Onkruid verwijderen: aan deze kosten kun je denken

Bijgewerkt op

Onkruid in de tuin, daar zit niemand op te wachten. Wil je onkruid professioneel laten verwijderen? Dan zijn dit hiervoor de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 726 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Onkruid verwijderen door een professional: dit is de gemiddelde prijs

Op onkruid in de tuin zitten maar weinig mensen te wachten. Helaas ontkom je er bijna niet aan. Om ervoor te zorgen dat onkruid niet je volledige tuin overneemt, kun je het best regelmatig onkruid verwijderen. Dit is een klus die je prima zelf kan oppakken. Heb je daar geen tijd voor of zin in, dan kun je dit ook door een vakman laten doen. Ook als er meer onderhoud in je tuin nodig is, waarvoor jij professionele hulp wil inschakelen, kan het makkelijk zijn om het onkruid verwijderen dan direct mee te laten nemen. Via Werkspot kom je in contact met deskundige en ervaren hoveniers, die met plezier jouw tuin onderhouden. Wat daar de gemiddelde kosten voor zijn en hoe zij jouw klus aanpakken, zetten we hier voor je op een rijtje.

Onkruid verwijderen uitbesteden: de gemiddelde kosten

Stel, je hebt net een nieuwe woning gekocht en de vorige eigenaren hebben het onderhoud in de tuin behoorlijk laten versloffen. Dan kun je ervoor kiezen om eenmalig een vakman in te schakelen om het onkruid te verwijderen en ander onderhoud aan je tuin te laten uitvoeren. Dan ben je er zeker van dat het professioneel gebeurt en heb je er zelf geen omkijken naar. Het bijhouden van de tuin kun je daarna zelf doen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen groene vingers hebt. Als een tuin voor jou vooral een plek is om te relaxen en niet een plek om te 'werken', dan is het een goede optie om het onderhoud aan je tuin op regelmatige basis uit te besteden aan een tuinman. Zo kun jij onbezorgd genieten in jouw goed onderhouden tuin. Hoveniers bieden vaak een onderhoudsabonnement aan, waarmee je een aantal keer per jaar gegarandeerd bent van professioneel onderhoud aan jouw tuin. Onkruid verwijderen is één van de klussen die ze dan oppakken.

Prijsinformatie onkruid verwijderen

OnderhoudsabonnementCirca € 120,- per jaar
Kosten vakman€ 30,- tot € 60,- per uur

Hoeveel tijd een vakman kwijt is aan het verwijderen van onkruid, is sterk afhankelijk van een aantal zaken:

 • Afmeting van je tuin
  Je kunt je voorstellen dat hoe groter de tuin is, hoe langer de tuinman bezig is. Voor een tuin van gemiddelde grootte is een vakman ongeveer vier uur kwijt aan onderhoudswerkzaamheden, waaronder onkruid verwijderen. Laat je alleen onkruid verwijderen, dan gaat dat uiteraard sneller.
 • Staat van de tuin
  Is de tuin goed onderhouden dan is een hovenier minder tijd kwijt aan onkruid verwijderen.
 • Ondergrond van jouw tuin
  Onkruid kan tussen de tegels van jouw terras naar boven komen, maar ook tussen de planten op de onbegroeide stukken. Waar het onkruid zit, heeft invloed op de tijd die de vakman bezig is met deze klus.

Als je jouw klus op Werkspot zet, is het slim om deze zaken er in elk geval bij te zetten. Zo kun je ervan op aan dat je een prijsvoorstel ontvangt die realistisch is.

Waarom onkruid verwijderen?

Onkruid is niet direct schadelijk voor je tuin, maar het ziet er vaak onverzorgd uit. Heb jij een flinke investering gedaan voor mooie tegels in jouw tuin? Dan wil je natuurlijk niet tussen de strakke bestrating groen onkruid ontdekken. Onkruid verwijderen tussen tegels is dan ook vooral noodzakelijk vanwege het aangezicht van je tuin. Ook voorkom je daarmee dat op den duur, als je het onkruid verwijderen lang uitstelt, eventueel problemen krijgt met je bestrating. Wacht je te lang, dan kan het onkruid soms namelijk zelfs tegels verplaatsen of grote kieren maken in de voegen.

Heb je last van onkruid tussen de planten? Ook dan is het raadzaam dit te verwijderen. Het valt vaak minder op en als je er geen problemen mee hebt kun je het laten groeien. Dit kan op den duur echter ten koste gaan van je planten. Onkruid haalt tenslotte zijn voedingsstoffen uit dezelfde grond als je planten. Om onkruid tussen de planten te voorkomen, is het slim om zo min mogelijk stukken onbedekte bodem te hebben tussen jouw planten. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje tussen jouw planten en struiken. Onkruid heeft dan minder kans om te groeien.

Onkruid verwijderen is daarmee eigenlijk de basis voor een goed onderhouden tuin. Het is verstandig om regelmatig onkruid te verwijderen. Als je eens per maand je tuin even naloopt op onkruid, houd je het goed bij en is het niet ineens een heel grote klus.

Onkruid verwijderen: hoe pakt een vakman het aan?

Schakel je een vakman in om het onkruid in jouw tuin te verwijderen en daarna eventueel andere onderhoudsklussen te laten uitvoeren, dan kan hij op verschillende manieren het onkruid bestrijden.

Onkruid verwijderen: schoffelen, wortelsteken of krabben

Afhankelijk van het soort onkruid, kiest een vakman ervoor om onkruid te verwijderen met verschillende gereedschappen en technieken. Zogeheten zaadonkruid wortelt niet diep in de grond en kan een vakman daarom makkelijk met de hand of een schoffel verwijderen. Voorbeelden van zaadonkruiden zijn de melkdistel of kleine brandnetel. Bij het onkruid bestrijden, zorgt een hovenier er altijd voor dat hij het onkruid direct helemaal uit je tuin verwijdert. Anders kunnen de zaadjes uit het onkruid zich weer verspreiden door je tuin. Onkruid verwijderen met een schoffel kun je het beste doen met droog weer.

Een hardnekkiger type onkruid is het meerjarig wortelonkruid, zoals paardenbloemen of zevenblad. Wortelonkruid nestelt zich in je tuin met diepe wortels of een wijdvertakt wortelstelsel. Bij dit type onkruid verwijderen, neemt de vakman daarom zoveel mogelijk van de wortels mee. Dit doet hij met een schepje of onkruidsteker.

Onkruid verwijderen tussen tegels gaat net weer even op een andere manier. Hiervoor gebruikt de vakman een krabbertje of borstel om de ruimtes tussen de tegels vrij te maken van onkruid. Zit het onkruid erg vast in de grond? Dan kiest de vakman er vaak voor om met hete lucht of heet water het onkruid wat losser te maken. Hij kan daarna het onkruid een stuk eenvoudiger verwijderen.

Onkruid verwijderen zonder chemische bestrijding

Sinds 2017 mogen professionals geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken bij het verwijderen van onkruid. Om onkruid te verwijderen, gebruiken ze daarom vaak een natuurlijke onkruidverdelger, zoals heet water, hete lucht of borstels. Als je een vakman inschakelt voor het verwijderen van onkruid en eventueel ander onderhoud aan jouw tuin, dan weet je dus zeker dat het op een natuurlijke manier gebeurt. En dat de middelden die hij gebruikt niet schadelijk zijn voor jouw gezondheid of het milieu. Wel zo'n prettige gedachte.

Onkruid verwijderen: voorkomen is beter dan genezen

Een voordeel van het inschakelen van een tuinman om onkruid te verwijderen, is dat hij vaak grondig te werk gaat. Zo komt het onkruid minder snel terug. Daarnaast weet hij als geen ander wat de beste manier is om het onkruid zo lang mogelijk weg te houden uit je tuin. Wanneer een vakman onkruid gaat verwijderen uit jouw tuin, neemt hij dan ook direct maatregelen om groei van nieuw onkruid zoveel mogelijk te voorkomen. Zo kun jij zo lang mogelijk genieten van een onkruidvrije tuin. Al is het natuurlijk wel zaak dat je de tuin in de toekomst blijft onderhouden.

Onkruid verwijderen als basis voor tuinonderhoud

De kans is groot dat je een hovenier niet alleen inschakelt om onkruid te verwijderen, maar dat je hem ook direct ander onderhoud aan jouw tuin wilt laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het snoeien van bomen, planten of struiken
 • het onderhouden van het gazon
 • bomen kappen
 • bemesten
 • verhelpen van ziektes aan bomen of planten
 • onderhoud aan bestrating en terras
 • onkruid verwijderen

Wil je meerdere klussen tegelijkertijd laten uitvoeren? Dan is het slim om hier goede afspraken over te maken met de tuinman die je hiervoor op het oog hebt. Aangezien onderhoud aan de tuin regelmatig moet gebeuren om jouw tuin lang mooi te houden, kun je afspreken met de vakman hoe vaak hij langskomt en welke klussen hij dan uitvoert. Je kunt bij een tuinman veelal een abonnement afnemen, waarin je dit soort zaken afspreekt. Onkruid verwijderen is vaak een standaard onderdeel van een dergelijk abonnement.

Wil je onkruid laten verwijderen door een vakman? Of overweeg je om op regelmatige basis je tuin te laten onderhouden door een hovenier, dan is het slim om bij het beoordelen van de offertes ook te kijken waar de tuinman vandaan komt. Een vakman uit de buurt scheelt vaak in de voorrijkosten. Werkspot brengt je in contact met ervaren en deskundige professionals. Ook bij jou in de regio.

Advies van een vakman over onkruid verwijderen

Onkruid verwijderen is de eerste stap op weg naar een mooie, goed onderhouden tuin. Om je alvast een beetje op weg te helpen, hebben we een ervaren tuinman gevraagd om advies te geven over onkruid verwijderen en het onderhoud van je tuin.

Hovenier Ruud Hendriks geeft aan waarom het van belang is om regelmatig onkruid te verwijderen: "Onderhoud is echt het behoud van je tuin. Wanneer je regelmatig het onkruid verwijdert, loop je niet achter de feiten aan en is de hovenier ook sneller klaar met het onderhoud. Dit scheelt tijd en kosten."