Kosten radiator vervangen

Bijgewerkt op

Ontdek de gemiddelde kosten voor het vervangen van een radiator, variërend van €140 tot meer dan €500. Op Werkspot vind je actuele prijzen en inzicht in wat de prijs van het vervangen van een radiator bepaalt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 665 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we:
 1. Totale gemiddelde kosten radiator vervangen
 2. Factoren die de kosten beïnvloeden
 3. Stappenplan om je radiator te vervangen
 4. Hoe kun je kosten besparen bij het vervangen van een radiator?
 5. Veelgestelde vragen over het vervangen van een radiator
 6. Checklist voor het vervangen van een radiator
 7. Vind een vakman op Werkspot

Het vervangen van een radiator is een klus die je misschien overweegt als onderdeel van een grotere renovatie, of simpelweg omdat je huidige verwarmingselement aan vervanging toe is. Het kan gaan om een esthetische upgrade, het verbeteren van de efficiëntie van je verwarmingssysteem of beide. Wanneer je een radiator wil vervangen, wil je natuurlijk ook weten wat het gaat kosten. De prijzen voor deze ingreep liggen ergens tussen de €140 en €500.

Een nieuwe radiator kan niet alleen helpen om je huis sneller en gelijkmatiger te verwarmen, maar het kan ook bijdragen aan een lagere energierekening door een betere warmteafgifte. Daarnaast kan het vervangen van een oude, inefficiënte radiator de waarde van je huis verhogen en zorgen voor een comfortabeler leefklimaat.

Totale gemiddelde kosten radiator vervangen

Soort klusGemiddelde prijs
Radiator vervangen€ 225,- tot € 300,-
Radiator aansluiten€ 140,- tot € 200,-
Radiator verwijderen€ 140,- tot € 200,-
Radiator verplaatsen€ 225,- tot € 500,-

Als je van plan bent iets aan je radiator te laten doen, is het handig om te weten wat zoiets ongeveer gaat kosten. Stel, je wil je oude radiator vervangen, dan zou dat je ergens tussen de €225 en €300 kunnen kosten. Mocht je alleen een nieuwe radiator willen aansluiten of er juist eentje willen verwijderen, dan zijn de kosten wat vriendelijker voor je portemonnee. Dan kun je verwachten iets tussen de €140 en €200 uit te geven. Overweeg je echter een grotere verandering, zoals je radiator naar een andere plek verhuizen, houd dan rekening met wat hogere kosten, namelijk van €225 tot wel €500. Dit komt doordat zo'n klus vaak wat ingewikkelder is en meer werk vereist.

Let op: deze prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de regio, de complexiteit van de installatie en de specifieke wensen of eisen die je hebt. We raden aan om meerdere offertes op te vragen om een nauwkeurige inschatting te krijgen.

Radiator vervangen

Factoren die de kosten beïnvloeden

De kosten voor het vervangen van een radiator worden door verschillende factoren beïnvloed. Enkele van de belangrijkste aspecten zijn:

 • Type en grootte van de radiator: Designradiatoren zijn vaak duurder dan standaard paneelradiatoren. Grotere radiatoren kosten meer vanwege het extra materiaal dat nodig is voor hun productie.
 • Materiaal: Radiatoren zijn beschikbaar in verschillende materialen, zoals staal, aluminium en gietijzer. Elk materiaal heeft zijn eigen prijspunt en warmtegeleidingsvermogen.
 • Installatiecomplexiteit: Als de nieuwe radiator niet past op de bestaande aansluitingen, moeten de leidingen aangepast worden. Dit kan de installatiekosten verhogen. Ook de locatie van de radiator kan invloed hebben op de prijs; moeilijk bereikbare plaatsen kunnen de installatiekosten verhogen.
 • Verwijdering van de oude radiator: Het verwijderen en afvoeren van de oude radiator kan extra kosten met zich meebrengen, afhankelijk van de grootte en het materiaal van de oude radiator.
 • Arbeidskosten: De kosten voor de vakman die de radiator installeert kunnen variëren. Dit hangt af van de ervaring van de installateur, de regio waar je woont en hoe lang de klus duurt.
 • Extra's: Eventuele extra's, zoals thermostatische radiatorkranen die je helpen om de temperatuur per kamer te regelen, kunnen de kosten verder opdrijven.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je beter inschatten wat de kosten zijn voor het vervangen van je radiator en waar je eventueel kunt besparen zonder in te leveren op kwaliteit en functionaliteit.

Stappenplan om je radiator te vervangen

Het vervangen van een radiator kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste voorbereiding en een stappenplan is het goed te doen. Bekijk daarom het onderstaande plan dat je stapsgewijs door het proces heen leidt:

Stap 1: Kies de juiste radiator

Bepaal het type en de grootte van de radiator die je nodig hebt. Overweeg het materiaal en de warmteafgifte (uitgedrukt in watt) die nodig is voor de ruimte. Design en functionaliteit gaan hand in hand.

Stap 2: Verwijder de oude radiator

Sluit de watertoevoer af en laat de radiator leeglopen. Ontkoppel de radiator van de leidingen. Dit kan wat kracht vereisen en het is belangrijk om voorzichtig te zijn om lekkage te voorkomen.

Stap 3: Aanpassingen aan de leidingen

Als de aansluitingen van de nieuwe radiator niet overeenkomen met die van de oude, moeten de leidingen mogelijk aangepast worden. Dit kan het beste door een vakman gedaan worden om lekkage en andere problemen te voorkomen.

Stap 4: Installeer de nieuwe radiator

Bevestig de nieuwe radiator aan de muur volgens de instructies van de fabrikant. Sluit de radiator aan op de leidingen. Zorg ervoor dat alle aansluitingen goed vastzitten om lekkages te voorkomen.

Stap 5: Vul het systeem en controleer op lekkages

Vul het verwarmingssysteem opnieuw met water en controleer zorgvuldig op lekkages rond de nieuwe radiator. Laat de lucht uit het systeem door het ontluchtingsventiel van de radiator te openen tot er water uitkomt.

Stap 6: Test de nieuwe radiator

Zet de verwarming aan en controleer of de nieuwe radiator gelijkmatig opwarmt. Dit is ook het moment om te controleren of er geen lekkages zijn ontstaan tijdens het proces.

Dit stappenplan kan je helpen om de radiator succesvol te vervangen. Het is echter altijd aan te raden om een professionele installateur in te schakelen als je geen ervaring hebt met dit soort klussen.

Hoe kun je kosten besparen bij het vervangen van een radiator?

Het vervangen van een radiator kan een behoorlijke investering zijn, maar er zijn verschillende manieren waarop je de kosten kunt drukken zonder daar wat van te merken in het comfort. Wij hebben de handigste tips voor je op een rijtje gezet:

 • Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende installateurs. Dit geeft je een beter beeld van de marktprijzen en stelt je in staat om de beste deal te vinden.
 • Kies de juiste maat radiator: Een te grote radiator kopen is niet alleen duurder in aanschaf, maar kan ook leiden tot hogere energiekosten. Laat je adviseren over de juiste maat radiator voor jouw ruimte om efficiënt te verwarmen.
 • Doe het zelf, waar mogelijk: Als je handig bent kun je overwegen om de radiator zelf te vervangen. Zo bespaar je arbeidskosten. Zorg wel dat je je goed voorbereidt en alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt.
 • Hergebruik materialen: Soms is het mogelijk om bepaalde materialen van de oude installatie te hergebruiken, zoals bevestigingsmaterialen of zelfs de radiatorkranen. Dit kan alleen als ze nog in goede staat zijn.
 • Kies een standaardmodel radiator: Hoewel designradiatoren aantrekkelijk zijn, zijn ze vaak een stuk duurder dan standaardmodellen. Een standaard paneelradiator kan net zo effectief zijn en aanzienlijk goedkoper.
 • Seizoensaanbiedingen: Houd aanbiedingen en uitverkoop in de gaten. Soms kun je een goede deal vinden buiten het hoogseizoen om.
 • Subsidies en regelingen: Informeer of er lokale subsidies of regelingen beschikbaar zijn voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning, waar het vervangen van radiatoren onder kan vallen.

Door deze tips te volgen, kun je de kosten voor het vervangen van een radiator minimaliseren. Maar bedenk wel dat kwaliteit belangrijk is voor de levensduur en efficiëntie van je verwarmingssysteem. Bezuinig dus niet op essentiële aspecten.

Veelgestelde vragen over het vervangen van een radiator

Het vervangen van een radiator roept vaak veel vragen op. Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen die je kunnen helpen bij het plannen en uitvoeren van dit project.

Kan ik een radiator zelf vervangen of heb ik een professional nodig?

Afhankelijk van je handigheid en ervaring met doe-het-zelf projecten, kun je een radiator zelf vervangen. Het vereist enige kennis van verwarmingssystemen en loodgieterswerk. Als je niet zeker weet hoe je het moet aanpakken, is het verstandig een professional in te schakelen om problemen en extra kosten te voorkomen.

Hoe weet ik welke maat radiator ik nodig heb?

De maat van de radiator die je nodig hebt, hangt af van de grootte van de ruimte die je wil verwarmen en hoe goed deze geïsoleerd is. Er zijn online calculators beschikbaar waarmee je de benodigde capaciteit (in watt) kunt berekenen op basis van de afmetingen en isolatie van de kamer.

Hoe lang duurt het om een radiator te plaatsen?

Het plaatsen van een nieuwe radiator neemt ongeveer 4 uur in beslag. Wil je er meer dan één laten monteren? Reken dan ongeveer 2 uur extra per radiator.

Is het mogelijk om een oude radiator te upgraden naar een meer energie-efficiënte?

Ja, het vervangen van een oude radiator door een nieuw, energie-efficiënter model kan je helpen om de verwarmingskosten te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Moderne radiatoren zijn ontworpen om meer warmte af te geven met minder energieverbruik.

Wat moet ik doen met de oude radiator?

Veel installateurs zullen de oude radiator voor je verwijderen en afvoeren, maar dit kan extra kosten met zich meebrengen. Je kunt ook overwegen om de oude radiator te recyclen of te verkopen, afhankelijk van de staat en het materiaal.

Moet ik mijn hele verwarmingssysteem vervangen als ik een radiator vervang?

Nee, in de meeste gevallen is het niet nodig om je hele verwarmingssysteem te vervangen als je één radiator vervangt. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de nieuwe radiator compatibel is met je bestaande systeem.

Hoe weet ik of mijn radiator aan vervanging toe is?

Tekenen dat je radiator aan vervanging toe is kunnen zijn: roestvorming, lekkages, een ongelijke warmteverdeling (koud aan de boven- of onderkant) of als de radiator niet meer efficiënt verwarmt. Ook esthetische redenen, zoals een verouderd design, kunnen ook een reden zijn voor vervanging.

Kan ik elke radiator vervangen door een radiator van een ander type of formaat?

Ja, maar houd rekening met de capaciteit van de nieuwe radiator en de compatibiliteit met je bestaande verwarmingssysteem. Het is belangrijk dat de nieuwe radiator voldoende capaciteit heeft om de ruimte efficiënt te verwarmen. Aanpassingen aan de leidingen kunnen nodig zijn bij een significant ander formaat of type.

Is het mogelijk om zelf een radiator te vervangen?

Als je handig bent en over basiskennis van verwarmingssystemen beschikt, kun je ervoor kiezen om zelf een radiator te vervangen. Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke stappen volgt, inclusief het veilig aftappen van het systeem. Bij twijfel is het verstandig om een professional in te schakelen.

Heeft het vervangen van mijn radiator invloed op mijn energierekening?

Ja, het vervangen van een oude, inefficiënte radiator door een nieuw, energie-efficiënt model kan helpen om je energierekening te verlagen. Moderne radiatoren zijn vaak beter in staat om een ruimte gelijkmatig en efficiënt te verwarmen.

Checklist voor het vervangen van een radiator

Wanneer je besluit je radiator te vervangen, is het handig om een checklist bij de hand te hebben. Deze checklist helpt je om geen belangrijke stappen over het hoofd te zien en zorgt ervoor dat je project soepel verloopt.

Bepaal de behoefte

 • Beoordeel of de huidige radiator aan vervanging toe is vanwege efficiëntie, grootte of esthetiek.
 • Meet de ruimte om de grootte van de benodigde radiator te bepalen.

Voorbereiding

 • Bepaal het type en formaat van de nieuwe radiator die het beste past bij je behoeften.
 • Koop de nieuwe radiator en alle benodigde materialen en gereedschappen.

Uitvoering

 • Sluit de watertoevoer af en laat de oude radiator leeglopen.
 • Verwijder de oude radiator zorgvuldig.
 • Installeer de nieuwe radiator volgens de instructies van de fabrikant.
 • Maak de leidingen en aansluitingen goed vast en controleer op lekkages.
 • Vul het systeem weer met water en ontlucht de nieuwe radiator.
 • Test de nieuwe radiator om zeker te weten dat deze correct functioneert.

Na de installatie

 • Registreer indien van toepassing de garantie van de nieuwe radiator.
 • Bewaar alle documentatie en aankoopbewijzen op een veilige plaats.

Kosten vervangen radiator

Voor het vervangen van je radiator kun je rekenen op een prijskaartje tussen de €140 en €500. De exacte kosten hangen af van jouw specifieke situatie. Er zijn namelijk, zoals besproken in dit artikel, verschillende factoren die invloed hebben op de uiteindelijke prijs.

Vind een vakman op Werkspot

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van diverse installatiebedrijven uit de regio. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten en kun je een weloverwogen keuze maken voor het vervangen van je radiator.