Tuin egaliseren? Ontdek op Werkspot de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij binnenkort een nieuw tuin aanleggen? Vaak moet je dan als eerste stap de tuin egaliseren. Vind hier de gemiddelde prijs voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 282 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijzen tuin egaliseren

Woon je al een tijdje in je huidige woning en merk je dat de tuin begint te verzakken? Of heb je nu een tuin met hoogteverschillen, maar wil je liever een strakke tuin? Wat je reden ook is, er zijn altijd verschillende manieren om je huidige tuin aan te pakken. In veel gevallen moet je voor een nieuwe tuin de huidige tuin eerst egaliseren. Zo is het egaliseren de basis voor het strak betegelen van je tuin.

Het egaliseren van de tuin is een zware klus en er komt vaak meer bij kijken dan je eerste instantie denkt. Een vakman heeft het gereedschap en de kennis om de tuin te egaliseren. Ook weet hij precies hoe moet zorgen dat het egaliseren van de tuin een goede basis geeft voor het verder inrichten van de tuin. Je kunt natuurlijk ook een vakman zoeken voor de totale klus: het egaliseren van de tuin en het aanleggen van de nieuwe tuin.

Tuin egaliseren prijzen

Soort klusGemiddelde prijs tuin egaliseren
Tuin egaliseren incl. arbeid per m²€ 10,- tot € 25,-
Kosten vakman per uur€ 30,- tot € 60,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat klus 'tuin egaliseren' ongeveer kost. De prijs kan afhankelijk van de grootte van je tuin hoger of lager uitvallen. Neem contact op met een of meerdere vakmannen voor een prijsvoorstel op maat.

Tuin egaliseren: dit bepaalt de prijs

Ga jij je tuin egaliseren? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde prijs voor deze klus. De prijs is voor elke tuin anders. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op basis van een aantal factoren. Schakel jij een vakman in? Laat hem dan vooraf goed weten wat hij kan verwachten. Zo krijg je een prijsvoorstel dat overeenkomt met de werkelijke situatie en voorkom je onaangename verassingen.

 • Soort bodem
 • Aantal vierkante meters
 • Aan- en afvoeren materiaal
 • Zelf doen versus uitbesteden

Soort bodem
In Nederland hebben we verschillende soorten bodems. Iedere bodem heeft zijn eigen eigenschappen en bepaalt de prijs van de klus 'tuin egaliseren'. Dit komt vooral door het werk dat de vakman heeft aan het afgraven van de grond. Voor hij de grond kan egaliseren moet hij namelijk in veel gevallen de bestaande grond afgraven en vervolgens vullen met nieuwe verse tuinaarde en grond. Gemiddeld graaft een vakman bij een nieuwbouwwoning zo'n twintig tot dertig centimeter af. Je kunt je voorstellen dat een vakman langer bezig is met het afgraven van klei dan met het afgraven van veengrond. Deze extra tijd brengt de vakman in rekening.

Aantal vierkante meters
Het egaliseren van een grote tuin kost meer tijd dan het egaliseren van een kleine tuin. Dit merk je direct in de kosten. Niet alleen tijd zorgt ervoor dat het egaliseren van een grote tuin meer kost. Ook heb je in een grote tuin meer grond om af te voeren en heb je meer nieuw zand en tuinaarde nodig. Al deze zaken zorgen er samen voor dat de prijs van het egaliseren van de tuin stijgt naarmate de oppervlakte van de tuin groeit.

Aan- en afvoeren materiaal
Voor de vakman kan beginnen met het egaliseren van de tuin komt er veel grond vrij. Deze grond moet de vakman afvoeren. Hiervoor moet de vakman kosten betalen die hij aan jou doorberekent. Maar ook de aanvoer van nieuw zand brengt transportkosten met zich mee. En heb je geen achterom? Dan berekent de vakman in veel gevallen een toeslag. Hij kan namelijk niet met volle kruiwagens door je woning lopen en is daarom langer bezig met het afvoeren van de grond. De kosten voor het aan- en afvoeren van materiaal bepalen voor een deel de totaalprijs van de klus 'tuin egaliseren'.

Tip! Je kunt kosten besparen door zelf de grond van de tuin af te voeren. De prijzen verschillen per gemeente. Zo kun je in sommige gemeente de grond gratis inleveren, terwijl dit in andere gemeenten geld kost. Laat je ook goed voorlichten over de hoeveelheid grond. Ben jij in staat om deze zelf naar de milieustraat te brengen? Wanneer je hier niet de middelen voor hebt, kun je het afvoeren beter aan de vakman overlaten.

Zelf doen versus uitbesteden
Wanneer je wilt besparen op de klus 'tuin egaliseren', kun je ervoor kiezen om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Je betaalt dan geen arbeidsloon van de vakman. Het egaliseren van je tuin is een zware en specialistische klus. Wanneer je dit zelf gaat doen, moet je rekenen op meerdere uren zwaar werk. Daarnaast is het ook nog eens belangrijk om de klus goed uit te voeren. Zeker wanneer je de grond egaliseert om vervolgens de tuin te betegelen. Wanneer je het egaliseren niet goed hebt uitgevoerd, liggen de tegels niet strak en netjes in je tuin. In dat geval had je beter voor een vakman kunnen kiezen. Een ander bijkomend voordeel is dat je met een vakman over het algemeen minder lang in de rommel zit. Hij werkt snel en voert de grond ook nog eens netjes voor je af.

Waarom tuin egaliseren?

De meeste huishoudens kiezen ervoor om hun tuin te egaliseren voor het laten betegelen van de tuin. Dit is niet de enige reden waarom egaliseren van de grond wenselijk kan zijn. We zetten de redenen om je tuin te egaliseren, ook wel tuin uitvlakken, hieronder op een rijtje:

 • Tuin egaliseren om verzakkingen te voorkomen
  Elke tuin verzakt, alleen hoeveel de tuin verzakt heeft te maken met de bodem. Je kunt dit proces vertragen door de grond te egaliseren.

 • Tuin egaliseren bij tuinrenovatie
  Ziet jouw tuin er niet helemaal goed meer uit, maar heb je geen geld om volledig nieuwe materialen te kopen? Dan kun je ervoor kiezen om de tuin te egaliseren. De vakman haalt de tegels uit de tuin en egaliseert de tuin. Vervolgens plaatst hij de tegels weer terug. Het gevolg is dat je tuin er weer een stuk netter uitziet.

 • Tuin egaliseren voor kinderspeelplaats of gazon
  Wil je een speelplek voor de kinderen in je tuin of juist een mooi groen gazon plaatsen? In beide gevallen moet je eerst de tuin egaliseren. Na het uitvlakken van de tuin kan de vakman vervolgens de speelplaats met rubberen tegels maken of het gazon aanleggen.

 • Tuin egaliseren voor bestrating
  Wil jij tegels in je tuin? Dan is het egaliseren van de tuin essentieel. Wanneer je dit niet doet, liggen de tegels schots en scheef in je tuin. En dat niet alleen: je mist ook het gewenste afschot dat ervoor zorgt dat er geen water op de tegels blijft staan.

 • Tuin egaliseren voor een carport of oprit
  Wil jij tegels plaatsen voor het aanleggen van een oprit of carport? Dan is alleen het uitvlakken van de tuin niet voldoende. De vakman moet dan de bodem verstevigen met gebroken puin. Zo weet je zeker dat je tuin niet direct verzakt wanneer je met de auto de carport oprijdt. Laat de vakman daarom ook altijd goed weten wat de reden is dat hij tuin moet egaliseren. Weet je niet zeker of je een vergunning hebt om een auto bij je woning te plaatsen? Neem dan contact op met de gemeente of check de website van het Omgevingsloket.

Hoe werkt het egaliseren van een tuin? 

Voor het egaliseren van de tuin zet de vakman verschillende stappen.

 1. De vakman gaat alleen aan de slag wanneer de ondergrond droog is. Plan deze werkzaamheden daarom bij voorkeur in een periode waarin je normaliter niet al teveel regen kunt verwachten. Wees hierin ook flexibel, we wonen nu eenmaal in een land met afwisselend weer. De vakman maakt een nieuwe afspraak wanneer de klus door weersomstandigheden niet kan doorgaan.
 2. Voor het egaliseren van de tuin kan starten, verwijdert de vakman alle rommel uit de tuin. Je kunt hierbij denken aan stenen, wortels en takken. Afhankelijk van de grootte van jouw tuin en de hoeveelheid rommel kan de vakman besluiten hiervoor een graafmachine te gebruiken.
 3. Na het verwijderen van de rommel, graaft de vakman de grond af en vult nieuwe grond of zand bij. Deze stap is vaak nodig, omdat in de grond vaak net het verkeerde materiaal ligt. Voor een gazon heeft de vakman tuinaarde nodig en voor tegels heeft hij een diepe laag zand nodig. Na het af- en aanvoeren van het materiaal drukt de vakman het materiaal aan.
 4. Na het aandrukken van de grond moet de vakman de grond heel nauwkeurig gaan egaliseren. De vakman heeft hiervoor speciaal gereedschap. Door het nauwkeurig uitvlakken van de tuin voorkomt de vakman dat er hobbels, gaten en andere oneffenheden in de tuin achterblijven.
 5. Na het egaliseren van de tuin kan de vakman vervolgens verder met de rest van de klus. Welke werkzaamheden hij hiervoor moet uitvoeren, is afhankelijk van jouw wensen. Wil je alvast een indruk krijgen van wat het aanleggen van een tuin kost? Bekijk de gemiddelde kosten.

Advies van een vakman

Wil jij een advies van een vakman over het egaliseren van jouw tuin? Via Werkspot vind je verschillende vakmannen in jouw regio die deze klus voor jou kunnen uitvoeren. Wij vroegen alvast aan een van onze vakmannen waar je op kan letten. Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen vertelt: "Meestal halen we bij het egaliseren van de tuin eerst twintig tot dertig centimeter weg en vullen we de grond aan met verse tuinaarde en zand. We controleren ook altijd goed de onderste laag. Zo weet de klant zeker dat het water goed weg kan."