Wat betaal je gemiddeld voor een airco in je woning?

Bijgewerkt op

Wil jij deze zomer een koel huis? Dan kan een airco een oplossing zijn. Ga jij een airco aanschaffen? Je vindt hier alvast de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 259 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijzen van een airco in je woning

Een airco in de woning zorgt voor een aangename temperatuur wanneer het buiten warm is. En dat niet alleen: je kunt het systeem ook gebruiken voor het verwarmen van de ruimte. Wanneer je een airco gaat aanschaffen, is het slim om je goed te verdiepen welk types je allemaal hebt en welk vermogen je nodig hebt in jouw woning. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Natuurlijk is ook het budget belangrijk. Daarom hebben wij alvast de gemiddelde prijs voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een airco? 

Je kunt niet zomaar een algemeen bedrag geven voor de aanschaf. Ga jij een airco kopen? Dan kom je er al snel achter dat de volgende factoren bepalend zijn voor de prijs.

  • Soort airco kopen
  • Vermogen
  • Montage
  • Onderhoud
Montage en aanschafAlleen montage
Split airco vervangen - 2.1 kw€ 1.250,- tot € 2.000,-€ 350,- tot € 400,-
Multi split airco vervangen - 2.1 kw per unit€ 2.100,- tot € 2.800,-€ 600,- tot € 650,-
Airco vervangen zonder buitenunit - 2.6 kw€ 1.400,- tot € 2.200,-€ 450,- tot € 500,-
Mobiele airco vervangen - 0.9 kw€ 350,- tot € 600,-n.v.t.
Extra kosten
Airco vervangen met wifi€ 100,- tot € 200,-
Design airco vervangen€ 300,- tot € 400,-
Kosten vakman per uur€ 45,- tot € 60,-

Bovenstaande tabel geeft je een indruk aan welke kosten je kunt denken bij de aanschaf van airconditioning. De exacte prijs is afhankelijk van het merk airco en het specifieke prijsvoorstel van de vakman.

Airco woning

Airco kopen: deze soorten zijn er

Wanneer jij een airco wilt kopen voor je woning heb je verschillende soorten. Elke variant heeft zijn eigen kenmerken. Welk systeem het beste past bij jouw woning is vooral een kwestie van budget en wensen.

Split airco

De split airco is een type airconditioning dat heel geschikt is voor Nederlandse woningen. Bij dit type heb je een buitenunit en een binnenunit. Dit betekent dat je één kamer kunt koelen of verwarmen. Een split airco systeem is over het algemeen energiezuiniger dan de overige varianten.

Multi split airco

Wil jij meerdere kamers kunnen koelen of verwarmen met één aircosysteem? Dan kun je het beste kiezen voor een multi split airco. In dit geval heb je één buitenunit die is verbonden met verschillende binnenunits. Je kunt met deze variant dus zowel de woonkamers en enkele slaapkamers koelen. Vanzelfsprekend is dit type een stuk duurder dan de single split variant.

Airco zonder buitenunit

Wanneer je een airco laat plaatsen, heb in je veel gevallen te maken met een buitenunit. Deze unit bevestigt de vakman buiten op een dakkapel, aan de gevel of op een plat dak. Maar het kan voorkomen dat het niet is toegestaan om een buitenunit te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je in een flatgebouw woont waar je niets aan de gevels mag bevestigen. In dit geval kun je alsnog profiteren van de voordelen van een airco. Je kiest dan voor een airco zonder buitenunit. Ga jij deze airco kopen? Hou er dan rekening mee dat de compressor ook in de binnenunit is verwerkt. Deze compressor is over het algemeen het meest lawaaierige onderdeel van de airco. Bij een (multi) split airco heb je geen last van de compressor omdat die in de buitenunit zit.

Mobiele airco

Wil je de investering voor de airco laag houden? En wil je de flexibiliteit houden om airconditioning toe te passen in de kamer waar je op dat moment bent? Dan kan een mobiele airco tot de mogelijkheden behoren. Ga jij een mobiele airco kopen? Dan is het goed om te weten dat de capaciteit lager ligt dan een vaste unit. Zeker een woonkamer kun je vaak niet goed koelen. Ook staat een mobiele airco meer in het zicht en is er in veel gevallen een afvoerslang nodig om de warme lucht af te voeren. Dit soort airconditioning werkt dus een stuk minder efficiënt.

Extra kosten

Naast het type airco dat je kiest, bepaal je de prijs ook door de extra's die je belangrijk vindt om toe te voegen. Voor een paar honderd euro kun je het systeem bijvoorbeeld aansluiten op wifi. Dan kun je dus overal het klimaat in je woning regelen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een app. En vind je het belangrijk dat het systeem past bij je interieur? Dan kan een design variant de oplossing bieden. Je betaalt hiervoor gemiddeld een meerprijs van 300 tot 400 euro.

Vermogen airconditioning

Naast het soort airco is ook het vermogen van belang voor de prijs. Algemeen geldt de regel dat een airco duurder is naarmate het aantal kilowatt toeneemt. Het is dus belangrijk om te onderzoeken welk vermogen jouw airco nodig heeft. Je wilt dat de ruimte goed koel blijft, maar je wilt niet onnodig betalen voor vermogen dat je niet gebruikt. Je kunt zelf eenvoudig de berekening maken hoeveel kilowatt je nodig hebt.

INHOUD VAN DE RUIMTE X VERMENIGVULDIGINGSFACTOR / 1000 = BENODIGDE AANTAL KW.

Om de berekening goed te kunnen maken, moet je dus weten hoe groot de ruimte is. Hiervoor vermenigvuldig je de breedte, hoogte en lengte met elkaar. Voor de vermenigvuldigingsfactor voer je een vast getal in. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, kies je voor het getal 30. Je vult 40 in wanneer je huis matig geïsoleerd is en en je kiest voor 50 wanneer de ruimte slecht geïsoleerd is.

Tip! Heb jij hulp nodig bij het bepalen hoe goed jouw huis is geïsoleerd? Op de website van Milieu Centraal kun je het energielabel van je woning opvragen om een indicatie te krijgen.

Voor een gemiddelde slaapkamer heb je al snel 2.5 KW nodig. Voor een gemiddelde woonkamer ga je al snel naar de 3 KW tot 5 KW. Maar heb jij veel ramen en schijnt de zon volop naar binnen in de zomer? Dan kan het zijn dat je zeker 7 KW nodig hebt om de ruimte goed te koelen. Maar ook het aantal apparaten telt mee. Je kunt je voorstellen dat je voor een ruimte met meerdere computers meer koelvermogen nodig hebt dan voor een slaapkamer waar alleen een bed staat. Een vakman kan je op basis van zijn ervaring goed advies geven welke airco het beste bij de ruimte past.

2.5 KW voor ruimtes tot 70 m3€ 1.000,- tot € 1.250,-
3.5 KW voor ruimtes tot 120 m3€ 1.500,- tot € 1.800,-
5.0 KW voor ruimtes tot 170 m3€ 1.600,- tot € 2.500,-
7.0 KW voor ruimtes tot 240 m3€ 2.500,- tot € 4.000,-

Montage

Niet alleen het soort airco en het vermogen zijn van belang. Het is ook goed om stil te staan bij de kosten van de montage. Om lekkages te voorkomen, kun je het beste een vakman inhuren om het systeem voor je te plaatsen. Zo weet je zeker dat alles juist is gemonteerd.

Naast het juist installeren weet een vakman ook precies op welke plaats de airco moet hangen om te zorgen dat de ruimte koel of juist warm blijft. Wanneer je zelf het systeem gaat installeren is de kans groot dat je niet de juiste plek selecteert en profiteer je dus niet optimaal van de investering die je hebt gedaan. Een ander bijkomend voordeel is dat je zelf niet aan de slag hoeft en je niet hoeft te verdiepen in een onderwerp waar je niet dagelijks mee te maken krijgt.

Onderhoud 

Naast de eenmalige investering is het goed om rekening te houden met de onderhoudskosten. In veel gevallen kun je bij de vakman een onderhoudscontract afsluiten rond de 100 tot 150 euro per jaar. De vakman zorgt er in dat geval voor dat de luchtfilters schoon blijven en dat het koudemiddel op tijd is bijgevuld. Zo heb je nooit te maken met een airco die te weinig druk heeft en daarom minder goed kan koelen. Je kunt om kosten te besparen ook zelf een deel van het onderhoud uitvoeren, bijvoorbeeld door het stof uit de filters te verwijderen. Maar de airco vullen is niet toegestaan. Het is wettelijk geregeld dat de airco vullen alleen door een vakman mag gebeuren.

Naast de jaarlijkse onderhoudskosten is het goed om je te beseffen dat je een apparaat hebt aangeschaft en dat er op de termijn dus ook kosten nodig zijn voor reparatie. Met goed onderhoud kun je deze kosten zo lang mogelijk uitstellen, maar voorkomen kun je het niet. Onderstaande tabel geeft je een indruk aan welke kosten je ongeveer kunt denken.

 ²Prijs
Kleine airco reparatieCirca € 80,-
Airco repareren: enkele onderdelen vervangen€ 145,- tot € 210,-
Vervangen dure onderdelen€ 300,- tot € 600,-
Uurtarief vakman€ 45,- tot € 60,-

Advies van een vakman

Weet je welke airco je wilt kopen? Dan is het tijd om een vakman in te schakelen voor de montage van de airco. Een van de Werkspot professionals legt uit waarom het slim is om een vakman uit te nodigen. Edmond Kopra van Curned Coolsystem: “Het verschilt per ruimte op welke plaats je de airco het beste kunt laten plaatsen. De consument kan het beste een afspraak maken met een vakman. Hij weet precies wat de beste plek is."

Prijzen andere diensten:

  1. Dakkapel plaatsen of vervangen
  2. Gevel impregneren
  3. Sloopwerk
  4. Trap bekleden
  5. Sierbestrating