Kosten bomen snoeien

Kosten bomen snoeien

Bijgewerkt op

Een tuin waar je trots op kunt zijn en waar je heerlijk van geniet, daar hoort een set gezonde en goed onderhouden bomen bij. Regelmatig je bomen snoeien is niet alleen een feestje voor het oog; het houdt ze ook in topconditie en zorgt ervoor dat ze veilig blijven. Maar nu de hamvraag: wat gaat dat je kosten? Dat varieert van zo'n €50 tot wel meer dan €1.000. Die grote spreiding komt omdat de prijs afhangt van allerlei factoren, zoals de grootte en het type boom, hoe toegankelijk de boom is en wat er precies moet gebeuren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 975 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we

 1. Gemiddelde kosten bomen snoeien
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten van bomen snoeien?
 3. Stappenplan bomen snoeien
 4. Need to know
 5. Hoe kun je kosten besparen op bomen snoeien?
 6. Jouw bomen snoeien checklist
 7. Veelgestelde vragen over het snoeien van bomen
 8. Bomen snoeien via Werkspot

Gemiddelde kosten bomen snoeien

Zorgen voor de bomen in je tuin door ze te snoeien is belangrijk. Het houdt ze niet alleen gezond, maar zorgt er ook voor dat ze een veilige plek blijven voor alles en iedereen eromheen. Om je een beeld te geven van de kosten voor het onderhouden van jouw bomen, hebben we een overzicht gemaakt. Hierin vind je de gemiddelde kosten voor het snoeien van verschillende soorten bomen, zodat je een idee krijgt van wat je kunt verwachten.

Type boomGemiddelde hoogteKosten
Kleine boom (< 5m)Tot 5 meter€50 - €300
Middelgrote boom (5m-10m)5 tot 10 meter€300 - €550
Grote boom (> 10m)Meer dan 10 meter€500 - €1.000+

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten indicatief zijn. De werkelijke kosten variëren afhankelijk van je specifieke situatie en de tarieven van de lokale professionals. Om de meest accurate prijs te krijgen, is het aan te raden om meerdere offertes van hoveniers aan te vragen. Zo vergelijk je gemakkelijk per professional de prijzen, ervaring én kwaliteit.

Kleine bomen (tot 5 meter)

Voor het snoeien van kleine bomen liggen de gemiddelde kosten tussen de €50 en €300 en het werk is meestal binnen 1 tot 2 uur gedaan. Het voordeel van kleine bomen is dat ze gemakkelijker en sneller te snoeien zijn, wat helpt om de kosten laag te houden. Het nadeel is dat ze regelmatig gesnoeid moeten worden om ze gezond te houden.

Middelgrote bomen (5 tot 10 meter)

Bij middelgrote bomen variëren de kosten tussen de €300 en €550, met een tijdsduur van ongeveer 2 tot 4 uur. Deze bomen snoeien is uitdagender, maar dat kan doorgaans binnen een dag gebeuren. Een nadeel is dat de kosten oplopen door de noodzaak van gespecialiseerde uitrusting en extra veiligheidsmaatregelen.

Grote bomen (meer dan 10 meter)

Voor grote bomen kun je rekenen op kosten van €500 tot meer dan €1.000, en het werk kan een hele dag in beslag nemen. Het voordeel van het professioneel laten snoeien van grote bomen is dat het hun gezondheid en levensduur ten goede komt. De hoge kosten worden veroorzaakt door de inzet van gespecialiseerde apparatuur en het grotere risico van de werkzaamheden.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten van bomen snoeien?

 • Noodzakelijke vergunningen: Afhankelijk van de locatie en de aard van de bomen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen voor het snoeien, wat extra kosten met zich meebrengt.
 • Afvalverwijdering: Het verwijderen en afvoeren van snoeiafval kan leiden tot extra kosten, vooral bij grote snoeiprojecten.
 • Toegankelijkheid: Bomen die moeilijk bereikbaar zijn, kunnen leiden tot hogere kosten vanwege de extra tijd en uitrusting die nodig zijn om de klus te klaren.
Kosten bomen snoeien

Stappenplan bomen snoeien

Het snoeien van je bomen is echt een zorgvuldige klus, waarbij elke stap telt om ze gezond en veilig te houden. Je pakt het als volgt aan:

 • Beoordeling van de boom: Begin met een goede blik op je boom om precies te zien welke takken weg moeten. Dit is belangrijk, want niet elke tak heeft hetzelfde lot.
 • Het snoeiwerk: Daarna ga je aan de slag met het snoeien zelf. Met precisie en aandacht voor de boomstructuur verwijder je de aangewezen takken.
 • Opruimen: Je bent pas helemaal klaar als ook het laatste stukje snoeiafval is opgeruimd, zodat je tuin er weer netjes bij ligt.

Need to know

Voordat je begint met het snoeien van bomen, is het belangrijk om te weten dat in sommige gevallen een vergunning nodig kan zijn, vooral voor bomen die als beschermd of monumentaal zijn aangemerkt.

Daarnaast is het van belang om de snoei op het juiste moment van het jaar uit te voeren om schade aan de boom te voorkomen. Laat in de winter tot vroeg in het voorjaar is vaak de beste tijd om de meeste bomen te snoeien, net voordat de nieuwe groei begint. De bomen zijn in rust, wat betekent dat snoeien minder stressvol voor ze is. Ook kun je de structuur en vorm van de boom beter zien als er geen bladeren op zitten, wel zo makkelijk. Snoeien in de zomer kan nuttig zijn om de groei te beperken van ongewenste of te snel groeiende takken. Ook kun je in deze periode goed zien welke takken dood zijn of ziektes vertonen.

Hoe kun je kosten besparen op bomen snoeien?

Wil je kosten voor bomen snoeien beperken? We hebben de volgende tips voor je:

 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan om de beste prijs te krijgen.
 • Snoei in het juiste seizoen: Buiten het seizoen betaal je soms minder voor sommige professionals, omdat ze minder werk hebben.
 • Groepskorting: Als je meerdere bomen hebt of samen met buren optrekt, kan je zomaar eens korting krijgen.
 • Doe wat je zelf kunt: Het zelf opruimen van snoeiafval bespaart op de totale kosten.
 • Onderhoud regelmatig: Voorkom grote snoeiwerkzaamheden door je bomen regelmatig te onderhouden.

Jouw bomen snoeien checklist

Klaar om bomen te snoeien? Vink voor de zekerheid dit lijstje af:

 1. Bepaal de noodzaak van snoeien: Inspecteer je bomen zorgvuldig op tekenen van ziekte of dode takken die een risico kunnen vormen. Het regelmatig controleren van je bomen helpt bij het vroegtijdig identificeren van problemen. Het snoeien van beschadigde of zieke takken kan de gezondheid en groei van je boom aanzienlijk verbeteren.
 2. Check lokale regelgeving: Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de lokale regelgeving en eventuele vergunningsvereisten te controleren. In sommige gebieden zijn bomen beschermd en mag je niet zomaar snoeien of verwijderen. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes.
 3. Vraag offertes aan: Neem de tijd om meerdere offertes van professionals via Werkspot aan te vragen voor de beste deal. Vergelijk de offertes niet alleen op prijs, maar ook op ervaring, beoordelingen en aangeboden diensten. Een gedetailleerde offerte kan je helpen onvoorziene kosten te vermijden.
 4. Plan het snoeien: Het kiezen van het juiste seizoen voor het snoeien is cruciaal om de boom niet te beschadigen. Over het algemeen is de late herfst of winter, wanneer de boom in rust is, het beste moment om te snoeien. Dit bevordert een sterke groei in het voorjaar.
 5. Bereid je tuin voor: Zorg dat de toegang tot de boom vrij is voor de professional. Verwijder obstakels en zorg voor een veilige werkruimte rondom de boom. Dit zal het snoeiproces vergemakkelijken en de tijd die nodig is voor het werk verminderen.
 6. Bespreek je wensen: Communicatie is de sleutel tot een succesvol snoeiproject. Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat je verwacht van het snoeiwerk en bespreek eventuele specifieke wensen of zorgen met de professional. Een goed begrip van je doelen kan helpen om het gewenste resultaat te bereiken.
 7. Veiligheid eerst: Veiligheid is van het grootste belang bij het snoeien van bomen. Zorg er dus voor dat de professional die je inhuurt de nodige veiligheidsmaatregelen neemt, inclusief het gebruik van veiligheidsuitrusting en het volgen van veiligheidsprotocollen. Dit beschermt zowel de professional als je eigendom.
 8. Afvalverwerking: Het is belangrijk om vooraf te bespreken wie verantwoordelijk is voor het opruimen van snoeiafval. Sommige professionals bieden afvalverwijdering als onderdeel van hun service, terwijl anderen dit mogelijk niet doen. Het duidelijk maken van deze verantwoordelijkheden helpt om misverstanden na de voltooiing van het werk te voorkomen.

Veelgestelde vragen over bomen snoeien

Loop je nog rond met vragen over bomen snoeien? Wij hebben de meest gestelde vragen voor je onder elkaar gezet. Uiteraard met het passende antwoord erbij.

Wanneer is de beste tijd om bomen te snoeien?

De ideale tijd om de schaar (of zaag) in je bomen te zetten is tijdens de late herfst of in de winter. Dat gaat misschien tegen je intuïtie in, maar in deze tijd van het jaar zijn je bomen in een soort slaapmodus. Het snoeien is dan een stuk minder stressvol voor ze en ze hebben alle tijd om zich te herstellen, klaar om in het voorjaar weer volop te groeien. Plus, zonder bladeren heb je een prima zicht op wat je doet.

Heb ik een vergunning nodig om mijn boom te snoeien?

Dat hangt af van waar je woont. In sommige gemeentes zijn er regels voor het snoeien of zelfs verwijderen van bomen, zeker als ze een speciale status hebben. Een belletje naar je gemeente kan wonderen doen, zodat je niet per ongeluk een boete krijgt.

Kan ik zelf bomen snoeien?

Als het gaat om kleinere klusjes en je weet wat je doet, dan zeker! Zorg wel dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Maar als het gaat om de grote jongens of als ze op lastige plekken staan, zoals vlakbij je huis of onder de elektriciteitskabels, dan raden we je aan om het aan hoveniers over te laten. Zij hebben alles in huis om het veilig en goed te doen. Zo hoef jij je hier niet over te buigen en geniet je in no time van mooi gesnoeide bomen.

Kosten bomen snoeien

De kosten voor het snoeien van bomen liggen gemiddeld tussen de €50 en €1.000. Dit is best een breed genomen klasse, maar dit komt door de eerder besproken factoren die een rol spelen. Deze beïnvloeden de uiteindelijke prijs namelijk sterk.

Bomen snoeien via Werkspot

Voor complexere snoeiwerkzaamheden is het inschakelen van een professional via Werkspot altijd de beste keuze. Professionals beschikken over de kennis, ervaring, en apparatuur om de klus veilig en efficiënt uit te voeren. Dit garandeert de gezondheid én jouw veiligheid.