Split airco: ontdek de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Heb je in de zomer een veel te warm huis? Een split airco kan uitkomst bieden. Werkspot heeft de gemiddelde kosten op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 232 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Split airco: met deze kosten kun je rekening houden

Ben jij op zoek naar een split airco voor meer koelte in je huis? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs en aan welke zaken je allemaal moet denken. Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat je een split airco kiest die voldoende koelte brengt en ook nog eens binnen je budget past. Werkspot heeft de kosten voor je op een rijtje gezet.

Bij een airco split unit krijg je één binnenunit en één airco buitenunit. Dit betekent dat deze airco voornamelijk geschikt is voor mensen die één ruimte in huis willen koelen. Bijvoorbeeld alleen de woonkamer of alleen de slaapkamer. Wanneer je meerdere ruimtes in het huis wil koelen, kun je het beste kiezen voor een multi split airco systeem. Dan heb nog steeds één buitenunit, maar die unit is dan verbonden met meerdere binnenunits die allemaal in een andere kamer hangen. In Nederland is voor het gemiddelde huishouden een airco split unit een gangbare keuze.

Prijzen split airco

SoortKosten
Split airco inclusief montage€ 2.100,- tot € 2.800,-
Alleen montage split airco€ 350,- tot € 400,-
Split airco met wifi€ 100,- tot € 200,- meer
Design split airco€ 300,- tot € 400,- meer
Onderhoudscontract€ 100,- tot € 150,- per jaar
De tabel geeft je een overzicht van de prijzen waar je aan kunt denken voor een split airco inclusief montage. Dit zijn de kosten voor de split airco zelf, de uren die de vakman aan het werk is en de voorrijkosten.

Nodig jij verschillende vakmannen uit om een prijsvoorstel te maken? Vergelijk de prijsvoorstellen goed met elkaar en verzeker jezelf ervan dat de voorstellen inclusief werkzaamheden en voorrijkosten zijn.

De meeste kosten voor een split airco maak je voor de aanschaf van de airco. Daarnaast doe je er verstandig aan om kosten te maken voor het installeren van de airco. Zo voorkom je dat je de split airco verkeerd installeert waardoor het koudemiddel gaat lekken. Het gevolg is dat je airco sneller kapot gaat.

Bij de prijs voor een split airco kun je rekening houden met de volgende kosten.

  • Soort split airco: bouwmarkt kwaliteit of A-kwaliteit
  • Aantal KwH
  • Montagekosten
  • Extra's zoals wifi of een design airco
  • Onderhoud split airco

Soort split airco

Wanneer jij voor een split airco kiest, heb je de keuze uit verschillende varianten. Elke variant kent zijn eigen prijs en daarom is er voor bijna elk budget wel een airco te vinden. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een airco split unit uit de bouwmarkt betaal je over het algemeen minder dan voor een split airco van een A-merk. Hierbij is vooral de levensduur van belang. Een split airco van de bouwmarkt moet je vaak na zo'n zeven tot acht jaar vervangen, terwijl airco's van een A-merk soms wel vijfentwintig jaar meegaan.

Een airco split unit monteert de vakman aan de wand waardoor de airco weinig ruimte inneemt. Een ander voordeel van deze airco is dat ze energiezuinig zijn ten opzichte van andere airco's. Dat scheelt dus in de kosten.

Aantal KW van split airco

Wanneer je een airco split unit aanschaft, wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat jouw kamer straks ook echt koel aanvoelt. Daarom is het belangrijk om het goede vermogen, ook wel KW, te kiezen. Wanneer je te weinig capaciteit kiest, koelt de airco niet voldoende. Teveel capaciteit is zonde van de kosten. De prijs van een airco neemt namelijk toe naarmate het vermogen toeneemt. Wanneer je voor een te hoog vermogen gaat, betaal je dus eigenlijk voor iets wat je niet gebruikt.

Maar hoe weet je nu voor welk vermogen je moet kiezen? Daarvoor bepaal je eerst de inhoud van de ruimte. Dit doe je door de lengte x breedte x hoogte te doen. Dit getal vermenigvuldig je met 30 (goed geïsoleerde ruimte), 40 (gemiddeld goed geïsoleerde ruimte) of 50 (slecht geïsoleerde ruimte). Nadat je dit getal door duizend deelt (van watt naar kilowatt) weet je precies hoeveel KW je nodig hebt.

INHOUD VAN DE RUIMTE X VERMENIGVULDIGINGSFACTOR / 1000 = BENODIGDE AANTAL KW.

Split airco inclusief montage

Naast de kosten voor de airco heb je bij het installeren van een split airco ook te maken met de kosten van de vakman. Om kosten te besparen, kiezen sommige mensen er daarom voor om de airco zelf te installeren. In veel gevallen is dit geen slimme keuze. Het installeren van een airco is een specialistische klus waar vakkennis voor nodig is.

Zo weet je zeker dat de airco stevig is bevestigd, goed werkt en dat je niet te maken krijgt met lekkages. Ook kan de vakman je adviseren over de beste locatie voor de airco. En vind je het lastig om zelf de berekening te maken hoeveel KW je nodig hebt? Ook daar kan de vakman je mee helpen.

Tip! De vakman kan sneller aan de slag wanneer jij zorgt dat hij goed de airco kan monteren. Dit betekent dat jij zorgt voor een vrije doorgang naar de dakkapel, gevel of plat dak waarop de airco split unit mag komen. Ook is het verstandig om in de woon- of slaapkamer waar de binnenunit komt overbodige stoelen of tafels weg te halen. Zo verliest de vakman geen onnodige tijd. Zeker wanneer je de vakman per uur betaalt, kan dit schelen.

Extra's voor een split airco

Bij een standaard split airco heb je vaak al de mogelijkheid om je ruimte te verwarmen en bij de meeste modellen krijg je ook een afstandsbediening. Maar wil jij de airco vanaf je werk aanzetten of moet de airco er bijzonder uitzien? Dan betaal je vaak een hoger bedrag.

Split airco met wifi
Je kunt een split airco aanschaffen met wifi. In dat geval kun je een app installeren op je telefoon die je kunt bedienen vanaf elke andere willekeurige plek. Dit betekent dus ook dat je de airco alvast aan kunt zetten als je van je werk vertrekt. Of de airco uitzetten als je er halverwege de dag achterkomt dat hij een leeg huis aan het koelen is. Afhankelijk van het merk airco betaal je hiervoor een meerprijs tussen de 100 en 200 euro.

Design split airco
Net als bij een radiator kun je ook een design airco aanschaffen. Dit betekent dat de binnenunit van de airco net iets mooier is vormgegeven. Deze airco's zijn vaak net iets subtieler dan de airco's die je normaal voor je ziet als je aan een split airco denkt. Wanneer de airco voor de kinderkamer is, kun je zelfs kiezen voor een split airco met een speciaal kinderdesign. Maar gewoon een witte of zwarte airco behoort ook tot de mogelijkheden. Wanneer je voor een design split airco kiest, betaal je tussen de 300 en 400 euro extra.

Mobiele split airco caravan
Ben je helemaal gewend aan de koele ruimte in huis? Dan wil je misschien ook wel een koele caravan als je op vakantie gaat. Een mobiele split airco caravan is dan een optie. Bij de mobiele split airco caravan zit er een korte koelleiding tussen de buiten- en binnenunit. Dit betekent dat beide units vaak in de buurt van het raam moeten hangen. De split airco caravan is er ook speciaal voor gemaakt om weinig stroom te gebruiken. Je kunt hem dus zonder al teveel problemen aansluiten op het stroompunt op de camping. Laat je goed voorlichten of een mobiele split airco caravan iets voor jou is. In de praktijk betekent dit namelijk dat je regelmatig de airco moet verwijderen, omdat je niet de hele tijd het raam op een kiertje wilt hebben.

Onderhoud split airco

Om lang van de voordelen van de split airco te genieten, moet je regelmatig onderhoud laten uitvoeren. Wanneer je de airco split unit alleen gebruikt om te koelen, is een keer per jaar onderhoud voldoende. Wanneer je de airco ook gebruikt om de kamer te verwarmen is twee keer per jaar onderhoud aan te raden. Wanneer je goed onderhoud laat uitvoeren, voorkom je onnodig hoge kosten. Om kosten te besparen, kun je een onderhoudscontract afsluiten bij de vakman die de airco heeft geïnstalleerd. Gemiddeld betaal je hiervoor een bedrag tussen de 100 en 150 euro per jaar.

Bij het onderhoud van de split airco zorgt de vakman ervoor dat de airco weer schoon is en controleert hij de druk van de airco. Wanneer de druk te laag is, vult hij de airco bij met koudemiddel. Vanwege Europese wetgeving mag alleen een erkend vakman dit doen. Je mag dit absoluut niet zelf doen. Niet zo vreemd wanneer je bedenkt dat in bepaalde koudemiddelen stoffen zijn verwerkt die een explosie kunnen veroorzaken als je niet veilig werkt. Bij een goed werkende split airco kun je ervan uitgaan dat de vakman het koudemiddel eens in de twee jaar moet bijvullen.

  • Lees hier meer over de kosten voor het onderhoud van een airco door een vakman

Tip! Wil jij besparen op het onderhoud van de airco? Bepaalde zaken kun je zelf. Zo kun je zelf het stof aan de buitenkant van de filters opzuigen en je buitenunit zelf schoonmaken. Een andere effectieve manier is af en toe de ramen tegen elkaar open te zetten. De verse luchtstroom zorgt ervoor dat de airco beter functioneert en minder snel gaat lekken.

Advies van een vakman

Wanneer je een split airco wilt laten installeren, is het goed om vooraf duidelijk de opdracht te omschrijven. Wij hebben aan een van de vakmannen van Werkspot alvast gevraagd waar je op kunt letten.

Henk Vermeij van A.A.V. Service & Trading: “Om een goede prijsindicatie te krijgen, is het goed om vooraf de vakman te laten weten wat de opstellingsplaats is. Komt de airco bijvoorbeeld op een dakkapel, gevel of een plat dak? Geef ook de hoogte goed aan, dan weet de vakman of hij van tevoren extra maatregelen moet nemen. Bijvoorbeeld het huren van een kraan. Hier komen extra kosten bij kijken.”

Gerelateerde artikelen