Kosten airco plaatsen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een airco liggen tussen de €300 en €2.800. De daadwerkelijke prijs is afhankelijk van een aantal factoren. In dit artikel lees je er meer over en vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van een airco. Ook geven we handige tips om te besparen op deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 232 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minutenIn dit artikel bespreken we
  1. Totale gemiddelde kosten voor het plaatsen van een airco
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het plaatsen van een airco?
  3. Stappenplan voor het plaatsen van een airco
  4. Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een airco?
  5. Veelgestelde vragen over het plaatsen van een airco
  6. Checklist airco plaatsen
  7. Offerte airco plaatsen ontvangen via Werkspot
Airco plaatsen

Totale gemiddelde kosten voor het plaatsen van een airco

Soort aircoGemiddelde kosten
Kosten split airco plaatsen€1.250 - €2.000
Kosten plaatsen multi split airco€2.100 - €2.800
Kosten airco zonder buitenunit plaatsen€1.400 - €2.200
Kosten mobiele airco€350 - €600

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze installateurs. De werkelijke kosten kunnen hiervan afwijken. Bovenstaande bedragen zijn inclusief de aanschaf van een airco. Je kunt de vakman ook vragen om een airco te plaatsen die je zelf hebt aangeschaft.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen of vervangen van de airco

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het plaatsen van een airco?

Is jouw woning in de zomer veel te warm en overweeg je om je woning te koelen met een airco? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een airco in je huis. De totale prijs is afhankelijk van het soort airco dat je nodig hebt, het uurtarief van de vakman en eventuele extra opties van de airco. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen die de prijs beïnvloeden.

Soort airco

Je hebt veel verschillende soorten airco’s op de markt. Het soort airco dat je kiest, bepaalt grotendeels de totale kosten voor het plaatsen van een airco. Zo heb je de keuze uit een split airco, een multi split airco, een airco zonder buitenunit en een mobiele airco. Bij een split airco heb je een buitenunit en een of meerdere (multi split) binnenunits. Gemiddeld betaal je voor het plaatsen van dit soort airco’s een bedrag tussen de €1.200 en €2.800. Woon je in een huis waar je op de buitenmuur geen unit mag plaatsen? Dan kun je ook kiezen voor een airco zonder buitenunit. Reken dan op een bedrag tussen de €1.400 en €2.200.

De capaciteit van de airco bepaalt ook voor een deel de prijs. De capaciteit bereken je door de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met de vermenigvuldigingsfactor. Deze factor is altijd 30 (goed geïsoleerde ruimtes), 40 (gemiddeld goed geïsoleerde ruimtes) of 50 (slecht geïsoleerde ruimtes).

Uurtarief vakman

Als je een mobiele airco plaatst, hoef je de airco niet te monteren. In alle andere gevallen moet de airco correct worden geïnstalleerd. Bij voorkeur kies je hierbij voor een gecertificeerd installatiebedrijf. Zo weet je zeker dat de airco naar behoren werkt en dat er op korte termijn geen problemen ontstaan. Gemiddeld betaal je voor de installatie van een airco een bedrag tussen de €350 en €650. Dit zijn enkel de kosten voor de vakman en exclusief de aanschaf van de airco. Uiteraard kun je de aanschaf van de airco ook door de installateur laten verzorgen. Het voordeel daarvan is dat je zeker weet dat de airco voldoende koelvermogen heeft voor de ruimte waarin jij de airco wilt gebruiken.

Extra opties

De kosten voor het plaatsen van een airco worden ook deels veroorzaakt door de extra opties die je kiest voor de airco. Bij de meeste airco’s krijg je standaard een afstandsbediening en de optie om de ruimte te verwarmen. Je betaalt vaak wel een meerprijs voor airco’s met wifi. Met deze airco’s is het mogelijk om het systeem vanaf elke locatie te bedienen. Je kunt je huis dus alvast koelen of verwarmen voor je thuis bent. Gemiddeld betaal je voor de wifi-functie een meerprijs tussen de €100 en €200. Heb je specifieke wensen voor het uiterlijk van de airco? Voor een design airco betaal je een extra bedrag tussen de €300 en €400. Ook kan het handig zijn om een onderhoudscontract af te sluiten. Dan controleert de vakman regelmatig jouw airco zodat je grote onderhoudskosten voorkomt. Voor een onderhoudscontract betaal je gemiddeld €100 per maand.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen of vervangen van de airco

Stappenplan voor het plaatsen van een airco

Het plaatsen van een mobiele airco is eenvoudig. Je stopt de stekker in het stopcontact en de airco is klaar voor gebruik. Bij het plaatsen van een (multi) split airco of een airco zonder buitenunit komt echter meer kijken. Hiervoor schakel je het beste een erkende installateur in. Voor het plaatsen van een airco volgt de vakman grofweg de volgende stappen.

1. Kies de locatie van de airco

Voor het plaatsen van de airco is het belangrijk om samen met de installateur een goede plek te kiezen. Uiteraard speelt mee welke ruimte je wilt koelen, maar ook de afstand tot de buitenunit is van belang. Idealiter is de afstand tussen de binnen- en buitenunit zo kort mogelijk. De installateur kijkt bij het kiezen van de geschikte plek ook of de luchtstroom niet hinderlijk is en of de muur sterk genoeg is om de airco te dragen.

2. Binnenunit installeren

De vakman begint met het installeren van de binnenunit. Hiervoor boort hij gaten voor de (koeltechnische) leidingen en de condensafvoer. Heb jij een airco gekozen die helemaal ingebouwd moet worden? Dan zie je na het plaatsen van de binnenunit alleen nog een rooster. Bij zogeheten wandmodellen blijft de airco in zijn geheel zichtbaar.

3. Buitenunit installeren

Bij een (multi) split airco moet de vakman ook een buitenunit plaatsen. De buitenunit plaatst hij zo dicht mogelijk bij de binnenunit in de buurt. Bij het plaatsen van de buitenunit is het belangrijk dat de vakman er eenvoudig bij kan voor onderhoud.

4. Leidingen, stroomkabels en condensafvoer installeren

Om te zorgen dat de airco naar behoren werkt, moet de installateur leidingen, stroomkabels en de condensafvoer aanleggen. Voor het afvoeren van de condens wordt in de regel gebruikgemaakt van een afvoerbuis. Bij renovaties wordt ook wel gekozen voor een condenspomp.

5. Airco testen en bijvullen

Als de airco is geïnstalleerd, is het tijd om de airco te testen en eventueel bij te vullen. Als de vakman alle tests heeft uitgevoerd en alle lucht en vocht uit de leidingen heeft verwijderd, is jouw airco klaar voor gebruik.

6. Onderhoud airco

Na de installatie van de airco wil je vast zo lang mogelijk genieten van de voordelen van de airco. Daarom is regelmatig onderhoud door een erkend installateur aan te raden. De vakman controleert elk jaar de airco en vult de airco om het jaar bij.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen of vervangen van de airco

Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een airco?

De kosten voor het plaatsen van een airco in je slaapkamer of woonkamer kunnen aardig oplopen. Misschien ben je daarom op zoek naar manieren om kosten te besparen. Hieronder geven we je enkele tips.

1. Verwarm je huis met de airco

Met de huidige gasprijzen is het in de winter vrij duur om je woning te verwarmen. Schaf je een airco aan? Dan kun je de airco ook gebruiken om je huis in de winter te verwarmen. Zeker als je voldoende zonnepanelen hebt, bespaar je flink op het verwarmen van je woning omdat je bijna geen energiekosten hebt. Over het algemeen is de besparing het grootst als je een airco in de woonkamer plaatst.

2. Kies een vakman uit de regio

Binnen de bouwwereld is het gebruikelijk om voorrijkosten te berekenen. Deze kosten lopen op naarmate de vakman verder moet rijden. Om kosten te besparen, kun je er daarom voor kiezen om een installateur uit jouw regio te vragen voor deze klus.

3. Schaf een energiezuinige airco aan

Door de hogere kosten kan het aanschaffen van een energiezuinige airco je wellicht afschrikken. Toch bespaar je op de langere termijn door te gaan voor een model dat energiezuinig is. Zeker in combinatie met een onderhoudscontract dat de levensduur van de airco verlengd, kan je zo flink wat euro's besparen.

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een airco

Laat jij binnenkort een nieuwe airco plaatsen? Dan heb je vast nog enkele vragen over dit onderwerp. Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over het plaatsen van een airco in jouw woning.

1. Wat is een goede plek voor het plaatsen van een airco?

Als je een airco plaatst, wil je natuurlijk de zekerheid dat het systeem de ruimte ook daadwerkelijk koelt of juist verwarmt. Daarom is een geschikte plaats van groot belang. Om te voorkomen dat de luchtstroom hinderlijk is, is het advies om de airco op minimaal twee meter hoogte te hangen. Ook heb je een stevige muur nodig en moet de airco-unit goed bereikbaar blijven voor onderhoud. Voor huiseigenaren is het vaak lastig om de geschikte locatie te bepalen, een erkende installateur kan hierbij helpen.

2. Wat zijn de kosten voor verschillende soorten airco’s?

De kosten voor het plaatsen van een Daikin airco, Panasonic, LG of een ander merk airco kunnen onderling flink verschillen. Allereerst speelt het type airco een rol, maar ook de montagekosten en extra opties beïnvloeden de prijs. Gemiddeld reserveer je voor de aanschaf en installatie van een airco een bedrag tussen de €300 en €2.800.

3. Kun je zelf een airco plaatsen?

Om kosten te besparen, overweeg je misschien om zelf de airco te installeren. Toch is dit niet aan te raden. De kans dat je de airco verkeerd installeert is aanzienlijk. Dit kan tot vochtproblemen leiden of een airco die niet goed werkt. Ook kun je op termijn hogere kosten krijgen door onnodige reparaties.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen of vervangen van de airco

Checklist airco plaatsen

Bij het plaatsen van een airco is het aanschaffen van de juiste airco belangrijk. Met deze checklist laten we zien waar je op kunt letten bij het kopen van een goede airco.

1. Check hoeveel geluid de airco maakt

Niets is zo vervelend als constant hard gezoem in je woning. Elke airco maakt geluid, maar er is wel verschil tussen de verschillende systemen. Check daarom bij de aanschaf van de airco hoeveel decibel hij produceert. Daarbij is het goed om te weten dat vaste airco’s zoals een split airco minder geluid produceren dan een mobiele airco.

2. Controleer de energieklasse

Het is een gegeven dat alle airco’s stroom verbruiken, maar ook hier zie je een groot verschil tussen verschillende airco’s. Als je jezelf dus niet op energiekosten wilt jagen, is het verstandig om te controleren welke energieklasse de airco heeft. Hiermee bespaar je niet alleen; het is ook beter voor het milieu.

3. Verdiep je in de mogelijkheden

We hebben het al een paar keer genoemd: er zijn ontzettend veel soorten airco’s op de markt. Uiteraard kun je je laten voorlichten door een erkend installateur, maar het is ook goed om jezelf te verdiepen in de mogelijkheden. Bepaal bijvoorbeeld of je een vaste airco wilt, een buitenunit tot de mogelijkheden behoort en of je een wand- of inbouwairco wilt. En bedenk vooraf welke extra opties, zoals wifi, je sowieso wilt.

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het plaatsen of vervangen van de airco

Offerte airco plaatsen ontvangen via Werkspot

Voor het plaatsen van een airco door een erkend installateur plaats je je klus gratis en vrijblijvend op Werkspot. Zo ontvang je snel offertes op maat door vakmensen uit jouw regio. Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de vakmensen? Neem dan zeker ook een kijkje op het profiel van de vakman. Daar vind je ervaringen van eerdere klanten en krijg je een goed beeld van de manier waarop de installateur werkt.