Wil jij een boom planten? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Een boom geeft sfeer, schaduw en soms zelfs voedsel. Wil jij dit stukje natuur in jouw tuin? Dit is de gemiddelde prijs voor de klus 'boom planten'.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 39 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De kosten voor een boom planten

Ga jij een boom planten? Dan speelt een aantal factoren een belangrijke rol. Alles begint natuurlijk met je budget. Want ook al past de boom perfect in je tuin, je moet hem wel kunnen betalen. Naast de prijs moet je rekening houden met de beschikbare ruimte, het soort grond en natuurlijk je persoonlijke smaak.

Heb jij nog nooit een boom gepland? Dan is het lastig om te weten waar je precies op moet letten. In dat geval is het verstandig om een hovenier te vragen de boom voor jou te planten. Een hovenier kan je ook adviseren over de ideale plaats voor de boom en weet hoe je voorkomt dat wortels jouw gevel aantasten.

De gemiddelde prijs voor planten van een boom

Soort Gemiddelde prijs
Kosten hovenier per uur€ 30,- tot € 60,-
Kosten hovenier per dagdeelCirca € 200,-
Transport boomtot € 200,-
Planten boom€ 50,- tot € 900,-
Boom planten: beuk per stuk€ 25,- tot € 165,-
Boom planten: eik per stuk€ 15,- tot € 75,-
Boom planten: sierappel per stuk€ 25,- tot € 80,-
Boom planten: kastanjeboom per stuk€ 40,- tot € 75,-
Boom planten: esdoorn per stuk€ 30,- tot € 75,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de gemiddelde prijs is voor deze klus. De prijs die jij uiteindelijk betaalt, kan afwijken van de prijzen in de tabel. Wil jij voorafgaand aan de klus een prijsvoorstel op maat? Dan kun je eenvoudig via Werkspot een online opdracht plaatsen.

Prijs boom planten: soort boom

De prijs die jij betaalt om een boom te planten, betaal je voor de boom, het transport en de arbeidskosten. Het is vanzelfsprekend dat je voor elk soort boom een ander bedrag betaalt. Maar niet alleen het soort boom speelt mee in de totale kosten. Ook de leeftijd van de boom is belangrijk. In de regel geldt: hoe ouder een boom is, hoe hoger de totale kosten liggen. Wanneer je wilt besparen, kun je dus ook een jonge boom planten en geduldig wachten tot je boom volwassen is.

Hieronder hebben we aantal bomen voor je op een rijtje gezet. Welke boom precies bij jou past, kun je beoordelen door zelf naar een kweker te gaan. Dan krijg je een goede indruk van de mogelijkheden.

 • Beuk: een beuk vind je vaak in het bos of langs de weg. Deze boom kan tot wel dertig meter hoog worden en is daarom voor veel tuinen niet geschikt. Dit soort boom heeft bijna het hele jaar bladeren die in de herfst mooi oranje of geel kleuren. 
 • Eik: deze boom is er in veel verschillende varianten. De wintergroene eik bereikt na veertig jaar een lengte van acht meter. De zomereik groeit vaak een stuk langer door, maar kun je ook redelijk in toom houden door hem goed te snoeien. 
 • Sierappel: wil je een fruitboom planten? Dan is de sierappel een populaire keuze. Een sierappel fruitboom planten, is trouwens vooral populair vanwege zijn mooie kleur. De appels van een sierappel zijn over het algemeen minder lekker dan de zogeheten consumptieappels. 
 • Kastanjeboom: de wilde kastanje is de bekendste kastanjeboom in Nederland. De boom kan tot wel twintig meter hoog groeien en is daarom alleen geschikt voor grote tuinen. 
 • Esdoorn: de bolesdoorn is voor veel tuinen geschikt vanwege de maximale hoogte van zes meter. Deze boom kan goed tegen vorst en uitlaatgassen. Ook in de stad kun je dus kiezen voor een bolesdoorn in de tuin. 

Tip! Zeker voor een grotere boom kunnen de transportkosten van de kweker naar je woning flink oplopen. Je kunt hierop besparen door de boom zelf te verplaatsen. Het is wel verstandig om uit te zoeken of de garantie op de boom ook nog geldt als jij de boom zelf transporteert. Sommige kwekers hebben vaak in hun voorwaarden opgenomen dat zij de boom moeten vervoeren.

Boom planten: wanneer? 

Wanneer jij een boom in je tuin wilt, is het verstandig om de klus uit te besteden aan een vakman. Een vakman weet precies waar hij op moet letten en ook wanneer jouw specifieke boom de grond in kan. In de regel kun je een boom planten tussen het moment dat hij zijn bladeren laat vallen (herfst) en het moment dat hij zich voorbereidt om te gaan bloeien (vroege voorjaar). Maar een boom planten luistert nauw. De lijst met zaken waar je aan kunt denken, is flink. We hebben als voorbeeld een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.

 • Een boom mag niet de grond in als de grond erg bevroren is of wanneer er sneeuw ligt.
 • De grond mag niet te droog zijn, maar zeker ook niet te nat. 
 • Je mag een boom niet te diep planten. Daar is de grond veel te vochtig. 
 • Het is verstandig om twee boompalen bij een net geplante boom te plaatsen. De paal beschermt de wortels. De boom kan tussen twee palen namelijk niet onnodig zijn wortels schudden als het waait. 
 • Voor je een boom plant, moet de grond goed losgemaakt zijn. 

Boom planten: wat zijn de regels? 

Een boom kan een bijzonder tintje aan je tuin geven, maar kan ook leiden tot veel frustratie bij je buren. Zeker wanneer de wortels van jouw boom hun eigendommen beschadigt of wanneer zij last hebben van overhangende takken. Voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van de regels die gelden voor het plaatsen van een boom in je tuin.

 1. De algemene regel is dat je een boom niet binnen twee meter van de erfafscheiding mag plaatsen. De precieze regel verschilt per gemeente. Zorg dus dat je goed weet welke eisen er gelden in jouw gemeente.
 2. Overhangende takken op het erf van je buren moet je verwijderen. Wanneer jij dit niet zelf doet, mag je buurman of buurvrouw zelf met de snoeischaar aan de gang. Ze moeten je wel eerst gevraagd hebben of je dit zelf wilt doen en ze mogen niet moedwillig de boom beschadigen. Om eventuele problemen voor te zijn, kun je dus beter zelf de boom snoeien. Of een hovenier vragen dit voor je te doen.  
 3. In principe moet je de boom zo planten dat de wortels geen schade aanbrengen aan de omgeving. Wanneer de wortels van jouw boom op het erf van je buren komen, mogen zij de wortels verwijderen. Ook zonder jouw toestemming, mits het verwijderen van de wortels geen schade aanbrengt aan de boom. 

Ben je benieuwd welke stappen je buren kunnen ondernemen wanneer je je niet aan bovenstaande regels houdt? Je vindt de procedure op de website van het Juridisch Loket.

Planten onder boom

Geniet jij het meest van een groene tuin? Dan wil je vast ook planten laten groeien onder de boom in je tuin.  Maar waar moet je op letten bij planten onder een boom?  De grond onder een boom is vaak droog en erg schaduwrijk. Bij het kiezen van planten is het dus slim om alleen planten te selecteren die groeien op droge, donkere plekken.

Voor je boom is het overigens geen probleem om vaste planten om zich heen te hebben. Als je niet voor planten kiest, kun je beter alleen aarde bij de boom hebben liggen. Grind en tegels kun je in ieder geval beter laten.

Prijzen voor het onderhouden van een boom

Om lange tijd van je boom te kunnen genieten, is het belangrijk om de boom regelmatig te snoeien. Maar net als het planten van een boom is ook het snoeien een precisiewerkje. Wanneer je niet weet wat je aan het doen bent, kun je de boom serieuze schade toebrengen. Het is daarom verstandig om ook voor deze klus een hovenier in te schakelen. Een hovenier weet precies in welk jaargetijde je de boom kunt snoeien en hoe je ervoor zorgt dat de boom mooi in model blijft. Voor het snoeien van een boom ligt de prijs gemiddeld tussen de € 200,- en € 800,-. Ben jij nieuwsgierig waarom er zo'n groot verschil tussen de prijzen zit? En hoeveel het snoeien van jouw boom ongeveer kost?

Tip! Door zelf de boom te snoeien, kun je geld besparen. Vraag na het planten wel aan de vakman hoe en wanneer je de boom kunt snoeien. Zo blijft de boom het langst mooi. Ben je op zoek naar tips om je boom te snoeien? Je leest ze in onze blog.

Advies van een vakman

Wil jij jouw tuin een bijzondere sfeer geven door een boom te planten? Dan is het goed om stil te staan bij de vraag welke boom in jouw tuin past. Werkspot vroeg een hovenier om advies. Huibert van Dijk van Van Dijk Totaaltuinen: "Bij het planten van een boom is het belangrijk dat je de goede bodem kiest. En ga je voor een grotere boom? Ga dan altijd met de hovenier mee naar de kweker. Dan heb je een goed beeld van de exacte grootte van de boom."

Prijzen andere diensten:

 1. Tuinadvies
 2. Grond afgraven
 3. Tuin egaliseren
 4. Drainage tuin