Ga jij een schutting plaatsen? Dit zijn de kosten!

Bijgewerkt op

Wil jij een schutting plaatsen? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten en keuzes die je kunt maken. Werkspot heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 141 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Schutting plaatsen: dit zijn de gemiddelde kosten

Grote kans dat jij in een woning woont waar jouw tuin grenst aan die van de buren. En hoe leuk je buren wellicht ook zijn, het is toch wel fijn om een beetje privacy te hebben in de tuin. Een schutting is dan het ideale middel om tussen de tuinen te plaatsen. Ga jij een schutting plaatsen? Dan ben je vast benieuwd welke kosten hierbij komen kijken en welke schutting het beste bij jouw budget en smaak past.

Zelf doen of uitbesteden? 

Een schutting plaatsen, is een klus waar nauwkeurigheid belangrijk is. Je wilt natuurlijk zorgen dat de schutting ook na een flinke storm nog goed op zijn plek staat. En dat niet alleen: de schutting moet ook precies op de erfscheiding komen en netjes waterpas staan. Ben jij zelf niet zo handig? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om een vakman, zoals een hovenier of tuinman, te vragen voor deze klus. Je kunt zelf de schutting kopen en een vakman zoeken via Werkspot. Het is ook mogelijk om de schutting te kopen inclusief montage. Bij veel leveranciers vind je de schutting prijzen incl. plaatsen van de schutting.

Schutting plaatsen kosten

Ga jij een schutting plaatsen? Dan ben je vast benieuwd welk budget je voor deze klus nodig hebt. De prijs van een schutting plaatsen is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Aantal meter schutting plaatsen
  • Schutting plaatsen: soort materiaal
  • Soort poort in de schutting plaatsen
  • Montagekosten voor schutting plaatsen
Schutting plaatsen kosten
Soort schuttingprijzen incl. plaatsen
Geïmpregneerd hout€ 50,- tot € 150,-
Hardhout€ 100,- tot € 200,-
Kunststof / composiet€ 100,- tot € 200,-
Natuurlijk€ 25,- tot € 250,-
Klimop€ 15,- tot € 30,-
Bamboematten€ 40,- tot € 60,-
Wilgentenen€ 45,- tot € 75,-

Bovenstaande prijzen geven je een indruk aan welke kosten je kunt denken. Gemiddeld kun je er rekening mee houden dat je voor de montage van de schutting tussen de € 15,- en € 20,- per meter betaalt. Deze kosten zijn in de bovenstaande tabel met de prijzen voor schutting plaatsen al meegenomen.  Poort in schutting plaatsen kosten
Soort poortKosten poort
Poort van geïmpregneerd hout€ 70,- tot € 250,-
Poort van hardhout€ 150,- tot € 375,-
Grote poort van geïmpregneerd hout€ 350,- tot € 400,-
Grote poort van hardhout€ 600,- tot € 750,-

Schutting plaatsen: soort materiaal bepalend voor de prijs

Wanneer jij een schutting gaat laten plaatsen, kun je uit verschillende materialen kiezen. Je kunt een houten schutting plaatsen, een composieten schutting plaatsen of een natuurlijke schutting plaatsen. Welke optie het beste bij jouw tuin past, is afhankelijk van jouw smaak en in veel gevallen ook die van je buren. Naast smaak is het ook belangrijk om te kijken naar de levensduur van de schutting en de prijs per meter. Voor het plaatsen van de schutting heb je palen nodig die de vakman in de grond bevestigt. Je kunt de palen direct in de grond bevestigen, maar voor extra stevigheid kun je ook kiezen voor een schutting plaatsen met paalhouders.

Tip! Wil je niet teveel betalen voor de schutting plaatsen? Overleg met je buren of zij ook op de erfafscheiding aan de andere kant een schutting willen laten plaatsen. Hoe meer schuttingen de hovenier op een dag kan plaatsen, hoe goedkoper de meterprijs. Dit geldt ook voor de prijs van het materiaal per meter. De moeite waard om te onderzoeken dus.

Houten schutting plaatsen

Een houten schutting plaatsen, brengt verschillende voordelen met zich mee. Dit materiaal gaat over het algemeen jaren mee en je hebt een houten schutting in veel verschillende prijzen. Ook is er altijd een schuttingdeel dat past bij jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan horizontale of verticale latten, donker of licht hout en brede of smalle latten.

Laat jij een houten schutting plaatsen? Dan kun je kiezen uit geïmpregneerd hout of hardhout. Hardhout gaat gemiddeld 25 jaar mee en kent daarom een langere levensduur dan de geïmpregneerde variant. Geïmpregneerd hout gaat 15 jaar mee en is daarom wel een stuk goedkoper. Welk hout het beste in jouw tuin past is dus vooral afhankelijk van je budget en het aantal jaar dat de schutting minimaal mee moet gaan.

Composieten (kunststof) schutting plaatsen

Naast een houten schutting plaatsen kun je ook kiezen voor een kunststof schutting. Deze variant schutting staat ook wel bekend als de composieten schutting. Je hebt dit soort schuttingen in diverse varianten en kleuren. Voor elke tuin is er daarom ook wel een passende kunststof schutting te vinden. Wil jij deze variant schutting plaatsen? Je betaalt dan tussen de 100 en 200 euro per meter. De exacte prijs is vooraf afhankelijk van de kwaliteit.

Natuurlijke schutting plaatsen

Naast een composieten of houten schutting plaatsen, kun je natuurlijk ook kiezen voor een schutting van natuurlijk materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een haag, klimop, bamboematten of wilgentenen. Bij een natuurlijke schutting plaatsen is het slim om niet alleen te kijken naar de aanschafkosten, maar ook naar het onderhoud van de natuurlijke afscheiding. Wanneer je zelf het onderhoud niet wilt uitvoeren, kun je hiervoor natuurlijk ook een hovenier vragen. De prijs verschilt per klus, maar in veel gevallen kun je ook een onderhoudscontract afsluiten. Dan komt de vakman enkele keren per jaar je tuin onderhouden. Hij neemt dan ook direct de natuurlijke afscheiding mee.

Haag als schutting plaatsen
Mag de hovenier bij jou een groene schutting plaatsen? Dan is de haagplant een goede oplossing. Je hebt deze plant in diverse varianten waardoor er voor elk budget een geschikte haag is. Laat je bij de keuze voor een haag goed voorlichten door een hovenier. Zo voorkom je dat je een haag kiest die niet geschikt is voor het gebruik van een natuurlijke afscheiding. De meest geschikte soorten zijn de beukenhaag, de ligusterhaag en laurierhaag. Deze varianten laten ook in de winter hun blad staan en geven je dus het hele jaar privacy.

Een andere variant is de haagbeuk. Deze haag is relatief goedkoop en groeit in de meeste grondsoorten. Realiseer je wel dat de haagbeuk in de winter geen blad heeft en je dan dus minder privacy hebt. Wanneer je dit niet erg vindt, is de haagbeuk een goede optie.

Tip! Wil je voor een natuurlijke schutting met een haag gaan? Laat je dan goed voorlichten over het onderhoud van de haag. Sommige hagen, zoals de ligusterhaag, moet je drie tot vier per jaar snoeien. Als je hier geen zin in hebt, kun je beter voor een andere schutting gaan.

Schutting plaatsen: klimop
Een klimop is een bekende natuurlijke erfafscheiding, maar staat bij veel mensen ook bekend als de plant die je tuin overwoekert. Wanneer je je goed laat voorlichten door een hovenier kun je dit voorkomen. Het is daarom bijvoorbeeld ook slim om de klimop tegen een gaasscherm te plaatsen. Bij het plaatsen van een klimop kun je het beste meerdere planten per meter plaatsen. Wanneer je dit niet doet, kan het even duren voor je volledige privacy hebt. Wil jij de klimop als natuurlijke schutting plaatsen? Wees je er wel van bewust dat deze plant onderhoud nodig heeft.

Schutting plaatsen van bamboematten
Wanneer je voor bamboematten kiest, kun je een relatief goedkope schutting plaatsen. De bamboematten zijn zelf enkele euro per meter, maar de matten kun je niet los in je tuin plaatsen. De matten moet je laten bevestigen aan een draadschutting om te voorkomen dat de bamboematten omvallen.

Schutting plaatsen wilgentenen
Een andere variant natuurlijke schutting is de schutting van wilgentenen. Net als bij bamboematten en de klimop heb je voor wilgentenen een frame nodig. Je kunt kiezen voor een houten frame of een metalen frame. Welk soort frame het beste bij jou past is vooral een kwestie van smaak. Naast het materiaal kun je ook kiezen voor een bepaalde uitstraling. Zo kun je een schutting plaatsen met een grove structuur om je tuin een landelijke look te geven. Wil jij liever een moderne uitstraling? Dan kun je het beste gaan voor een wilgentenen schutting die fijn gevlochten is.

Poort in de schutting plaatsen

Het hoeft natuurlijk niet, maar in veel gevallen wil je ook een poort in de schutting plaatsen. Zeker wanneer je ook een achterom hebt. Net als bij een schutting plaatsen, is ook bij een poort het materiaal erg bepalend voor de prijs. Wanneer je een houten schutting laat plaatsen, is het het mooiste wanneer het materiaal van de poort hierop aansluit. Net als bij de houten schutting is een poort van geïmpregneerd hout goedkoper dan een hardhouten poort.

Maar niet alleen het materiaal speelt een belangrijke rol. Ook de afmeting van de deur is belangrijk. In de meeste gevallen kiezen Nederlanders voor een enkele deur van een breedte van 90 centimeter. Maar heb jij bijvoorbeeld een motor die regelmatig door de poort moet? Dan is het verstandig om te overwegen een bredere poort te kiezen, van bijvoorbeeld 180 centimeter breed. Dit maakt het net even makkelijker om je motor de tuin in te manoeuvreren. Uiteraard betaal je voor een grote poort ook meer.

Schutting plaatsen: advies van een vakman

Ga jij een schutting plaatsen? Dan is het slim om je vooraf goed te laten informeren over de mogelijkheden. Ook kan het helpen om advies te krijgen van hoveniers die met grote regelmaat een schutting plaatsen. Werkspot vakman hovenier Ruud Hendriks zegt over deze klus het volgende. "Of je voor een composiet of houten schutting gaat, is een kwestie van smaak. Je moet je wel realiseren dat beide schuttingen na een jaar verkleuren. Bij hout kun je dit voorkomen door het materiaal te behandelen. Bij composiet heb je deze optie niet."

Vind een hovenier dichtbij