De kosten voor een tuinhuis plaatsen

Bijgewerkt op

Een tuinhuis kan een waardevolle toevoeging aan je tuin zijn. Maar wat kost een tuinhuis eigenlijk? De prijs hiervan ligt gemiddeld tussen de €500 en €5.000. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de materialen, de grootte en de complexiteit van het project. In dit artikel lees je welke kostenfactoren er zijn, hoe je mogelijk kunt besparen en wat je kunt verwachten bij het plaatsen van een tuinhuis.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 199 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

In dit artikel bespreken we:

 1. Wat zijn de kostenfactoren voor een tuinhuis?
 2. Inzicht in de kosten van een tuinhuis plaatsen
 3. Vergelijking prefab versus maatwerk tuinhuizen
 4. Bespaar op de kosten van een tuinhuis plaatsen
 5. Vind betrouwbare vakmensen voor de plaatsing van een tuinhuis op Werkspot
 6. Veelgestelde vragen over het plaatsen van een tuinhuis
 7. Dus, wat kost een tuinhuis plaatsen?

Wat zijn de kostenfactoren voor een tuinhuis?

De kosten voor het plaatsen van een tuinhuis worden door verschillende factoren beïnvloed. Hieronder behandelen we enkele factoren die het totale kostenplaatje bepalen:

 • Grootte van het tuinhuis: Een groter tuinhuis kost natuurlijk meer, zowel qua materialen als arbeidsuren.
 • Materialen: Hout, kunststof en metaal zijn de meest voorkomende materialen, en elk komt met zijn eigen prijskaartje.
 • Complexiteit van de constructie: Een eenvoudig model is goedkoper dan een tuinhuis met meerdere kamers, een veranda of andere extra's.
 • Dakbedekking: Bitumen, EPDM en dakpannen hebben elk hun eigen kosten en voor- en nadelen.
 • Fundering: Afhankelijk van de ondergrond en het type fundering kunnen de kosten hiervoor variëren.

Houd er rekening mee dat de kosten sterk afhankelijk zijn van de gekozen opties en je specifieke situatie. Het is daarom verstandig om een offerte aan te vragen bij een specialist om een nauwkeurige inschatting van de kosten voor jouw tuinhuis te krijgen.

Inzicht in de kosten van een tuinhuis plaatsen

Bij het plaatsen van een tuinhuis komen verschillende kosten kijken die samen de uiteindelijke prijs bepalen. De belangrijkste kostenposten zijn de materiaalkosten, arbeidskosten en mogelijke aanvullende kosten zoals onderhoud en vergunningen. Materiaalkosten omvatten de prijs voor hout, kunststof, of metaal voor de constructie van het tuinhuis, evenals de dakbedekking. Arbeidskosten betreffen voornamelijk de montage en de werkzaamheden van de vakmensen. Extra kosten kunnen ontstaan door funderingen, isolatie, en andere speciale wensen of benodigdheden. Deze factoren samen geven je een goed beeld van de totale kosten van een tuinhuis plaatsen.

Materiaalkosten voor een tuinhuis

Bij de materiaalkosten voor een tuinhuis spelen het type materiaal en de gekozen afwerking een cruciale rol. De belangrijkste materialen zijn hout, kunststof en metaal, en elk materiaal heeft zijn unieke voordelen en prijsklassen.

Houten tuinhuizen

Houten tuinhuizen zijn een populaire keuze vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. De kosten variëren sterk afhankelijk van het type hout:

 • Zachthout (bijv. vuren, grenen): is relatief goedkoop, met prijzen tussen €500 en €3.000. Echter, zachthout vereist regelmatiger onderhoud om het in goede staat te houden.
 • Hardhout (bijv. eiken, teak): is duurzamer en vergt minder onderhoud, maar de kosten liggen hoger, namelijk tussen €2.000 en €10.000.

Kunststof tuinhuizen

Kunststof tuinhuizen bieden het voordeel van weinig tot geen onderhoud en een lange levensduur. De kosten liggen over het algemeen tussen €1.400 en €5.000. Ze zijn weerbestendig en gemakkelijk schoon te houden, maar kunnen minder natuurlijk ogen dan houten tuinhuizen.

Metalen tuinhuizen

Metalen tuinhuizen zijn robuust en vereisen minimaal onderhoud. De prijzen variëren tussen €250 en €3.500 afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van het metaal. Ze zijn vaak een goede keuze voor moderne tuinen en bieden uitstekende beveiliging.

Dakbedekking

De keuze van dakbedekking is ook van invloed op de kosten:

 • Bitumen (rol): ongeveer €45 per m². Dit is een veelgebruikte en betaalbare optie.
 • Bitumen (shingles): circa €35 per m². Shingles geven een esthetische afwerking.
 • EPDM: ongeveer €45 per m². Dit duurzame rubbermateriaal biedt een lange levensduur.
 • Dakpannen: ongeveer €60 per m². Ze zijn duurzaam en bieden een traditionele uitstraling.
 • Leien: ongeveer €100 per m². Leien zijn esthetisch maar ook het duurst.

Arbeidskosten voor het plaatsen van een tuinhuis

Arbeidskosten vormen een belangrijk onderdeel van de totale kosten voor het plaatsen van een tuinhuis. Hier spelen de ervaring van de vakman en de complexiteit van het project een grote rol.

Gemiddelde arbeidskosten

De kosten voor het monteren van een tuinhuis variëren, afhankelijk van de complexiteit en omvang van het project. Meestal liggen de totale montagekosten tussen de €200 en €3.500. Voor eenvoudigere tuinhuizen betaal je minder, terwijl op maat gemaakte of zeer grote tuinhuizen duurder zijn.

De uurtarieven van monteurs liggen meestal tussen €35 en €75 per uur. Hoe meer ervaring en expertise, hoe hoger het uurtarief. Voor gespecialiseerde werkzaamheden, zoals het plaatsen van een fundering of het uitvoeren van elektriciteitswerken, kunnen de kosten nog hoger uitvallen.

Mogelijke aanvullende kosten

Naast de standaard materiaal- en arbeidskosten zijn er verschillende extra kostenposten waar rekening mee gehouden moet worden.

Fundering

Een solide fundering is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van je tuinhuis. Afhankelijk van de bodemgesteldheid en het type fundering kunnen de kosten variëren van €500 tot €3.000. Voor zwaardere tuinhuizen of specifieke eisen kan deze prijs oplopen.

Kosten van isolatie-opties voor tuinhuizen

Wanneer je overweegt je tuinhuis te isoleren, is het belangrijk om de kosten van verschillende isolatiematerialen en -opties te begrijpen. Hier zijn enkele populaire keuzes en hun geschatte kosten in euro's:

 1. Glaswol
  Glaswol is een veelgebruikte isolatiemateriaal vanwege zijn goede thermische eigenschappen en betaalbaarheid. De kosten liggen rond de €5 tot €10 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en dichtheid.

 2. Steenwol
  Steenwol biedt vergelijkbare eigenschappen als glaswol, maar is vaak iets duurder vanwege zijn betere geluidsisolerende eigenschappen en brandwerendheid. De prijs varieert tussen €8 en €15 per vierkante meter.

 3. EPS (geëxpandeerd polystyreen)
  EPS-platen zijn licht en gemakkelijk te installeren. Ze kosten ongeveer €10 tot €20 per vierkante meter. Dit materiaal is vooral geschikt voor het isoleren van vloeren en daken van tuinhuizen.

 4. XPS (geëxtrudeerd polystyreen)
  XPS is sterker en heeft betere vochtbestendige eigenschappen dan EPS, waardoor het duurder is. De prijs ligt rond de €15 tot €25 per vierkante meter.

 5. PUR (polyurethaanschuim)
  PUR-schuim heeft een hoge isolatiewaarde en kan in zowel platen als spuitvorm worden aangebracht. De kosten variëren tussen €20 en €40 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte en toepassing.

 6. Schapenwol
  Een milieuvriendelijker optie is schapenwol, die goede thermische eigenschappen biedt en vocht kan reguleren. De prijs ligt meestal tussen de €15 en €30 per vierkante meter.

 7. Houtvezelisolatie
  Houtvezelplaten zijn duurzaam en bieden goede isolatie-eigenschappen. De kosten liggen rond de €10 tot €25 per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.

Elektriciteit

 1. Installatie van elektrische bedrading
  De kosten voor het installeren van elektrische bedrading in je tuinhuis variëren afhankelijk van de grootte van het tuinhuis en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kun je rekenen op €500 tot €1.500.

 2. Stopcontacten en schakelaars
  De kosten voor het installeren van stopcontacten en schakelaars bedragen ongeveer €50 tot €100 per stuk, inclusief materiaal en arbeid.

 3. Verlichting
  De prijs voor verlichting varieert sterk, afhankelijk van het type verlichting dat je kiest. Basisverlichting kan ongeveer €100 tot €300 kosten, terwijl geavanceerdere systemen zoals LED-verlichting duurder kunnen zijn.

Verwarming

 1. Elektrische kachels
  Elektrische kachels zijn een populaire en relatief goedkope optie voor het verwarmen van een tuinhuis. De kosten liggen tussen de €100 en €300 per kachel, exclusief installatie.

 2. Radiatoren
  Als je kiest voor radiatoren, moet je rekening houden met zowel de kosten van de radiatoren zelf als de installatie. Dit kan variëren van €500 tot €1.500, afhankelijk van het aantal en type radiatoren.

 3. Vloerverwarming
  Vloerverwarming is een luxe optie die zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. De installatiekosten variëren tussen de €30 en €60 per vierkante meter, inclusief materiaal en arbeid.

Sanitair

 1. Waterleiding en afvoer
  De kosten voor het aanleggen van waterleidingen en afvoeren naar je tuinhuis hangen af van de afstand tot de hoofdleiding en de complexiteit van de installatie. Gemiddeld kun je rekenen op €500 tot €2.500.

 2. Toilet
  Het installeren van een toilet in je tuinhuis kost ongeveer €500 tot €1.500, inclusief sanitair en installatie.

 3. Douche
  Als je een douche wil toevoegen, moet je rekening houden met kosten van €1.000 tot €3.000, afhankelijk van het type douche en de installatiekosten.

 4. Wasbak
  Een eenvoudige wasbak met installatie kan variëren van €300 tot €800.

Vergunningen

In sommige gevallen is een bouwvergunning vereist. De kosten voor een vergunning hangen af van de gemeente, maar kunnen variëren van ** €100 tot €500**. Informeer bij je lokale gemeentekantoor voor de specifieke vereisten.

Houd er rekening mee dat alle genoemde kosten gemiddelden zijn. Dat betekent dus dat de kosten van jouw project hier van af kunnen wijken. Vraag daarom voor een duidelijk kostenplaatje meerdere offertes aan.

Vergelijking prefab versus maatwerk tuinhuizen

Wanneer je een tuinhuis wil aanschaffen, sta je voor de keuze tussen een prefab tuinhuis of een maatwerk tuinhuis. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Hieronder delen we een overzicht om je te helpen beslissen welke optie het beste bij je past.

Prefab tuinhuizen

Voordelen:

 1. Kostenbesparend
  Prefab tuinhuizen zijn meestal goedkoper dan maatwerk opties. Dit komt doordat ze in grote hoeveelheden worden geproduceerd, wat de productiekosten verlaagt.

 2. Snelle installatie
  Doordat prefab tuinhuizen al voorgefabriceerd zijn, is de installatietijd aanzienlijk korter. In veel gevallen kan het tuinhuis binnen een paar dagen of zelfs uren worden opgezet.

 3. Gebruiksgemak
  Prefab tuinhuizen worden geleverd met gedetailleerde handleidingen en alle benodigde onderdelen, wat het montageproces vergemakkelijkt.

 4. Betrouwbaarheid
  Omdat prefab tuinhuizen in gecontroleerde fabrieksomstandigheden worden gemaakt, is de kwaliteit doorgaans consistent.

Nadelen:

 1. Beperkte aanpassingsmogelijkheden
  Prefab tuinhuizen komen in standaardmaten en -ontwerpen, wat betekent dat je minder vrijheid hebt om het ontwerp aan je specifieke wensen aan te passen.

 2. Minder uniek
  Omdat prefab tuinhuizen in massa worden geproduceerd, kan je tuinhuis er hetzelfde uitzien als dat van je buurman.

Maatwerk tuinhuizen

Voordelen:

 1. Volledig op maat
  Maatwerk tuinhuizen kunnen volledig worden aangepast aan jouw specifieke wensen en behoeften. Dit betekent dat je de grootte, indeling, materialen en stijl kunt kiezen die perfect bij je tuin en gebruik passen.

 2. Uniek ontwerp
  Een maatwerk tuinhuis biedt de mogelijkheid om een uniek ontwerp te creëren dat niemand anders heeft, wat een persoonlijke touch aan je tuin geeft.

 3. Kwaliteit en duurzaamheid
  Omdat maatwerk tuinhuizen vaak worden gebouwd door ambachtslieden, is de bouwkwaliteit vaak hoger. Dit kan resulteren in een duurzamer en langer meegaand tuinhuis.

Nadelen:

 1. Hogere kosten
  Maatwerk tuinhuizen zijn over het algemeen duurder vanwege de arbeid en materialen die nodig zijn om een uniek ontwerp te realiseren.

 2. Langere bouwtijd
  Het bouwen van een maatwerk tuinhuis duurt langer, omdat het proces vanaf het ontwerp tot de uiteindelijke bouw meer tijd in beslag neemt.

 3. Complexiteit
  Het proces van het ontwerpen en bouwen van een maatwerk tuinhuis is vaak complexer en vereist meer betrokkenheid en besluitvorming van jouw kant.

Bij het kiezen tussen een prefab en een maatwerk tuinhuis is het belangrijk om je budget, tijdsbestek en specifieke wensen in overweging te nemen. Prefab tuinhuizen zijn ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een snelle en kosteneffectieve oplossing, terwijl maatwerk tuinhuizen perfect zijn voor degenen die op zoek zijn naar een unieke en gepersonaliseerde toevoeging aan hun tuin.

Bespaar op de kosten van een tuinhuis plaatsen

Het plaatsen van een tuinhuis kan een prijzige onderneming zijn, maar met de juiste tips kun je kosten besparen zonder in te boeten op kwaliteit. Daarom delen wij er hieronder een paar!

 1. Kies de juiste materialen

Goed materiaal hoeft niet duur te zijn. Door goed onderzoek te doen, kun je materialen vinden die duurzaam zijn maar niet de hoofdprijs kosten. Overweeg bijvoorbeeld een houten tuinhuis van zachthout in plaats van hardhout. Kunststof tuinhuizen kunnen een goedkopere optie zijn dan hout en vereisen bovendien minder onderhoud.

 1. Zelf bouwen of monteren

Heb je handige handen? Overweeg dan om het tuinhuis zelf te monteren. Dit kan je aanzienlijk besparen op de montagekosten die vakmensen rekenen. Er zijn veel bouwpakketten beschikbaar die eenvoudig in elkaar te zetten zijn met een duidelijke handleiding. Ook vrijwilligers zoals vrienden of familie kunnen helpen bij de verschillende taken van de bouw.

 1. Vraag offertes aan

Het loont om offertes op te vragen van verschillende vakmensen. Zo krijg je een goed beeld van de prijsverschillen en kun je de beste deal kiezen. Zorg altijd voor duidelijke afspraken om onverwachte kosten te vermijden.

 1. Kies voor een eenvoudig ontwerp

Een simpel ontwerp is vaak goedkoper dan een complex tuinhuis. Houd het strak en simpel om kosten te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een tuinhuis zonder luxe extra’s of overkapping.

 1. Zelf onderhoud uitvoeren

Houten tuinhuizen hebben onderhoud nodig, zoals schilderen en behandelen tegen houtrot en insecten. Door dit zelf te doen, kun je flink besparen op onderhoudskosten.

Vind betrouwbare vakmensen voor de plaatsing van een tuinhuis op Werkspot

Een tuinhuis laten plaatsen brengt vele voordelen met zich mee, maar het vereist ook expertise en vakmanschap. Een professional zorgt ervoor dat het tuinhuis stevig en volgens de norm wordt opgebouwd, wat de levensduur en veiligheid van je constructie ten goede komt. Op Werkspot vind je ervaren aannemers die de klus voor je klaren. Vergelijk de offertes, selecteer de juiste partij en start je project stressvrij en professioneel.

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een tuinhuis

Hoe lang duurt het om een tuinhuis te plaatsen?

De tijd die nodig is om een tuinhuis te plaatsen, hangt af van het type en de grootte van het tuinhuis, evenals de ervaring van de bouwers. Een eenvoudig tuinhuis kan meestal binnen één tot drie dagen worden geplaatst. Bij grotere en complexere tuinhuizen, of wanneer er speciale funderingen of voorbereidingen nodig zijn, kan de installatie enkele weken duren. Factoren zoals slecht weer kunnen de plaatsingstijd ook verlengen.

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een tuinhuis?

Of je een bouwvergunning nodig hebt, hangt af van de grootte, hoogte en locatie van het tuinhuis. In veel gevallen is een tuinhuis vergunningsvrij als het aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals een maximale hoogte van drie meter en een maximale oppervlakte van 30 m². Echter, als je in een beschermd gebied woont of als het tuinhuis dicht bij de erfgrens komt, kan een vergunning wel vereist zijn. Raadpleeg altijd de lokale bouwvoorschriften of vraag advies aan een professional om zeker te zijn.

Wat zijn de voordelen van een tuinhuis?

Een tuinhuis biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Extra opbergruimte: Perfect voor tuingereedschap, fietsen of seizoensgebonden items.
 • Multifunctionele ruimte: Kan gebruikt worden als werkruimte, hobbykamer, speelkamer voor kinderen of zelfs als gastenverblijf.
 • Waarde verhogend: Een goed gebouwd tuinhuis kan de waarde van je woning verhogen.
 • Esthetisch: Draagt bij aan de uitstraling van je tuin en kan een gezellige plek zijn om te ontspannen.

Hoe onderhoud ik mijn tuinhuis?

Het onderhoud van je tuinhuis hangt af van het materiaal:

 • Houten tuinhuizen: Vereisen regelmatig onderhoud zoals beitsen of schilderen om houtrot en schimmel te voorkomen. Controleer jaarlijks op tekenen van slijtage.
 • Metalen tuinhuizen: Vereisen minder onderhoud, maar het is belangrijk om ze schoon te houden en te controleren op roest.
 • Kunststof tuinhuizen: Zijn vrijwel onderhoudsvrij, maar af en toe schoonmaken met water en zeep houdt ze er als nieuw uit.

Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een locatie voor mijn tuinhuis?

Bij het kiezen van een locatie voor je tuinhuis moet je rekening houden met:

 • Zonlicht en schaduw: Plaats je tuinhuis op een plek met voldoende licht, afhankelijk van het gebruik.
 • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat je gemakkelijk bij het tuinhuis kunt komen.
 • Afstand tot je woning: Overweeg de afstand voor elektrische aansluitingen en waterleidingen.
 • Ondergrond: Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond voor de fundering.
 • Omgevingsregels: Houd rekening met de lokale bouwvoorschriften en eventuele erfafscheidingen.

Dus, wat kost een tuinhuis plaatsen?

Het plaatsen van een tuinhuis kost gemiddeld tussen de €500 en €5.000, afhankelijk van de grootte, materialen en complexiteit van het project. Houten tuinhuizen zijn populair en variëren van €500 tot €10.000, terwijl kunststof en metalen opties respectievelijk €1.400 tot €5.000 en €300 tot €3.500 kosten. Extra kosten zoals funderingen, isolatie en elektriciteit kunnen de prijs verhogen. Om kosten te besparen, kun je kiezen voor goedkopere materialen, zelfbouw of het opvragen van meerdere offertes. Voor professioneel vakmanschap en betrouwbaarheid kun je eenvoudig vakmensen vinden via Werkspot. Start je project vandaag en geniet van de voordelen van een goed geplaatst tuinhuis!

Ben je op zoek naar een vakman voor een andere klus? Bekijk dan hoe onze professionals jou nog meer van dienst kunnen zijn.