Inbouw afzuigkap: ontdek hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Een inbouw afzuigkap zit niet in het zicht en voert ongewenste geurtjes snel af. Benieuwd naar de prijzen van installatie? Je vindt ze op Werkspot.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen keukenmonteurs

Onze keukenmonteurs, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 428 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten inbouw afzuigkap

Een inbouw afzuigkap voert geurtjes, stoom en vet af wanneer je aan het koken bent. Naast dat een inbouw afzuigkap helpt tegen ongewenste geuren, is een goede afzuigkap essentieel voor je gezondheid. Een afzuigkap voert ook de schadelijke stoffen af die ontstaan tijdens het bakken en braden. Een inbouw afzuigkap is dus een onmisbaar onderdeel van jouw keuken. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf en installatie? Werkspot helpt je op weg.

Gemiddelde prijzen inbouw afzuigkap

Soort productGemiddelde prijs
Montage inbouw afzuigkap  € 70,- tot € 150,-
Montage en vervangen€ 125,- tot € 200,-
 Aanschaf inbouw afzuigkap€ 150,- tot € 1.000,-
Koolstoffilters€ 15,- tot € 200,-
Recirculatie set€ 50,- tot € 100,-
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een inbouw afzuigkap. De prijs zijn inclusief btw en voorrijkosten.

Een afzuigkap inbouwen is een specialistische klus die je het beste door een ervaren professional kunt laten uitvoeren. Een vakman sluit de inbouw afzuigkap juist aan op een luchtkanaal. Ook weet hij precies hoe hij ervoor moet zorgen dat jouw inbouw afzuigkap mooi is weggewerkt in een keukenkast. Bij een inbouw afzuigkap zie je dus zo min mogelijk van je afzuigkap in de keuken.

Voor een prijs op maat kun je het beste meerdere vakmannen vragen om een prijsvoorstel uit te brengen. Bij het berekenen van de prijs houdt de vakman rekening met deze zaken:

 • Afvoer van de inbouw afzuigkap
 • Plaatsen in huidige of nieuwe keuken
 • Afmetingen en gewicht

Afvoer inbouw afzuigkap

Voor het bepalen van de prijs voor de klus afzuigkap inbouwen is de afvoer van groot belang. Voor een prijsvoorstel op maat vraag je een vakman de klus te komen bekijken. Zo kan hij de situatie goed inschatten en is de kans kleiner dat je meer betaalt voor de klus dan je aanvankelijk dacht. Een afzuigkap in een woning kan op drie manieren lucht afvoeren: via een luchtafvoer, recirculatie of een centraal afzuigsysteem. Welke luchtafvoer de vakman adviseert, is afhankelijk van de mogelijkheden in jouw woning.

Luchtafvoer afzuigkap installatie
In veel woningen kiest men ervoor om de inbouw afzuigkap aan te sluiten op een luchtafvoer. Hierbij heb je twee keuzes. Je kunt de kooklucht en vrijgekomen fijnstof laten afvoeren door een gat in de gevel of via een dakdoorvoer. Wil jij het maximale rendement uit je afzuigkap halen? Dan is het verstandig om de dakdoorvoer te laten plaatsen door een vakman. Hij weet precies hoe hij een goede luchtafvoer aanlegt en welke dikte buizen hij hiervoor nodig heeft. Wanneer dit niet secuur gebeurt, heb je onnodig geluidsoverlast.

Wil jij de inbouw afzuigkap laten aansluiten op de gevel? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de wettelijke regels die hiervoor gelden. In Nederland mag je niet zomaar je buren onrechtmatig hinder toebrengen. En dit is precies wat je doet wanneer jouw kookluchten direct naar je buren vliegen.

De tijd die de vakman bezig is met het plaatsen van de luchtafvoer en het materiaal dat hij hiervoor nodig heeft, is bepalend voor de totaalprijs voor deze klus.

Recirculatie afzuigkap plaatsen

Heb je geen luchtkanaal in je huis? En wil je ook niet dat de vakman een gat in het dak of de gevel maakt, bijvoorbeeld omdat dit niet mag van het huisreglement van de VvE? Dan kun je kiezen voor een recirculatie afzuigkap. Dit soort inbouw afzuigkappen heeft een koolstoffilter dat geurtjes en fijnstof uit je keuken afvoert en zuivert. De recirculatie afzuigkap stoot dus schone lucht uit. Hou er wel rekening mee dat je minimaal één keer per jaar het koolstoffilter moet vervangen. Dit is beter voor je gezondheid en de werking van je inbouw afzuigkap.

Voor een recirculatie afzuigkap moet je in de meeste gevallen een luchtafvoer afzuigkap ombouwen. Wanneer je niet precies weet hoe je dit moet doen, kun je de vakman om hulp vragen. Hij brengt hiervoor een meerprijs in rekening. Afhankelijk van de afzuigkap heeft de vakman alleen koolstoffilters of een volledige recirculatieset nodig. Het koolstoffilter plaatst de vakman voor de motor. Is een koolstoffilter niet voldoende om jouw luchtafvoer inbouw afzuigkap om te bouwen naar een recirculatie afzuigkap? Dan plaatst de vakman ook een extra tussenstuk. Zo zorgt hij dat de afzuigkap de lucht niet afvoert, maar schone lucht weer de kamer in blaast. De prijs van een recirculatie afzuigkap is dus afhankelijk van:

 • de prijs van de inbouw afzuigkap zelf.
 • het soort set dat je nodig hebt: alleen koolstoffilters of een volledige set.
 • of de vakman de set installeert of dat je dit zelf doet.
 • het plaatsen van de afzuigkap door een vakman.

Centraal afzuigsysteem
Woon je in een flat of appartementencomplex? Dan is het slim om te controleren of jullie een centraal afzuigsysteem hebben. In dat geval mag je alleen een inbouw afzuigkap zonder motor plaatsen. Overigens, in nieuwbouwwoningen vind je ook steeds vaker een centraal afzuigsysteem.

De vakman sluit de afzuigkap aan de mechanische ventilatie in je woning. Groot voordeel is dat de prijs van een afzuigkap zonder motor vaak een stuk lager is. Ook zijn deze afzuigkappen een stuk stiller. Hou er wel rekening mee dat een inbouw afzuigkap zonder motor alleen werkt bij een centraal afzuigsysteem. In alle andere gevallen heb je een motor nodig om te zorgen dat de afzuigkap naar behoren werkt.

Afzuigkap inbouwen: huidige keuken versus nieuwe keuken 

De prijs van een inbouw afzuigkap is verder afhankelijk of de vakman de afzuigkap installatie in je huidige keuken plaatst of in een nieuwe keuken. Als het kan, is het slim om de afzuigkap aan te sluiten op het bestaande afvoerkanaal. Dit zorgt voor een ander prijskaartje dan wanneer de vakman een nieuw afvoerkanaal moet aanleggen. Heb je op dit moment al een inbouw afzuigkap en wil je de kap laten vervangen? Dan kan het zijn dat de vakman de kast iets moet aanpassen. In de loop van de tijd zijn de afmetingen van de inbouw afzuigkappen net anders dan vroeger.

Ga je de hele keuken vervangen of zit er op dit moment in je nieuwbouwwoning nog geen keuken? Dan is het slim om bij het ontwerp van de keuken ook rekening te houden met de afzuigkap. In welk kastje moet de vakman de inbouw afzuigkap wegwerken en welk soort afzuigkap past het beste in jouw nieuwe keuken? Allemaal keuzes die de prijs van een inbouw afzuigkap beïnvloeden. Bespreek het ontwerp van de tekening daarom ook goed met de vakman. Zo weet hij precies wat hij tijdens de klus kan verwachten en is hij in staat om je een beter prijsvoorstel te geven.

Afmetingen en gewicht inbouw afzuigkap

Het spreekt voor zich dat de prijs van het plaatsen van een inbouw afzuigkap installatie ook afhankelijk is van de afmetingen en het gewicht. Een vakman is nu eenmaal langer bezig met het plaatsen van een zware afzuigkap dan het plaatsen van een handzaam model. Dit merk je dus ook in de prijs. Zowel in het bedrag dat je voor de vakman betaalt als in het bedrag dat de inbouw afzuigkap kost. Naast het bedrag heeft de afmeting van je afzuigkap ook effect voor de beschikbare ruimte in je keuken. Hoe groter de afzuigkap, hoe meer ruimte je inlevert in je keuken.

Prijs aanschaf inbouw afzuigkap

Naast de kosten van de vakman moet je voor deze klus ook rekening houden met de aanschafkosten van een inbouw afzuigkap. Bij de aanschaf van de inbouw afzuigkap zijn deze zaken bepalend voor de prijs:

 • Afmetingen afzuigkap
 • Gewicht afzuigkap
 • Capaciteit inbouw afzuigkap
 • Merk
 • Eventuele accessoires zoals een koolstoffilter
Soort productGemiddelde prijs
Aanschaf inbouw afzuigkap€ 150,- tot € 1.000,-
Koolstoffilters€ 15,- tot € 200,-
Recirculatie set€ 50,- tot € 100,-

Welke zaken kun je bespreken met de vakman? 

Voor het plaatsen van een inbouw airco wil je het liefst een prijsvoorstel op maat dat goed overeenkomt met de uiteindelijke factuur. Daarom is het slim om de vakman goed te informeren over de klus. Bij het eerste gesprek met de vakman kun je hiervoor onderstaande checklist gebruiken.

 1. Schets de situatie. Moet de vakman de inbouw afzuigkap plaatsen in een bestaande keuken of mag hij aan de slag in de nieuwe keuken. Weet je al dat de inbouw afzuigkap op een moeilijk begaanbare locatie zit? Geef dit aan bij de vakman.
 2. Bij een inbouw afzuigkap met luchtafvoer is de afzuigcapaciteit van belang. Vind je het zelf lastig om de capaciteit te berekenen? Dan kun je dit ook bespreken met de vakman. Voor het berekenen van de afzuigcapaciteit moet de vakman de afmetingen van de keuken weten en of het gaat om een open of aparte keuken.
 3. Heb je al een inbouw afzuigkap aangeschaft? Geef de afmetingen en het gewicht door aan de vakman. Dit helpt hem bij het maken van een prijsvoorstel op maat.
 4. Bespreek goed met de vakman hoe je de lucht van de inbouw afzuigkap wilt afvoeren. Moet de vakman hiervoor een luchtkanaal aanleggen? Dan is de prijs van de klus een stuk hoger dan wanneer hij de afzuigkap kan aansluiten op een bestaand systeem. Goed om te bespreken dus.

Advies van een vakman

Als consument plaats je niet dagelijks een inbouw afzuigkap. Het is daarom lastig om precies te weten waar je op moet letten. Vakman Piet Baak van Baak Kwaliteitsmontage plaatst regelmatig afzuigkappen. "Het plaatsen van de kap is vaak niet het meeste werk in een bestaande keuken. Je ziet dat modellen van kappen in de loop van de tijd toch iets veranderen en dat de afzuigplaat net op een andere plaats zit. Door het aanpassen van de kast kun je dit verhelpen."

Prijzen andere diensten:

 1. Keuken renovatie
 2. Quooker installeren
 3. Inductie kookplaat aansluiten
 4. Vaatwasser aansluiten
 5. Inbouw oven plaatsen