Airco onderhoud: dit betaal je gemiddeld voor deze klus

Bijgewerkt op

Regelmatig onderhoud is goed voor je airco systeem en jouw gezondheid. Ontdek hier de gemiddelde kosten voor airco onderhoud in jouw woning.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 178 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs voor airco onderhoud

Een airco systeem is de ideale manier om in de zomer thuis wat verkoeling te krijgen. Wanneer je een airco hebt gekocht wil je daarom zo lang mogelijk genieten van je aankoop. Regelmatig airco onderhoud doet dan wonderen. Airco onderhoud is overigens niet alleen goed voor de levensduur van de airco. Het is ook nog eens goed voor jouw gezondheid. Zo voorkom je vervelende klachten zoals verkoudheid, keelpijn, traanogen en geïrriteerde luchtwegen.

Onderhoud airco prijs

Voor het airco onderhoud heb je een aantal keuzes. Je kunt bijvoorbeeld een onderhoudscontract afsluiten, maar je kunt er ook voor kiezen om elke keer los voor de airco onderhoudskosten te betalen. Het is vooral afhankelijk wat jij het prettigst vindt, welke keuze voor airco onderhoud het beste bij je past.

Kosten onderhoud airco thuis
Onderhoudscontract€ 100,- tot € 150,- per jaar
Eenmalige airco onderhoudskostenCirca € 140,-
Groot airco onderhoud€ 150,- tot € 200,- per jaar

Bovenstaande tabel geeft je een idee aan welke kosten je kunt denken bij airco onderhoud. Dit zijn gemiddelde prijzen, dus het kan zijn dat het uiteindelijke airco onderhoud bij jou duurder of juist goedkoper is.

Tip! Bij het plaatsen van de airco krijg je garantie. In veel gevallen geldt deze garantie alleen wanneer je ook regelmatig onderhoud laat uitvoeren. Doe je dit niet en gaat de airco kapot? Dan krijg je dus niets vergoed.

Airco onderhoud

Waarom airco onderhoud laten uitvoeren?

Het ligt voor de hand dat airco onderhoud de levensduur van je airco verlengt. Dit betekent dus dat je minder snel hoeft te investeren in een nieuwe airco. Toch is dit niet de enige reden dat het belangrijk is om airco onderhoud uit te laten voeren. Het is ook beter voor je gezondheid. Een airco zonder onderhoud, produceert binnen de kortste keren schimmels en bacteriën. Deze schimmels blaast de airco vervolgens in jouw woon- of slaapkamer. Met airco onderhoud voorkom je dit.

Airco onderhoud is een klus die je sowieso deels moet uitbesteden. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat belangrijke onderhoudswerkzaamheden zoals het bijvullen van de airco en het vacumeren (onttrekken van onder andere lucht en waterdamp) alleen door erkende vakmannen mag gebeuren. Je herkent deze vakmannen aan de toevoeging STEK gecertificeerd. STEK staat in dit geval voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Op de website van STEK vind je meer informatie over de bijbehorende wet- en regelgeving.

Prijs onderhoudscontract airco onderhoud

Wil jij geen omkijken hebben naar het airco onderhoud? Dan is een onderhoudscontract voor jou een goede optie. Je betaalt de vakman een vast bedrag per jaar. Meestal betaal je voor een onderhoudscontract tussen de 100 en 150 per jaar. Hiervoor komt hij een keer per jaar bij je langs om de airco na te lopen. Kleine reparaties die onder het onderhoudscontract vallen, voert hij dan ook direct uit. Bijkomend voordeel van dit regelmatige onderhoud is dat je airco optimaal blijft werken en dat je vaak minder geld kwijt bent dan wanneer je steeds opnieuw afspraken moet maken voor het airco onderhoud. De vakman weet immers ook dat hij jaarlijks op jouw bijdrage kan rekenen.

Gebruik jij je airco ook om het huis te laten verwarmen? Dan is het aan te raden om de vakman twee keer per jaar uit te nodigen. Aan een dergelijk onderhoudscontract hangt vaak een ander prijskaartje. Vraag dit dus vooraf goed na bij de vakman waar je het onderhoudscontract mee wilt sluiten.

Eenmalige airco onderhoudskosten

Heb je geen zin om aan vaste kosten vast te zitten voor het airco onderhoud? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor eenmalig onderhoud. Jij bepaalt dan zelf wanneer je de monteur langs laat komen voor het airco onderhoud. Het is wel verstandig om alsnog minimaal een keer per jaar airco onderhoud uit te laten voeren. Zorg er in ieder geval voor dat je niet wacht tot je airco systeem het niet meer goed doet. Dan ben je te laat voor het airco onderhoud en is je airco eigenlijk toe aan een reparatie.

Bij een periodiek airco onderhoud controleert en reinigt de vakman in ieder geval de filters, de lekbak en de verdamper. Belangrijkste reden om deze onderdelen te reinigen, is het verwijderen van bacteriën en schimmels. Na het reinigen van deze onderdelen neemt de luchtkwaliteit dus weer toe. Wil je liever niet dat de vakman chemische middelen gebruikt voor het reinigen van de lekbak en de verdamper? Geeft dit bij hem aan. Voor veel van de middelen is tegenwoordig een prima biologisch alternatief. Door het gebruik van biologische reinigingsmiddelen kan de prijs van het airco onderhoud wel iets hoger komen te liggen.

Tip! Wil je geld besparen op het airco onderhoud? Je kunt de vakman vragen om het airco onderhoud te combineren met het onderhoud aan de CV-ketel. Zo betaal je maar een keer voorrijkosten. Ook geeft de vakman vaak een korting wanneer hij twee klussen op een locatie kan uitvoeren.

Groot airco onderhoud

Heb je geen onderhoudscontract voor regelmatig airco onderhoud? Plan dan minimaal eens in de twee jaar een groot airco onderhoud. In het airco systeem zit koudemiddel dat ook bij een optimale werking van de airco afneemt. Dit komt onder andere door het verdampen van de vloeistof. Bij het groot airco onderhoud vult de vakman het koudemiddel weer bij. Wanneer je deze klus te lang uitstelt, neemt de werking van de airco af. Als je echt lang wacht, koelt de airco zelfs helemaal niet meer.

Naast dat de werking van de airco minder is, merk je het ook in je portemonnee. De airco heeft een veel lager rendement. Dit wil zeggen dat hij langer en meer energie verbruikt om de gewenste temperatuur te bereiken. En dit merk je dus aan je energierekening.

De vakman gaat bij een groot airco onderhoud als volgt te werk voor het (bij)vullen van het koudemiddel:

Hij verwijdert het oude koudemiddel uit de airco. Vervolgens zorgt hij dat alle vocht uit de leidingen gaat (vacumeren). Daarna controleert hij of alle verbindingen nog naar behoren werken. Met een speciale vloeistof controleert hij het volledige systeem op lekkages. Is er geen lekkage? Dan is de vakman bij de volgende stap van het airco onderhoud: het vullen van het koudemiddel. Tot slot controleert hij of de druk van de airco nog goed is en of de temperatuur klopt. Hij gaat niet weg voordat hij zeker weet dat alle beveiligingen van het systeem weer naar behoren werken.

Onderhoud airco thuis: dit kun je zelf doen

Wanneer je een beperkt budget hebt, wil je het liefst niet teveel geld uitgeven aan de airco onderhoudskosten. Aan sommige kosten voor het airco onderhoud kun je niet ontkomen, maar je kunt natuurlijk zelf wel iets doen. Zo beperk je de tijd dat de vakman bij jou aan het werk is. En dit merk je aan de airco onderhoudskosten.

Zorg dat de airco goed zijn werk kan doen

Een airco die continu maximaal moet koelen, is sneller aan een airco onderhoud toe. Je kunt de airco een handje helpen door de volgende tips op te volgen. Zo haal je het meeste uit je airco.

  • Sluit ramen, deuren en gordijnen. Zo kan de warme lucht en het zonlicht niet direct in de kamer komen. En kan de airco sneller koelen.

  • Stofzuigen geeft extra veel warmte in een kamer. Stel het stofzuigen daarom uit tot een moment dat het wat koeler is.

  • Wil jij energie besparen? Zet de airco dan aan voor het echt nodig is. Een airco verbruikt minder energie bij het stabiel houden van een temperatuur dan het ineens moeten koelen naar een lagere temperatuur.

  • Plaats de airco in een ruimte waar hij ook daadwerkelijk kan koelen. Een airco met een beperkt vermogen in een grote ruimte zetten, heeft geen zin. De airco krijgt de ruimte simpelweg niet koel.

Airco onderhoud: reinig de airco voor een deel zelf

Je kunt zelf een deel van het airco onderhoud uitvoeren. Lees onderstaande tips goed door om te voorkomen dat je te enthousiast aan de slag gaat en juist de tijd verlengt dat een vakman bezig is met het airco onderhoud.

  • Wanneer je de airco gaat schoonmaken, gebruik je eerst een vochtige en daarna een droge doek. Gebruik nooit water bij het airco onderhoud in verband met je eigen veiligheid.

  • Zuig bij het airco onderhoud de stoffilters regelmatig. Let er goed op dat je de filters van buitenaf zuigt. Anders heb je een grote kans dat het stof in de airco terecht komt. Hierdoor gaat de airco slechter werken en het is ook nog eens niet goed voor je gezondheid.

Advies van een vakman

Net als bij andere apparaten in je woning, moet je ook regelmatig airco onderhoud laten uitvoeren. Werkspot vroeg aan een van de erkende installateurs waarom het onderhoud zo van belang is. Edmond Kopra van Curned Coolsystem: “Voor een lange levensduur van je airco moet je regelmatig onderhoud laten uitvoeren. De vakman kijkt naar de druk. Bij een lage druk vult hij de airco bij. Als je dit niet laat doen, werkt de airco minder goed en gaat de compressor kapot."

Prijzen andere diensten

  1. CV ketel onderhoud
  2. Zonwering
  3. Rolluiken
  4. Huis isoleren