Gemiddelde kosten voor houten vloer leggen

Bijgewerkt op

De kosten voor het laten leggen van een houten vloer zijn afhankelijk van een aantal factoren. Op deze pagina vind je hier uitgebreide informatie over.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen vloerspecialisten

Onze vloerspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 54 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het laten leggen van een houten vloer?

Gemiddeld kun je voor het leggen van de vloer uitgaan van een bedrag tussen de € 8,- en € 21,- inclusief BTW, exclusief de vloer zelf.
De kosten voor het laten leggen van een houten vloer kunnen in prijs erg uiteen lopen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het soort hout, de legwijze en het soort plint. Op deze pagina vertellen we je alles over de verschillende variabelen en de bijbehorende prijzen.

Een houten vloer leggen: De prijzen op een rij.

Hieronder vind je de kosten voor het laten leggen van een houten vloer:

Soort klusPrijs per m2
Houten vloer zwevend leggen€ 8 - € 14
Houten vloer verlijmd leggen€ 14 - € 21
Soort klusPrijs per meter
Hoge plint€6 - €8
Platte plint€2,50 - €4,50
De prijzen hierboven, zijn indicatieprijzen. Voor het leggen van specifiek jouw houten vloer kunnen onze vakmannen een afwijkende prijs rekenen.   

Hoe wordt de prijs voor het leggen van een houten vloer bepaald?

De prijs voor het leggen van een houten vloer wordt bepaald op basis van een aantal factoren:

Legwijze

Er zijn verschillende manieren om een houten vloer te leggen. Je kunt zwevend leggen of verlijmen.

  • Zwevend leggen: Wanneer een vloer zwevend gelegd wordt, ligt deze op een ondervloer van folie. Deze leg-techniek wordt meestal toegepast wanneer er niet geplakt mag worden (in het geval van een huurwoning bijvoorbeeld) of wanneer er sprake is van een maximaal aantal decibel. De folie dempt namelijk. Een lamelparket leent zich beter voor de zwevende legtechniek dan massief hout. Lamelparket vormt een stabiele vloer, waarbij de uiteindelijke werking minimaal is. Wordt een vloer zwevend gelegd, dan hoeft deze niet geëgaliseerd te worden. Eventuele oneffenheden worden opgevangen door het folie. De prijs voor het zwevend leggen van een vloer ligt gemiddeld tussen de € 8,- en € 14,- per vierkante meter.

  • Verlijmen: Je kunt er ook voor kiezen om je vloer te laten verlijmen. Dat is de beste keuze in het geval van massief houten planken. Wanneer je graag een visgraat of Hongaarse punt in je woning wil, is verlijmen zelfs de enige mogelijke techniek. Het voordeel van verlijmen is: Het geeft een minder hol geluid wanneer je eroverheen loopt. Het nadeel is dat het wat lastiger is om de vloer egaal te krijgen. Als er veel oneffenheden aanwezig zijn in de ondervloer moet deze eerst geschuurd of geëgaliseerd worden. Dat egaliseren kun je bijvoorbeeld met epoxy doen. En ook wanneer je erachter komt dat er sprake is van optrekkend vocht in je vloer, biedt epoxy uitkomst. Een primer aanbrengen is in zo’n geval overigens ook een goede optie. Verlijmen is altijd duurder dan zwevend leggen. Dat zit hem met name in de benodigde materialen. Bovendien duurt het wat langer. De prijs voor het verlijmen van een houten vloer ligt gemiddeld tussen de € 14,- en € 21,- per vierkante meter.

Het kan overigens lonen om je vloer te laten leggen door de partij waar je de vloer ook gekocht hebt. Er wordt vrij vaak een korting gegeven op het leggen van een vloer wanneer deze bij dezelfde partij wordt aangeschaft. De prijs is vaak gunstiger dan wanneer de partij de vloer alleen mag leggen.

 

Bereikbaarheid

Wanneer de ruimte waarin de vloer gelegd moet worden makkelijk te bereiken is, blijven de kosten relatief laag. Er hoeft in dat geval namelijk minder met materiaal gesjouwd te worden. Moeten de materialen op de begane grond worden neergelegd dan kost dat minder tijd dan wanneer de vakman met de materialen naar de zolder moet lopen. Goede bereikbaarheid scheelt de vakman tijd en dus scheelt het jou in de kosten. Ook wanneer de vakman van je keuze gewoon voor de deur kan parkeren, is dit voordelig. In dat geval hoeft deze namelijk opnieuw een minder grote afstand af te leggen. Wellicht kun je om deze reden een parkeerplaats voor hem vrijhouden of hierover een afspraak maken met je buren.

Vorm van de kamer

Het leggen van een vloer is eenvoudige wanneer de kamer uit enkel rechte hoeken bestaat. Hoe meer hoeken en nisjes, hoe hoger de prijs per vierkante meter. Een houten vloer leggen in dit soort hoeken en nisjes kost namelijk meer tijd en dus ook meer geld.

Soort vloer

Er bestaat aardig wat onduidelijkheid over de benaming van een houten vloer. Is het nou een houten vloer of een parketvloer? En: Wat is het verschil tussen hout en parket? Het antwoord: Een houten vloer en een parketvloer zijn hetzelfde. ‘Parket’ doelt op de benaming van de manier van leggen die vroeger werd toegepast. Er is overigens wel een verschil te onderscheiden tussen lamelparket en een massief houten vloer/parketvloer. De eerste is aanzienlijk goedkoper dan de tweede.

Een lamelparket is opgebouwd uit meerdere lagen, waarvan enkel de toplaag uit massief hout bestaat. En van deze toplaag zijn verschillende diktes te verkrijgen. Een lamelparket is over het algemeen goedkoper in de aanschaf, maar je doet je er goed aan om er rekening mee te houden dat een dergelijke vloer minder lang meegaat.

Een lamelparket kun je maar één keer schuren, terwijl een massief houten vloer wel drie keer geschuurd kan worden. Om die reden kun je voor een massief houten vloer rekenen op een levensduur van zo’n 50 jaar en voor een lamelparket op een levensduur van zo’n 15 jaar. Bij intensief gebruik, is een massief houten vloer op de lange termijn dus voordeliger.

 

Soort plint

Er zijn twee soorten plinten waar je uit kunt kiezen: Een hoge plint die tegen de muur gelijmd wordt of een platte plint die op de vloer bevestigd wordt. Het aanbrengen van een hoge plint is wat duurder dan het aanbrengen van een platte plint. De montage van een hoge plint kost gemiddeld tussen de € 6,- en € 8,- per meter. Voor een platte plint moet je rekenen op kosten tussen de € 2,50,- en € 4,50,- per meter.

BTW percentage

Het BTW tarief voor het leggen van een houten vloer is altijd 21%. Ook als uw woning ouder dan twee jaar oud is.

Praktisch advies van een professional.

Als je een houten vloer wilt laten leggen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het leggen van een houten vloer.

Jamaris Baumann, eigenaar van Parketmann b.v. is al jaren gespecialiseerd in het leggen van houten vloeren.

De look van een houten vloer wordt voor een groot deel bepaald door de manier van leggen. Laat u goed informeren over de manier waarop de door u gekozen vloer het beste gelegd kan worden.

Houten visgraat vloer leggen

16-10-2017 - Thomas Van Hassel: Super positieve ervaring met als resultaat een prachtige visgraat vloer!


Een houten vloer laten leggen door een Werkspot vakman

De informatie hierboven zorgt hopelijk voor een compleet plaatje op het gebied van het leggen van een houten vloer. Op basis van bovenstaande kun je een eerste inschatting maken met betrekking tot het benodigde budget. De volgende stap: Een vakman in de arm nemen die de vloer voor je kan leggen. We werken bij Werkspot met een mooie selectie vakkundige professionals, allen staan ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

Een houten vloer laten leggen, lijkt wellicht een eenvoudige klus, maar het is secuur werk. Een professionele vakman doet dit over het algemeen sneller en zorgvuldiger. Het eindresultaat is vaak mooier dan wanneer je het zelf zou doen. Een Werkspot vakman doet het namelijk dag in, dag uit en is dus gespecialiseerd. Bevalt het eindresultaat je niet? Dan kun je een ingehuurde vakman altijd bellen om de afwerking nog eens wat extra aandacht te geven. Bovendien kan een professionele vakman de garantie op je vloer behouden. Er bestaat op het gebied van houten vloeren zowel wettelijke garantie als fabrieksgarantie en als je je vloer niet juist behandelt of legt, vervalt deze. Een vakman weet vaak exact hoe met deze garantie om te gaan en zorgt ervoor dat je hier nog jaren aanspraak op mag maken. Wil je een Werkspot vakman inschakelen? Plaats je project dan op Werkspot.nl, vergelijk diverse experts en kies een vakman die bij je past.