Lekkage in en rondom het huis

Bijgewerkt op

Vrijwel iedereen heeft wel eens last gehad van lekkage in of rondom het huis. Niets is zo vervelend als er maar niet achter kunnen komen waar de lekkage zit. En als je dan de oorzaak van jouw lekkage hebt gevonden, is het nog maar de vraag of je deze zelf kunt verhelpen. Toch is van belang dat de lekkage zo spoedig mogelijk opgelost wordt, omdat je anders schade aan je woning of bedrijfspand kunt krijgen en omdat de vocht in afgesloten ruimtes slecht voor je gezondheid is.

Lekkage dak

Eén van de meest voorkomende locaties van lekkages is het dak. Met name bij platte daken neemt met de loop der jaren de kans op daklekkage toe. Door de wisselende temperaturen in het jaar zet de dakbedekking uit en krimpt het in. Na een aantal jaren kunnen, met name op de plaatsen waar de dakbedekking in een knik ligt of bij de naden van de dakbedekking, scheuren in het dak ontstaan. Hierdoor kan het water eenvoudig jouw woning binnendringen en ligt daklekkage op de loer. Maar bij andere vormen van bedekking is daklekkage eveneens niet uit te sluiten. Ook een afgewaaide dakpan of een slecht onderhouden rieten dak kan het begin van een groot probleem zijn.

Lekkage plafond

Wanneer je vochtplekken op het plafond ziet of het water naar beneden druppelt, is de kans groot dat er een lek zit in één van jouw CV leidingen of afvoerbuizen. Deze lekkages zijn lastig te traceren, omdat de leidingen in het beton zitten en je dus niet kunt zien waar het lek zich exact bevindt. Ook kan het vocht zich over een groot deel van het plafond verspreiden, voordat jij merkt dat je lekkage hebt. Een ander probleem van lekkage in het plafond is dat je het zonder goed gereedschap en kennis van zaken niet goed en netjes kunt verhelpen.

Lekkage badkamer

Gebarsten gasleidingen, vergane afdichtrubbers of kitranden en verzakte afvoerbuizen zijn de meest voorkomende oorzaken van lekkage in de badkamer. Omdat in de badkamer veel water wordt gebruikt, kan de bron van de lekkage zowel in de leidingen die het water aanvoeren zitten als in de afvoer van het water. Als de voegen barsten vertonen, kan het water achter het tegelwerk komen en daar een weg naar beneden zoeken. Hierdoor is het vaak lastig te achterhalen wat de oorzaak van de lekkage in jouw badkamer is. Om de lekkage te verhelpen is het dan noodzakelijk om de tegels of vloer te slopen.

Opsporen en detectie van lekkages

Sommige lekkages zijn zo overduidelijk, dat er geen specialist aan te pas hoeft te komen om de oorzaak ervan te achterhalen. In deze gevallen is het ook vaak vrij eenvoudig om zelf de lekkage te verhelpen. Maar er zijn ook gevallen waarbij het opsporen van de lekkage niet zonder hulpmiddelen gedaan kan worden. Met name wanneer de lekkage zich achter het beton van een muur bevindt of onder de vloer, kun je bijna niet zonder specialistische hulp. Voor de lekdetectie hebben vakmensen diverse methoden tot hun beschikking.

Vocht meten met vochtmeter

Wanneer de lekkage zich achter een muur bevindt, kan de bron vaak achterhaald worden door het meten van de relatieve vochtigheid op verschillende plaatsen op de muur. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een vochtmeter die tegen de muur wordt gehouden. De meter geeft vervolgens op een display de gemeten relatieve vochtwaarde weer. Waar de vochtigheid het hoogst is, bevindt zich in de meeste gevallen ook de oorzaak van de lekkage. Door daarna aanvullende detectiemethoden toe te passen kan nauwkeurigere lekdetectie worden gedaan. Enkele van deze methoden worden hieronder toegelicht.

UV-licht detectie

Eén van de methoden voor lekdetectie die gespecialiseerde bedrijven hanteren is het gebruik van UV-licht. Bij deze methode wordt een kleurstof aan het water toegevoegd die door middel van UV-licht zichtbaar wordt. Het water met de kleurstof komt op de locatie waar het lek zich bevindt tevoorschijn en zal oplichten wanneer het UV-licht er op schijnt. De gebruikte kleurstof is niet schadelijk voor de gezondheid en is voor vrijwel alle lekkages te gebruiken.

Traceergas

Wanneer je een lek hebt in jouw CV-installatie, zal de vakman waarschijnlijk gebruik maken van lekdetectie door middel van traceergas. Dit gas is een mengsel van waterstof en stikstof en is niet schadelijk voor het milieu. Eerst zal hij het water uit de installatie laten lopen en vervolgens het gas in de leidingen spuiten. Zo laat de vakman de druk in de installatie oplopen. Het gas zal op de locatie van het lek de leiding verlaten en kan met behulp van een gasdetector worden gemeten. Naderhand moeten wel de leidingen weer volledig schoongeblazen worden.

Lekkage verhelpen via Werkspot

Laat je lekkage verhelpen door een goede vakman. Goede vakmannen vind je op werkspot. Het is aan te raden en vaak zelfs noodzakelijk een vakman in te schakelen om de oorzaak van jouw lekkage op professionele wijze te verhelpen door middel van lekdetectie. Vakmannen zoals een loodgieter, kunnen lekdetectie snel en effectief verrichten en lekkages verhelpen zonder nevenschade aan te richten. Op onze website kun je eenvoudig de vakman bij jou in de buurt vinden. Dit zijn allemaal vakmannen met de juiste opleidingen en certificaten en die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je jouw probleem kenbaar maakt, zullen zij je binnen een dag benaderen voor een vrijblijvende offerte.

Veel bekeken artikelen:
  1. Vloer isolatie
  2. Glaswol isolatie
  3. rieten dak
  4. Wat is een koudebrug
  5. Wat te doen bij verstopping in huis