Gordijnrails ophangen? Vind hier de gemiddelde prijs

Bijgewerkt op

Gordijnrails ophangen? En heb je zelf geen zin of tijd om de rails of roede te bevestigen? Huur een vakman in. Vind hier de gemiddelde prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen klusbedrijven

Onze klusbedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 272 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs gordijnrails ophangen

Ga je verhuizen of wil jij graag een ander interieur? Met gordijnen kun je snel een andere sfeer in huis creëren. Gordijnen zijn er in alle stoffen en kleuren, dus er is altijd wel een exemplaar dat bij jouw smaak past. Maar naast dat gordijnen sfeer geven, zijn gordijnen ook praktisch. Kies jij bijvoorbeeld voor dikke velours gordijnen? Dan houden je gordijnen een groot deel van het geluid van buiten tegen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een verduisterend gordijn om 's nachts in een donkere kamer te kunnen slapen. En wil jij op je energiekosten besparen? Door in de winter 's avonds je gordijnen dicht te doen, verlies je minder warmte. 

Gemiddelde prijs gordijnrails ophangen

KlusKosten
Rails ophangen€ 75,- tot € 200,-

Het ophangen van een rails of gordijnroede is geen complexe klus en kun je in principe prima zelf doen. Het is dan wel handig om goed de maat op te nemen en om na te denken op hoeveel centimeter de gordijnen moeten komen te hangen. Wil jij bijvoorbeeld gordijnen tot aan de vensterbank of helemaal tot de vloer? 

En hoewel het ophangen van gordijnen geen complexe klus is, blijft deze klus in veel huishoudens toch weken liggen. Heb jij geen zin of tijd om zelf op de trap te gaan staan en gaten te boren in het plafond? Of wil je gewoon de zekerheid dat je een netjes en mooi resultaat krijgt? Huur dan een vakman in. Hij hangt je gordijnen op in een handomdraai. Bij het maken van een prijsvoorstel rekent hij de volgende zaken mee:

  • Voorrijkosten
  • Soort muur of plafond
  • Hoogte van de op te hangen gordijnen

Rails of roede?

Of je gaat voor gordijnrails of -roede is een kwestie van smaak. Bij een rails valt het gordijn volledig over de gordijnrails heen wanneer de gordijnen gesloten zijn. Je ziet de rails dus alleen zitten op het moment dat de gordijnen open zijn. Bij een roede is dit anders. Het gordijn zit met ringen vast aan de roede. Hierdoor hangt het gordijn onder de roede en zie je de roede altijd zitten. Ongeacht of het gordijn open of dicht is. Overigens vinden de meeste mensen een roede minder storend om naar te kijken dan een rails. 

Voorrijkosten gordijnrails ophangen

De vakman neemt in zijn prijsvoorstel de voorrijkosten mee. Dit zijn de kosten die jij betaalt aan de vakman om zijn reistijd en de kilometers die hij maakt met de auto te vergoeden. Bij het ophangen van de rails is het daarom ook verstandig om te kijken of de vakman bij jou uit de buurt komt. Dit kan flink schelen in de kosten. Je kunt natuurlijk ook met hem afspreken dat hij jou laat weten als hij bij jou in de buurt een klus heeft. Dan berekent hij de kosten van de andere klus tot aan jouw huis. Dit is goed merkbaar in de kosten. 

Heb jij een woning in een nieuwbouwproject gekocht? Dan is de kans groot dat jouw buren in dezelfde periode hun gordijnen gaan ophangen. Het kan daarom de moeite zijn om bij hen te polsen of zij ook een vakman nodig hebben. Als de vakman in jouw wijk meerdere gordijnen kan ophangen, rekent hij maar één keer de voorrijkosten. En dit scheelt jou en jouw buren geld. 

Soort muur of plafond

Gordijnrails ophangen? Dan wil je een langdurig resultaat. Je wilt natuurlijk niet dat de gordijnen binnen enkele weken scheef gaan hangen of nog erger: dat de rails van het plafond valt. Om dit te voorkomen gebruikt de vakman voor elk soort plafond ander materiaal. Maar dit is niet de enige reden dat de prijs van het ophangen van jouw gordijn afhankelijk is van het soort muur of plafond. In sommige muren of plafonds is het boren veel lastiger. Dit merk je daarom ook in de kosten.

Bespreek samen met de vakman waar jij de gordijnen wilt laten ophangen. Dit is vooral een kwestie van smaak. Je kunt ervoor kiezen om de gordijnen op het plafond te bevestigen, maar je kunt het gordijn ook voor het kozijn laten ophangen. Wanneer je voor deze laatste optie kiest, is het mooier om het gordijn een stukje naar voren te halen. De vakman kan in dit geval naast de rechte gordijnrails ook een haakse bocht nodig hebben om het gordijn naar de muur te leiden. Kortom, bespreek je wensen goed zodat het gordijn straks precies hangt zoals jij wenst. 

Gordijnrails ophangen: betonnen plafond

Heb jij in je woon- of slaapkamer een plafond van beton? Dan heeft de vakman een speciale boor nodig om gaten te maken in het plafond. Het boren in beton is een stuk lastiger dan boren in een bakstenen muur of gips. Uiteraard heeft een vakman het juiste gereedschap om jouw rails snel en mooi aan het plafond te bevestigen. Naast een betonboor gebruikt de vakman voor deze klus de juiste pluggen. Zo weet jij zeker dat jouw gordijnen stevig aan het plafond hangen en niet zomaar naar beneden kunnen vallen. 

Gordijnrails ophangen: bakstenen muur

Moet de vakman de rails ophangen aan de muur? Dan is de kans groot dat hij de rails in een bakstenen muur bevestigd. Om de rails snel en vakkundig op te hangen, maakt hij gebruik van een speciale steenboor. Afhankelijk van de hardheid van jouw muur maakt hij gebruik van de klopboorfunctie. Zo kan hij in harde bakstenen muren de juiste gaten maken. Net als bij het plafond gebruikt hij ook voor deze klus de juiste pluggen. 

Gordijnrails ophangen: gips
Gips is zacht materiaal. Je kunt er daarom ook vrij eenvoudig in boren. Om te voorkomen dat het gordijn naar beneden valt, gebruikt de vakman bij gipsmateriaal hollewandpluggen. Deze pluggen zijn speciaal ontworpen om zich in de holle ruimte achter de gipsplaat 'vast te zetten'. Veel gipsplaten zijn overigens gemonteerd op houten latten. Wanneer er een houten lat zit op de plek waar de rails of roede moet komen, kiest de vakman wel voor normale pluggen. 

Op welke hoogte komen de gordijnen? 

Naast de voorrijkosten en het materiaal van jouw muur of plafond, bepaalt de vakman zijn prijs op basis van de hoogte waarop jouw gordijnen moeten komen. Ook de hoogte van de gordijnen is een kwestie van smaak. De vakman kan je uiteraard wel adviseren welke hoogte in jouw woon- of slaapkamer het mooiste resultaat geeft. 

Standaard zijn plafonds in Nederlandse huizen rond de 2.60 meter hoog. De vakman kan in dat geval het gordijn zelf ophangen met een gewone ladder. Deze heeft hij standaard bij zich. Sommige huizen hebben echter een afwijkende hoogte. Zo kan het voorkomen dat de vakman een gordijn moet ophangen op vier meter hoogte. In veel gevallen is de ladder die de professional zelf tot zijn beschikking heeft niet lang genoeg en moet hij een ladder huren. De kosten voor de huur hiervan belast de vakman aan jou door. In dit geval is de klus dus ook duurder. 

Welk gordijn past bij jouw interieur?

Gordijnen creëren een bepaalde sfeer in jouw huis en hebben een isolerende functie. Daarnaast gebruik je je gordijnen ook om wat meer privacy te hebben. Zeker wanneer de buren rechtstreeks in je woning kunnen kijken of wanneer je aan een drukke weg woont. Het is verstandig om met al deze factoren rekening te houden als je gordijnen gaat kopen. 

In sommige gevallen heeft je keuze voor het soort gordijn ook effect op de prijs die de vakman rekent. Zo kun je ervoor kiezen om meerdere gordijnen achter elkaar op te hangen. Je combineert dan bijvoorbeeld een licht vitragegordijn met een dikker gordijn. Normaal gesproken hang je het dunne gordijn direct aan het raam en het dikkere gordijn daarachter. Wanneer alle gordijnen dicht zijn, zie je dan alleen nog het dikke gordijn hangen. Wanneer jij het mooi vindt om twee gordijnen te combineren, vraagt dit ook extra werk van de vakman en extra materiaalkosten. In dit geval heb je namelijk een dubbele gordijnrail nodig. 

Elektrische rails ophangen
Je kunt gordijnen ook aan een elektrische rails ophangen. De gordijnen kun je dan eenvoudig met een zendertje of in sommige gevallen zelfs met je smartphone naar de gewenste positie sturen. Maar je kunt er ook voor kiezen om een timer in te stellen die ervoor zorgt dat jouw gordijnen automatisch dicht gaan als het donker wordt.  Je hoeft de gordijnen dus nooit meer handmatig dicht te doen. Dit systeem moet je door een gespecialiseerde vakman laten aanbrengen. Hier zit wel weer een ander prijskaartje aan. Bespreek je wensen daarom vooraf goed met de vakman en vraag een prijsvoorstel op maat. 

Advies van een vakman

Wil jij je rails laten ophangen door een vakman? Dan is het verstandig om goed voorbereid aan de klus te beginnen. Zo voorkom je extra kosten achteraf. We hebben alvast één van onze professionals gevraagd waar je op kunt letten. 

Ramazan Calinalti van klusbedrijf Calinalti Services Calinalti Services heeft veel ervaring met het ophangen van gordijnenrails en roedes: "Zorg dat de vakman goed bij de plek kan waar de rails of roede opgehangen moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verplaatsen van meubels."