Sierbestrating aanleggen? De gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij nieuwe sierbestrating in de achtertuin laten leggen? Je vindt op Werkspot vakmannen, tips en de gemiddelde kosten voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen stratenmakers

Onze stratenmakers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 1373 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten sierbestrating

Een strak patroon van keramische tegels of een speels klinkerpatroon. Wanneer je kiest voor sierbestrating, heb je ontzettend veel opties. Sierbestrating kun je leggen in je voor- en achtertuin. En je kunt een pad maken, een terras of zelfs je hele tuin bestraten. Welke sierbestrating je kiest, is afhankelijk van je smaak, budget en de mogelijkheden van jouw tuin. 

Het resultaat van de klus 'tuin bestraten' valt of staat met het leggen van de tegels. Zo wil je voorkomen dat de tegels schots en scheef in de tuin liggen. Ook wil je niet dat het water na een regenbui op de tegels blijft staan. Het leggen van sierbestrating is dan ook niet voor niets een specialistische klus. Daarnaast is het leggen van tuintegels ook nog eens een zware klus. Voor het beste resultaat besteed je deze klus uit aan een vakman. Zo krijg je het beste resultaat en voorkom je onnodige blessures. 

Overzicht prijzen sierbestrating

Soort klusGemiddelde prijs
Sierbestrating incl. zand, tegels en vakman€ 50,- tot € 100,- per m²
Vakman€ 20,- tot € 60,- per uur
Tegels€ 10,- tot € 70,- per m²
Ophoog- en voegzand€ 50,- tot € 70,- (big bag)
Opsluitbanden€ 2,- tot € 5,- per meter

De totaalprijs die jij betaalt voor het leggen van sierbestrating is afhankelijk van verschillende onderdelen. Bovenstaande tabel geeft je een indicatie van de kosten. De werkelijke kosten kunnen op basis van jouw keuzes lager of hoger uitvallen. Onderstaande keuzes spelen altijd een rol bij het bepalen van de prijs voor het leggen van sierbestrating:

 • Soort sierbestrating
 • Legverband
 • Aantal uur dat de vakman bezig is

Tegels bepalen prijs en sfeer

Voor je sierbestrating laat leggen, moet je eerst een of meerdere soorten tegels uitkiezen. Het is belangrijk dat je een tegel kiest die past bij jouw smaak en budget en meerdere jaren mooi blijft. Het leggen van sierbestrating is een kostbare investering. Je wil natuurlijk voorkomen dat je binnen enkele jaren de tuin opnieuw moet laten bestraten. Laat je overigens niet alleen leiden door het uiterlijk. Ook het formaat van de tegel is van belang voor de uitstraling. Een tegel van 60x60 creëert een strak effect terwijl een kleine klinker landelijk aandoet. 

Soort tegels
Heb je een groot budget en wil je je tuin een luxe uitstraling geven? Dan kun je kiezen voor keramische tegels. Hou er wel rekening mee dat de vakman keramische sierbestrating moet voegen. Ook zijn keramische tegels een stuk duurder dan de betonnen tuintegels.

Wil je niet al teveel geld uitgeven aan de sierbestrating in je tuin? Betonnen tuintegels kun je kopen in diverse maten en kleuren. Je vindt dus altijd wel betonnen sierbestrating die past bij jouw budget en tuin.

Soort tegelGemiddelde prijs per m²
Betonnen sierbestrating€ 15,- tot € 35,-
Keramische sierbestrating€ 30,- tot € 70,- 

Tip! Vind jij het lastig om te bepalen welke sierbestrating het beste past in jouw tuin? In tuincentra en tegelspeciaalzaken vind je een groot aanbod aan tuintegels. Laat jij je liever thuis inspireren? Online vind je ontzettend veel foto's van manieren waarop je sierbestrating kunt toepassen. Je kunt natuurlijk ook aan de vakman vragen of hij voorbeelden van recente projecten laat zien.

Welk patroon sierbestrating kies je? 

Na het kiezen van de tegel, kun je bepalen hoe je de tuintegels in de tuin wilt hebben. Welk legverband het mooiste resultaat geeft, heeft te maken met de gekozen tegel, jouw persoonlijke smaak en de grootte van je tuin. Uiteraard kun je de vakman vragen om een advies voor hij de tuin gaat bestraten. Onderstaande legverbanden komen in Nederlandse tuinen het meest voor.

 • Bij een halfsteensverband legt de vakman de nieuwe rij stenen halverwege de vorige rij. Je ziet dit verband bij paden en terrassen.

 • Bij een blokverband legt de vakman de tuintegels evenredig aan elkaar. Dit verband is goed te gebruiken bij grote tegels. Dit verband is overigens niet zo sterk en dus niet geschikt voor een enorme belasting.

 • Bij een elleboogverband legt de vakman de sierbestrating met de voegen recht in de kijkrichting of dwars erop.

 • Een visgraatverbandlijkt op het patroon van het elleboogverband. Het verschil is dat de vakman de voegen onder een hoek van 45 graden legt.

 • Wil jij een speels effect? Dan kies je voor een wildverband met verschillende formaten tegels.

Hoe legt de vakman sierbestrating? 

Weet jij welke sierbestrating je wilt? Dan is het tijd om de vakman aan het werk te zetten. Afhankelijk van de ondergrond en de huidige hoogte start de vakman eerst met het uitgraven, ophogen en egaliseren van de ondergrond. Vaak maakt de vakman gebruik van een trilplaat om het zand te egaliseren. Hij kijkt hierbij ook naar het afschot van de tuin. Zo voorkom je dat er plassen water op de tegels blijven staan. 

De tegels plaatst de vakman in het door jou uitgekozen patroon. Heb je een ontwerp laten maken voor de tuin? Dan gebruikt de vakman dit als uitgangspunt. Uiteraard zorgt de vakman dat de tegels netjes en strak in je tuin komen te liggen. De prijs die hij hiervoor rekent, is afhankelijk van de tijd die hij bezig is. Je kunt je dan ook voorstellen dat het leggen van een ingewikkeld patroon in een grote tuin meer kost dan het leggen van een blokverband in een kleine tuin. 

Tip! Woon jij in een woning zonder achterom? Geef dit vooraf goed aan bij de vakman. Veel vakmannen rekenen een toeslag wanneer ze materiaal door je woning moeten af- en aanvoeren. Dit komt omdat ze met halve kruiwagens moeten werken om de vloer in je woning niet onnodig te belasten. 

Inspiratie voor sierbestrating

De keuze voor sierbestrating is enorm en kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit geval kan het helpen om je te laten inspireren door trends van de afgelopen jaren. Hieronder hebben we een aantal varianten op een rijtje gezet. Sluit een van de trends helemaal aan bij jouw eisen? Vraag dan een prijsvoorstel op maat aan bij de vakman. Vermeld hierbij in ieder geval het aantal vierkante meters van jouw tuin. Ook kan het helpen een klein moodboard te maken. Zo krijgt de vakman een idee hoe jij jouw nieuwe tuin voor je ziet.

 1. Patronen in je tuin
  Afwisselen met patronen in je sierbestrating geeft een speels effect in je tuin. Je kunt dit doen door verschillende tegels in een bepaald patroon te leggen. Tegenwoordig heb je hier overigens niet altijd verschillende tegels voor nodig. Je kunt ook tegels kopen waar al een bepaald patroon in zit.

 2. Creëer ruimte
  Niet iedereen heeft een grote tuin en een weids uitzicht. Gelukkig betekent dit niet dat je je opgesloten hoeft te voelen in je stadstuin met schuttingen. Door de sierbestrating slim neer te leggen, kun je ruimte creëren. Zo geldt over het algemeen dat een grote tegel prima past in een kleine tuin. Dit geeft rust en optische ruimte. En wil je je tuin langer laten lijken? Vraag dan de vakman om de sierbestrating in de lengte te leggen.

 3. Durf te combineren met sierbestrating
  Juist wanneer je verschillende soorten sierbestrating met elkaar combineert, kun je een bijzonder effect krijgen. Hierbij gaat het om het afwisselen van formaten en kleuren. Laat je bij deze trend wel goed voorlichten door een ervaren vakman. Zo voorkom je dat de afwisseling van de kleuren en formaten te speels is en juist een onrustig effect geeft.

 4. Terug naar de natuur
  Enkele jaren geleden waren tuinen met enkel tegels erg populair. Tegenwoordig kiezen mensen weer vaker voor een natuurtuin. Bomen, struiken en bloemen spelen in deze tuin een belangrijke rol. Bij dit thema past dan ook het beste een natuurlijke steen. Een voordeel van deze trend is dat je minder last hebt van wateroverlast. In een tuin vol met tegels kan het water nu eenmaal niet zo makkelijk weg als in een tuin met voldoende groen.

 5. Sierbestrating in een slimme tuin
  Net als in je woning, kun je ook in je tuin steeds meer gebruik maken van technische hoogstandjes. Zo zijn er sproeiers op de markt die zelf merken wanneer het gras droog is en water nodig heeft. En tuinverlichting bedien je met je mobiele telefoon. Maar ook de makers van tuintegels maken gebruik van technologische kennis. Je kunt nu bijvoorbeeld slijtvaste tegels kopen. Die slijten dus amper, ook als je ze intensief gebruikt. Je kunt je voorstellen dat aan dit soort tegel wel een flink prijskaartje hangt.

Advies van een vakman

Je laat niet elk jaar nieuwe sierbestrating leggen. Daarom is het slim om je goed voor te bereiden op deze klus en voldoende budget te reserveren. Daarnaast is het slim om te achterhalen op welke grond (veen, zand of klei) jouw woning staat en dit te bespreken met de vakman. Dit kan namelijk effect hebben op het plaatsen van de tegels. Werkspot vroeg aan een van onze hoveniers hoe dit precies werkt. Hovenier Ruud Hendriks: "Op dit moment kiezen veel mensen voor een keramische tegel. Deze tegels moeten gevoegd worden. Wanneer je een onstabiele ondergrond hebt in de tuin is er een ander voegmiddel nodig. Ik gebruik in dat soort gevallen vaak een flexibele voeg. Voor betonnen tegels heb je meestal geen voegmiddel nodig. Dan is zand voldoende."