Kosten stopcontact aanleggen

Bijgewerkt op

Heb je extra stopcontacten nodig thuis? Of ben je misschien aan het uitbreiden of verbouwen en moeten er nieuwe worden aangelegd? Dan wil je natuurlijk wel weten wat dit gaat kosten. Dit hangt af van wat je precies nodig hebt. Voor een simpel opbouw stopcontact liggen de kosten gemiddeld tussen de €50 en €100. Maar als je een meer gestroomlijnde look wil en kiest voor een inbouw stopcontact, dan kijk je naar een bedrag tussen de €50 en €150. En wil je buiten stroom hebben, bijvoorbeeld voor tuinverlichting of gereedschap, dan zijn de prijzen wat breder gespreid, van €250 tot €500. Deze variatie komt door de extra uitdagingen en materialen die bij een buiteninstallatie komen kijken.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1215 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we:
 1. Gemiddelde kosten voor het aanleggen van een stopcontact
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij een stopcontact aanleggen?
 3. Stappenplan voor het aanleggen van een stopcontact
 4. Hoe bespaar je kosten bij het aanleggen van een stopcontact?
 5. Veelgestelde vragen over het aanleggen van een stopcontact
 6. Checklist voor het aanleggen van een stopcontact
 7. Vind een elektricien op Werkspot

Gemiddelde kosten voor het aanleggen van een stopcontact

Soort stopcontactGemiddelde prijs
Opbouw€ 50,- tot € 100,-
Inbouw€ 50,- tot € 150,-
Stroompunt buiten€ 250,- tot € 500,-

Let op: Deze prijzen zijn indicatief en variëren afhankelijk van de locatie, de complexiteit van de installatie en de tarieven van de ingeschakelde elektricien. Het is altijd raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere elektriciens om een nauwkeurige schatting voor jouw specifieke situatie te krijgen.

Basisinstallatie

 • Zonder nieuwe bedrading: als het mogelijk is om het nieuwe stopcontact aan te sluiten op bestaande bedrading, liggen de kosten gemiddeld tussen € 60 en € 100 per stopcontact.

Installatie met nieuwe bedrading

 • Met nieuwe bedrading: als er nieuwe bedrading vanaf het elektriciteitspaneel naar de locatie van het nieuwe stopcontact moet worden gelegd, lopen de kosten op naar € 100 tot € 200 of meer, afhankelijk van de afstand en de complexiteit van de installatie.

Speciale stopcontacten

 • USB-stopcontacten of slimme stopcontacten: deze kunnen duurder zijn, zowel in aanschaf als installatie, met prijzen die variëren van €75 tot €150 per stopcontact, inclusief het stopcontact zelf.

Bijkomende kosten

 • Arbeidskosten: deze variëren afhankelijk van de regio en de ervaring van de elektricien.
 • Reparatie van afwerking: na installatie is het soms nodig om beschadigde muren te repareren of te schilderen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij een stopcontact aanleggen?

De kosten voor het installeren van een nieuw stopcontact variëren op basis van meerdere factoren. Het is belangrijk deze factoren te kennen om een beter beeld te krijgen van de uiteindelijke prijs. De belangrijkste elementen die de kosten beïnvloeden zijn:

1. Toegankelijkheid en locatie

 • Toegankelijkheid van de installatielocatie: moeilijk bereikbare plaatsen maken de installatie complexer en tijdrovender.
 • Afstand tot het elektriciteitspaneel: langere afstanden vereisen meer bedrading en werk, wat de kosten verhoogt.

2. Type en hoeveelheid bedrading

 • Nieuwe bedrading nodig: als er nieuwe elektrische leidingen getrokken moeten worden, zal dit de kosten aanzienlijk verhogen.
 • Kwaliteit van de bestaande elektrische infrastructuur: oudere woningen hebben mogelijk een upgrade van het elektrische systeem nodig om nieuwe stopcontacten veilig te ondersteunen.

3. Type stopcontact

 • Standaard versus speciale stopcontacten: USB-stopcontacten, slimme stopcontacten of stopcontacten met ingebouwde overspanningsbeveiliging zijn duurder dan standaard stopcontacten.

4. Werk complexiteit

 • Installatie in bestaande versus nieuwe muren: het installeren van stopcontacten in bestaande muren vereist meestal meer werk dan in nieuwe, nog af te werken muren.
 • Eventuele reparaties: na de installatie kunnen reparaties of aanpassingen aan de muur nodig zijn, wat extra kosten met zich meebrengt.

5. Arbeidskosten

 • Tarieven van de elektricien: deze variëren afhankelijk van ervaring, locatie en de omvang van het project.

6. Vergunningen en inspecties

 • Lokale bouwvoorschriften: voor bepaalde elektrische werkzaamheden zijn vergunningen vereist, waarvan de kosten variëren.

Stappenplan voor het aanleggen van een stopcontact

Het correct installeren van een nieuw stopcontact is een cruciale taak die de veiligheid en functionaliteit in je woning waarborgt. Daarom hebben wij een stapsgewijze handleiding voor je gemaakt:

Stap 1: De voorbereiding

 • Kies de perfecte plek: Denk na over waar je het stopcontact echt nodig hebt. Wil je je koffiemachine dichterbij hebben? Of is het voor de nieuwe tv?
 • Check je elektrische systeem: Kunnen je groepen het extra stopcontact aan? Je kan het beste een vakman vragen om dit zeker te weten
 • Verzamel wat je nodig hebt: Zorg dat je een nieuw stopcontact, een inbouwdoos, de juiste bedrading en alle andere materialen bij de hand hebt.

Stap 2: Zet de stroom uit

 • Veiligheid voor alles: Zorg dat de elektriciteit in het werkgebied uit is. Dubbelcheck dit met een spanningstester.

Stap 3: Maak alles klaar

 • Teken en snij: Bepaal waar het stopcontact moet komen en maak indien nodig een opening in de muur.

Stap 4: De bedrading

 • Nieuwe draden trekken: Als je nieuwe bedrading nodig hebt, trek deze dan vanaf een bestaand aansluitpunt of direct vanaf je meterkast.
 • Sluit alles goed aan: Zorg dat je de draden veilig en volgens de regels aansluit op je nieuwe stopcontact.

Stap 5: Het stopcontact installeren

 • Plaats de inbouwdoos: Zet de doos vast in de muur en volg de instructies goed op.
 • Stopcontact monteren: Bevestig het stopcontact in de doos, sluit de draden netjes aan, en zet het afdekplaatje erop.

Stap 6: Test je werk

 • Stroom er weer op: Nu mag de elektriciteit weer aan.
 • Doe de test: Gebruik een spanningstester of sluit een apparaat aan om te zien of alles werkt zoals het hoort.

Stap 7: De finishing touch

 • Werk de muur bij: Als het nodig is, maak je de muur weer mooi rondom je nieuwe stopcontact.

Veiligheid voorop

 • We kunnen het niet genoeg benadrukken: veiligheid staat voorop. Zorg dat alles volgens de regels gebeurt. Twijfel je? Een professionele elektricien inschakelen is dan de beste keuze.

Hoe bespaar je kosten bij het aanleggen van een stopcontact?

Het aanleggen van een nieuw stopcontact is een investering in je huis die zowel de functionaliteit als het comfort verbetert. Er zijn manier om de kosten te beperken én de kwaliteit en veiligheid te behouden. Enkele tips om kosten te besparen zijn:

1. Plan vooruit

 • Combineer projecten: als je meerdere elektrische aanpassingen in huis plant, overweeg dan om ze tegelijkertijd uit te voeren. Dit verlaagt de totale arbeidskosten.

2. Doe voorbereidend werk zelf

 • Voorbereiding: zelf voorbereidend werk doen, zoals het vrijmaken van de werkruimte en het maken van de nodige gaten, bespaart tijd van de elektricien. Daarmee verlaag je de kosten. Zorg er wel voor dat je precieze instructies van de elektricien krijgt om fouten en extra werk te voorkomen.

3. Koop je eigen materialen

 • Materialen aanschaffen: soms kun je besparen door zelf de stopcontacten, afdekplaten en eventueel benodigde bedrading aan te schaffen. Vergelijk daarom prijzen bij verschillende leveranciers.

4. Kies standaardoplossingen

 • Standaard stopcontacten: speciale stopcontacten zoals USB-stopcontacten of slimme stopcontacten zijn duurder. Overweeg of de extra functies de hogere kosten waard zijn.

5. Vergelijk offertes

 • Offertes aanvragen: vraag offertes aan bij verschillende gekwalificeerde elektriciens. Let op de geschatte kosten, maar overweeg ook ervaring en referenties.

6. Vraag naar kortingen

 • Kortingen: soms bieden elektriciens korting op arbeidskosten bij het uitvoeren van meerdere installaties. Het kan geen kwaad om hiernaar te vragen.

7. Overweeg gedeeltelijke DIY

 • Zelf afmaken: voor sommige aspecten van de installatie, zoals het aanbrengen van de afdekplaat of het schilderen, kun je overwegen dit zelf te doen na de professionele installatie van het stopcontact.

8. Onderhandel over de prijs

 • Onderhandelen: in sommige gevallen kun je over de prijs onderhandelen, vooral als je een groter project hebt of van plan bent om in de toekomst meer werk door dezelfde elektricien te laten uitvoeren.

Door deze strategieën toe te passen, kun je de kosten voor het aanleggen van een nieuw stopcontact optimaliseren, terwijl je jezelf ook veiligheid en kwaliteit garandeert.

Veelgestelde vragen over het aanleggen van een stopcontact

Bij het plannen van het aanleggen van een nieuw stopcontact kunnen er verschillende vragen opkomen. Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen die je helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Kan ik zelf een stopcontact aanleggen?

Het aanleggen van een stopcontact vereist specifieke kennis van elektrische systemen en de naleving van veiligheidsvoorschriften. Wij weten dat doe-het-zelvers vaak taken zoals het vervangen van een bestaand stopcontact zelf kunnen uitvoeren. Wel raden wij het aan om voor het aanleggen van nieuwe bedrading of stopcontacten een gekwalificeerde elektricien in te schakelen.

Hoelang duurt het om een stopcontact aan te leggen?

De tijd die nodig is om een stopcontact aan te leggen, varieert, afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Een eenvoudige installatie waarbij geen nieuwe bedrading nodig is, is vaak binnen een uur voltooid. Installaties die nieuwe bedrading vereisen, duren eerder enkele uren.

Is het mogelijk om een stopcontact zonder aarding te installeren?

In sommige oudere woningen komen stopcontacten zonder aarding voor. Echter, voor de veiligheid en om te voldoen aan moderne elektrische normen, is het aanbevolen om stopcontacten met aarding te installeren. Dit is vooral belangrijk in vochtige ruimtes, zoals keukens en badkamers, en voor de aansluiting van elektronische apparatuur.

Wat kost het om een stopcontact met USB-poorten te installeren?

De kosten voor het installeren van een stopcontact met USB-poorten liggen doorgaans hoger dan voor een standaard stopcontact, vanwege de hogere prijs van het stopcontact zelf. De installatiekosten variëren van € 75 tot € 150, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de prijs van het stopcontact.

Heeft het type muur invloed op de installatiekosten?

Ja, het type muur heeft invloed op de installatiekosten. Het installeren van een stopcontact in een betonnen muur of een muur met versteviging is complexer dan in een gipsplaten muur, wat de kosten verhoogt.

Checklist voor het aanleggen van een stopcontact

Het aanleggen van een stopcontact is een klus waarbij zorgvuldigheid van belang is. Daarom hebben wij een checklist voor je gemaakt, zodat je alle stappen gemakkelijk af kunt vinken:

Voorbereidingsfase

 • Bepaal de locatie: kies zorgvuldig waar je het nieuwe stopcontact nodig hebt.
 • Controleer de elektrische belasting: zorg ervoor dat je huidige elektrische systeem de extra belasting aankan.
 • Selecteer het type stopcontact: beslis of je een standaard stopcontact, een stopcontact met USB of een ander speciaal stopcontact nodig hebt.
 • Vergunningen: controleer of je lokale bouwvoorschriften of vergunningen nodig hebt voor het aanleggen van het stopcontact.

Materialen en gereedschappen

 • Verzamel materialen: zorg dat je het stopcontact, de juiste elektrische draad en eventueel een nieuwe inbouwdoos hebt.
 • Verzamel gereedschappen: bereid basisgereedschappen voor zoals een schroevendraaier, draadstripper, boor en zaag.

Uitvoeringsfase

 • Stroom uitschakelen: zorg ervoor dat de elektriciteit naar het betreffende gebied is uitgeschakeld voordat je begint met werken.
 • Installatieplaats voorbereiden: zaag indien nodig een gat voor de inbouwdoos op de gekozen locatie.
 • Bedrading trekken: als er nieuwe bedrading nodig is, trek deze dan vanaf het dichtstbijzijnde aansluitpunt of vanaf het elektriciteitspaneel.
 • Stopcontact aansluiten: sluit de draden aan op het nieuwe stopcontact volgens de juiste procedure.
 • Bevestig het stopcontact: monteer het stopcontact in de inbouwdoos en bevestig de afdekplaat.
 • Stroom inschakelen en testen: schakel de stroom weer in en test het nieuwe stopcontact.

Na de installatie

 • Inspecteer het werk: controleer of het stopcontact correct is geïnstalleerd en veilig werkt.
 • Ruim op: zorg dat het werkgebied netjes achtergelaten wordt, zonder losliggende materialen of gereedschappen.
 • Documenteer: bewaar de aankoopbewijzen en garantie-informatie van het stopcontact en eventuele andere materialen

Kosten stopcontact aanleggen

De kosten voor het aanleggen van een nieuw stopcontact liggen gemiddeld tussen de 50 en €250. De kosten lopen zo uiteen omdat de eerder besproken factoren de prijs beïnvloeden. Hoeveel je ongeveer kwijt bent aan dit project, ligt dus helemaal aan jouw wensen en behoeften.

Vind een elektricien op Werkspot

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van diverse installatiebedrijven uit de regio. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de elektriciens verrichten en kun je een weloverwogen keuze maken voor het laten aanleggen van een stopcontact.