Gemiddelde kosten voor groepenkast vervangen

Bijgewerkt op

Moet jouw groepenkast vervangen worden? Op Werkspot vind je snel een goede vakman. Maar wat kost dat nou eigenlijk om een groepenkast te vervangen of te plaatsen? En hoe zijn de kosten hiervoor opgebouwd?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1071 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De kosten voor groepenkast vervangen

Ga je je groepenkast vervangen of een nieuwe plaatsen? Dan is het goed om kostentechnisch met meerdere dingen rekening te houden: De kast zelf, de aarding, de aansluitingskosten. Heb je 1 fase (220v) of 3 fasen (380v) nodig? Voldoet de huisaansluiting voor de fase die je nodig hebt? En ga je voor beltrafo (een omvormer voor je deurbel) of ga je voor een deurbel op batterij?

Kostenindicatie vervangen groepenkast:

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor het vervangen van je groepenkast:

GroepenTotale kosten
4€350 - €420
6€350 - €420
8€375 - €500
10€450 - €600
12€550 - €700
Extra dienstenKosten
Lichtpunt aanbrengen€100 - €200
Wandcontactdoos aanbrengen€40 - €65
Aarding€150 - €200
Deze prijzen zijn geverifieerd bij professionele elektriciens, uiteraard kunnen prijzen afwijken per vakman, per merk groepenkast, per situatie en de wensen van de klant.

Je groepenkast, ook wel stoppenkast genoemd, vervangen doe je bijvoorbeeld wanneer je het aantal elektrische apparaten in huis flink uitbreidt, wanneer je voor zonnepanelen kiest of wanneer je besluit voor krachtstroom te gaan. Je kunt ook voor een nieuwe groepenkast kiezen wanneer het oude apparaat aan vervanging toe is of een andere plaats in huis krijgt. En ga je een nieuwbouw huis bewonen? Dan is er uiteraard een nieuwe stoppenkast nodig. Zo’n groepenkast hang je doorgaans niet zelf op. Het vergt namelijk technisch en nauwkeurig werk. Daarvoor kun je het beste een vakman inzetten. Dus ben je op zoek naar een kundige electricien, zodat je zorgeloos een nieuwe groepenkast kunt laten plaatsen? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres.

Hoe bepaal je wat je nodig hebt voor het vervangen van een groepenkast?

Een appartement heeft gemiddeld een groepenkast met 4 tot 6 groepen nodig en een rijtjeshuis 8 tot 12. Het aantal apparaten in huis en de belasting van deze apparaten bepaald uiteindelijk het aantal groepen. Fase 1 of 3, wel of geen aardlekschakelaar, welke groepenkast kies je en moet je een hoofdschakelaar aanmaken? Bij het vervangen van een groepenkast ontstaan direct een hoop vragen.

Het is wettelijk bepaald dat er 1 hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars aanwezig zijn bij 4 t/m 8 groepen en vanaf 9 groepen 1 hoofdschakelaar en 3 aardlek.

Een fase 1 of fase 3 groepenkast?

Heb je krachtstroom nodig? Dan heb je automatisch een 3-fase groepenkast nodig. Maar deze groepenkasten zien we vooral in bedrijven. Fase 1 volstaat vaak prima voor huishoudens. Maar wilt u het zeker weten? Vraag dan vooral advies aan een vakman via Werkspot.

Heb je een aardlekschakelaar nodig?

Ontstaat er kortsluiting? Dan is een aardlekschakelaar de beveiliger van je groepenkast. Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat het systeem op tijd wordt uitgeschakeld. De aanwezigheid van een aardlekschakelaar is overigens sowieso verplicht. De kosten voor een aardlekschakelaar variëren nogal eens. Ze kosten tussen de € 25,- en € 200,-.

Welke groepenkast kies je?

De groepenkast zorgt ervoor dat je elektrische apparaten in huis goed blijven draaien. Het is daarom aan te raden om hier niet perse op te bezuinigen. De kwaliteit van de A-merken is doorgaans namelijk daadwerkelijk iets beter dan die van de B-merken. Het bekendste merk voor groepenkasten is Hager, maar ook valt bijvoorbeeld te denken aan ABB link of Holec. Welk merk groepenkast je ook kiest, let sowieso op het keurmerk.

Dan moet je naast het merk ook nog eens bepalen of je gaat voor een groepenkast met 4, 8 of 12 groepen. De meeste groepen zijn 16 ampère. Wil je weten hoeveel groepen je nodig hebt, dan moet je de belasting berekenen:

AMPERE X 230VOLT.

Op de meeste elektrische apparaten is te zien hoeveel vermogen het nodig heeft. Zo reken je eenvoudig zelf uit hoeveel groepen je nodig hebt om je apparaten te laten werken. Houd er hierbij rekening mee dat je doorgaans niet alle apparaten tegelijkertijd gebruikt.

Hoofdschakelaar maken

Ga je met stroom werken, dan is een hoofdschakelaar in je groepenkast verplicht. Zet je de hoofdschakelaar om? Dan wordt de stroomtoevoer in één keer onderbroken. Zo kun je bijvoorbeeld veilig iets repareren in je groepenkast.

Advies van een specialist

Op Werkspot zijn professionals te vinden die gespecialiseerd zijn in het vervangen en plaatsen van groepenkasten. Wij hebben 1 van die specialisten om advies gevraagd.

Morris Nazary van M. Technical Maintenance heeft al tientallen jaren ervaring als electricien en heeft meer dan 130 reviews op Werkspot.

Over het plaatsen van groepenkasten zegt hij het volgende: Laat de groepenkast plaatsen door een gecertificeerde monteur. Als een groepenkast namelijk niet goed geinstalleerd wordt dan is er kans op brandgevaar. En denk bij het vervangen of plaatsen van een groepenkast aan de toekomst. Je kunt beter een groepenkast met meer groepen aanschaffen, wellicht heb je meer groepen nodig in de toekomst. Het uitbreiden van een bestaande groepenkast kan een lastige klus zijn en uiteindelijk duurder uitpakken dan nu een groepenkast aanschaffen met meer groepen

Een groepenkast laten vervangen via Werkspot?

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig vakmannen. Plaats een opdracht en ontvang reacties van gëinteresseerde elektriciens. Bekijk alle profielen en referenties van deze specialisten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor het vervangen van je groepenkast.

Andere prijzen per dienst

  1. Kosten badkamer renoveren
  2. Kosten vloerverwarming aanleggen
  3. Kosten toiletruimte verbouwen
  4. Kosten verlichting installeren
  5. Kosten zonnepanelen plaatsen

Vind een elektricien dichtbij