Airco reparatie: dit zijn de kosten waar je rekening mee moet houden

Bijgewerkt op

Heb jij een airco die niet meer goed werkt? Dan is het tijd om voor een airco reparatie. Werkspot heeft de gemiddelde kosten op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 281 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs voor een airco reparatie 

Heb jij een airco in huis, maar koelt hij de ruimte niet meer voldoende? Of heb je het idee dat het airco systeem een lekkage heeft? Dan is het tijd voor een airco reparatie. De reparatie kun je het beste laten uitvoeren door een erkend vakman. Zo weet je zeker dat de airco na de reparatie weer helemaal naar behoren werkt. 

Wat kost een airco reparatie? 

De prijs van een airco reparatie is van verschillende zaken afhankelijk. Daarom is het ook lastig om een exacte prijs te geven voor een airco reparatie. Je kunt in ieder geval rekening houden met de volgende kosten.

  • Tijd dat de vakman bezig is
  • Prijs van de nieuwe onderdelen
Soort klusPrijs
Kleine airco reparatieCirca € 80,-
Airco repareren: enkele onderdelen vervangen€ 145,- tot € 210,-
Vervangen dure onderdelen€ 300,- tot € 600,-
Uurtarief vakman€ 45,- tot € 60,-

In de tabel vind je de prijzen waar je ongeveer rekening mee kunt houden bij een airco reparatie. De prijzen in de tabel zijn inclusief het arbeidsloon en voorrijkosten. Voor een prijs op maat kun je het beste verschillende vakmannen vragen een prijsvoorstel uit te brengen. De prijs die je betaalt, is natuurlijk vooral afhankelijk van wat er precies met de airco aan de hand is.

Airco reparatie: tijd van de vakman

De tijd die de vakman bezig is, bepaalt voor een deel de prijs van een airco reparatie. Hoe ingewikkelder de reparatie, hoe langer de vakman bezig is. Maar de prijs van de vakman is niet alleen afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus. In veel gevallen betaal je ook voorrijkosten. Het kan daarom ook lonen om een vakman in de buurt te zoeken. Helemaal wanneer hij qua uurtarief niet veel afwijkt van een vakman die van ver moet komen. 

Wil jij besparen op de prijs van de airco reparatie? Dan kun je ook kijken of je klussen kunt combineren. Is de CV-ketel toe aan een onderhoudsbeurt? Dan kun je deze klus het beste samen plannen met de airco reparatie. De vakman geeft je vaak korting wanneer hij meerdere klussen op één dag kan uitvoeren. Sowieso spaar je dan voor een van beide klussen de voorrijkosten uit. 

Tip! Geef de vakman vooraf voldoende informatie wanneer je hem vraagt de airco te repareren. Moet de vakman bijvoorbeeld uit een raam stappen? Dan moet hij extra voorbereidingen treffen. Als hij dit niet weet, moet hij op een later moment terugkomen. Hiervoor betaal je dan extra voorrijkosten.

Airco reparatie: prijs nieuwe onderdelen

Bij een airco reparatie vervangt de vakman onderdelen die niet meer naar behoren werken. De prijs van deze onderdelen bepaalt voor een deel de prijs van een airco reparatie. Vakmannen komen in de praktijk drie soorten airco reparaties tegen.

1. Kleine airco reparatie
Heeft jouw airco een storing? Het kan zijn dat de oorzaak van de storing eenvoudig te verhelpen is. Een voorbeeld van een storing is een te lage druk in de airco. De vakman kan dit eenvoudig verhelpen door het koudemiddel bij te vullen. Dit betekent dat hij niet al te lang bezig is met verhelpen van het probleem. Ook hoeft de vakman geen nieuwe onderdelen in rekening te brengen. Daarom kost een kleine airco reparatie vaak rond de 80 euro.

Nodig altijd een vakman uit om te komen kijken naar een storing. Je kunt niet zomaar zelf de airco bijvullen. Buiten dat dit geen eenvoudige klus, is het ook nog eens verboden. In Nederland mogen alleen erkende vakmannen een airco bijvullen met koudemiddel. 

2. Enkele onderdelen vervangen bij airco reparatie
Wanneer jouw airco niet meer goed werkt, kan de vakman besluiten enkele onderdelen te vervangen. Zo komt het vaak voor dat er na verloop van tijd scheurtjes in leidingen en kabels komen. Een nieuwe leiding of kabel kan dan het probleem van de storing verhelpen. De vakman rekent voor deze airco reparatie tussen de 145 en 210 euro. Deze prijs is inclusief de kosten voor het nieuwe materiaal, het arbeidsloon en de voorrijkosten. 

3. Airco lek reparatie kosten: dure onderdelen vervangen
Wanneer de airco meerdere jaren meegaat, is de kans groot dat je op een gegeven moment drastische maatregelen moet nemen om een storing te verhelpen. Zo kan de vakman besluiten om de buiten- of binnenunit in zijn totaliteit te vervangen. In dat geval moet je rekenen op een bedrag tussen de 300 en 600 euro.

Vraag de vakman eerst een prijsvoorstel voor hij met de airco reparatie begint. Ook kan de vakman je adviseren of het verstandig is om de werkzaamheden uit te laten voeren. Wanneer jouw airco aan het einde van zijn levensduur zit, kun je de airco beter vervangen. Dan ligt de investering natuurlijk wel wat hoger, maar voorkomt dat je jaarlijks hoge kosten hebt voor de airco reparatie. 

Airco reparatie voorkomen

Wanneer je de keuze hebt, wil je vast voorkomen dat je geld betaalt voor een airco reparatie. Je kunt een storing natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar goed onderhoud helpt om een airco reparatie zo lang mogelijk uit te stellen. Een airco reparatie is namelijk vaak nodig omdat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. Bij goed onderhoud slijt de airco minder hard en ben je de kosten voor een kleine airco reparatie vaak voor. 

Airco repareren: onderhoudscontract 

Na het installeren van de airco heb je bij bijna elke installateur de keuze om een onderhoudscontract af te sluiten. De vakman komt dan jaarlijks bij je langs om de airco na te lopen. Wanneer jij de airco ook gebruikt om te verwarmen komt de vakman zelfs twee keer per jaar langs. Bij het onderhoud controleert de vakman of de filters nog schoon zijn en of de aansluitingen nog goed zijn. Eventuele lekkages is hij dan ook snel op het spoor. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten voor een airco reparatie. 

Airco repareren: groot onderhoud

Eens in de twee jaar is het slim om een vakman te vragen de airco bij te vullen en te vacumeren. Net als bijvullen mag alleen een erkend vakman een airco vacumeren. In dit geval zorgt hij dat alle lucht, stikstof en waterdamp uit het systeem gaat. Een belangrijke klus, want hierdoor verleng je de levensduur van je airco. En kun je de airco reparatie dus nog even uitstellen. 

Bij groot onderhoud controleert de vakman ook of er nog voldoende koudemiddel in de airco aanwezig is. Dit is belangrijk om te zorgen dat de airco naar behoren blijft werken. 
 

Onderhoud voor airco reparatie
Onderhoudscontract€ 100,- tot € 150,- per jaar
Eenmalig onderhoudCirca 140,-
Groot onderhoud€ 150,- tot € 200,-

Airco repareren: zo krijg je een goede prijs

Een airco reparatie kun je niet zelf uitvoeren. Een airco reparatie is een specialistische klus waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Wanneer je de werkzaamheden verkeerd uitvoert, ben je alleen nog maar verder van huis. Om niet teveel te betalen, is het verstandig om een prijsvoorstel op te vragen bij verschillende vakmannen. Dit doe je eenvoudig via Werkspot. Maar hoe weet je zeker dat de prijs ook overeen komt met de werkelijke factuur? Simpel: door in je opdrachtomschrijving goed de opdracht te omschrijven.

1. Om welk soort airco gaat het?
Heb jij een (multi) split airco, een airco zonder buitenunit of een mobiele airco? Elke airco heeft zijn eigen kenmerken en dit kan bepalend zijn voor de prijs van de airco reparatie. Geef indien mogelijk ook het merk, typenummer en het jaar waarin je de airco hebt aangeschaft. Zo geef je de vakman een goed beeld van wat hij kan verwachten.

2. Omschrijf het probleem
Wil jij een airco reparatie als gevolg van een duidelijk probleem? Omschrijf dit probleem dan ook zo duidelijk mogelijk voor de vakman. Zie je bijvoorbeeld een duidelijke lekkage of geeft de airco een storingscode? Laat dit allemaal aan de vakman weten wanneer je hem een prijsvoorstel vraagt voor de airco reparatie. 

3. Omschrijf de situatie
Ben jij op zoek naar een vakman voor een airco reparatie aan een buitenunit? Laat de vakman dan in ieder geval weten waar de buitenunit hangt en of hij makkelijk bij de airco kan. Het helpt wanneer je aangeeft op hoeveel meter hoogte de buitenunit hangt en of de vakman uit een raam bij de airco kan komen. Dit geeft jou ook een duidelijk beeld hoeveel de airco reparatie gaat kosten. Zo kan het voorkomen dat de vakman een kraan moet huren om de klus veilig te kunnen uitvoeren. Deze kosten belast hij door aan jou. Wel zo prettig als je dit vooraf al weet. 

Advies van een vakman

Goed onderhoud helpt om een airco reparatie tegen te gaan. Maar de installatie is natuurlijk ook bepalend of er snel een airco reparatie nodig is. Werkspot vroeg een erkend installateur welke mankementen hij vaak in de praktijk ziet. Henk Vermeij van A.A.V. Service & Trading. “Mensen die een airco bij een bouwmarkt kopen, installeren deze vaak zelf. Helaas zijn de koppelingen dan vaak niet goed aangesloten waardoor het koudemiddel gaat lekken. De airco werkt dan minder goed en moet worden bijgevuld. Om lekken tegen te gaan, kun je het beste de airco laten monteren door een vakman.”

Prijzen andere diensten:

  1. Split airco
  2. Airco slaapkamer
  3. Spouwmuur isolatie
  4. Airconditioning afvullen