Wat kost een schutting of hekwerk plaatsen

Bijgewerkt op

Wil je graag het bestaande hekwerk of omheining veranderen of een compleet nieuw hekwerk of schutting plaatsen? En ben je benieuwd naar de kosten hiervan? Lees verder om meer over de prijzen te weten te komen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 265 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een hekwerk of schutting?

Wil je een nieuwe omheining plaatsen rondom de tuin en ben je benieuwd naar de kosten hiervan? Lees dan hier meer over de prijzen en de verschillende mogelijkheden. Laat je een nieuw tuinhek of nieuwe schutting plaatsen door een vakkundige hovenier, dan is lengte van het hekwerk of de schutting het meest bepalend voor de totale kosten.

Kostenindicatie voor een hekwerk of schutting plaatsen

In de tabel hieronder vind je de verschillende kosten voor het plaatsen van de omheining in de tuin. De onderstaande prijzen zijn gebaseerd op hekwerken per vierkante meter.

Hekwerk, tuinhek of schutting plaatsenKostenindicatie per meter
Houten hekwerk€ 10 - €80,-
Gaashekwerk€40 - €90,-
Spijlenhekwerk€40 - €135-
Sierhekwerk€50 - €200,-
Houten schuttingen€50 - €150-
Kunststof schuttingen€130 - €230,-
Natuurlijke schuttingen€25 - €250,-

*De variatie in prijzen per meter komen met name doordat hekwerken, tuinhekken en schuttingen verschillen in soorten materiaal en kwaliteit deze factoren zijn veelal van invloed op de kosten.

Waarom zou je een hekwerk of schutting laten plaatsen?

Een nieuw tuinhek plaatsen doe je meestal om drie redenen:

 • Je wil je perceel beveiligen. In het geval van sommige verzekeringen is dat zelfs verplicht;
 • Je wil het aanzicht van je tuin en/of woning verbeteren;
 • Je hebt jonge kinderen en wil de tuin graag afsluiten voor hun veiligheid.

Afhankelijk van je reden, kies je een bepaald type hekwerk of schutting. Een klein houten hekwerk is wellicht mooi, maar is bijvoorbeeld weer niet geheel veilig. Een groot metalen hekwerk met prikkeldraad kan heel veilig zijn, maar gaat weer ten koste van het aanzien van de tuin. Kies je voor een schutting, dan heb je de keuze tussen de traditionele houten schutting, of de modernere en strakkere kunststof schutting.

Houten hekwerk met begroeiing om het aanzicht van je tuin te verbeteren.

In alle gevallen is het belangrijk dat het plaatsen van een tuinhek met oog voor detail en de nodige ervaring wordt uitgevoerd. Er zijn bovendien heel veel opties, en dus is het verstandig een expert je te laten adviseren. Schakel dus een vakman in die weet wat hij doet en jou exact kan laten zien wat de mogelijkheden zijn. Op websites zoals Pinterest is ook zeer veel inspiratie te vinden op het gebied van hekwerken en schuttingen.

Welke factoren bepalen de kosten voor een hekwerk?

Behalve de lengte van het hekwerk, is het goed om te kijken naar diverse factoren, zoals: het soort tuinhek, wel of geen poort en de bereikbaarheid van je tuin voor de vakman. Wanneer je bovenstaande elementen combineert, kom je uiteindelijk op de totaalprijs voor het plaatsen van een tuinhek uit. Lees hieronder meer over al deze losse elementen en hoe dit van invloed kan zijn op de kosten.

Het soort hekwerk

Laat je een hekwerk in de tuin plaatsen, dan zijn er diverse opties. Je kunt voor een houten of een metalen tuinhek gaan. Ga je voor hout, dan is daar de keuze tussen geïmpregneerd hout en hardhout. Geïmpregneerd hout kost minder, maar reken bij deze keuze ook op een lagere kwaliteit. Een tuinhek van geïmpregneerd hout gaat doorgaans zo’n 15 jaar mee. Voorbeelden van geïmpregneerd hout zijn: cederhout, grenen en vuren.

Als je liever een stevige houtsoort wil, dan is het aan te raden om voor hardhout te kiezen. Hardhout is zo goed als onderhoudsvrij en gaat tot wel 25 jaar mee. Voorbeelden van hardhout zijn: mahoniehout, eikenhout en beukenhout.

Je kunt ook kiezen voor een sierhekwerk of een spijlenhekwerk. De laatste wordt vaak gebruikt ter beveiliging van een terrein. Maar er zijn ook hele chique varianten. Sierhekwerk is per definitie prettig voor het oog en een mooie manier om je tuin mee af te bakenen.

Sierhekwerk van metaal. Veilig en mooi.

Metalen hekwerken worden praktisch altijd verzinkt geleverd. Op deze manier zijn ze beschermd tegen roest. De kosten voor het verzinken liggen gemiddeld tussen de € 25 en € 85. Je kunt na de verzinking overigens nog kiezen voor een coating in een kleur naar keuze. De kleuren groen en zwart worden tegen een standaardprijs geleverd. Voor zowel het verzinken als het coaten van je tuinhek wordt in het geval van deze kleuren doorgaans tussen de € 35 en € 115 gerekend. Wil je een afwijkende kleur, dan brengt dit extra kosten met zich mee, reken dan op ongeveer € 5 à € 200.

De poort 

Vergeet bij het plaatsen van een tuinhek niet om ook een poort in je kostenplaatje op te nemen. Op het gebied van tuinpoorten zijn er diverse opties: van looppoort en draaipoort tot schuifpoort. Ook poorten zijn vaak verzinkt/verzinkt en gecoat verkrijgbaar. De gemiddelde kosten voor een poort liggen tussen de € 250,- en € 295,-

Eventuele extra opties

Het te plaatsen tuinhek kan voorzien worden van enkele extra opties. Denk bijvoorbeeld aan mooie begroeiing, zoals planten of struiken. Verder er zijn ook minder mooie, maar veiligere, opties zoals prikkeldraad en stekels bovenop het hek.

 • Begroeiing is er in alle soorten en maten en de kosten zijn zeer afhankelijk van welke planten je kiest. Onze hoveniers gaan meestal uit van ongeveer € 20 tot € 50 euro per meter;
 • Prikkeldraad is vrij goedkoop en wordt groot ingekocht. Ga hierbij uit van circa € 50 per 100 meter;
 • Stekels bovenop een hek is duurder dan prikkeldraad, maar wel iets netter. Ga hierbij uit van ongeveer € 10 tot € 20 per meter.
Een goedkope, praktische oplossing: gaashekwerk.

Welke factoren bepalen de kosten voor een schutting?

Ook voor de kosten van een schutting geldt; het aantal meters dat je wilt laten plaatsen is het meest bepalend. Maar uiteraard zijn er nog andere factoren van belang.

Soort materiaal van de schutting

Laat je een schutting plaatsen, dan zijn er twee soorten hout waar je uit kunt kiezen: geïmpregneerd hout en hardhout. Wanneer je voor geïmpregneerd hout kiest, mag je rekening houden met lagere kosten. Maar de kwaliteit is stukken minder. Een schutting van hardhout gaat doorgaans zo’n 25 jaar mee, geïmpregneerd hout blijft ongeveer 15 jaar goed. Onder geïmpregneerd hout vallen houtsoorten zoals grenen, vuren en cederhout. Deze houtsoorten zijn bewerkt met een impregneermiddel dat beschermt tegen schimmels en insecten.

Ga je liever voor een stevigere houtsoort, dan is de keuze voor hardhout verstandig. Naast dat het langer meegaat, is dit hout dankzij zijn sterkte ook nog eens zo goed als onderhoudsvrij. Denk bij hardhout aan houtsoorten zoals: eikenhout, mahoniehout en beukenhout.

In Nederland zijn houten schuttingen veruit het populairst. Onze hoveniers zien echter wel een sterke opkomst van kunststof schuttingen. Deze zijn duurder in aanschaf, maar gaan langer mee dan hardhout én zijn zeer gemakkelijk schoon te houden. Kunststof schuttingen moesten vroeger echt je smaak zijn; ze werden vooral in strakke, moderne uitvoeringen geleverd. Dit verandert wel gestaag; er zijn steeds meer kunststof schuttingen te verkrijgen met een houtachtig uiterlijk.

Een houten schutting is veruit het populairst in Nederland

Soort materiaal van de schuttingpalen

Kies je voor betonnen of houten schuttingpalen? Betonnen palen zijn steviger en vaak nodig in het geval van een zachte bodem. Het is alleen niet altijd de mooiste optie. Overleg daarom goed met je hovernier over het soort schuttingpalen dat voor de ondergrond in jouw tuin nodig is.

De poort 

In sommige tuinen fungeert een schutting prima als omheining. Maar wanneer er achter je tuin bijvoorbeeld een gangetje loopt, is het prettig om een poort te plaatsen. Soms is dit overigens ook verplicht, in verband met brandveiligheid.

Er zijn diverse opties voor schuttingpoorten:

 • Schuttingpoort met rechte deur
 • Schuttingpoort met aan de bovenkant gebogen deur
 • Dubbele poort/deur

Poorten zijn er voor elk budget en variëren van €70 voor een kleine poort van geïmpregneerd hout, tot een dubbele deur van hardhout voor €750.

Wat zijn overige prijsbepalende factoren?

Naast de bovengenoemde factoren die de totale kosten bepalen zijn er ook nog overige prijsbepalende factoren. Lees hieronder meer over de eigen voorbereiding, bereikbaarheid van de tuin, de buren en evetuele benodigde verkunningen en hoe dit van invloed kan zijn op de kosten.

Je eigen voorbereiding 

Kan je vakman meteen aan de slag, dan scheelt dat in de plaatsings- en montagekosten. Het kan dus een goed plan zijn om het sloopwerk zelf te doen. Op die manier hoef je de vakman minder uren in te huren en bespaar je jezelf dus enkele euro’s. Het is wel aan te raden om een dergelijke werkverdeling met de vakman te overleggen. Het kan namelijk ook wel eens zo zijn dat je als niet-professional het een en ander over het hoofd ziet. In dat geval moet de vakman alsnog extra uren en dus kosten rekenen.

Bereikbaarheid van de tuin

Veel vakmannen vinden de bereikbaarheid van de tuin van belang bij het plaatsen van hekwerken en schuttingen. Met goede bereikbaarheid bedoelen de meeste hoveniers:

 • Het is makkelijk om de tuin te bereiken (via een achterpoort, dus niet door een huis heen)
 • Het is mogelijk de bus (met aanhanger) vlakbij de tuin te parkeren, het liefst zelfs aangrenzend aan de tuin
 • De tuin is te bereiken zonder dat de eigenaren thuis zijn

Bij een tuin die voldoet aan deze kenmerken kost het de vakman minder tijd om de opdracht uit te voeren.

De buren en vergunningen

Grote kans dat je buren het ook prettig vinden om een keurig hekwerk te hebben staan. Wanneer je de aanschaf samen doet, kun je de kosten delen. En zijn er nog meer bewoners in de buurt met dezelfde wensen? Bundel dan de krachten. Dat kan je zomaar eens een kwantumkorting opleveren.

Het kan daarnaast ook zo zijn dat je een vergunning aan moet vragen voor het plaatsen van je tuinhek. Bij een hek onder de 1 meter is dit niet het geval. Is het hekwerk tussen de 1 en 2 meter dan moet je even controleren of er welstandseisen gelden. Is dat het geval, dan moet je wel een vergunning aanvragen. Wanneer je een hek van 2 meter of hoger plaatsen, dan heb je sowieso een omgevingsvergunning nodig. Lees hier in het infoblad van Rijksoverheid meer over.

Natuurlijke opties voor beschutting in de tuin

Het kan natuurlijk zijn dat je liever geen hout, metaal of kunststof in je tuin hebt staan. Bijvoorbeeld omdat het niet je smaak is, of omdat je vindt dat dit niet past in jouw tuin. In dat geval is het de moeite waard eens naar wat natuurlijke opties te kijken:

Wilgentenen: dit zijn gevlochten matten die ongeveer 8 tot 10 jaar meegaan. De matten kunnen zorgen voor een natuurlijke afscheiding. Je kunt deze afscheidingen ook laten begroeien met klimplanten. De prijs van wilgentenen inclusief montage is ongeveer €55 tot €100 per strekkende meter.

Wilgentenen (bron: Wilhout)

Rieten- of bamboematten: geven een rustgevend of romantisch uiterlijk aan de tuin, maar kunnen ook in stalen constructies worden gemonteerd waardoor je weer een heel strak effect krijgt. Bamboe en riet kosten ongeveer tussen de €25 en €125 euro per meter, inclusief montage. Bij bamboe is het belangrijk een wat duurdere variant te kiezen omdat deze aanzienlijk langer meegaan.

Kokosbasten of boomschors in stalen trellis: in een stalen constructie kunnen kokosbasten of boomschors worden geplaatst. Dit is duurzaam en ecologisch verantwoord. Kokosbasten hebben een levensduur van 15 tot 20 jaar, en worden na verloop van tijd grijs. Ze zijn binnen de stalen trellis echter heel erg makkelijk te vervangen. De kosten zijn ongeveer €150 tot €250 per meter.

Natuurlijke opties voor beschutting zijn vaak ook goed te combineren met schuttingen of hekwerken. Door bijvoorbeeld een paar meter te voorzien van een ander materiaal, creëer je een speels effect in de tuin.

Praktisch advies van een professional.

Als je een tuinhek wil laten plaatsen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over hekwerken.

John Jordens van Jordens Hekwerken:

Wij komen altijd bij de mensen thuis om in te meten en kijken waar we rekening mee moeten houden qua montage. Zo krijgen klanten altijd een vaste prijs dus geen verassingen achteraf

Een vakman via Werkspot inschakelen?

Als het goed is, heb je dankzij bovenstaande helder voor ogen met welke elementen je allemaal rekening moet houden bij het plaatsen van een tuinhek of een schutting. De vervolgstap is dat je moet bekijken of het kostenplaatje klopt met je budget. Wanneer dat het geval is, kun je ervoor kiezen om je de opdracht door een vakman via Werkspot uit te laten voeren. Plaats je opdracht op onze site, kies een vakman uit die je aanspreekt en ervoor zorgt dat je project vakkundig wordt uitgevoerd. En geniet binnenkort van de nieuwe omheining van jouw tuin.

Prijzen van andere diensten:

 1. Kosten tuinaanleg
 2. Kosten veranda bouwen
 3. Kosten pergola, gazebo of tuinhuis plaatsen
 4. Kosten tuinontwerp