Gemiddelde kosten voor het plaatsen van een houten veranda

Bijgewerkt op

Zie jij een houten veranda aan huis wel zitten? Dan is het slim om die klus uit te besteden aan een professional. Dit zijn de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.9

Top beoordelingen hoveniers

Onze hoveniers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.9 op 5 op basis van 29 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Houten veranda plaatsen? Dit zijn de gemiddelde prijzen

Met een houten veranda creëer je een terrasoverkapping waarmee je ook in de regen droog buiten kunt zitten. Dat kan met die typisch Nederlandse zomers best goed van pas komen. Daarnaast vergroot je ook de leefruimte van jouw huis. Zeker als je de houten veranda deels dichtmaakt of terrasheaters plaatst, maak je er een plek van waar jij het hele jaar door plezier van hebt.

Om er zeker van te zijn dat de constructie van jouw houten veranda goed, stevig en duurzaam is, kun je het best een vakman inschakelen om deze klus voor jou uit te voeren. De professional die jouw houten veranda plaatst, kan je vaak ook adviseren over het ontwerp en materialen. Zo ben je verzekerd van een ontwerp dat past bij jouw woning, jouw wensen en binnen jouw budget. En door de vakkundige plaatsing van jouw houten veranda, heb je er jarenlang plezier van.

Prijsinformatie houten veranda (productprijzen)

SoortPrijs van het product
Houten veranda, zelfbouwVanaf € 650,-
Houten veranda, prefabVanaf € 2.500,-
Houten veranda, maatwerkVanaf € 4.550,-

Houten veranda laten plaatsen: gemiddelde kosten
Laat je jouw houten overkapping plaatsen, en eventueel ontwerpen, door een professional? Houd dan rekening met de volgende richtprijzen. Deze prijzen zijn inclusief materiaal en arbeidsloon.

SoortGemiddelde prijs
Standaard veranda€ 7.500,-
Veranda op maat€ 20.000,-

Wat kost een houten veranda gemiddeld?

De prijzen van een houten veranda zijn sterk afhankelijk van jouw wensen en de mogelijkheden van de tuin. Je kunt ervoor kiezen om een veranda helemaal zelf te bouwen, inclusief het ontwerp. Dan betaal je alleen materiaalkosten en ben je het goedkoopst uit. Kies je voor een zelfbouw houten veranda, dan is het wel van belang dat je én een goede ontwerper én een handige klusser bent. Zijn die criteria niet op jou van toepassing, dan is het verstandiger de klus te laten uitvoeren door een vakman. Zo weet je zeker dat de veranda perfect aansluit op jouw woning en ben je verzekerd van een stevig en duurzaam resultaat.

Wil je een veranda plaatsen, dan kun je veel kosten besparen als je kunt kiezen voor een prefab houten veranda aan huis. Niet voor ieder huis is een prefab veranda geschikt, omdat je met vaste afmetingen te maken hebt. En het kan heel goed zijn dat dat bij jouw tuin net niet past. Of dat het materiaal van het dak bijvoorbeeld niet past bij jouw smaak of wensen.

Het komt dan ook vaak voor dat mensen kiezen voor een houten veranda op maat. Maatwerk is weliswaar de duurste optie, maar het geeft je wel de mogelijkheid om het precies zo te maken, zoals jij het wil. Dit geldt voor zowel de afmetingen, als de materialen voor de constructie en het dak, maar ook voor de afwerking en versiering. Een op maat gemaakte houten veranda is daarmee dan ook echt een waardevolle toevoeging aan jouw huis.

Een houten veranda hoeft niet veel te kosten, maar de prijzen lopen al snel op als je maatwerk-wensen hebt. De grootste winst is te behalen als je kiest voor een standaard of prefab houten veranda. Als je dan ook nog mee kunt helpen met de montage, ben je minder arbeidskosten aan de vakman kwijt. Bespreek het wel altijd vooraf met de vakman die jouw klus komt uitvoeren, als je zelf mee wilt helpen. De vakman kan daar dan direct rekening mee houden in de offerte. Ook is het niet bij elke vakman mogelijk om mee te helpen. Zo komen jullie allebei niet voor verrassingen te staan.

Vraag je een prijsopgave aan via Werkspot, geef dan al direct zoveel mogelijk details over jouw klus. Heb je al een prefab houten veranda op het oog? Of wil je juist dat de vakman je ook helpt met het ontwerp, materiaalkeuze en/of afwerking? Hoe meer je vooraf aangeeft, hoe nauwkeuriger de professionals een prijsvoorstel kunnen maken. Zo heb je snel een realistisch beeld van de kosten.

Mogelijkheden houten veranda

Een veranda is een aanbouw aan jouw woning en daarmee een slimme, relatief goedkope uitbreiding van je leefruimte. Meestal bestaat een veranda uit een afdak, steunend op houten palen. Ook wordt er vaak gekozen voor een aparte vloer, anders dan wat er in de rest van je tuin op de bodem ligt. Als afwerking kun je ervoor kiezen een halfhoog hekje te plaatsen. Dat zorgt direct voor een landelijke uitstraling. Ook is het mogelijk om een deel van de veranda af te werken met glas of houten wanden. Zo zit je nog meer beschut. Kies je voor een veranda op maat, dan kun je dit soort wensen bespreken met jouw vakman. Hij weet precies wat de mogelijkheden in jouw situatie zijn.

Uitstraling van de woning
Een houten veranda plaats je meestal over de volle breedte van jouw huis, of als dat kan, zelfs rondom jouw woning. Houten veranda's zie je zowel aan de voor- als aan de achterzijde van een woning. Kies je voor een veranda aan de voorzijde van de woning, dan geeft dat jouw huis meteen een wat statige uitstraling. De entree van jouw woning verandert er direct mee. Maar een houten veranda aan de voorzijde kan ook een heel praktisch doel dienen. Als jouw achtertuin op het noorden ligt, creëer je met een houten overkapping aan de voorzijde direct een extra plek om te zitten aan de zuidkant. Heerlijk voor lange zomeravonden. Tegelijkertijd heeft een veranda aan de voorzijde als voordeel dat je droog staat als het regent en je de huissleutels uit je tas moet vissen.

In verreweg de meeste gevallen plaatst men een houten veranda aan de achterzijde van het huis. De terrasoverkapping is daarmee vaak echt een verlengstuk van jouw woning. Je creëert er een overdekte plek mee, waar jouw tuinset mooi en droog blijft en waar je heerlijk in de schaduw kunt genieten van jouw tuin. Of juist fijn uit de wind zit op de eerste lentedagen. De mogelijkheden van een houten veranda zijn eindeloos en daarmee voor bijna iedere woning geschikt.

Tip! Vergeet ook niet na te denken over de verlichting op jouw veranda. Voor optimaal plezier van jouw veranda is het fijn als je er 's avonds ook kunt zitten. Verlichting is dan een must. Het is slim om vooraf te bedenken hoe je dit voor je ziet. Wil je bijvoorbeeld de snoeren van de verlichting zoveel mogelijk weg werken of kies je voor inbouwspots? Dan is het aan te raden dit direct met het plaatsen van de veranda mee te nemen. Je kunt dit ook achteraf doen, maar dan is het resultaat vaak minder mooi én het kost je vaak veel extra tijd.

De voordelen van een houten veranda

Als je kiest voor een veranda, hoeft dat niet per definitie een houten veranda te zijn. Je kunt ook een terrasoverkapping van bijvoorbeeld aluminium of staal laten maken. Toch kent een houten veranda enkele voordelen, die je met een ander materiaal minder snel hebt.

  • Hout zorgt direct voor een natuurlijke uitstraling van jouw huis. Veel mensen die kiezen voor een veranda, zijn op zoek naar die uitstraling en dat bereik je het best met een natuurlijk product zoals hout.
  • Hout kun je goed en eenvoudig bewerken. Daarmee leent het zich perfect voor het op maat maken en aanpassen van de houten veranda aan jouw woning. 
  • Hout is veelzijdig. Je kunt een houten overkapping bijvoorbeeld schilderen in iedere kleur die je wil. Zo kun je echt een stempel drukken op jouw houten veranda aan huis.
  • Dat hout makkelijk te bewerken is, heeft ook voordelen voor het dak. Het dak van een houten veranda kan eenvoudig recht gemaakt worden. Wil je juist wel een schuin dak, of een karakteristiek balkenplafond? Ook dat is met hout snel en eenvoudig te realiseren.

Vergunning nodig voor een houten veranda aan huis?

Een houten veranda aan huis mag je aan de achterzijde meestal vergunningsvrij plaatsen. Er zijn echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als de houten veranda:

  • groter is dan 30 vierkante meter
  • meer dan 50 procent van het tuinoppervlakte beslaat

Geldt dit voor jouw terrasoverkapping? Dan heb je hier een vergunning voor nodig. Ook als je de veranda aan de voorzijde van je woning plaatst, is de kans groot dat je een vergunning nodig hebt. Weet je niet zeker of jouw houten veranda aan de eisen van vergunningsvrij bouwen voldoet? Neem dan voor de zekerheid contact op met de gemeente of ga het na via het Omgevingsloket.

Advies van een vakman

Ben je er na het lezen van deze prijsinformatie van overtuigd dat een houten veranda de perfecte toevoeging is aan jouw huis en tuin? Via Werkspot kom je in contact met deskundige professionals die deze klus graag voor jou uitvoeren. Een van hen hebben we vast gevraagd waar je op kunt letten als je een terrasoverkapping wilt plaatsen in jouw tuin.

Hovenier Ruud Hendriks: "Voor een overkapping in de tuin is het verstandig om samen met de hovenier te kijken naar de materiaalsoort en de prijs-kwaliteit-verhouding. Dit helpt je bij het maken van de juiste keuze."

Prijzen van vergelijkbare opdrachten