Gaten boren: ontdek tips en gemiddelde kosten voor deze klus

Bijgewerkt op

Wil jij een schilderij of plank ophangen? Dan moet je gaten boren. Werkspot geeft tips en de prijs voor het uitbesteden van deze klus. Vind ze hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 322 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten gaten boren

Soort klusGemiddelde prijs
Uurprijs gaten boren€ 35,- tot € 50,-
Gat boren afzuigkap / ventilatie€ 125,- tot € 200,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat het boren van een gat door een vakman kost. Het bedrag is exclusief voorrijkosten.

Gaten boren: wat bepaalt de prijs?

De prijs die je betaalt voor het boren van een gat is van een aantal zaken afhankelijk. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende onderdelen:

 • Soort klus
 • Soort muur

Soort klus

Je kan een vakman vragen gaten te boren voor uiteenlopende werkzaamheden. Het soort klus bepaalt de prijs die je betaalt aan de vakman.

 1. Gaten boren om iets op te hangen
  Heb jij een mooi schilderij dat je wilt ophangen of wil je een nieuw kastje aan de muur? De vakman kan in dit geval de gaten boren. De vakman zorgt dat je schilderij recht hangt en je kastje waterpas. Uiteraard zorgt hij voor de goede schroeven en pluggen. Voor deze klus vraagt de vakman vaak een minimumprijs inclusief voorrijkosten. Anders is het voor hem niet rendabel om te komen. Heb je meerdere gaten die de vakman mag boren? Dan betaal je per uur 35 tot 50 euro.
 2. Gaten boren voor afzuigkap of ventilatie
  Gemiddeld is het gat voor een afzuigkap of ventilatie 130, 150 of 160 millimeter. De precieze grootte bepaalt de prijs voor deze klus. Moet de vakman binnen afplakken? Dan brengt hij hiervoor extra kosten in rekening. Daarnaast kan het zijn dat de vakman leidingen vanuit de kruipruimte moet doortrekken en hiervoor gaten gaat boren. In dit geval is het wettelijk verplicht om een tweede vakman in te schakelen. Deze vakman blijft boven, terwijl de ander in de kruipruimte is. Je betaalt in dit geval ook meer.
 3. Gaten boren voor bekabelingWil jij de tv-kabel naar boven leggen of wil je op zolder een extra wifi-punt maken en moet de internetkabel hiervoor naar zolder? Dan laat je de vakman gaten boren. De totaalprijs voor deze klus is vooraf afhankelijk van het soort materiaal van de muur en de bereikbaarheid. Wanneer de vakman niet eenvoudig gaten kan boren of de bekabeling kan doortrekken neemt de moeilijkheidsgraad van de klus toe. Hij is dan langer bezig en dat merk je in de kosten.

Soort muur

Naast het soort klus bepaalt ook het materiaal van de muur de totaalprijs van de klus. Dit heeft vooral te maken met de hoeveelheid tijd en het materiaal dat de vakman nodig heeft.

 • Gat boren in tegel
  Wanneer je iets wilt ophangen in je badkamer of keuken moet je in veel gevallen een gat boren in een tegel. Wanneer je dit niet nauwkeurig doet, gaat de volledige tegel kapot. In dat geval moet je een vakman inhuren om de tegel netjes te vervangen. Dit is duurder dan het laten boren van een gat in de tegel.
 • Gat boren in steen
  Voor het boren in steen gebruikt de vakman passend gereedschap. Daarnaast zorgt hij voor de schroeven en pluggen als hij iets moet ophangen. Ook zorgt de vakman dat hij geen leidingen raakt. Afhankelijk van de plek waar hij gaten gaat boren, gebruikt hij een leidingzoeker. Zo weet hij dat hij zonder schade en veilig boort.
 • Gat boren in beton
  Heb jij stevige betonnen muren? Dan is de vakman langer bezig met de klus dan wanneer hij in steen of hout moet boren. Ook gebruikt de vakman voor het boren van een gat in beton ander gereedschap. In veel gevallen maakt hij gebruik van een diamantboor.

Besparen op de klus? 

Wil je gaten laten boren, maar wil je voorkomen dat je de hoofdprijs betaalt? Onderstaande tips helpen je op weg.

 • Combineer klussen
  Zeker wanneer je één gat laat boren betaal je in verhouding een fors bedrag. De vakman rekent namelijk een minimaal bedrag om het gaten boren rendabel te houden. Daarom kan het verstandig zijn om klussen te combineren. Wil je ook gordijnen ophangen of meubels in elkaar zetten? Allemaal klussen die je bij de vakman neer kan leggen. Je kan ook aan je buren vragen of zij nog klussen hebben. Zo betaal je in verhouding het minst voor de klus.
 • Vraag een vakman uit de buurt
  Vakmannen rekenen vaak voorrijkosten om reiskosten te dekken. Heb je één of enkele gaten te boren?  Kijk dan of er een vakman in de buurt woont of dat de vakman in de buurt van jouw woning klussen heeft. Wanneer hij flexibel bij je langs mag komen, bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag, rekent hij niet altijd voorrijkosten als hij al in de buurt is. De moeite van het vragen waard.
 • Vergelijk prijsvoorstellen
  Het opvragen van verschillende prijsvoorstellen is altijd verstandig om prijzen te vergelijken. Zorg wel dat je geen appels met peren vergelijkt. Geeft de ene vakman een totaalbedrag en de ander een uurtarief? Dan kan je die eigenlijk niet goed met elkaar vergelijken. Je weet dan niet hoeveel uur de vakman bezig is met de klus. Kies je voor een vakman die een uurtarief rekent? Bespreek dan met hem hoeveel uur hij bezig is met de klus en hoe hij omgaat met meerwerk. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.
 • Onderzoek alternatieven
  Wil je een gat laten boren voor een schilderij en wil je besparen? Onderzoek dan eventuele alternatieven. Zo kan je montagetape kopen. Het tape plak je op het schilderij en bevestig je vervolgens aan de muur. Hierbij is het wel belangrijk om te checken hoeveel kilo het tape kan dragen. Het is zonde wanneer je plank met boeken met dezelfde snelheid weer van de muur valt. Als je pech hebt, beschadig je ook nog eens je muur en ben je nog verder van huis.

  Naast montagetape heb je ook de keuze uit zelfklevende spijkers. Dit is een alternatief voor een hobbelige muur waarop het montagetape niet blijft zitten. Controleer voor je de spijkers aanschaft hoeveel kilo de spijkers maximaal kunnen dragen en voor welke ondergrond de spijkers geschikt zijn. Alleen dan kan je besluiten of zelfklevende spijkers een volwaardig alternatief zijn voor gaten boren.

Stappenplan gaten boren

Wil je graag kosten besparen? Dan kan je ook zelf gaten te boren in de muur. In dit geval betaal je alleen voor het materiaal en investeer je je eigen tijd. Overweeg je om zelf gaten te boren? Onderstaand stappenplan geeft precies aan wat er allemaal bij de klus komt kijken wanneer je een schilderij of plank wilt ophangen.

 1. Aftekenen
  Teken met potlood op de muur af op welke positie de gaten moeten komen. Wil je meerdere schilderijen naast elkaar ophangen? Zorg dan dat de kruisjes op dezelfde hoogte staan door een waterpas te gebruiken.
 2. Controleren
  Weet je uit welk materiaal je muur bestaat? Deze informatie is belangrijk voor het selecteren van de boor en pluggen. Een vakman of bouwmarkt kan je voorlichten over het juiste gereedschap.
 3. Diepte en breedte gat bepalen
  Hoe diep en breed het gat moet zijn, is afhankelijk van de plug. Het is belangrijk dat je de goede diepte en breedte bepaalt voor de stevigheid en het juist bevestigen van je plank of schilderij.
 4. Opruimen van het stof
  Bij het boren van gaten komt veel stof van de muur vrij. Wanneer je hulp hebt, kan die persoon het stof meteen opzuigen of je doet het zelf achteraf.

Advies van een vakman

Ga jij gaten boren voor de afzuigkap? Dan is het goed om je vooraf te verdiepen in de klus. Werkspot vroeg één van de vakmannen om advies. Ron Schouten van R. Schouten Diamantboor en Klusbedrijf vertelt: "Voor een afzuigkap is het aan te raden om een zo kort mogelijke afvoer te realiseren. Dit is vaak door middel van een gat door de buitenmuur. Als de afvoer te lang is kan de afzuiger zuigkracht verliezen en herrie gaan maken. Bij gaten voor leidingen uit de kruipruimte is het wettelijk verplicht om een tweede man te hebben
die boven blijft. Hierdoor is de prijs hoger."

Gaten boren uitbesteden

Een schilderij ophangen, een kabel trekken of ventilatie installeren. Allemaal zaken waarvoor je eerst gaten moet boren. Een gat boren kan je prima zelf. Toch kan het zijn dat je tegen deze klus opziet. Je moet netjes opmeten waar het gat moet komen, hoe breed het gat is dat je moet boren en je moet rekening houden met het soort muur. Het materiaal van de muur bepaalt voornamelijk het soort gereedschap dat je nodig hebt en de pluggen die je in de muur plaatst

Wil jij gaten laten boren door een vakman? Op Werkspot vind je altijd een vakman in de buurt. Iedere vakman heeft een profiel waar je leest wat zijn expertise is. Ook vind je reviews van eerdere klanten. Dit helpt je bij het selecteren van een vakman.

Prijzen voor gerelateerde klussen

 1. Afzuigkap installeren
 2. Gordijnrails ophangen
 3. Airco installeren