Bomen snoeien: wat zijn de kosten?

Bijgewerkt op

Een boom snoeien is een essentieel onderdeel van goede boomverzorging. Op deze pagina kom je meer te weten over de kosten en factoren die meewegen in de prijs voor bomen snoeien.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 742 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het snoeien van je boom?

Het is lastig om een gemiddelde prijs te geven, aangezien de meeste hoveniers werken met een totaalprijs inclusief materiaal, arbeidsuren en btw. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het aantal bomen, de situatie, werkzaamheden en hoeveelheid houtafval. Ook belangrijk voor de totaalprijs is het type boom. Voor het snoeien van een kleine leiboom of appelboom kun je rekenen op ongeveer € 100,- . Aan het snoeiwerk van een volgroeide eik ben je daarentegen ongeveer € 1.200,- kwijt.

Kostenindicatie van bomen snoeien

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van uitgevoerde klussen en de prijzen daarvan. De kosten van het snoeien verschillen per type boom.

Soort klusPrijsindicatie
Berk 7m hoog€ 195,-
Kastanje 7m hoog€ 200,-
Esdoorn 10m hoog€ 375,-
Knotwilg 8m hoog€ 800,-

Zoals je kunt zien lopen de prijzen nogal uiteen, waar dit door komt kun je in dit artikel lezen.

Kosten bomen snoeien

Hoe bepaal je de prijs voor het snoeien van je bomen?

Van verschillende snoeivarianten tot de bereikbaarheid van je tuin; de volgende elementen zijn prijsbepalend voor het snoeiwerk van bomen:

1. Aantal bomen en boomsoorten

Hoe logisch het ook is, het aantal bomen en de verschillende soorten zijn van invloed. Daarnaast zijn er duizenden verschillende soorten bomen, met ieder zijn eigen vorm, hoeveelheid takken en hoogte. Al deze facetten spelen mee in de uiteindelijke prijsbepaling.

2. De verschillende snoeitechnieken

Iedere van boom vraagt om een andere snoeitechniek. De verschillende snoeitechnieken brengen verschillende kosten met zich mee, hieronder vind je de drie meest voorkomende snoeivarianten.

 • Opsnoei De opsnoeitechniek is de goedkoopste snoeitechniek waarbij alleen de onderste takken van de boom worden verwijderd. Dit zorgt voor meer licht, lucht en ruimte en voorkomt onnodig energieverbruik van de boom naar de verkeerde takken. Op deze manier gaat alle energie naar de takken die naar het licht groeien.

 • Uitdunnen Zoals de naam al doet vermoeden, worden bij het uitdunnen van bomen alleen de kleinere takken gesnoeid. Hierdoor komen de grote takken vrij te liggen en wordt de structuur van de boom beter zichtbaar. Het effect hiervan is dat er meer licht en lucht bij de boom komt, zodat deze zijn vorm behoudt. Deze snoeitechniek wordt vaak gecombineerd met het opsnoeien van een boom.

 • Rondom snoeien Wanneer je boom te groot wordt voor je tuin, kun je ervoor kiezen om de boom rondom te snoeien. Hierdoor wordt de boom een stuk kleiner, maar behoudt deze wel zijn oorspronkelijke vorm. Rondom snoeien is van alle drie de technieken de duurste snoeitechniek, omdat het de meeste tijd kost. De precieze kosten van rondom snoeien, is afhankelijk van de grootte van de boom.

3. De grootte van de boom en de boomsoort

De grootte van de boom is ook van invloed op de kosten van het snoeien. Daarnaast is de boomsoort ook bepalend voor de kosten. Kleine fruitbomen zijn vanaf de grond goed te snoeien. Voor iets grotere bomen hebben hoveniers al snel een trap of ladder nodig. Vanaf een hoogte van 6 meter moet de hovenier een klimvergunning hebben. Een erkende hovenier die een klimvergunning heeft, is doorgaans duurder dan een vakman die deze papieren niet bezit.

4. Positie van de boom

Een boom naast je schuur of huis is lastiger om te snoeien dan een een vrijstaande boom, omdat dit meer tijd kost om te snoeien zal dit tot hogere kosten leiden. In het eerste geval moet de hovenier namelijk bedenken hoe de gesnoeide takken naar beneden komen, zonder eventuele schade achter te laten. Wellicht moet hij hiervoor een collega-hovenier inschakelen, wat de prijs uiteraard snel omhoog brengt.

5. Bereikbaarheid van de tuin

Staat de boom in een slecht bereikbare tuin, dan kost het meer tijd om het gesnoeide hout af te voeren. Dit geldt eveneens voor bomen in een achtertuin welke alleen via het huis te bereiken is. Het kost de hovenier meer tijd en daardoor betaal je meer.

Waarom je bomen snoeien?

Door bomen te snoeien creëer je de juiste vorm. Ook is het voor sommige bomen nodig in de jeugdfase om daarna goed te kunnen groeien. Dit is het geval bij de dubbele top, plakoksel of kruisend hout. Als je verkeerde takken weghaalt kan er een evenwichtige kroon ontwikkelen.

Wanneer moet je bomen snoeien? 

De winter is de periode voor het snoeien van fruitbomen. Denk hierbij aan peren- of appelbomen. Eind mei is het tijd voor het snoeien van je buxus en haagbeuk. Een Esdoorn, Berk of Catalpa snoeien, doe je in de zomer. Vanaf de maand juni zijn de bladeren van deze bomen namelijk goed ontvouwen en dus goed te snoeien. Dankzij de fotosynthese - het proces waarin bomen en planten voedsel en zuurstof voor zichzelf aanmaken - kunnen de bomen hun snoeiwonden gemakkelijker herstellen.

Wanneer je niet op de hoogte bent van de verschillende snoeiperiode, zijn je bomen geen lang leven beschoren. Daarom is het aan te raden om een professionele hovenier in te schakelen voor advies met betrekking tot het snoeien van je bomen. Ook kun je dit project aan een dergelijke vakman overdragen.

Boom laten kappen

Wil je de boom niet snoeien maar in zijn geheel kappen? Dan heb je te maken met een ander kostenplaatje. Check allereerst bij je gemeente of de boom gekapt mag worden. Hiervoor is namelijk een omgevingsvergunning nodig. Ook wanneer je grote takken gaat verwijderen, kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. De meeste gemeenten zullen een vergunning verstrekken wanneer de boom ziek is of in zeer slechte staat verkeerd, een gevaar vormt voor je omgeving, voor veel schaduw zorgt of het zicht belemmert, wanneer de boom te dicht op een andere boom of een erfgrens staat of de kabels, leidingen, riolering of bestrating beschadigt.

Praktisch advies van een specialist

Voordat je een boom laat snoeien is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist in bomen snoeien. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over snoeiwerk.

Roël Joles, eigenaar van Bewust boomverzorgingmet ruim 10 jaar ervaring:

"Om bomen goed te onderhouden kunnen ze het best om de 3-4 jaar gesnoeid en onderhouden worden. Er zijn verschillende methodes om een boom te snoeien. De juiste methode is afhankelijk van de boom en de omgeving waar de boom zich in bevindt."

 • Bomen kappen en evt verzagen

  18-02-2018 - Lonneke Geurts: Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en goede afhandeling! Heel netjes gewerkt.

  Laat je bomen snoeien door een hovenier via Werkspot

  Het wegsnoeien van takken moet met zorg gebeuren. Hoe dat het beste kan verschilt per type boom, de leeftijd en hoe dit in het verleden is gedaan. Een hovenier, ook wel bekend als de tuinmanboomspecialist of boomverzorger, weet exact wat te doen. De ene soort moet veel gesnoeid worden om groei te stimuleren, terwijl de vorm bij andere soorten niet zomaar aangepast mag worden. Via Werkspot vind je een hovenier bij jou in de buurt. Door middel van de reviews van andere consumenten vergelijk je eenvoudig de verschillende hoveniers. Op basis hiervan kun je makkelijk een keuze maken.

  Benieuwd naar andere soortgelijke prijsopgaves?

  1. Kosten struik snoeien
  2. Kosten tuinaanleg
  3. Kosten verlichting installeren
  4. Kosten schutting plaatsen
  5. Kosten huis renovatie

  Deze bomen werden eerder via Werkspot gesnoeid: