Wat kost het gazon bemesten?

Bijgewerkt op

Wil jij de grasmat bij je woning goed onderhouden? Dan is het bemesten van het gazon essentieel. Ontdek op Werkspot de kosten van deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 773 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs gazon bemesten

Heb jij een tuin met een mooi groen gazon laten aanleggen? Dan wil je ongetwijfeld zo lang mogelijk van het gazon kunnen genieten. Goed onderhoud, zoals je gazon bemesten, helpt daarbij. Het bemesten van je gazon is geen moeilijke klus die je best zelf kunt uitvoeren. Je moet hier natuurlijk wel even tijd voor vrij maken. Besteed je die tijd liever aan andere dingen? Dan kun je ook een vakman vragen voor de klus 'gazon bemesten'. Om kosten te besparen, kun je het bemesten ook combineren met andere klussen in je tuin.

Wat kost een gazon bemesten? 

Soort klusGemiddelde prijs
Onderhoudsabonnement hovenier€ 120,- tot € 1.500,- per jaar
Kosten vakman€ 30,- tot € 60,- per uur
Kalk - gazon bemesten€ 15,- tot € 20,- per 100 m²
Gedroogde koemest korrels€ 30,- tot € 40,- per 100 m²
Gazon maaien€ 25,- tot € 30,- per 100 m²
Verticuteren (grasmat verluchten)€ 100,- tot € 140,- per 100 m²

Bovenstaande tabel geeft je een idee hoeveel de klus gazon bemesten ongeveer kost. De werkelijke prijs kan op basis van jouw wensen en gazon hoger of lager uitvallen. Neem voor een prijsvoorstel op maat contact op met een vakman.
Gazon bemesten

Waarom gazon bemesten? 

Het bemesten van je gazon is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je gazon. Het gras heeft namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om te blijven groeien en zijn natuurlijke kleur te behouden. Daarnaast helpt een goed bemest gazon tegen gazonziektes en zorgt het voor een dichte grasmat. Het voordeel hiervan is dat je weinig ruimte laat voor mos en onkruid. Tot slot zijn afdrukken van het betreden van het gazon minder goed zichtbaar. Denk hierbij aan voetafdrukken of de afdruk van spelende kinderen.

Wanneer je het gazon niet bemest, heeft dit dus direct effect op het uiterlijk en de kwaliteit van het gras.

Gazon bemesten: wat bepaalt de prijs? 

Laat jij je gazon bemesten? Dan ben je vast benieuwd hoe de prijs van deze klus tot stand komt.

 • Oppervlakte van het gazon
 • Soort mest
 • Zelf doen vs. uitbesteden
 • Onderhoudsabonnement of betalen per klus
 • Andere werkzaamheden

Gazon bemesten: oppervlakte van het gazon
Voor het bemesten van je gazon betaal je in veel gevallen voor het arbeidsloon van de vakman en de kosten voor het materiaal. De totaalprijs van deze klus is daarom ook direct afhankelijk van de grootte van het gazon. Een grasmat bemesten van enkele vierkante meters is nu eenmaal sneller klaar en heeft minder mest nodig. Dit merk je daarom ook direct in de prijs.

Soort mest
Voor het bemesten van je gazon kun je kiezen uit verschillende soorten mest. Zo kun je kiezen voor kunstmest of natuurlijke mest zoals gedroogde koemest korrels. Wil je geld besparen? Dan kun je ook gebruik maken van mest uit eigen tuin. Hiervoor combineer je de resten van bladeren met afval van groente en fruit. De composthoop is de basis voor het bemesten van je tuin. Wil je gebruik maken van eigen mest? Laat dit dan vooraf weten aan de vakman. Hij kan advies geven of de mesthoop de juiste voedingsstoffen heeft voor het bemesten van het gazon.

In veel gevallen heeft organische mest de voorkeur boven het bemesten van het gazon met kunstmest. Organische mest werkt langer en is ook nog eens beter voor milieu. Dit heeft vooral te maken met het productieproces. Kunstmest is geen natuurproduct en vraag daarom veel energie om te fabriceren. Daarnaast is er ook nog een risico voor de kwaliteit van je gazon. In veel gevallen bevat kunstmest meer zout en dit kan nadelige gevolgen hebben voor de uitstraling van je gazon.

Gazon bemesten: zelf doen vs uitbesteden
Je kunt zelf je gazon bemesten maar je kunt deze werkzaamheden ook uitbesteden aan een vakman. Wanneer je zelf aan de slag gaat, betaal je alleen voor de materiaalkosten. Bij een hovenier betaal je ook de tijd dat de vakman bezig is met het bemesten van het gazon. Het bemesten van je gazon is geen moeilijke klus, maar je moet er wel een paar keer per jaar tijd voor vrijmaken. Als je dit niet doet, moet je vaak sneller een nieuwe grasmat laten plaatsen. Je kunt je voorstellen dat deze kosten een stuk hoger liggen dan het jaarlijks bemesten van het gazon.

Onderhoudsabonnement of betalen per klus
In veel gevallen kun je bij een hovenier een keuze maken tussen een onderhoudsabonnement of het betalen per klus. Een onderhoudsabonnement is vaak goedkoper wanneer je zeker weet dat je de hovenier een paar keer per jaar wilt laten komen voor tuinonderhoud. Bijvoorbeeld voor het zomer- en winterklaar maken van de tuin. Het bemesten van het gazon is hier een onderdeel van. Wil je de hovenier alleen eenmalig laten komen om te zien hoe je je gazon bemest? Dan kun je beter een tarief per klus afspreken.

Tip! Kies je voor een onderhoudscontract? Bespreek dan goed met de vakman hoe vaak hij jouw tuin onderhoudt en welke klussen hij precies uitvoert. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en de vakman bijvoorbeeld minder klussen uitvoert dan jij in eerste instantie dacht.

Andere werkzaamheden naast gazon bemesten
In je tuin vind je verschillende onderdelen die onderhoud nodig hebben. Wanneer je je gazon laat bemesten, kun je de vakman vragen om ook de andere werkzaamheden uit te voeren. Zo kun je lang genieten van een mooie tuin. Vaak is het ook goedkoper om alle klussen samen uit te laten voeren, dan de vakman per klus uit te nodigen. De prijs per klus ligt dan vaak hoger. Je kunt je ook voorstellen dat het eenvoudiger is om een aantrekkelijke totaalprijs af te spreken wanneer je meerdere klussen op een dag laat uitvoeren.

 1. Gazon maaien
  Voor een mooie grasmat moet je regelmatig het gras maaien. Zo krijgen nieuwe grassprieten voldoende licht en krijg je een goede, dikke grasmat. Het gazon maaien is een tijdrovende klus en heeft veel aandacht nodig. Te kort gemaaid gras droogt sneller uit en veroorzaakt daarom kale plekken. Wanneer je je gazon laat bemesten, moet je je gazon ook maaien. Deze klussen kun je daarom prima combineren.
 2. Verticuteren grasmat
  Op je gazon komt na verloop van tijd een soort beschermlaag. Wanneer deze laag te dik is, bijvoorbeeld door teveel mos of onkruid krijg de grasmat niet meer genoeg lucht. Het nadeel hiervan laat zich makkelijk raden: de kwaliteit van het gazon gaat flink achteruit. Daarom is het belangrijk om het gazon regelmatig te verticuteren. Dit is eigenlijk het ontluchten van de grasmat. Een vakman heeft het juiste gereedschap om deze klus goed en snel uit te voeren.
 3. Onkruid verwijderen
  Niet alleen in je grasmat, maar ook tussen de tegels en struiken groeit vaak onkruid. In een goed onderhouden tuin zie je vaak zo min mogelijk onkruid. Wanneer je je gazon laat bemesten, kun je de vakman vragen om het onkruid te verwijderen. Daarnaast kan hij ook eventuele bomen snoeien en de plantjes in je tuin bijwerken.

Hoe werkt een gazon bemesten? 

Voor je gazon kunt bemesten, start je met het maaien van het gazon. Dit is een belangrijk onderdeel om te voorkomen dat de mest op het gras blijft liggen en je de mest niet goed kunt verdelen. Na het maaien van de grasmat kun je kalk strooien. Kalk is geen meststof maar helpt wel mee aan het behoud van het gazon. Met kalk zorg je ervoor dat het gras de voedingsstoffen uit de bodem en dus ook uit de meststof beter opneemt. Kalk is dan ook een essentieel onderdeel van het bemesten van het gazon.

Het bemesten van je gazon kun je handmatig of met een machine doen. Wanneer je kiest voor een machine betaal je natuurlijk ook kosten voor de huur van de machine. Een vakman die een machine gebruikt voor het bemesten van het gazon heeft deze kosten vaak al doorberekend in zijn totaalprijs.

Voor het bemesten van het gazon is het belangrijk dat je precies de juiste hoeveelheid mest geeft. Een vakman kan voor je uitrekenen hoeveel mest je precies nodig hebt. Vervolgens bemest je het gazon in de lengte en de breedte.

Na het bemesten van het gazon, geef je het gras voldoende water. Hierbij is het belangrijk om de tuinslang zo in te stellen dat het water de korrels niet wegduwt. Na het bemesten en bewateren mag je de grasmat minstens 24 uur niet betreden.

Wanneer gazon bemesten - advies van een vakman

Afhankelijk van het soort mest dat je kiest, kun je het best meerdere keren per jaar je gazon bemesten. Zo moet de grasmat in het voorjaar voldoende mest krijgen om te herstellen van de winter. In de zomer zijn voldoende grondstoffen nodig om de groene kleur te behouden.

Werkspot vroeg aan een van onze vakmannen wanneer je het gazon moet bemesten. Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen legt uit: "In de zomermaanden groeit de gazonmat het hardst. Hij heeft dan veel voeding nodig om kale plekken te voorkomen. Daarom is het goed het gazon goed te bemesten, bijvoorbeeld in de maanden maart, juli en augustus. Dan houd je een mooi frisse gazonmat."

Vind een hovenier dichtbij