Kosten laminaat leggen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor laminaat leggen, ligt tussen de €9 en €15 per m2. Er spelen verschillende factoren een rol bij de uiteindelijke prijs die je betaalt. Kies je er bijvoorbeeld voor om een ondervloer te laten leggen of wil je dat de professional ook plinten voor je plaatst? Allemaal zaken die invloed hebben op de prijs. In dit artikel gaan we in op alle factoren die de prijs bepalen en wat je kunt doen om kosten te besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen vloerspecialisten

Onze vloerspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 934 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

**Gemiddelde leestijd: 7 minuten **

**In dit artikel bespreken we **

  1. Kosten laminaat leggen per m2
  2. Zo bereken je de kosten voor het leggen van laminaat
  3. Hoe kun je kosten besparen op laminaat leggen?
  4. Veelgestelde vragen over laminaat leggen
  5. Zelf laminaat leggen of uitbesteden?

Kosten laminaat leggen per m2

Opties laminaat leggenGemiddelde kosten per m2
Laminaat leggen€9 - €10
Laminaat leggen, inclusief ondervloer€11 - €12
Laminaat leggen, inclusief ondervloer en plakplinten€13 - €14
Laminaat leggen, inclusief ondervloer en overzetplinten€14 - €15
Laminaat leggen, inclusief ondervloer en hoge MDF-plinten€14 - €15
Laminaat diagonaal leggen€13 - €15

De kosten van laminaat leggen zijn afhankelijk van welke opties je kiest. Wil je dat de vakman alles voor je doet, van het plaatsen van de ondervloer tot en met de plinten, dan betaal je daar het meest voor. Doe je een deel van de klus zelf, dan kun je hier kosten op besparen.

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze vloerspecialisten. De werkelijke prijzen voor het leggen van laminaat kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten. Alle genoemde prijzen zijn exclusief de kosten voor het laminaat zelf.

laminaat leggen

Zo bereken je de kosten voor het leggen van laminaat

Nu je weet dat de gemiddelde prijs voor het leggen van laminaat tussen de €9 en €15 per m2 ligt, nemen we je graag mee in de verschillende factoren die de prijs bepalen. Zo kun jij zelf beter de totale kosten voor het leggen van laminaat berekenen. De totaalprijs is afhankelijk van een aantal factoren zoals het type laminaat, de afwerking van de vloer, de legwijze en wat er nu op de vloer ligt. We gaan op iedere optie wat dieper in.

Type laminaat

Laminaat heb je in verschillende soorten en maten. Zo heb je laminaat dat lijkt op houten parket, maar het laminaat kan ook een specifieke kleur hebben. Bij laminaat heb je daarnaast de keuze uit een vloer met of zonder V-groef. Laminaat leggen met een V-groef wil zeggen dat je duidelijk ziet dat de vloer bestaat uit losse planken, gescheiden door een zichtbare naad. Ook zit er tussen de verschillende laminaatsoorten een kwaliteitsverschil. Op een pak laminaat vind je vaak een getal dat aangeeft hoe geschikt het laminaat is voor intensief gebruik. In de regel geldt: hoe hoger het getal, hoe intensiever je het laminaat kan gebruiken. Daarnaast vind je ook de AC-waarde op de verpakking. Deze waarde vertelt je hoe slijtvast de toplaag is. Je kan je voorstellen dat je voor laminaat dat bijna niet slijt veel meer betaalt. Ook heeft de kwaliteit van het materiaal effect op het leggen van het laminaat. Een vakman moet met een dunne toplaag veel voorzichtiger te werk gaan en hij is daarom ook langer bezig met het leggen van de vloer. Dit merk je in de kosten. Naast de kwaliteit van de laminaatvloer, speelt ook het patroon van de vloer een rol. De meeste soorten laminaat hebben geen patroon, maar je kan natuurlijk altijd kiezen voor een laminaat met patroon. Denk bijvoorbeeld aan een tegelpatroon of oosters design. Bij het leggen van dit laminaat is het belangrijk dat het patroon naadloos op elkaar aansluit. Wanneer dit niet goed gebeurt, krijg je een rommelige en onrustige vloer. Het leggen van laminaat met een patroon is veel arbeidsintensiever en kost daarom ook meer.

De afwerking van de vloer

Om te voorkomen dat je nog jaren tegen een vloer aankijkt die net niet helemaal is afgewerkt, kan je de vakman vragen de vloer direct netjes af te werken. Je betaalt in dit geval meer dan het bedrag dat je betaalt voor enkel het leggen van het laminaat. Je hebt hierbij verschillende opties.

Laminaat leggen

Wil je alleen het laminaat laten leggen? Dan is dit uiteraard de goedkoopste methode. Je moet er dan wel voor zorgen dat er al een ondervloer in je woning of kamer ligt. Als de ondervloer nog in goede staat is, kan de vakman het laminaat hier gewoon overheen leggen. Wanneer deze ontbreekt of in slechte staat is, moet je ook de ondervloer leggen of vervangen. Gemiddelde prijs: €9 tot €10 per m2.

Ondervloer en laminaat leggen

Ligt er nog geen ondervloer in je huis of is je huis toe aan een nieuwe ondervloer? Deze kan je in combinatie met het laminaat laten leggen. Wil je besparen? Dan kan je er ook voor kiezen om de ondervloer zelf te leggen en alleen het leggen van de vloer aan een vakman overlaten. Gemiddelde prijs: €11 tot €12 per m2.

Ondervloer, laminaat en plakplinten leggen

Je vloer is natuurlijk niet af zonder plinten. De meest voordelige manier is het gebruik van simpele plakplinten. Je kan ervoor kiezen om deze zelf te plaatsen, maar een vakman heeft hier meer ervaring mee. Zo weet je zeker dat je plinten niet zomaar loslaten. Gemiddelde prijs: €13 tot €14 per m2.

Ondervloer, laminaat en overzetplinten leggen

Heb je veel kabels over je vloer lopen, bijvoorbeeld voor je televisie en verschillende lampen? Dan is het vaak mooier om de kabels weg te werken. Deze klus kan je combineren met het leggen van het laminaat. De vakman plaatst in dit geval overzetplinten en werkt je kabels direct weg. Zo heb je een mooi eindresultaat. Gemiddelde prijs: €14 tot €15 per m2.

Ondervloer, laminaat en hoge MDF-plinten leggen

Ben je op zoek naar een luxe eindresultaat, dan kan je overwegen om hoge MDF-plinten te plaatsen. Deze plinten staan rechtop tegen de muur. Naast een mooi eindresultaat bescherm je je muren ook extra tegen beschadigingen, bijvoorbeeld als gevolg van het stofzuigen van je vloer. Gemiddelde prijs: €14 tot €15 per m2.

Legwijze

In de regel leg je laminaat in de lengte of de breedte, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de laminaat diagonaal of in een visgraatmotief te laten leggen. Deze manier van leggen geeft een ruimtelijk effect aan je woning of kamer, maar resulteert wel in een hoger prijskaartje. Gemiddeld betaal je hier €3 tot €5 per m2 meer voor. Deze legwijze kost namelijk meer tijd voor de vloerspecialist.

Oude vloer verwijderen

Voor het mooiste resultaat verwijder je eerst de oude vloer. De meerprijs die je hiervoor betaalt, is afhankelijk van het soort vloer. Zo is een vakman met het verwijderen van laminaat vaak snel klaar. Hij rekent hiervoor een meerprijs van € 1 tot € 5 per m2. Dit is exclusief de kosten die je betaalt voor het afvoeren van het laminaat. Bij veel gemeentes kan je als particulier het laminaat gratis afvoeren. Een vakman betaalt hiervoor een bedrag en berekent dit aan je door. Het kan natuurlijk ook zijn dat je van een ander soort vloer overstapt op een laminaat vloer. Zo kan je de vakman vragen het oude tapijt of je zandcement dekvloer laten verwijderen. Ben je benieuwd welk prijskaartje hieraan hangt? Kijk op onze prijspagina voor het verwijderen van vloeren.

Hoe kun je kosten besparen op laminaat leggen?

Afhankelijk van jouw wensen en het totale vloeroppervlak dat je wilt voorzien van laminaat, kunnen de kosten voor laminaat leggen snel oplopen. Logisch dus dat je kijkt naar manieren om kosten te besparen. We geven je daarom graag een aantal suggesties.

Kijk kritisch naar het type laminaat

De grootste kostenpost bij het leggen van laminaat is het laminaat zelf. De prijzen voor laminaat variëren flink, van bedragen onder de €5 per m2 tot meer dan €30 per m2. Voordat je direct afgaat op de duurste variant, omdat deze wel het beste zal zijn, is het slim om kritisch te kijken naar de ruimte waar je het laminaat wil leggen. Komt het in de woonkamer, dan doe je er goed aan om voor duurzaam laminaat te gaan, dat in de regel ook vaak duurder is. Gaat het echter om een extra kamer op de bovenverdieping waar je bijna nooit komt, dan kun je prima af met minder duur laminaat. Dat kan je zo enkele tientallen euro’s schelen.

Doe een deel van de klus zelf

Je hebt al gezien dat het laten leggen van alleen laminaat veruit de goedkoopste optie is. Wil je besparen op de kosten voor laminaat leggen, dan kun je overwegen een deel van de klus zelf te doen. Verwijder bijvoorbeeld zelf de oude vloer en voer deze af. Of leg zelf alvast de ondervloer, mocht die aan vervanging toe zijn. Allemaal klussen waar je niet direct enorm secuur voor hoeft te werken, maar die de professional wel veel tijd bespaart. Tijd die jij niet hoeft te betalen.

Vergelijk prijzen

Zoek je een betrouwbare vloerspecialist voor het leggen van het laminaat, dan is het aan te raden om verschillende offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met diverse professionals uit jouw regio. Je ontvangt snel meerdere voorstellen die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken.

Veelgestelde vragen over laminaat leggen

We hebben een aantal veelgestelde vragen over het leggen van laminaat voor je verzameld.

Hoeveel m2 laminaat kan een vloerspecialist per dag leggen?

Een professional legt per dag 40 tot 50 m2 laminaat per dag. Hoeveel hij exact kan leggen, is afhankelijk van de vorm van de vloer. Heb je een rechthoekige ruimte, zonder al te veel hoekjes, dan is de vloerspecialist veel sneller klaar. Het op maat zagen van het laminaat kost namelijk veruit de meeste tijd.

Kan je vloerverwarming plaatsen onder laminaat?

Laminaat is zeer geschikt om vloerverwarming onder te plaatsen. Als je dit wil, zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Zorg er allereerst voor dat de R-waarde van je laminaatvloer en ondervloer niet te hoog zijn. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder warmte de vloer doorlaat. Ga je vloerverwarming plaatsen, houd dan een maximale R-waarde aan van 0.1. Daarnaast mag het laminaat niet te dik zijn, houd maximaal 8mm aan. Wil je direct bij het leggen van laminaat vloerverwarming plaatsen? Win dan zeker advies in bij de vloerspecialist. Hij kan je precies vertellen waar je rekening mee moet houden.

Zelf laminaat leggen of uitbesteden?

Heb je twee rechterhanden en heb je de tijd en ruimte om zelf laminaat te leggen? Dan kun je de klus natuurlijk zelf uitvoeren. Wil je echter zeker zijn van een mooi en duurzaam resultaat? Besteed het laten leggen van laminaat dan uit aan een professionele vloerspecialist. Zo ben je verzekerd van een vloer waar je nog jarenlang van kan genieten en bespaar je jezelf een hoop stress en werk. Via Werkspot vind je vloerspecialisten met jarenlange ervaring die weten wat ze doen. Bij ons weet je zeker dat je een professional in huis haalt en ben je verzekerd van een perfecte afwerking van je nieuwe vloer. Wil je specifiek voor jouw woning of kamer weten wat het leggen van laminaat gaat kosten? Plaats dan een klus via Werkspot en ontvang reacties van diverse professionals. Wil je een goed beeld krijgen van het werk dat de vakmensen verrichten? Lees dan de reviews van deze specialisten. Zo kan je een weloverwogen keuze maken voor een vloerspecialist die precies past bij jouw wensen.