Gemiddelde kosten tuinhuis of pergola plaatsen

Bijgewerkt op

Een tuinhuis of pergola in de tuin is fijn om verschillende praktische redenen. Je kunt er het één en ander in opbergen of je kunt lekker buiten zitten in de schaduw. Daarnaast kan een mooie pergola ook voor het oog een leuke aanvulling zijn in de tuin.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 125 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Ben je benieuwd naar de kosten van het plaatsen van een tuinhuis of pergola door een specialist? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres. We hebben vakmannen in ons bestand die goed werk afleveren en lichten graag toe op welke kosten je voor dit vakwerk kunt rekenen. Zo kun je gemakkelijk en snel bepalen of je jouw klus aan een vakman van Werkspot wilt uitbesteden.

De fietsen uit het zicht of de tuinmeubels beschut, je gereedschap op een handige plek buiten het huis of gewoon een mooie plek om in de zomer met het hele gezin in de schaduw te eten; in al deze gevallen is een tuinhuis dan wel een pergola een goede optie. Maar hoe moet je tuinhuis er precies uitzien? Gaat het om maatwerk en moet deze wellicht op een lastige plek geplaatst worden? Wanneer je geen tijd of kennis bezit om je eigen tuinhuis of pergola te plaatsen, doe je er goed aan om een dergelijk project uit te besteden aan een vakman. Deze kan je adviseren in gebruik van materiaal en afmeting. Hieronder vind je de bijbehorende prijzen.

Kosten tuinhuis plaatsen

Gemiddelde kosten voor het plaatsen van een tuinhuis of pergola.

Wanneer we kijken naar de kosten voor het plaatsen van een tuinhuis of pergola moeten we rekening houden met een aantal variabelen. Te denken valt hierbij aan het soort materiaal, de afmeting, het soort dak en de dakbedekking. Een gemiddelde prijs is dan ook lastig te noemen, maar we doen toch een poging: Je kunt bij een zeer eenvoudig, metalen, snel te plaatsen tuinhuis denken aan €500 tot €2.000. Maar wil je bijvoorbeeld maatwerk van kunststof? Dan gaat de prijsindicatie al snel naar €2.000 tot €10.000. Voor het plaatsen van een pergola kun je denken zo’n €1.500.

Kostenindicatie voor het plaatsen van een tuinhuis of pergola:

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een tuinhuis van 12m2:

Materiaal tuinhuisGemiddelde Kosten
Hout€750 - €10.000
Kunststof€1.500 - €5.250
Metaal€400 - €3.500

*Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze vakmannen rekenen voor een tuinhuis, inclusief btw, exclusief montage. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman.

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een pergola van 6,25m2 (2,50m x 2,50m):

Materiaal pergolaGemiddelde Kosten
Hout€800 tot €2.750
Polycarbonaat€1.000 tot €2.250
Aluminium€1.500 tot €5.250

*Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze vakmannen rekenen voor een pergola, inclusief btw, exclusief montage. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman.

Hoe bepaal je de kosten voor het plaatsen van een tuinhuis of pergola?

De totaalprijs van een tuinhuis of pergola is afhankelijk van verschillende factoren. Van het materiaal tot de afmeting en van de keuze voor daksoort tot wel dan wel geen begroeiing.

Materiaal tuinhuis

De invloed van de materiaalkeuze op de kosten gaven we hierboven al even weer in de tabellen. Maar we presenteren je ook graag nog even de voor en nadelen. Hout zorgt voor een natuurlijke uitstraling en past daarom qua ontwerp in bijna elke tuin. Maar heb je liever dat het juist lekker opvalt? Dan is het ook makkelijk te schilderen in welke kleur je maar wilt. De meeste tuinhuizen worden van hout gemaakt en dus zijn er heel veel opties met betrekking tot dit materiaal. Kies je voor een kunststof tuinhuis? Dan kies je voor een duurzame optie. Dit materiaal gaat namelijk lekker lang mee en vraagt heel weinig onderhoud. En wil je gewoon een ijzersterk tuinhuis dat laag in de kosten is? Dan is het aan te raden om voor een metalen ontwerp te kiezen.

Materiaal pergola

Net als in het geval van tuinhuisjes, worden ook de meeste pergola’s van hout gemaakt. En ook hier zijn dus vele keuzemogelijkheden met betrekking tot welk hout je voor jouw pergola wil gebruiken. Bovendien worden pergola’s vaak gedecoreerd met natuurlijke begroeiing en dat oogt heel mooi in de combinatie met hout. Een polycarbonaat (kunststof) pergola is ook een optie. Het grote voordeel hiervan is dat het UV en infrarood straling tegenhoudt. Daardoor blijven je tuinmeubels bijvoorbeeld langer mooi van kleur. Daarnaast is het materiaal licht, waardoor je minder steunpalen nodig hebt en dus al snel wat voordeliger uit bent. Tot slot is er dan nog de optie om een aluminium pergola te kiezen. Dit is vaak aanzienlijk duurder maar gaat langer mee en heeft geen onderhoud nodig. Wel is dit materiaal lastig te bewerken.

Pergola plaatsen kosten

Montage

Uiteraard kost het plaatsen van een tuinhuis of pergola niet alleen materiaal. Er worden ook manuren gerekend. Wanneer het op de montage aankomt, kun je voor een tuinhuis uitgaan van tussen de €250 en €3.500 in totaal. Voor een pergola wordt doorgaans €60 tot €120 per m2 gerekend.

Soort dak tuinhuis

Uiteraard hoort op elk tuinhuis een dak. De keuzes die je op dit gebied maakt, hebben uiteraard invloed op de uiteindelijke prijs die je betaalt. Een zadeldak is een dak waarbij de twee dakschilden samen komen in de nok. Ook een lessenaarsdak is een optie, zo’n dak bestaat uit één vlak dat hellend geplaatst is. Een heel gewoon plat dak kan uiteraard ook. Dat zorgt vaak voor een strakke uitstraling in de tuin. Tot slot kun je nog kiezen voor een pyramide dak en dat ziet er uit zoals het klinkt: Vier vlakken komen in de nok samen, in een punt als het ware. Een pyramide dak oogt al snel erg chique.

Dakbedekking tuinhuis

Heb je de daksoort gekozen? Dan moet daar natuurlijk nog dakbedekking overheen. En daar zijn nog flink wat verschillende mogelijkheden voor. Je kunt kiezen tussen dakshingles, EPDM folie, dakpannen of dakpanplaten. Het verschil? Dakshingles zijn hele lichte rechthoeken met een ruw oppervlak. Ze zijn beschikbaar in verschillende soorten en kleuren en erg voordelig. EPDM folie is een soort zeil dat je over het dak heen trekt. Het is super makkelijk te plaatsen. De prijs kan sterk verschillen, deze is erg afhankelijk van de dikte. Laat je hierover vooral door een vakman informeren.
Dakpannen zijn de meest luxe ogende, maar dus ook de meest kostbare optie. Wel blijven dakpannen veruit het langste mooi. Dakpanplaten worden vaak van staal dan wel kunststof gemaakt en zijn dus een stuk lichter dan gewone dakpannen. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper.

Soort dak pergola

Veel pergola’s beschikken over een doek of glas dat als dak fungeert. Glas wordt vaak gebruikt wanneer een pergola aan het huis vast zit (wat overigens vaak iets voordeliger is dan een losstaande pergola). Een dak van glas houdt regen tegen en laat bovendien veel licht door, wat voor een ruimtelijk effect zorgt. Doek zorgt er eveneens voor dat je meubels droog blijven wanneer het regent. Er zijn namelijk veel waterdichte varianten te koop. Maar het grootste voordeel van doek: Op hete momenten in de zomer, zit je hieronder lekker in de schaduw.
Naast het eerder genoemde glas of doek, kun je je pergola natuurlijk ook laten begroeien met planten. De kosten hiervan zijn uiteraard afhankelijk van het soort begroeiing dat je kiest én het is goed om in het achterhoofd te houden dat zo’n begroeiing niet binnen een half jaar het uiteindelijke resultaat heeft. Met betrekking tot de kosten voor begroeiing van een pergola kun je rekening houden met ongeveer €40,- per 150cm2.

Schilderen

Je kunt je tuinhuis of pergola natuurlijk ook een lik verf geven. Uiteraard brengt dat wel weer enkele extra kosten met zich mee. Het spuiten van een pergola kost doorgaans ongeveer €100,-. Voor een tuinhuis kun je op hogere kosten rekenen aangezien dit meerdere m2 betreft. Wil je hierover meer weten? Lees dan alles over buitenschilderwerk.

Het plaatsen van een tuinhuis of pergola via Werkspot laten uitvoeren?

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten en hoe deze zijn opgebouwd, kun je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen van Werkspot? Plaats dan eenvoudig een klus en vergelijk het werk van diverse experts. Wil je vóór het plaatsen van de klus wat reviews lezen over onze specialisten? Dat kan! Bekijk eerder werk van onze vakmannen en kom zo tot een weloverwogen keuze voor een vakman die aansluit op jouw wensen.

Andere prijzen per dienst

  1. Kosten vlonders plaatsen
  2. Kosten verlichting installeren
  3. Kosten veranda plaatsen
  4. Kosten tuinontwerp
  5. Kosten bestrating aanleggen

Vind een aannemer dichtbij