Wat kost het (ver)plaatsen van een stopcontact?

Bijgewerkt op

Wil je stopcontacten laten (ver)plaatsen en ben je benieuwd wat het gaat kosten? Op deze pagina vind je de gemiddelde prijs en de prijsbepalende factoren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 1180 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het (ver)plaatsen van een stopcontact?

Bijna iedereen kent het wel; de stopcontacten in huis zitten bijna nooit op de goede plek. Ze zitten te hoog of je hebt er juist te weinig. Natuurlijk kun je in de weer met verlengsnoeren, maar het is mooier en veiliger als je de wandcontactdozen op de juiste plaats laat monteren. Dit is een specialistische klus waar je een elektricien voor nodig hebt. Zo weet je zeker dat het (ver)plaatsen van de stroompunten geen kortsluiting geeft.

Voor een elektricien betaal je een uurtarief tussen de € 35,- en € 45,- euro per uur. Vaak komen hier nog voorrijkosten bij. Ook kan het voorkomen dat je een kilometer- en materiaalvergoeding betaalt. Een elektricien geeft je op basis van jouw wensen een prijsvoorstel op maat. De prijs hangt af van de volgende onderdelen:

  • Wil je in- of opbouw wandcontactdozen?
  • Gaat het om een nieuw stopcontact of moet de oude verplaatst worden? 
  • Is de klus binnen of buiten?

Gemiddelde kosten per stopcontact

Soort stopcontactGemiddelde prijs
Opbouw € 120,- tot € 150,-
Inbouw € 300,- tot € 350,-
Stroompunt buiten € 150,- tot € 700,-

Inbouw of opbouw stopcontact

De prijs van een nieuwe wandcontactdoos hangt af van de manier waarop je een stopcontact laat plaatsen. Je kunt kiezen voor opbouw of inbouw.

Gemiddelde prijs opbouw

Bij een opbouw stopcontact heb je een wandcontactdoos op de muur. Vaak steekt het stopcontact tussen de vijf tot zes centimeter uit de muur. Wanneer mensen een nieuw stroompunt willen in de woon- of slaapkamer wordt er vaak niet gekozen voor een opbouw wandcontactdoos. Over het algemeen willen mensen in hun woonruimtes de stopcontacten zo min mogelijk zichtbaar hebben. Je kunt bijvoorbeeld wel goed kiezen voor een opbouw wandcontactdoos in de schuur of in de wasruimte.

Omdat het stroompunt op de muur zit, is de elektricien vaak minder lang bezig met het bevestigen van de stopcontacten. Dit merk je in de prijs. De elektricien plaatst een goot waar de elektra draden in geplaatst worden. Zo zijn de draden niet zichtbaar en veilig weggewerkt.

Opbouw stopcontact laten plaatsen
€  120,- tot € 150,- 
Gemiddelde prijs inbouw stopcontact

Zoals de naam al zegt, heb je bij een inbouw stopcontact een wandcontactdoos die in de muur is bevestigd. De contactdoos loopt gelijk met de muur. Dit is vaak de mooiste oplossing voor woonruimtes, zoals de woonkamer of de slaapkamer.

De prijs van een inbouw stopcontact ligt hoger dan die van een opbouw wandcontactdoos. Dit komt vooral door het werk dat de elektricien hieraan heeft. Allereerst moet er een sleuf in de muur komen waar de elektra in komt te liggen. Voor het maken van een sleuf heeft de elektricien speciale apparatuur nodig. De elektricien heeft dit apparaat in bezit of moet deze huren. In beide gevallen merk je dit in de prijs. Je betaalt of de huurkosten of de afschrijving van het apparaat.

Naast de kosten voor het plaatsen van een nieuw stroompunt moet je ook rekening houden met de prijs om de muur te herstellen. Je wilt natuurlijk geen zichtbare sleuf in de muur. De sleuven moeten daarom dichtgesmeerd worden en daarna opnieuw gestuct en geverfd. Voor meer informatie over de gemiddelde prijs van het stuccen van je muren, bezoek je de pagina over stucwerk op Werkspot.

Inbouw stopcontact laten plaatsen
€ 300,- tot € 350,-

Nieuw of verplaatsen? 

Om een inschatting te kunnen maken hoeveel jouw klus gaat kosten, moet je weten of het gaat om een nieuw stopcontact of om het verplaatsen van een wandcontactdoos.

Plaatsen nieuwe stopcontacten

Wanneer je in je woonkamer te weinig stopcontacten hebt, wil je graag meer stroompunten hebben. Bijvoorbeeld omdat je liever geen kabels in je woonkamer wilt. Maar het kan ook zijn dat je aan de vooravond van een grote verbouwing zit. In dit geval is het verstandig niet alleen te kijken naar het plaatsen van de nieuwe muren, maar ook alvast een plan te maken waar de nieuwe wandcontactdozen komen te zitten.

Wat jouw reden ook is, in veel gevallen kun je een nieuwe wandcontactdoos laten plaatsen. Natuurlijk moet het nieuwe stroompunt op een gebruiksvriendelijke plek zitten. Maar wanneer je niet teveel wilt betalen voor je nieuwe stopcontact is het ook belangrijk om te bepalen waar de elektricien de elektra vandaan kan doortrekken. Je nieuwe wandcontactdoos heeft namelijk wel stroom nodig. De elektricien kan op twee manieren zorgen voor stroom.

1.) In de buurt van jouw nieuwe stopcontact zit een andere wandcontactdoos. Deze wandcontactdoos wil je niet verplaatsen, maar dit stroompunt kan wel gebruikt worden voor het nieuwe stroompunt in de kamer. De elektricien zorgt er in dit geval voor dat de stroomdraden worden doorgetrokken naar de nieuwe wandcontactdoos. In veel gevallen is de elektricien hier minder lang mee bezig dan met optie twee.

2.) In de buurt van jouw nieuwe wandcontactdoos zit geen ander stroompunt. In dit geval moet de elektricien de stroomdraden doortrekken vanaf de meterkast. In veel gevallen is hij hier langer mee bezig en rekent daarom ook een hoger tarief. De draden moeten namelijk via het plafond of de vloer doorgetrokken worden. Om hier bij te komen, moet hij in de kruipruimte de draden doortrekken. Wanneer dit niet mogelijk is, moet hij gaten boren in de muren, vloer en/of het plafond. Via deze gaten trekt hij de elektra door om te zorgen dat jouw nieuwe wandcontactdoos aangesloten wordt op het stroomnet. Hou er in dit geval rekening mee dat je niet alleen betaalt voor het werk van de elektricien. Je moet ook rekening houden met de herstelwerkzaamheden van je muur, plafond en vloer.

Het plaatsen van een nieuw stopcontact kan meer kosten met zich mee brengen dan je in eerste instantie denkt. Daarom is het slim om de klus eerst goed door te spreken met de elektricien. De vakman kan je precies uitleggen welke opties je hebt voor een plaatsen van een nieuw stroompunt. En wil je meerdere nieuwe stopcontacten laten plaatsen? Bespreek dan ook goed hoeveel watt de apparaten gebruiken die je hierop wilt aansluiten. In sommige gevallen is het namelijk nodig om een nieuwe groep aan te maken om de huidige groepen in je meterkast niet teveel te belasten.

Door goed met je vakman te overleggen, voorkom je dat meer kosten moet betalen dan je in eerste instantie had begroot.

Gemiddelde prijs verplaatsen stopcontacten

In oude(re) huizen zitten de wandcontactdozen vaak hoger boven de vloer dan in nieuwbouwhuizen. Hierdoor kan het voorkomen dat het snoer van jouw tv meer in het zicht zit dan jij zou willen. Maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat jij een nieuwe keuken laat plaatsen en dat je geen stroompunt hebt in de buurt van je nieuwe vaatwasser of koelkast. In dit geval kun je ervoor kiezen om je wandcontactdozen te laten verplaatsen.

Wanneer je een stopcontact laat verplaatsen, trekt de elektricien de elektra van de bestaande wandcontactdoos naar een nieuw punt. Over het algemeen gaat het hier om een relatief korte afstand. Wanneer je een stopcontact meerdere meters of naar een andere ruimte wilt verplaatsen, kun je beter overwegen een geheel nieuw stopcontact aan te leggen.

Bij het verplaatsen van een wandcontactdoos heb je zelf de keuze of je kiest voor een in- of opbouw wandcontactdoos.

Gemiddelde prijs buiten stroom aanleggen

Wil jij in de tuin verlichting aansluiten of wil je een heater om ook bij lagere temperaturen op je terras te kunnen zitten? Dan is het maken van een stroompunt in de tuin een optie. De gemiddelde prijzen voor het maken van een stopcontact buiten lopen flink uiteen.

De afstand tot de meterkast vanaf de tuin is een belangrijk punt om de verwachte kosten te berekenen. Wanneer jij een stopcontact op de buitengevel plaatst, kan het zijn dat er maar een korte afstand zit tussen de meterkast en de te plaatsen wandcontactdoos. De elektricien is in dat geval snel klaar met de klus. Wanneer de vakman een stroompunt moet plaatsen op de buitengevel en de meterkast is meters verder, kun je je voorstellen dat hij hier meer kosten voor rekent. Hij moet namelijk dan onder de kruipruimte om een grote afstand te overbruggen.

Wanneer het stopcontact achterin je tuin moet worden aangelegd, komen er naast de afstand ook nog kosten bij voor de kabel. De kabel wordt in de tuin onder de grond geplaatst. Om kortsluiting te voorkomen door bijvoorbeeld grondwater, is hiervoor een kabel met bewapening nodig. Naast het uurtarief van de elektricien betaal je dus ook de materiaalkosten.

Wandcontactdoos buiten
€ 150,- tot € 700,-

Advies van een elektricien

Wanneer je een extra stopcontact laat plaatsen of een wandcontactdoos laat verplaatsen, is het verstandig een elektricien in te schakelen. Zeker wanneer je zelf geen verstand hebt van elektra. Een vakman voert de klus professioneel uit en weet waar je op moet letten. Wij hebben alvast tips gevraagd aan één van onze professionals.

Everard van den Hoven heeft veel ervaring met het aanleggen van:  _"Voor het aansluiten van een heater heb je vaak een stopcontact buiten nodig. Voor het aansluiten van het stopcontact moet je dan kijken naar het aantal watt van de heater. Is deze boven de 2000 watt? Dan moet je ook een vrije groep hebben of laten maken in de meterkast."_

Prijzen voor andere klussen

  1. Wat kost het installeren van verlichting?
  2. [De kosten voor het inbouwen van een afzuigkap(https://www.werkspot.nl/inbouw-afzuigkap/prijzen-kosten)