Kosten schutting plaatsen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een schutting liggen tussen de €35 en €70 per uur. Voor de schutting zelf betaal je daarnaast nog €15 tot €250 per schuttingdeel. Afhankelijk van het materiaal dat je kiest, kun je het zo duur maken als je zelf wilt. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die je hebt bij het plaatsen van een schutting en wat de gemiddelde kosten voor die optie zijn.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 299 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minutenIn dit artikel bespreken we
  1. Totale gemiddelde kosten voor een schutting plaatsen
  2. Schutting plaatsen: wat bepaalt de prijs?
  3. Stappenplan voor het plaatsen van een schutting
  4. Hoe kun je kosten besparen bij het plaatsen van een schutting?
  5. Veelgestelde vragen over het plaatsen van een schutting
  6. Checklist: welke schutting past bij mij?
  7. Advies van een vakman
  8. Vind vakmensen via Werkspot

Totale gemiddelde kosten voor een schutting plaatsen

Kosten schutting inclusief plaatsen

Soort schuttingGemiddelde kosten schutting inclusief plaatsen
Geïmpregneerd hout€50 - €150
Hardhout€100 - €200
Composiet€100 - €200
Beton€150 - €250
Klimop€15 - €30
Bamboe€40 - €60
Wilgentenen€45 - €75

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw, de kosten voor de schutting en het plaatsen ervan. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze vakmensen. De werkelijke kosten kunnen hiervan afwijken.

Kosten schutting plaatsen

Kosten schutting plaatsen exclusief schutting

Heb je de schutting al in huis en wil je weten wat de kosten zijn voor het plaatsen van een schutting, exclusief de kosten voor de schutting zelf? Die vind je in onderstaande tabel.

ArbeidskostenSchutting plaatsen exclusief schutting
Montagekosten schutting€15 - €25 per meter
Uurtarief hovenier€35 - €70 per uur

Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze vakmensen. De werkelijke kosten kunnen hiervan afwijken.

Kosten poort plaatsen in schutting

Soort poortKosten poort plaatsen
Geïmpregneerd hout€70 - €400
Hardhout€150 - €750
Composiet€150 - €750

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw, de kosten voor de poort en het plaatsen ervan. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze vakmensen. De werkelijke kosten kunnen hiervan afwijken.

Schutting plaatsen: wat bepaalt de prijs?

Verschillende factoren bepalen de prijs die je betaalt voor het plaatsen van een schutting. De belangrijkste zijn: het materiaal van de schutting en of je een poort wilt plaatsen. Daarnaast speelt natuurlijk ook de grootte van je tuin een rol. Hoe meer schuttingdelen je nodig hebt, hoe hoger de totale prijs.

Soort materiaal

Wanneer jij een schutting gaat laten plaatsen, kun je uit verschillende materialen kiezen. Je kunt een houten schutting plaatsen, een composieten schutting plaatsen, een betonnen schutting of een natuurlijke schutting plaatsen. Welke optie het beste bij jouw tuin past, is afhankelijk van jouw smaak en in veel gevallen ook die van je buren. Naast smaak is het ook belangrijk om te kijken naar de levensduur van de schutting en de prijs per meter. Voor het plaatsen van de schutting heb je palen nodig die de vakman in de grond bevestigt. Je kunt de palen direct in de grond bevestigen, maar voor extra stevigheid kun je ook kiezen voor een schutting plaatsen met paalhouders.

Kosten houten schutting

Een houten schutting plaatsen, brengt verschillende voordelen met zich mee. Dit materiaal gaat over het algemeen jaren mee en je hebt een houten schutting in veel verschillende prijzen. Ook is er altijd een schuttingdeel dat past bij jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan horizontale of verticale latten, donker of licht hout en brede of smalle latten. Laat jij een houten schutting plaatsen? Dan kun je kiezen uit geïmpregneerd hout of hardhout. Hardhout gaat gemiddeld 25 jaar mee en kent daarom een langere levensduur dan de geïmpregneerde variant. Geïmpregneerd hout gaat 15 jaar mee en is daarom wel een stuk goedkoper. Welk hout het beste in jouw tuin past is dus vooral afhankelijk van je budget en het aantal jaar dat de schutting minimaal mee moet gaan.

Voor een schutting van geïmpregneerd hout betaal je gemiddeld tussen de €50 en €150. Voor een hardhouten schutting moet je denken aan prijzen van €100 tot €200 per strekkende meter.

Kosten composieten (kunststof) schutting

Naast een houten schutting plaatsen kun je ook kiezen voor een kunststof schutting. Deze variant schutting staat ook wel bekend als de composieten schutting. Je hebt dit soort schuttingen in diverse varianten en kleuren. Voor elke tuin is er daarom ook wel een passende kunststof schutting te vinden. Wil jij deze variant schutting plaatsen? Je betaalt dan tussen de 100 en 200 euro per meter. De exacte prijs is vooraf afhankelijk van de kwaliteit.

Voor een schutting van composiet betaal je gemiddeld €100 tot €200 per strekkende meter.

Kosten betonnen schutting

Houd je van een moderne, industriële look, dan is een betonnen schutting misschien wel wat voor je. Je kunt ervoor kiezen om de gehele schutting van beton te maken, of dit materiaal te combineren met (hard)houten schuttingdelen. Vaak zijn dan alleen de palen en onderzijde van beton. Bevestig je daartussen dan houten schuttingdelen, dan gaan die vaak veel langer mee, omdat ze minder direct blootgesteld worden aan de weersinvloeden.

Voor een betonnen schutting betaal je tussen de €150 en €250 per meter.

Kosten natuurlijke schutting

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een schutting van natuurlijk materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klimop, bamboematten of wilgentenen. Bij een natuurlijke schutting plaatsen is het slim om niet alleen te kijken naar de aanschafkosten, maar ook naar het onderhoud van de natuurlijke afscheiding. Wanneer je zelf het onderhoud niet wilt uitvoeren, kun je hiervoor natuurlijk ook een hovenier vragen. De prijs verschilt per klus, maar in veel gevallen kun je ook een onderhoudscontract afsluiten. Dan komt de vakman enkele keren per jaar je tuin onderhouden. Hij neemt dan ook direct de natuurlijke afscheiding mee. Lees hier meer over de kosten van tuinonderhoud.

Schutting plaatsen: klimop

Een klimop is een bekende natuurlijke erfafscheiding, maar staat bij veel mensen ook bekend als de plant die je tuin overwoekert. Wanneer je je goed laat voorlichten door een hovenier kun je dit voorkomen. Het is daarom bijvoorbeeld ook slim om de klimop tegen een gaasscherm te plaatsen. Bij het plaatsen van een klimop kun je het beste meerdere planten per meter plaatsen. Wanneer je dit niet doet, kan het even duren voor je volledige privacy hebt. Wil jij de klimop als natuurlijke schutting plaatsen? Wees je er wel van bewust dat deze plant onderhoud nodig heeft.

Voor klimop betaal je tussen de €15 en €30 voor de planten.

Schutting plaatsen van bamboematten

Wanneer je voor bamboematten kiest, kun je een relatief goedkope schutting plaatsen. De bamboematten zijn zelf enkele euro per meter, maar de matten kun je niet los in je tuin plaatsen. De matten moet je laten bevestigen aan een draadschutting om te voorkomen dat de bamboematten omvallen. Bamboematten kosten tussen de €40 en €60.

Schutting plaatsen wilgentenen

Een andere variant natuurlijke schutting is de schutting van wilgentenen. Net als bij bamboematten en de klimop heb je voor wilgentenen een frame nodig. Je kunt kiezen voor een houten frame of een metalen frame. Welk soort frame het beste bij jou past is vooral een kwestie van smaak. Naast het materiaal kun je ook kiezen voor een bepaalde uitstraling. Zo kun je een schutting plaatsen met een grove structuur om je tuin een landelijke look te geven. Wil jij liever een moderne uitstraling? Dan kun je het beste gaan voor een wilgentenen schutting die fijn gevlochten is.

Voor een schutting van wilgentenen betaal je gemiddeld tussen de €45 en €75.

Poort in de schutting plaatsen

Het hoeft natuurlijk niet, maar in veel gevallen wil je ook een poort in de schutting plaatsen. Zeker wanneer je ook een achterom hebt. Net als bij een schutting plaatsen, is ook bij een poort het materiaal erg bepalend voor de prijs. Wanneer je een houten schutting laat plaatsen, is het het mooiste wanneer het materiaal van de poort hierop aansluit. Net als bij de houten schutting is een poort van geïmpregneerd hout goedkoper dan een hardhouten poort.

Maar niet alleen het materiaal speelt een belangrijke rol. Ook de afmeting van de deur is belangrijk. In de meeste gevallen kiezen Nederlanders voor een enkele deur van een breedte van 90 centimeter. Maar heb jij bijvoorbeeld een motor die regelmatig door de poort moet? Dan is het verstandig om te overwegen een bredere poort te kiezen, van bijvoorbeeld 180 centimeter breed. Dit maakt het net even makkelijker om je motor de tuin in te manoeuvreren. Uiteraard betaal je voor een grote poort ook meer.

Voor een poort van geïmpregneerd hout betaal je gemiddeld tussen de €70 en €250. Een grote poort kost je gemiddeld tussen de €350 en €400. Voor een poort van hardhout betaal je gemiddeld tussen de €150 en €375. Een extra brede variant kost je gemiddeld tussen de €600 en €750.

Stappenplan voor het plaatsen van een schutting

Het plaatsen van een schutting is niet een heel ingewikkelde klus, maar je wilt dit natuurlijk wel goed doen om problemen te voorkomen. Een schutting plaats je tenslotte voor een langere tijd en het is fijn als deze goed tegen de Nederlandse weersinvloeden bestand is. Met dit stappenplan lichten we toe wat er komt kijken bij het plaatsen van een schutting.

1. Bereken hoeveel materiaal je nodig hebt

De eerste stap is het bepalen hoeveel schuttingdelen je nodig hebt. Hiervoor moet je weten hoeveel meter je wilt voorzien van een schutting, hoe groot de schuttingdelen zijn en hoe dik de palen zijn die je gaat gebruiken. Met deze gegevens kun je vervolgens berekenen hoeveel schuttingdelen en palen je nodig hebt om jouw tuin te omheinen.

2. Bepaal waar de schutting precies moet komen

Voordat je de eerste paal de grond in slaat, is het slim om eerst met een waterpas en een touwtje te bepalen waar de schutting komt te staan. Door een touw te spannen van de ene naar de andere kant, weet je zeker dat de afzonderlijke schuttingdelen waterpas plaatst in een rechte lijn.

3. Palen plaatsen

Met behulp van een grondboor maak je gaten in de grond waar de palen komen te staan. Vervolgens sla je de paal in de grond tot de juiste hoogte. Je kunt beton gieten om de paal, om er zeker van te zijn dat deze stevig staat.

4. Schuttingdelen bevestigen

Tussen de palen bevestig je de schuttingdelen. Dit doe je door gaatjes te boren in de palen en deze met verbindingshoekjes te verbinden met de schuttingdelen. Zorg er daarbij voor dat de schutting ongeveer 8 cm boven de grond komt te hangen.

Hoe kun je kosten besparen bij het plaatsen van een schutting

De kosten voor een schutting plaatsen kunnen al snel oplopen, afhankelijk van hoeveel delen je nodig hebt. Logisch dat je naar manieren zoekt om kosten te besparen. We geven je hier een aantal tips.

1. Kies je schutting zorgvuldig uit

Kijk en vergelijk als het op schuttingen aankomt. Verreweg de grootste kostenpost is het kopen van de schuttingdelen zelf. Dus kijk bij verschillende leveranciers en bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt: ga je voor duurzaam of goedkoop? En vind je het erg om de schutting te moeten onderhouden of niet? Onze checklist verderop in dit artikel, helpt je bij het maken van de keuze.

2. Kies een vakman uit de regio

Door de klus over te laten aan een hovenier uit de regio, bespaar je op de voorrijkosten van de vakman. Ook als je later een beroep wilt doen op een goede hovenier voor het onderhoud aan je tuin, is het fijn als je een vakman uit de buurt kent. Op Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met vakmensen uit jouw regio.

3. Combineer klussen

Zijn er nog meer klussen die de hovenier kan doen in jouw tuin? Dan loont het om die klussen te combineren, zodat je niet meerdere keren voorrijkosten betaalt. Ook kan de vakman een aangepaste prijs rekenen per klus, omdat hij verzekerd is van meerdere dagen werk.

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een schutting

1. Kan ik een schutting plaatsen beter zelf doen of uitbesteden?

Een schutting plaatsen, is een klus waar nauwkeurigheid belangrijk is. Je wilt natuurlijk zorgen dat de schutting ook na een flinke storm nog goed op zijn plek staat. En dat niet alleen: de schutting moet ook precies op de erfscheiding komen en netjes waterpas staan. Ben jij zelf niet zo handig? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om een vakman, zoals een hovenier of tuinman, te vragen voor deze klus. Je kunt zelf de schutting kopen en een vakman zoeken via Werkspot. Het is ook mogelijk om de schutting te kopen inclusief montage. Bij veel leveranciers vind je de schuttingprijzen incl. plaatsen van de schutting.

2. Wie betaalt de kosten voor een schutting plaatsen? Ik of de buren?

Als de schutting precies op de erfgrens van jou en de buren staat, dan zijn jullie beiden verantwoordelijk voor het kopen, plaatsen en onderhouden van de schutting. Maak hier goede afspraken over met elkaar, om ruzies en onenigheid te voorkomen. Wil je meer weten over hoe dit juridisch zit? De regels vind je hier.

Checklist: welke schutting past bij mij?

De keuze voor een schutting maak je zelf of samen met je buren als de schutting precies op de erfgrens komt te staan. Voor de keuze voor een schutting, helpen we je op weg met deze checklist.

1. Welke uitstraling moet jouw schutting hebben?

Het is goed om je te bedenken welk materiaal past bij jouw smaak. Ga je voor een natuurlijke uitstraling of juist een moderne, industriële look? De uitstraling die je wilt hebben, bepaalt welk materiaal het meest geschikt is. Ga je voor een moderne look, dan is composiet of beton een goede keuze. Ga je voor een traditionele uitstraling met hout. Of wil je meer groen in de tuin en kies je juist voor klimop?

2. Wat is je budget?

Als je weet wat je ongeveer wilt, is het ook belangrijk dat het binnen je budget past natuurlijk. Hardhout, beton en composiet zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan wanneer je gaasschermen met klimop plaatst.

3. Wil je geen omkijken meer naar je schutting of vind je onderhoud niet erg?

Onderhoudsvrije schuttingen zijn schuttingen van composiet of beton. Hier hoef je nauwelijks iets aan te doen, behalve de schutting schoonhouden. Schuttingen van hout hebben eens in de zoveel tijd een nieuwe laag beits nodig. En een natuurlijke schutting onderhoud je net zoals de rest van de planten in je tuin.

4. Hoe lang moet je schutting meegaan?

Ga je voor duurzaam of wil je een snelle, goedkope oplossing? In het laatste geval kun je prima uit de voeten met geïmpregneerd hout. Wil je wat langer van je schutting genieten, dan is hardhout, composiet of beton een betere keus.

5. Wil je een poort of niet?

Tot slot is het van belang om te bedenken of je ook een poort wilt plaatsen en van welk materiaal deze dan moet zijn. Neem bij de overweging van de poort ook mee hoe je deze wilt afsluiten.

Advies van een vakman

Ga jij een schutting plaatsen? Dan is het slim om je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden. Ook kan het helpen om advies te krijgen van hoveniers die met grote regelmaat een schutting plaatsen. Werkspot-vakman hovenier Ruud Hendriks zegt over deze klus het volgende: "Of je voor een composiet of houten schutting gaat, is een kwestie van smaak. Je moet je wel realiseren dat beide schuttingen na een jaar verkleuren. Bij hout kun je dit voorkomen door het materiaal te behandelen. Bij composiet heb je deze optie niet."

Vind vakmensen via Werkspot

Ga jij een nieuwe schutting plaatsen in de tuin? Nu je weet wat de kosten hiervoor zijn, kun je beslissen of je deze klus zelf oppakt of dat je dat liever overlaat aan een vakman. Via Werkspot plaats je snel en eenvoudig je klus online en kom je in contact met hoveniers uit jouw regio. Als het eerste contact is gelegd, bekijk dan ook de reviews van deze vakman even. Ze geven je een goed beeld van hoe anderen de vakman hebben ervaren.