Airco in huis kopen: vind hier de gemiddelde prijs

Bijgewerkt op

Heb je een airco in huis nodig? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs en waar je op moet letten bij de aanschaf. Ontdek hier de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 232 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Airco in huis nodig? Ontdek de gemiddelde prijs

Is jouw woonkamer, slaapkamer, zolder of werkkamer te warm in de zomer? Dan kan een airco in huis uitkomst bieden. Met een airco in huis kun je meerdere kamers tegelijk koelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één ruimte te koelen. En wist je dat een airco in huis ook kan zorgen voor warme lucht? Ga jij een airco in huis kopen? Wij hebben voor je op een rijtje gezet waar je allemaal aan moet denken en wat de gemiddelde prijs is.

Gemiddelde prijs airco in huis

Soort aircoMontage en aanschafAlleen montage
Split airco - 2.1 kw€ 1.250,- tot € 2.000,-€ 350,- tot € 400,-
Multi split airco - 2.1 kw per unit€ 2.100,- tot € 2.800,-€ 600,- tot € 650,-
Airco zonder buitenunit - 2.6 kw€ 1.400,- tot € 2.200,-€ 450,- tot € 500,-
Mobiele airco - 0.9 kw€ 350,- tot € 600,-n.v.t.
Kosten vakman per uur€ 45,- tot € 60,-
2.5 KW voor ruimtes tot 70 m3€ 1.000,- tot € 1.250,-
3.5 KW voor ruimtes tot 120 m3€ 1.500,- tot € 1.800,-
5.0 KW voor ruimtes tot 170 m3€ 1.600,- tot € 2.500,-
7.0 KW voor ruimtes tot 240 m3€ 2.500,- tot € 4.000,-
Bovenstaande tabel geeft je een overzicht van de kosten waar je aan moet denken bij het installeren van een airco in huis. De prijs van een airco is afhankelijk van het soort airco, het vermogen, de montage en het onderhoud.

Airco installeren in bestaande woning

Het installeren van een airco in de bestaande woning is een prima optie. Bij de installatie van een airco in huis is het vooral van belang om voor jezelf in kaart te brengen welke ruimtes je wilt koelen. Wil je bijvoorbeeld alleen een koele woonkamer of is het idee van een koele slaapkamer ook heel aanlokkelijk? En hoe zit dat met de zolder of de werkkamer? Afhankelijk van jouw wensen kun je vervolgens een passende airco in huis uitkiezen.

Per ruimte kun je daarna een airco in huis laten installeren. Om optimaal te kunnen genieten van de koele lucht van de airco is het van belang om de airco op een strategische plek te hangen. Dan behaal je namelijk het meeste voordeel. Zeker wanneer je de airco ook wilt gebruiken voor het verwarmen van de ruimte, is het extra verstandig hier stil bij te staan. Wanneer je niet dagelijks met een airco in huis kopen bezig bent, is het lastig om de beste plek te kiezen. Een installateur biedt dan uitkomst. Zo weet je zeker dat je niet betaalt voor een airco in huis waar je uiteindelijk niet volop van geniet.

Airco in huis: welke capaciteit heb je nodig? 

Om de prijs voor een airco in huis te bepalen, is de capaciteit van de airco van belang. Kortgezegd gaat het erom dat je weet hoeveel kilowatt airco je nodig hebt om de ruimte goed te koelen. Hiervoor bestaat een rekensom die je zelf kunt invullen. Uiteraard kun je ook de installateur om hulp vragen.

INHOUD VAN DE RUIMTE X VERMENIGVULDIGINGSFACTOR / 1000 = BENODIGDE AANTAL KW.
(Som inhoud van de ruimte: Breedte x Lengte x Hoogte)

De vermenigvuldigingsfactor is altijd 30, 40 of 50. Om te weten welk getal voor jouw woning van toepassing is, is het belangrijk om te weten hoe goed jouw woning is geïsoleerd. Dit kun je onder andere afleiden aan het energielabel van je woning. Het label kun je opvragen via de website van Milieu Centraal.

Vermenigvuldigingsfactor
  • 30: goede isolatie
  • 40: matige isolatie
  • 50: slechte isolatie

Wat kost een airco in huis? 

Met warme dagen kun je natuurlijk de ramen en gordijnen dicht laten en de zonwering naar beneden doen. Dit is vaak alleen niet voldoende wanneer het meerdere dagen achter elkaar lekker warm is. Een airco in huis is dan een goede oplossing. Je hebt verschillende opties voor een airco in huis. Elke airco heeft zijn eigen voor- en nadelen en een eigen prijskaartje.

Prijs (multi) split airco in huis

In je zoektocht naar een airco in huis kom je vroeg of laat de term split airco tegen. Bij een split airco heb je twee verschillende units. Een van de units staat buiten en bevestigt de vakman aan je dakkapel, plat dak of gevel. De andere unit bevestig je aan de muur in de kamer waar je de temperatuur wilt regelen. Bij de single split airco in huis kun je één kamer koelen. Dit is dus een goede optie wanneer je alleen de woonkamer of juist de slaapkamer in de zomer koel wilt houden.

Heb jij iets meer budget voor een airco in huis? Of is het belangrijk dat meerdere kamers koel blijven? Dan kun je kiezen voor de duurdere multi split airco in huis. Je hebt nog steeds één buitenunit, maar je krijgt meerdere units die je binnen kunt bevestigen. Ideaal dus wanneer je zowel de woonkamer, slaapkamer en zolder wilt koelen. Een ander groot voordeel van de multi split airco in huis halen, is het feit dat je de temperatuur nog steeds per kamer kunt regelen. Je kunt dus zorgen dat het in de slaapkamer net iets koeler is dan in de woonkamer. Of de airco in de slaapkamer pas aanzetten vlak voor je naar bed gaat.

Prijs airco zonder buitenunit

Woon jij in een (flat)gebouw waar je niets buiten de woning mag installeren? Dan valt de split airco in huis af. Je kunt overigens ook dan nog steeds genieten van een aangenaam klimaat door een airco in huis. In dit geval kun je kiezen voor een airco zonder buitenunit. Zoals de naam al zegt, plaats je dan alleen een airco in huis. Wanneer je meerdere ruimtes wilt koelen of juist verwarmen, heb je dus meerdere airco's nodig. Bij een airco zonder buitenunit heb je in huis wel meer lawaai dan bij een split airco. Daar zitten de lawaaierige onderdelen in de buitenunit. Qua prijs is de airco zonder buitenunit vergelijkbaar met de single split airco.

Prijs mobiele airco in huis

Heb jij een beperkt budget of wil je gewoon niet het hele jaar een airco in huis hebben staan? Dan kun je kiezen voor een mobiele airco in huis. Dit soort airco's is een stuk goedkoper en kun je eenvoudig zelf in de woning plaatsen. Het vermogen van een mobiele airco is lager en kan daarom minder goed grote ruimtes koelen. Wil jij een airco in huis om je woonkamer of slaapkamer te koelen? Dan kan het toch verstandig zijn om te investeren in een split airco. Met een mobiele airco haal je nu eenmaal niet de lage temperatuur die je met de vaste airco's wel kunt bereiken.

Zelf doen of uitbesteden? 

Naast de kosten voor de airco betaal je ook voor de installatie van de airco in huis. Het is zonde om een flinke investering te doen voor een airco in huis en vervolgens tot de conclusie komen dat de airco niet goed werkt. Het is daarom aan te raden om deze klus aan een installateur over te laten. Zo voorkom je dat het koudemiddel gaat lekken en dat de airco op de verkeerde plaats hangt. En weet je dus zeker dat je airco in huis goed het klimaat regelt.

Airco in huis: prijs onderhoud

Met een airco in huis kun je altijd genieten van een aangenaam klimaat. Om ook de komende jaren te blijven genieten van dit klimaat is regelmatig onderhoud aan te raden. Tijdens het onderhoud controleert de vakman de druk. Wanneer de druk te laag is, vult hij het koudemiddel aan. Ook zorgt hij voor het vacumeren van de airco. Hierbij haalt hij de lucht, stikstof en waterdamp uit het systeem. Na een onderhoudsbeurt werkt de airco in huis dus weer helemaal naar behoren. Je kunt voor het onderhoud van de airco in huis een onderhoudscontract afsluiten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om per onderhoudsbeurt te betalen.

Kosten onderhoud airco in huis
Onderhoudscontract€ 100,- tot € 150,- per jaar
Eenmalig onderhoudCirca € 140,-
Groot onderhoud (bijvullen, vacumeren)€ 150,- tot € 200,-

Tip! Ga niet zelf aan de slag met het onderhoud van de airco. Het is in Nederland zelfs verboden om als consument de airco bij te vullen of vacumeren. Wil je toch besparen op het onderhoud? Dan kun je zelf het stof uit de filters halen. Dit scheelt de vakman tijd en daarom is de rekening iets lager.

Airco in huis: prijs reparaties

Ook wanneer je regelmatig onderhoud laat uitvoeren aan de airco in huis ontkom je niet aan reparaties. Een airco is een systeem waar net als bij de CV-ketel storingen kunnen ontstaan. Voor het oplossen van deze storing is vaak een kleine reparatie nodig. Maar zeker wanneer je airco in huis meerdere jaren dienst doet, kunnen de kosten voor een reparatie flink oplopen. In bepaalde gevallen kan het zelfs nodig zijn om de volledige binnen- of buitenunit te vervangen. Laat je bij de reparatie van de airco altijd goed voorlichten door een vakman. Zeker wanneer jij hebt gekozen voor een airco van A-kwaliteit is het vaak de moeite waard om de airco te repareren. Heb jij een goedkopere airco aangeschaft? Dan kan het goedkoper zijn om de airco niet te repareren maar ervoor te kiezen de airco in huis te vervangen.

Soort reparatieKosten inclusief arbeid en vervangen onderdelen
Reparatie van een klein probleemCirca € 80,-
Enkele onderdelen vervangen€ 145,- tot € 210,-
Dure onderdelen vervangen€ 300,- tot € 600,-

Advies van een vakman

Waarschijnlijk denk je er niet meteen aan, maar bij het uitzoeken van een airco in huis komt veel kijken. Het advies van een ervaren installateur kan dan uitkomst bieden. Werkspot heeft een installateur gevraagd waar je als consument op kunt letten bij de aanschaf van een airco. Edmond Kopra van Curned Coolsystem: “Hoeveel KW je airco moet zijn, is afhankelijk van de grootte van de kamer. Voor een woonkamer zit je al snel op 5 KW. Staat de zon pal op je woonkamer in de zomer en heb je veel ramen? Dan ga je al snel naar 7,5 KW.”

Prijsinformatie andere airco diensten