Gemiddelde kosten veranda bouwen

Bijgewerkt op

Wanneer je een veranda wil plaatsen, is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. Het is namelijk geen eenvoudige doe het zelf klus, maar een klus waar vakkennis voor nodig is.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 63 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten voor het verbouwen van een veranda

Op een warme zomerdag even heerlijk in de schaduw zitten of juist op een regenachtige dag wat langer van je tuin genieten? In beide gevallen biedt een veranda uitkomst. De veranda is een mooie verlenging van je woning en biedt beschutting voor de verschillende weersinvloeden die ons land kent. Heb je op dit moment al een veranda, maar voldoet hij niet helemaal aan je smaak? Of wil je liever een groter formaat? In beide gevallen kan je ervoor kiezen om de veranda te verbouwen.

Een veranda die naadloos aansluit op je woning geeft vaak een mooi gezicht. Daarnaast wil je veilig onder je veranda zitten zonder bang te hoeven zijn dat onderdelen niet goed vastzitten of dat het dak een flinke regenbui niet aankan. Kortom, voor het verbouwen van een veranda is vakmanschap nodig. Ben je zelf niet zo handig en weet je niet precies wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een veranda, dan kan je er ook voor kiezen om het werk uit te besteden aan een vakman. Zo kan jij snel en zonder zorgen van je veranda genieten.

Veranda verbouwen: wat zijn de kosten? 

Soort klusGemiddelde prijs
Standaard veranda plaatsen€ 7.500,-
Veranda op maat plaatsen€ 20.000,-
In bovenstaande tabel vind je de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een veranda. De exacte kosten die je betaalt voor het verbouwen van de veranda is afhankelijk van het aantal vierkante meters, het materiaal en aanvullende wensen.
 • Standaard veranda
  Wil je een standaard veranda, heb je geen bijzondere wensen voor het materiaal en de afwerking en wil je het liefst zo voordelig mogelijk je veranda verbouwen? Dan is een standaard veranda een goede keuze. Voor een standaard veranda van 12 m² moet je rekenen op een prijs van € 7.500,-. Wil je een grotere veranda? Dan loopt de prijs uiteraard op.
 • Veranda op maat
  Heb je een specifiek idee in gedachten voor je veranda? Dan kan je het beste kiezen voor een veranda op maat. Hierbij heb je de keuze uit verschillende materialen, diverse soorten glas en een luxe afwerking. Al deze extra opties maken de veranda duurder. Voor een veranda op maat moet je rekenen op een prijs van ongeveer € 20.000,-. Uiteraard is de totaalprijs afhankelijk van je persoonlijke wensen.

Veranda op maat verbouwen: deze keuzes heb je

De kosten die een vakman in rekening brengt voor het verbouwen van een veranda hangen af van een aantal factoren. Zo spelen de omvang van de klus, de grootte van je veranda, de materiaalkeuze, de afwerking en eventuele speciale wensen een rol bij het bepalen van de totaalprijs.

Veranda plaatsen: omvang klus en grootte veranda

Hoeveel je betaalt voor het plaatsen van de veranda is afhankelijk van de omvang van de klus en de grootte van de veranda. Bij de omvang van de klus kan je denken aan de moeilijkheidsgraad van het plaatsen van de veranda. Heb je geen achterom en moet de vakman alle materialen door je huis aanvoeren? Dan is hij vaak langer bezig en dit merk je aan de prijs die je betaalt voor het bouwen van een overkapping.

Daarnaast speelt de grootte van de te bouwen veranda een rol. Meestal kiezen mensen voor een afmeting die qua breedte overeenkomt met de achtergevel van de woning. Maar het staat je natuurlijk vrij om hier een andere keuze in te maken. Bij het plaatsen van een veranda geldt over het algemeen dat de prijs stijgt naarmate het aantal vierkante meters toeneemt.

Materiaal verbouwen veranda

Ga je je veranda verbouwen? Dan is het allereerst belangrijk om te bepalen of je voor hetzelfde materiaal kiest. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en prijs.

 • Houten veranda plaatsen
  Een houten veranda bouwen is de goedkoopste optie. Het materiaal heeft wel veel meer onderhoud nodig en de kans is dan ook groot dat je met dit materiaal het snelst toe bent aan het verbouwen van je veranda. Een voordeel van hout is dat het je tuin een natuurlijke uitstraling geeft en dat het past bij veel verschillende soorten huizen. Van een moderne nieuwbouwwoning tot een landelijke boerderij.
 • Aluminium veranda bouwen
  Heb je een iets groter budget? Dan kan je overwegen om te kiezen voor een aluminium veranda. Dit materiaal roest niet en daarom is er amper onderhoud nodig. Een ander voordeel is dat aluminium een lange tijd meegaat. Een voordeel wanneer je over enkele jaren niet opnieuw je veranda wilt verbouwen. Een nadeel kan zijn dat aluminium de natuurlijke uitstraling mist en dat je iets meer betaalt voor het materiaal.
 • Stalen overkapping bouwen
  De duurste optie is het bouwen van een stalen overkapping. Dit materiaal is erg sterk en geeft je woning en tuin een strakke en moderne uitstraling. Een voordeel wanneer je daar van houdt. Laat jij bij het verbouwen van je veranda een stalen variant plaatsen, kies dan voor verzinkt staal. Als je dit niet doet, loop je het risico dat het materiaal gaat roesten.
Veranda verbouwen: aanvullende wensen

Het voordeel van het verbouwen van je veranda is dat je je veranda helemaal naar je eigen smaak kan ontwerpen. Hierbij heb je niet alleen de keuze tussen verschillende materialen, maar ook de keuze uit diverse opties. Hoe simpel of hoe luxe de opties zijn, is helemaal aan jou.

 • Glas in veranda plaatsen
  Een veranda laat je plaatsen als verlenging van je woning. Ben je een echt buitenmens en ga je het liefst bij elk zonnestraaltje naar buiten? Dan kan het bouwen van een veranda je leven net iets aangenamer maken. Helemaal wanneer je kiest voor glas in de veranda. Als je wilt, kan je zelfs kiezen voor isolerend glas, zodat je ook in de winter comfortabel in je veranda kan zitten. Wil je 's nachts naar de sterren kijken? Dan kan je je woning uitbreiden met een glazen dak. Uiteraard hangt aan al deze wensen wel een prijskaartje. Het bouwen van een veranda met een glazen dak kost al snel € 1.000,- extra.
 • Dakbedekking
  Gaat een glazen dak jouw budget te boven? Dan kan je natuurlijk ook een veranda plaatsen met een ander soort dak. Denk aan bitumen of EPDM dakbedekking. Beide materialen zijn geschikt voor het bouwen van het dak op de veranda, het grootste verschil is dat EPDM elastischer is en daardoor beter tegen temperatuurverschillen kan. Bitumen is daarentegen weer iets goedkoper. Welk materiaal het beste past op jouw overkapping, is afhankelijk van jouw smaak en budget. De vakman kan je hierover meer advies geven.
 • Elektra in veranda plaatsen
  Laat jij je veranda verbouwen? Wellicht dat je in je nieuwe veranda graag elektra wil. Zo kan je 's avonds een lampje aandoen, maar ook je smartphone opladen. Op een mooie dag hoef je dan alleen nog naar binnen om een koel drankje te pakken. De prijs voor het plaatsen van elektra is afhankelijk van de hoeveelheid stopcontacten die je buiten wilt. Gemiddeld kan je rekenen op een meerprijs van € 350,- tot € 450,-.

Heb je een vergunning nodig voor het verbouwen van een veranda?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig wanneer je je veranda gaat verbouwen. Zeker niet wanneer je weinig verandert aan de omvang van de overkapping. Ga je een volledig nieuwe veranda plaatsen? Dan kan het in sommige gemeenten nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Dit is afhankelijk van de afmeting. Op de website van het Omgevingsloket vind je meer informatie. Je kan natuurlijk ook even contact opnemen met je gemeente.

Gaat de vakman machinale graafwerkzaamheden verrichten in je tuin voor het plaatsen van de veranda? Dan is hij verplicht om hiervan een zogeheten Klic melding te doen. Na de melding ontvang je een kaart met de kabels en leidingen in je tuin. Zo voorkomt de vakman dat hij per ongeluk een kabel of leiding raakt. Voor een Klic melding betaal je € 16,50. Je kan de melding zelf doen, maar je kan dit uiteraard ook uitbesteden aan de vakman.

Hoe voer je het bouwafval af? 

Bij het verbouwen of plaatsen van een veranda komt er altijd puin vrij. Denk bijvoorbeeld aan houtresten, maar ook aan tegels of planten uit je tuin waar door het plaatsen van de veranda geen plaats meer voor is. Wil je hier geen omkijken naar hebben? Dan kan de vakman dit puin voor je afvoeren. Hou er in dat geval rekening mee dat hij hiervoor kosten in rekening brengt. Als je zelf de beschikking hebt over een aanhanger is het vaak goedkoper om het afval zelf af te voeren. De meeste gemeenten rekenen voor een particulier geen of een gereduceerd tarief. Zo kan je kosten besparen op het verbouwen van je veranda.

Veranda laten verbouwen door een vakman? 

Het plaatsen van een veranda is een zware klus en vergt vakmanschap. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen op Werkspot? Plaats gratis en vrijblijvend een klus en vergelijk het werk van diverse experts. Zo kan je bijvoorbeeld de reviews lezen van andere huiseigenaren om tot een weloverwogen keuze te komen. Met een professional met jarenlange ervaring weet je zeker dat je een perfecte afwerking en duurzaam resultaat krijgt.

Andere prijzen per dienst