Tuinonderhoud uitbesteden? Aan deze kosten kun je denken

Bijgewerkt op

Geen groene vingers of liever gewoon geen omkijken naar tuinonderhoud? Besteed het uit aan een hovenier. Dit zijn daarvoor de gemiddelde prijzen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 768 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten tuinonderhoud door een hovenier

Een hovenier inschakelen voor tuinonderhoud is echt niet alleen besteed aan welgestelde mensen met een gigantische tuin. Iedereen wil tenslotte onbezorgd kunnen genieten van een mooie, goed onderhouden tuin. En lang niet iedereen heeft tijd, zin of de kennis in huis om het zelf te doen. Een tuinman neemt het tuinonderhoud dan ook graag voor jou uit handen. Dat kan eenmalig zijn, of op periodieke basis. Wat voor jou de slimste keus is, is vooral afhankelijk van jouw situatie en jouw wensen. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor tuinonderhoud door een hovenier voor je op een rijtje. Ook gaan we in op welke onderhoudsklussen hij dan doet en aan welke kosten je kunt denken.

Prijsinformatie tuinonderhoud

In onderstaande tabel geven we een richtprijs voor het uurtarief van een vakman. Daarnaast hebben we de gemiddelde prijzen van veelvoorkomende, grotere klussen opgenomen in het overzicht. Dit geeft jou vast een beeld van de kosten die je ongeveer kwijt bent aan tuinonderhoud door een vakman.

SoortPrijs
Onderhoudsabonnement hovenier€ 120,- tot € 1.500,- per jaar
Kosten vakman€ 30,- tot € 60,- per uur
Kosten vakman per dagdeelCirca € 200,-
Boom kappen€ 300,- tot € 600,- per boom
Gazon maaien€ 25,- tot € 30,- voor een gazon van 100 m2
Verticuteren (grasmat verluchten)€ 100,- tot € 140,- voor een gazon van 100 m2

Houd bij het vergelijken van prijsvoorstellen rekening met de volgende zaken, om een eerlijke vergelijking te kunnen maken:

 • Waar komt de vakman vandaan en rekent hij voorrijkosten? Ben je van plan regelmatig jouw tuinonderhoud uit te besteden? Dan is het slim om een hovenier uit de buurt hiervoor te vragen.
 • Om even extra op te letten, voordat je jezelf rijk rekent: zijn de genoemde prijzen in- of exclusief btw?
 • Kent de hovenier een garantieregeling? 
 • Wordt er van je verwacht dat jij zelf het gereedschap en materialen ter beschikking stelt aan de vakman of neemt hij dit zelf mee? In dat eerste geval heb je daar waarschijnlijk dus ook nog extra kosten aan. 
 • Biedt de tuinman een optie voor een onderhoudsabonnement? Wil je vaker per jaar een beroep doen op de tuinman om jouw tuinonderhoud te verzorgen? Dan scheelt het vaak flink in de kosten als je een onderhoudscontract kunt afspreken. Niet alle hoveniers bieden die optie echter aan. Zeker slim om dat dus even na te gaan.

Tuinonderhoud: prijs per uur of abonnement? 

Wat is in jouw situatie een slimme keus: een onderhoudsabonnement of de hovenier per uur betalen? Het antwoord op die vraag is van een aantal zaken afhankelijk. Kijk bij het maken van deze afweging vooral naar hoe vaak je wil dat de tuinman langskomt.

Heb je geen groene vingers en wil je een goed onderhouden tuin, zonder dat je daar zelf omkijken naar hebt? Dan zul je de hovenier zeker een aantal keer per jaar moeten laten komen voor tuinonderhoud. Hoe vaak dat is, hangt af van jouw wensen en van je tuin. Wil je bijvoorbeeld het grasmaaien ook uitbesteden, dan is het verstandig om dat om de paar weken te laten doen. Heeft jouw tuin minder onderhoud nodig, dan kan eens per kwartaal al genoeg zijn. Wat voor jouw tuin het meest geschikt is, kun je het beste in overleg met de vakman afspreken. In het onderhoudscontract spreek je vervolgens af hoe vaak de hovenier tuinonderhoud bij jou uitvoert, welke klussen hij daarbij oppakt en tegen welke kosten. Een onderhoudscontract is dan ook in veel gevallen maatwerk.

Is er een specifieke klus die je wilt laten uitvoeren, zoals het kappen van een boom of het verticuteren van je gazon? Dan is het meestal het voordeligst om een prijs voor die klus of een uurtarief af te spreken met de vakman. Ook als je jouw tuin jaarlijks professioneel zomer- of winterklaar wil laten maken, ben je waarschijnlijk het goedkoopst uit om een prijs per uur af te spreken.

Tip! Om je tuin in optimale conditie te houden, laat je je tuin het beste twee tot vier keer per jaar onderhouden. Je kunt tijd en kosten besparen wanneer je zelf het onkruid en losse bladeren verwijdert.

Tuinonderhoud

Wat valt onder tuinonderhoud?

Onder tuinonderhoud kun je veel scharen. De meest voorkomende klussen die een hovenier voor je kan uitvoeren, zetten we hier voor je op een rijtje. Niet alles zal voor jouw tuin van belang zijn. Spreek daarom altijd goed af met de hovenier welke klussen hij voor jou oppakt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 • Onkruid verwijderen: Tuinonderhoud start vaak met onkruid verwijderen. Onkruid tussen tegels of planten maken het aangezicht van je tuin er vaak niet mooier op. Een tuinman weet precies hoe hij welk type onkruid het beste kan verwijderen. Ook kan hij maatregelen nemen, zodat het onkruid niet zo snel weer terugkomt.
 • Gazon onderhouden: Een gazon mooi houden, is hard werken: grasmaaien, twee keer per jaar verticuteren (de laag van mos en dode grassen verwijderen), bemesten, kalk strooien, sproeien, bladvrij houden. Een tuinman kan al deze klussen (of een deel ervan) voor je uit handen nemen. 
 • Planten, bomen en struiken plaatsen en onderhouden: Bij tuinonderhoud slaat de hovenier de beplanting in je tuin natuurlijk niet over. Hij onderhoudt de planten die er al staan, maar kan ook nieuwe planten of bloemen extra planten. Vanwege zijn kennis en ervaring weet hij precies welke plant het op welke plek goed doet en wat de beste tijd is om ze te plaatsen. 
 • Snoeien: Om bomen, planten en struiken gezond te houden en niet je tuin te laten overwoekeren, is snoeien een noodzakelijke klus. Wanneer dat het beste kan, is afhankelijk van het soort beplanting en de groeiperiodes. Een tuinman weet hier alles van.
 • Bemesten: Naast snoeien, is het ook goed om de voedingsbodem van de beplanting regelmatig te bemesten. Zo houdt je de grond gezond en vol voedingsstoffen voor de planten in je tuin. Om de beplanting in je tuin gezond te houden en optimaal te laten groeien en bloeien, moet je voor de juiste voeding zorgen. 
 • Verhelpen van boom- en plantenziektes: Als de hovenier jouw planten verzorgt, kijkt hij ook direct of ze wellicht last hebben van een plantenziekte of een schimmel. Als een plant niet goed groeit en bloeit, kan hier namelijk sprake van zijn. Een vakman weet exact wat je hiertegen kunt doen. Ook kan hij je adviseren hoe je boom- en plantenziektes kunt voorkomen.
 • Bomen kappen: Heb je een zieke boom in je tuin staan of is de boom simpelweg te groot en ontneemt hij al het zonlicht in je tuin? Dan kun je ervoor kiezen de boom te kappen. Zeker bij grote bomen, is het slim om daar een tuinman voor in te schakelen. Je wilt tenslotte geen schade aan je huis of tuin veroorzaken. Let er wel op dat je soms een vergunning nodig hebt om een boom te kappen. Ook al staat deze in jouw eigen tuin. Of dat in jouw geval ook zo is, check je bij je gemeente of het Omgevingsloket

Je tuin zomer- en winterklaar maken

Tweemaal per jaar is het verstandig om wat extra aandacht aan het tuinonderhoud te besteden: bij het zomer- en winterklaar maken van je tuin. Op die momenten bereid je je tuin voor op de seizoenen die komen gaan. Vind je het geen probleem om kleine klussen van tuinonderhoud zelf te doen, dan kun je er ook voor kiezen om alleen een hovenier in te schakelen als je je tuin zomer- en/of winterklaar wilt maken.

Tuin zomerklaar maken

Je tuin zomerklaar maken doe je in het voorjaar (maart, april of mei). De klussen die daarbij horen, zijn:

 • Gazon maaien, verticuteren, zaaien en bemesten
 • Onkruid wieden
 • Snoeien van bomen, struiken en planten
 • Tuin mosvrij maken 
 • Tuinmeubelen buiten zetten

Tuin winterklaar maken

Je tuin voorbereiden op de winter, doe je bij voorkeur in oktober. De klussen die daarbij horen, zijn:

 • Gazon maaien en verticuteren
 • Uitgebloeide bloemen verwijderen
 • Snoeien van berken, druiven en acers (esdoorn)
 • Bloembollen planten
 • Kwetsbare planten afdekken
 • Buitenkraan afsluiten
 • Tuinmeubelen binnen zetten of afdekken

Advies van een vakman

Tuinonderhoud is essentieel voor het behoud van je tuin, zo geeft ook Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen aan. "Met goed en regelmatig onderhoud houd je je tuin jong. Wanneer je geen onderhoud pleegt, is de tuin na vijf tot zes jaar overwoekerd. Wanneer je wel onderhoud laat uitvoeren kan je tuin tussen de tien tot twintig jaar mee." 

Van Dijk Totaaltuinen is een van de hoveniersbedrijven op Werkspot. Plaats jouw klus op onze website en we brengen je in contact met ervaren en deskundige hoveniers. Ook bij jou uit de regio. Dus: heb je zelf geen zin in of tijd voor tuinonderhoud, besteed het dan uit aan een vakman. Zo houd je jouw tuin netjes en verzorgd, zonder dat je er omkijken naar hebt.

Prijzen andere diensten:

 1. Tuinaanleg
 2. Tuinbestrating
 3. Hekwerk, tuinhek of schutting plaatsen
 4. Tuinadvies
 5. Tuinontwerp

Vind een hovenier dichtbij