Tuinbestrating laten leggen? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij tuinbestrating leggen in jouw tuin? Een vakman doet dat snel en netjes. Aan welke kosten je dan moet denken? Je vindt het hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen stratenmakers

Onze stratenmakers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 855 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het leggen van tuinbestrating gemiddeld?

Een tuinpad, een terras, of misschien zelfs wel je hele tuin. Als je je tuin wilt bestraten, zijn de mogelijkheden eindeloos. Tuintegels of andere sierbestrating zie je dan ook in veel tuinen terugkomen. Overweeg jij om jouw tuin (deels) te bestraten? Dan wil je natuurlijk wel graag dat de tegels er strak en netjes bij liggen en dat ze niet binnen de kortste keren verzakken. Een tuin bestraten is een zware klus, die je voor het mooiste resultaat het best kunt uitbesteden aan een vakman. We zetten voor je op een rijtje aan welke kosten je dan kunt denken en welke keuzes van invloed zijn op de kosten.

Wat zijn de gemiddelde prijzen voor tuinbestrating?

Wil je jouw tuin bestraten, dan zijn de kosten daarvoor afhankelijk van een aantal keuzes. De eerste keus die je kunt maken, is het soort bestrating. De goedkoopste optie is grind, voor natuursteen betaal je het meest. Naast het soort tuinbestrating, speelt ook het legverband een rol. Kies je voor een redelijk eenvoudig halfsteensverband of voor een lastiger patroon? Hoe moeilijker het motief, hoe hoger de prijs die een vakman ervoor vraagt. Een stratenmaker is nou eenmaal langer bezig met een ingewikkeld patroon, dan met het neerleggen van dezelfde soort stenen in een vierkante tuin. Dit zie je dus ook terug in de prijs.

Prijsinformatie tuin bestraten

Tuinbestrating Prijs per m²
Totaal, incl. zand, tegels, vakman€ 50,- tot € 100,-
Stratenmaker€ 20,- tot € 25,-
Tegels - diverse€ 10,- tot € 65,-
Ophoog- en voegzand€ 50,- tot € 70,- (big bag)
Opsluitbanden€ 2,- tot € 5,- per meter
Grind€ 10,-
Rubberen tegels€ 10,- tot € 35,-
Betonnen tegels€ 15,- tot € 35,-
Gebakken tegels€ 25,- tot € 45,-
Natuursteen tegels€ 30,- tot € 65,-

Waarom kiezen voor tuinbestrating?

Tuintegels zijn er in alle soorten en maten en voor ieder budget. Veel mensen vinden tuinbestrating ook gewoon een praktische oplossing voor een onderhoudsarme tuin. De belangrijkste redenen om voor tuinbestrating te kiezen:

 • Weinig onderhoud, lang plezier: Tuintegels vergen weinig onderhoud en gaan lang mee als je ze goed onderhoudt. Vaak zit er in het voorjaar wat groene aanslag op de tegels, maar dat is eenvoudig te verwijderen door de tegels even schoon te spuiten. Naast groene aanslag, komt er ook nog wel eens onkruid tussen je tegels voor. Met een krabbertje of je handen, heb je dat zo verwijderd. 
 • Creëer snel en eenvoudig een eigen sfeer: De keus voor het type tuinbestrating heeft direct invloed op de uitstraling van jouw tuin. Zoek je een Mediterrane sfeer? Dan passen lichte natuurstenen tegels daar goed bij. Past een strakke en moderne uitstraling beter bij jouw tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor grote, donkergrijze tegels. Naast het soort tegels, speelt ook mee in welk patroon je de tegels legt. Een bijkomend voordeel van sierbestrating in je tuin, is dat je een kleine tuin eenvoudig groter kunt laten lijken.
 • Ideale ondergrond voor een terras: Tuintegels zijn een zeer geschikte ondergrond voor een terras. Ze hebben weinig onderhoud nodig en blijven langer mooi dan hout. Ook kun je makkelijk spelen met hoogteverschillen. Wil je jouw stenen terras wat hoger laten liggen dan de rest van de tuin? Dan is dat met flink wat ophoogzand zo geregeld. 
 • Perfect voor een strak tuinpad: Om van de ene naar de andere kant van je tuin te komen, kan het handig zijn om hier een pad voor aan te leggen. En tegels zijn daarvoor een goede basis, omdat je door de vele mogelijkheden altijd een pad op maat kunt maken. Bij een tuinpad is het overigens aan te raden gebruik te maken van opsluitbanden. Zo weet je zeker dat de tegels van jouw tuinpad niet gaan verschuiven. 

Tuin bestraten: welke keuzes kun je maken?

De vele mogelijkheden van tuinbestrating zijn enerzijds hartstikke handig, maar kunnen er anderzijds voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Tuinbestrating is daarnaast niet iets wat je ieder jaar opnieuw wilt laten leggen. Het is daarom belangrijk om een goede keuze te maken, die ook op de langere termijn nog bij jouw tuinwensen past. Op internet is genoeg inspiratie te vinden voor tuinbestrating. Voor een eerste oriëntatie biedt dat zeker uitkomst.

Over het algemeen kijk je bij de keuze voor sierbestrating vooral naar welk deel van de tuin je wilt betegelen en welke sfeer je daarmee wilt bereiken. Daarnaast speelt je budget een rol en zijn de specificaties van je tuin van belang. Heb je een kleine tuin die je langer wilt laten lijken? Dan kun je bijvoorbeeld de tuintegels in de lengte leggen. Ben je juist op zoek naar optische verbreding van de tuin, dan past een patroon in de breedte daar weer beter bij. Een vakman kan jouw daar goed over adviseren. Uiteraard kan hij je ook helpen bij de keuze voor de tegels. In onderstaand overzicht zetten we een aantal van de belangrijkste keuzes alvast voor je op een rijtje.

Keuzes tuinbestrating

 • Soort tegel: Van welk materiaal wil je dat de tegels in jouw tuin gemaakt zijn? De meeste tuintegels zijn van steen gemaakt. Daarbinnen kun je voor natuursteen gaan, als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een meer luxe uitstraling van jouw terras. Gaat het om een tuinpad, dan zou je ook prima met baksteen of koppelstones uit de voeten kunnen. Naast steen, kun je ook kiezen voor een ander materiaal, zoals beton (voor een strakke, moderne look) of rubber. Een rubber tegel is bijvoorbeeld handig als je in jouw tuin ook een speeltoestel voor de kinderen plaatst. De landing is dan een stuk minder hard.
 • Formaat: Tuintegels verschillen niet alleen qua materiaal en uitstraling, maar ook qua formaat. Of je voor een grote tegel of kleine 10x10 trommeltegels gaat, heeft ook invloed op de uiteindelijke uitstraling van je tuin of terras. Wil je een smalle tuin breder laten lijken, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor langwerpige tegels die je in de breedte plaatst. Een kronkelig tuinpad met een meer landelijke uitstraling bereik je juist door kleine stenen te gebruiken. 

Keuzes legverband

Heb je een keus gemaakt voor de tegels? Dan komt het vervolgens aan op het kiezen van een legverband. Hoe wil je de tuintegels gaan plaatsen? De meest voorkomende legpatronen zijn:

 • Halfsteensverband: Hier leg je de stenen steeds halverwege de vorige rij stenen. Dit verband wordt vooral gebruikt voor paden en terrassen. 
 • Blokverband: Je legt de stenen in blokverband evenredig aan elkaar. Dit doe je bij voorkeur met grote tegels. En let er op dat dit niet een heel stevig patroon is, dus voor een oprit is het niet geschikt. 
 • Elleboogverband:  Hier leg je de stenen in de vorm van een elleboog met de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop. 
 • Visgraatverband:  Dit patroon lijkt op een elleboogverband, met als verschil dat de voegen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de kijkrichting liggen.
 • Wildverband: Ga je voor verschillende formaten tegels, dan bereik je een speels effect door dit in wildverband te leggen. 

Tuin bestraten: zo pakt een vakman dat aan

Weet je wat je wilt bestraten? Met welke soort sierbestrating en in welk patroon? Dan is de volgende stap om te bepalen of je de klus zelf oppakt of dit laat doen door een ervaren stratenmaker. Het heeft zeker voordelen om een vakman voor deze klus in te schakelen. Hij heeft de tools en de kennis om jouw tuinbestrating snel en strak te leggen. Zeker als je kiest voor een lastig patroon, zoals een visgraatverband, levert het een mooier eindresultaat op als je dit door een professional laat doen.

Laat je een vakman jouw tuin bestraten? Dan gaat hij op hoofdlijnen als volgt te werk:

 1. Hij start met het eventueel ophogen van het deel van jouw tuin dat bestraat moet worden. Daarvoor gebruikt hij ophoogzand. Afhankelijk van de ondergrond, kan het zijn dat hij eerste worteldoek plaatst, voordat hij het zand plaatst. Worteldoek houdt het onkruid tegen dat tussen jouw tegels omhoog kan komen.
 2. Is de ondergrond gelegd, dan egaliseert hij het. Vaak doet hij dit met een trilplaat. Ligt het zand helemaal strak en iets aflopend vanaf het huis? Dan is het tijd voor tegels.
 3. De vakman legt de tegels in het door jouw gewenste patroon. Iedere tegel tikt hij met een rubber hamer aan, zodat het mooi strak ligt. Tegels legt hij meestal niet strak tegen elkaar aan, maar hij laat er wat ruimte tussen. Om dezelfde afstand tussen de tegels te houden, gebruikt hij afstandhouders.
 4. Als jouw tuin, terras, tuinpad of oprit bestraat is, gaat er vaak nog wat extra zand overheen, om de voegen te dichten. Daarna heeft de vakman zijn werk afgerond. En kun jij gaan genieten van jouw strak bestrate tuin. 

Vakman aan het woord

Via Werkspot kom je in contact met deskundige en ervaren vakmannen, die jou kunnen helpen met jouw tuinbestrating. Eén van hen hebben we gevraagd waarom het slim is om een vakman in te schakelen om jouw tuintegels te leggen.

Hovenier Ruud Hendriks: "Een vakman heeft de ervaring en de handigheid die nodig is voor deze klus. Ook levert hij de juiste gereedschappen. Dit zie je allemaal terug in het eindresultaat."