Kosten keuken plaatsen

Bijgewerkt op

Heb je een nieuwe keuken gekocht en wil je deze keuken laten plaatsen door een vakman? Ontdek snel wat hier de gemiddelde kosten daarvoor zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 166 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten keuken plaatsen

Heb je je droomkeuken gevonden?  Dan wil je jouw familie of vrienden natuurlijk zo snel mogelijk laten genieten van jouw kookkunsten.
Een keuken plaatsen moet precies gebeuren. Keukenkasten die niet waterpas hangen of apparatuur die niet goed aangesloten is, dat wil je natuurlijk niet hebben. En vaak moet de oude keuken er eerst uit. Daarom is het verstandig om jouw keuken te laten monteren door een vakman. De prijs die je daarvoor betaalt, hangt af van de werkzaamheden die de vakman daarvoor moet uitvoeren.

Wat kost een keuken plaatsen?

Een keuken plaatsen kost gemiddeld € 750,- tot € 3.500,-. Bekijk hieronder in het kostenoverzicht wat de gemiddelde kosten zijn voor het plaatsen van een keuken.

Soort klusGemiddelde prijs
kosten keuken plaatsen€ 750,- tot € 3.500,-
Meerprijs leidingen verleggen€ 100,- tot € 250,-
Meerprijs oude keuken demonteren€ 450,- tot € 600,-

Hoe zijn de kosten opgebouwd

Over het algemeen geldt: hoe lastiger de klus, hoe hoger de prijs. Zo kost het plaatsen van een rechte keuken tegen de muur je minder, dan bijvoorbeeld een U-vorm of een keuken met een kookeiland. Als er daarvoor ook nog leidingen of stroompunten geplaatst of verplaatst moeten worden, dan lopen de kosten al snel op.

Wil je kosten besparen, dan kun je overwegen om de oude keuken er zelf uit te halen. Als je de keuken niet wilt verkopen, weggeven of hergebruiken, hoef je ook niet heel voorzichtig te werk te gaan. Let wel op dat je de muur of tegels daarbij niet beschadigt. Om dat te herstellen, rekent de vakman extra kosten.

Keuken plaatsen

Zo bepaalt de vakman de prijs

De moeilijkheid van de klus, bepaalt grotendeels de prijs die de vakman rekent. Je kunt je voorstellen dat de kosten hoger worden, als de vakman er langer mee bezig is. Denk daarbij aan de voorbereiding die het plaatsen van de nieuwe keuken kost. Maar ook de manier waarop jouw nieuwe keuken wordt geleverd, speelt mee. Als de kastjes gemonteerd geleverd worden, is de vakman sneller klaar dan wanneer hij ze zelf nog in elkaar moet zetten. De volgende factoren neemt de vakman mee in zijn prijs:

 • Algemeen:
  • Model keuken
  • Merk keuken
  • Garanties vakman
 • Voorbereiding:
  • Demonteren oude keuken
  • Aansluitpunten gas, water en elektra
  • Egaliseren van muren
 • Montage
  • Aantal keukenkasten en laden
  • Hoeveelheid en type apparatuur 

Wat bepaalt de prijs: algemeen

Model keuken

Keukens zijn er in alle soorten en maten. Je kunt kiezen voor een recht model tegen de muur aan, of een keuken in L- of U-vorm. Of misschien wil je wel een keuken met een kookeiland. Welk model keuken je kiest, is vooral afhankelijk van de ruimte en jouw eigen smaak en wensen. Als je de keuken door een vakman laat plaatsen, bepaalt hij zijn prijs op basis van de vorm en de moeilijkheid van het plaatsen. Voor een rechte keuken, tegen één muur aan, komt nu eenmaal minder passen en meten kijken dan een keuken in een U-vorm. Dat merk je ook in de prijs.

Merk keuken

De ene keuken is de andere niet. Zo zijn Bruynzeel-keukens vrij eenvoudig te monteren en kost een IKEA-keuken de meeste tijd. IKEA-keukens moeten namelijk nog helemaal in elkaar gezet worden en ook het plaatsen is net iets anders bij deze keukens. De vakman monteert de keuken namelijk op een rail en niet direct op de vloer en muur. Het merk keuken van jouw keuken bepaalt dus ook de prijs. Geef daarom bij de vakman vooraf aan van welk merk jouw nieuwe keuken is. Dat zorgt voor een nauwkeurige prijsbepaling.

Garanties vakman

Zoals bij alles, betaal je voor kwaliteit. Een klusjesman die zijn vak serieus neemt, werkt netjes en zorgvuldig. Vaak geeft hij ook garantie op de plaatsing van de keuken. Je betaalt daar misschien iets meer voor, maar je hebt dan wel de zekerheid dat het goed gebeurt. Vraag dus goed na of de vakman die jij op het oog hebt voor jouw klus kwaliteitsgaranties geeft.

Wat bepaalt de prijs: voorbereiding

Demonteren oude keuken

Is jouw oude keuken eigenlijk nog best goed, maar is het gewoon niet jouw smaak of ben je erop uitgekeken? Dan kun je de oude keuken verkopen of weggeven. Daarvoor moet je de keuken er wel netjes uithalen en kun je deze er niet met grof geweld uit slopen. Het demonteren van de keuken kun je laten doen door de vakman. Dan weet je zeker dat de keuken er netjes uitgehaald wordt en dat de muur of vloer niet beschadigt. Voor het demonteren van de keuken rekent de vakman ongeveer € 450,- tot € 550,-.

Aansluitpunten gas, water en elektra

Zit de apparatuur in de nieuwe keuken op dezelfde plek als in de oude keuken? Gebruik je precies evenveel en dezelfde apparatuur? Dan hoef je waarschijnlijk niets te veranderen aan de leidingen en stroompunten. Dat komt alleen niet heel vaak voor. Krijg je in de nieuwe keuken bijvoorbeeld een vaatwasser of ga je over op elektrisch koken, dan moet de vakman aanpassingen doen aan de stroompunten. Ook kan dat betekenen dat er een nieuwe groep in de meterkast bij komt. Ook kan het zijn dat de vakman leidingen moet verleggen, omdat de spoelbak of het gasfornuis op een andere plek komt.

Voor het verleggen van leidingen rekent de vakman ongeveer € 100,- tot € 200,-. Dit bedrag loopt op, naarmate er meer verandert. Krijgt jouw gasfornuis een plek op een kookeiland, dan moet de vakman heel wat leidingen verleggen. Geef dus goed aan bij de vakman wat er verandert ten opzichte van jouw oude keuken. Alles wat vooraf bekend is, zorgt achteraf niet voor verrassingen.

Egaliseren van de muren

Om de keuken netjes recht te kunnen plaatsen, moet de muur waartegen de keuken geplaatst wordt ook recht zijn. Je wilt tenslotte niet dat kastjes verspringen, omdat de wand erachter niet egaal is. Is de achterwand niet recht, dan moet de vakman daar een oplossing voor bedenken. Wellicht is het voldoende om de muur op enkele plaatsen te egaliseren. Maar soms kan het nodig zijn om de hele muur te stucen. Hoe meer werk de vakman hieraan heeft, hoe hoger de prijs.

Wat bepaalt de prijs: montage

Aantal keukenkasten en laden

Naast het model van de keuken, speelt ook het formaat mee. Vooral het aantal keukenkasten en laden is daarbij belangrijk. Ieder kastje moet namelijk vaak afzonderlijk gemonteerd en geplaatst worden. Hoe meer kasten, hoe hoger de prijs. Datzelfde geldt voor de keukenladen. Vooral het waterpas afstellen en netjes uitlijnen van de kasten en laden, neemt behoorlijk wat tijd in beslag . Soms levert de fabrikant de keukenkasten al gemonteerd af en hoeft de vakman alleen de kast op te hangen en de deurtjes te bevestigen. Dat scheelt tijd en daarmee kosten. Laat je dus vooraf informeren door de winkel waar je de keuken koopt, hoe de kasten worden geleverd. Dit kun je bij de offerteaanvraag aan de vakman dan direct meenemen.

Hoeveelheid en type apparatuur

Ook de apparatuur in jouw nieuwe keuken, bepaalt een belangrijk deel van de kosten. Als de vakman veel apparaten moet plaatsen en aansluiten, kost dat meer tijd en geld. Ook zie je in de prijs terug of het om inbouwapparatuur gaat of losse elementen. Het plaatsen en aansluiten van inbouwapparatuur kost meer tijd dan wanneer je een losse koelkast of fornuis plaatst. Tot slot speelt mee of er voor de nieuwe apparatuur ook nieuwe gas-, waterleidingen of stroompunten moeten komen. Houd je de indeling van je nieuwe keuken exact gelijk aan de vorige keuken, dan hoeft er waarschijnlijk niet veel gewijzigd te worden. Maar ga je voor een heel ander model of veel meer apparatuur, dan is de kans groot dat de vakman voor de aansluiting van de apparatuur aanpassingen moet doen.

Ga je over op inductie koken, dan is de kans groot dat er een nieuwe groep in de meterkast bijkomt. Een ander aandachtspunt hierbij is ook de afzuigkap. Komt die op een andere plek? Of ga je over op een ander systeem, zoals recirculatie afzuiging? Dan kan dat gevolgen hebben voor de aansluitingen en afvoer. Hoe meer je de vakman vooraf kunt vertellen, hoe beter hij een prijsopgave kan geven. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.

Bij het plaatsen van een keuken, komt dus veel meer kijken dan enkel nieuwe kastjes ophangen of tegen de muur bevestigen. Er gaat veel tijd in de voorbereiding zitten. Ook de montage zelf, is makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je hier zelf geen ervaring mee, dan is het verstandig om hiervoor een vakman in te schakelen. Die weet precies hoe hij alles op de juiste manier moet aansluiten. Daarnaast heeft hij veel ervaring met het uitlijnen van laden en het recht hangen van de deurtjes op jouw keukenkasten. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe keuken er straks netjes bijstaat en functioneel is. Dan hoef jij je alleen nog bezig te houden met de vraag: wat eten we vandaag?

Advies van de vakman

Bij het plaatsen van een keuken komt meer kijken dan je misschien verwacht. Ben je zelf niet zo handig, dan is uitbesteden aan een vakman zeker een goed idee. Vooral ook vanwege de eigenaardigheden die bijvoorbeeld een IKEA keuken met zich meebrengt.

AE keukenmontage heeft veel ervaring met het plaatsen van IKEA keukens. Zij zien dat men vaak geen rekening houdt met de afwijkende ligging van de leidingen. "Leidingen moeten voor een IKEA keuken op de grond worden gelegd. Ze kunnen niet achter de kasten, zoals meestal gedaan wordt. Een plint is 8 of 11 cm dus die ruimte heb je om al je leidingen en elektra weg te werken."

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten keuken renovatie
 2. Kosten keuken schilderen
 3. Kosten keuken achterwand
 4. Kosten keukenblad op maat
 5. Kosten IKEA keuken plaatsen