbij ook de verlichting centraal kunnen bedienen? Dan stijgt de prijs vaak nog iets meer. Voor grotere ruimtes, kan je rekening houden met een prijs tussen de € 380,- en € 580,-.

Verlichting installeren nieuwe ruimtes

Trek je binnenkort in je nieuwbouwwoning en wil je deze woning volledig voorzien van verlichting? Of wil je alle verlichting in je woning laten aanpassen? Dan liggen de kosten aanzienlijk hoger. De elektricien moet hiervoor vaak nieuwe kabels aanleggen en aansluiten. Om de kabels door je gehele woning te trekken en verschillende aansluitingen te maken, is de vakman vaak aardig wat tijd kwijt. En dat merk je in de prijs. De kosten voor het verlichten van een complete ruimte liggen tussen de € 1.600,- en € 2.000,-. Het voordeel hiervan is wel dat je zelf precies kan bepalen waar je de lichtpunten wilt hebben en je de verlichting in je huis helemaal naar eigen wens kan invullen.

Verlichting verplaatsen

Bij verlichting verplaatsen moet de vakman iets anders te werk gaan. Er zijn vaak al aansluitpunten in je woning voor de bestaande verlichting. Deze moet hij doortrekken naar de nieuwe locatie of verleggen. Daarbij kan het zijn dat hij moet boren of frezen in de muur om de kabel op de juiste manier weg te kunnen werken. Hij kan er ook voor kiezen een nieuwe aansluiting te maken en de oude, die je niet meer gebruikt, af te sluiten, zodat er geen ongelukken gebeuren. Het verplaatsen van verlichting kost de vakman vaak iets meer tijd dan het aanleggen van nieuwe verlichting en dat zie je ook in de prijs terug.

Verlichting installeren om het huis

Een elektricien kan je ook helpen met verlichting aanleggen in de tuin of schuur. Buitenverlichting aanleggen is een precieze klus, omdat je zeker wilt zijn van een gedegen en waterdichte aansluiting. Een vakman kan je hierbij helpen. Daarnaast is elektra in de schuur, zoals verlichting en stroompunten, vaak niet standaard. Wil je dat laten aanleggen, dan doe je er verstandig aan een gekwalificeerde elektricien in te schakelen. Soms is daar ook een extra groep in de meterkast voor nodig. Een vakman kan je hierover adviseren en deze groep op de juiste manier aanleggen. Ben je benieuwd aan welke kosten je voor tuinverlichting kan denken?

Extra opties voor andere klussen

Als de elektricien toch in je woning aan het werk is, zijn er misschien ook andere klussen die je direct wilt laten uitvoeren. Ook kan het zijn dat je speciale wensen hebt voor de verlichting in je woning. Een aantal van de meest voorkomende extra opties vermelden we hieronder:

 • Stopcontact verplaatsen of installeren
  Wil je naast verlichting installeren ook een stopcontact verplaatsen of een inbouw stopcontact installeren? Voor het verplaatsen van een stopcontact in een gips of cellenbeton muur betaal je gemiddeld € 55,-, terwijl je voor het verplaatsen van een stopcontact in vast beton moet rekenen op een gemiddelde prijs van € 82,-. De reden kan bijvoorbeeld zijn, omdat het stopcontact nu midden op de muur geplaatst is en je deze liever minder opvallend onderaan de muur wilt hebben.
 • Centrale bediening bij verlichting aanleggen
  Gemak dient de mens. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om de verlichting in en om het huis centraal te regelen met een app op de telefoon of een bedieningspaneel aan de muur. Vaak heeft een centrale bediening ook gevolgen voor de manier waarop je verlichting is aangesloten. Als je dit wil, kan de vakman hier rekening mee houden bij het installeren van de verlichting. Geef dit daarom aan.
 • Extra groep plaatsen in de meterkast voor verlichting installeren
  Bij grote wijzigingen in het aantal stroompunten in of om je woning, kan het nodig zijn een extra groep in de meterkast te plaatsen, zodat alle apparatuur blijft werken zoals het hoort. Voor een paar extra lampen is dit vaak niet nodig, maar als je bijvoorbeeld verlichting laat installeren in de schuur of tuin, dan is een extra groep vaak wel handig. 
   

Waar let je op bij de keuze voor een vakman?

Verlichting installeren klinkt misschien niet als de meest lastige klus, maar wees je ervan bewust dat je wel met elektriciteit te maken hebt. Als de verlichting niet goed is aangelegd, kan dat vervelende gevolgen hebben, zoals kortsluiting of brand. Laat je verlichting aanleggen, let dan op de kwalificaties en certificaten die de elektricien heeft. Erkende elektriciens werken volgens de kwaliteits- en veiligheidsnormen van één van de brancheorganisaties, zoals SEI, Uneto-Vni of KvINL.

Afhankelijk van welke klussen de elektricien voor je uitvoert, kan je ook kijken naar welke certificaten hij heeft. Iedere elektricien moet beschikken over het NEN 3140-VOP certificaat om zijn werk te mogen uitvoeren.  Daarnaast kan hij voor meer specialistische taken ook andere certificeringen hebben, zoals NEN 3140-VP of NEN 1010. Met een erkende elektricien weet je zeker dat de verlichting aanleggen in en om je woning goed, veilig en vakkundig gebeurt.

Elektricien gezocht voor het installeren of verplaatsen van verlichting

De verlichting in je woning bepaalt voor een groot deel de sfeer die je creëert. Het is daarom belangrijk dat je een goede keuze maakt en de verlichting op de juiste manier installeert. Zo heb je er het langst plezier van. Ben je er niet zeker van dat je de klus 'verlichting installeren' zelf veilig kan uitvoeren? Heb je hier geen tijd voor of is de klus zo omvangrijk dat je dit liever niet zelf oppakt? Schakel dan een erkend elektricien in.

Wil je snel en eenvoudig in contact komen met erkende vakmannen voor verlichting verplaatsen of installeren? Plaats dan een klus via Werkspot. Je ontvangt dan snel een bericht van één van de vele ervaren vakmannen op onze site. Op basis van dit contact, de prijs en hun ervaring, kan je een keuze maken. Wil je een goed beeld krijgen van het werk dat de vakmannen verrichten? Lees dan de reviews die eerdere klanten over deze specialisten geven. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een elektricien die aansluit bij jouw wensen.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten badkamer renoveren
 2. Kosten huis renovatie
 3. Kosten toiletruimte verbouwen
 4. Kosten groepenkast plaatsen
 5. Kosten zonnepanelen plaatsen