Radiator vervangen? Ontdek hier de gemiddelde prijs

Bijgewerkt op

Wil jij een radiator vervangen, verwijderen of aansluiten? Ontdek de gemiddelde prijs van een vakman.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 466 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs radiator vervangen

In de eerste plaats heb je radiatoren aan de muur hangen om je huis te verwarmen. Maar wat als de radiatoren het niet meer doen, niet genoeg warmte afgeven of wanneer je ze simpelweg niet mooi vindt? Dan kun je je radiator vervangen. En wil je de radiatoren op een andere plek? Dan laat je de radiator verplaatsen.

Het vervangen van een radiator kun je zelf doen wanneer je erg handig bent en precies weet wat je aan het doen bent. Je kunt namelijk niet zomaar de verwarming van de muur halen en een nieuwe radiator plaatsen. Dan verandert je huis in een waterballet. Wil je dat voorkomen, dan is het verstandig om een vakman in te huren. Hij weet precies welke zaken er komen kijken bij het vervangen, verwijderen of aansluiten van de radiator.

Wat betaal je gemiddeld voor vervangen, plaatsen of verwijderen? 

Soort klusGemiddelde prijs
Radiator vervangen€ 225,- tot € 300,-
Radiator aansluiten€ 140,- tot € 200,-
Radiator verwijderen€ 140,- tot € 200,-
Radiator verplaatsen€ 225,- tot € 500,-

Bovenstaande kosten geven je een indicatie wat het uitbesteden van de klus aan een vakman kost. De prijs komt tot stand door het uurloon van de vakman en de voorrijkosten die hij vraagt. Deze prijzen zijn exclusief de aanschaf van de radiator. De totale prijs is dus ook afhankelijk van de prijs die jij betaalt voor de radiator.

Radiator vervangen

Waarom de radiator vervangen? 

Je kunt verschillende redenen hebben om je radiator te vervangen. Het kan natuurlijk zijn dat je de verwarmingen niet mooi vindt. Maar de radiator vervangen, kan ook praktische of noodzakelijke redenen hebben.

  • Niet jouw smaak
    Een huis wordt vaak opgeleverd met standaard radiatoren, die misschien niet jouw smaak zijn. Je kunt de radiatoren dan laten vervangen voor exemplaren die je wel mooi vindt.  Als jouw huis oude radiatoren heeft, dan nemen deze vaak veel ruimte in beslag. De modernere radiatoren zijn vaak een stuk kleiner én geven ook nog eens meer warmte af. Je kan oude verwarmingen daarom vervangen voor compactere modellen. 
  • Meer warmte in huis
    Als je enkele radiatoren in huis hebt, kan het zijn dat de verwarming niet voldoende warmte geeft. Dan kun je kiezen voor een dubbele verwarming, die een hogere capaciteit heeft en dus meer warmte afgeeft. Je cv-ketel moet die extra capaciteit dan wel aankunnen. Let er dus op dat jouw ketel geschikt is voor dubbelplaat radiatoren.
  • Energie besparen
    Heb je een cv-ketel om je huis te verwarmen, dan zijn je radiatoren vaak geschikt voor hoge temperaturen, tot 80 graden Celsius. Wil je energie besparen of je huis verduurzamen, dan kun je kiezen voor een lagetemperatuurverwarming. Deze verwarming heb je bijvoorbeeld nodig als je een warmtepomp wilt gebruiken. De toevoer naar de radiatoren is dan maximaal 55 graden Celsius. Je hebt hiervoor andere radiatoren nodig. Dit kan dus ook een reden zijn om je radiator te vervangen. 

Waarom de radiator ontluchten?

Wil je jouw radiator vervangen, omdat deze niet meer goed werkt? Kijk dan voordat je een nieuwe verwarming koopt, of ontluchten het probleem oplost. Het ontluchten van een radiator is belangrijk om de verwarming goed te laten werken. Als de radiator niet of slechts gedeeltelijk warm wordt, kan het zijn dat er lucht in het systeem aanwezig is. Om die eruit te krijgen, ontlucht je het hele systeem. Vervolgens kijk je wat de druk is bij de cv-ketel en vul je die eventueel bij om de druk weer op peil te krijgen. 
Als je je radiator vervangt, hoort ontluchten daar ook bij. Een vakman weet precies wat hij moet doen om de radiator goed te laten werken. Zo tapt hij allereerst het water uit het huidige systeem af. Daarmee voorkomt hij dat je vloer blank komt te staan. Daarna verplaatst of vervangt hij de radiator. Als de (nieuwe) radiator op de juiste plek hangt, vult en ontlucht de vakman de radiator, zodat jij direct kunt genieten van de warmte.

Hoe gaat een vakman te werk?

Als je een vakman inhuurt om jouw verwarming te verplaatsen, vervangen of aan te sluiten, dan gaat hij grondig en zorgvuldig te werk. Het is tenslotte niet enkel een kwestie van de oude radiator weghalen en een nieuwe ophangen. Om een verwarming op de juiste manier aan te sluiten, moet de vakman de oude radiator eerst netjes verwijderen. Hiervoor laat de vakman eerst al het water uit het systeem weglopen. Dat voorkomt ongewenst water op jouw vloer. Hij checkt of hij de huidige leidingen kan gebruiken of dat hij deze moet verleggen of nieuwe moet aanleggen.

Liggen de leidingen goed? Dan hangt hij de nieuwe verwarming op de ophangbeugels en sluit de leidingen aan. Na het bevestigen en aansluiten van de verwarming, vult hij de radiator. Door tot slot de radiator te ontluchten en eventueel de cv-ketel bij te vullen, ben jij verzekerd van een optimaal werkende verwarming.

Wat bepaalt de prijs?

Laat je je radiator vervangen, aansluiten, verplaatsen of verwijderen door een vakman, dan is de prijs die hij daarvoor vraagt een optelsom van uurloon en voorrijkosten. Hoe lang hij met de klus bezig is, is afhankelijk van wat die klus precies inhoudt.

Radiator vervangen

Bij het vervangen van een radiator speelt allereerst mee wat voor soort radiator je hebt en waarvoor je deze wilt vervangen. Is het een enkele of dubbele radiator? Is de nieuwe verwarming kleiner of groter dan de oude? Allemaal zaken die meespelen bij het bepalen van de prijs. Wijkt het nieuwe model heel erg af van het oude, dan kan het zelfs zo zijn dat de vakman de leidingen moet verleggen. Anders kan hij de aansluiting niet op de juiste manier maken. Is dat het geval, dan is het vooral het aantal meters van belang voor het bepalen van de kosten. De vakman rekent voor het verleggen van leidingen:

  • ongeveer € 3,- per meter.

Als hij daarvoor door een betonnen vloer heen moet, dan heeft hij een diamantboor nodig. Het kan extra kosten met zich meebrengen, wanneer hij deze moet huren.

Verwarming aansluiten

Wil je nieuwe radiatoren in jouw woning plaatsen, dan kan het zijn dat je ook nieuwe leidingen nodig hebt. Dat is een specialistische klus, die je het beste door een vakman kunt laten doen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 3,- per meter. Bij het aansluiten van de radiator, moet de vakman ook bij de cv-ketel kunnen komen. Als jouw cv-ketel op een moeilijk bereikbare plaats hangt, dan kan hij daar meer tijd aan kwijt zijn. Dat kost de vakman meer tijd en daardoor jou meer geld. Probeer er dus voor te zorgen dat jouw cv-ketel goed bereikbaar is.

Lees meer over radiator aansluiten.

Verwarming verplaatsen

Wil je jouw radiator liever op een andere plek, bijvoorbeeld omdat je je huis verbouwt of de inrichting hebt verandert? Dan kan een vakman deze klus voor je uit handen nemen. Dat scheelt jou tijd en je weet zeker dat je na afloop weer gewoon een warm huis hebt. Bij het bepalen van de prijs, kijkt de vakman naar het aantal meters dat hij de verwarming moet verplaatsen. Ook speelt mee waar de radiator moet komen te hangen. Is de verwarming daar eenvoudig te bevestigen of moeten er aanpassingen aan de muur, het plafond of de vloer komen? Dat zie je terug in de prijs.

Ook als de vakman leidingen moet verleggen of aanleggen om de verwarming goed aan te sluiten op de nieuwe plaats, dan heeft dat invloed op de prijs. Reken hiervoor op ongeveer € 3,- per meter. Afhankelijk van de ondergrond, kunnen daar meerkosten bijkomen voor het huren van de juiste apparatuur.

Lees meer over radiator verplaatsen.

Radiator verwijderen

Heb je verwarmingen in huis die je nooit aan hebt staan? Ga je over op een ander verwarmingssysteem, waardoor een of meerdere radiatoren overbodig zijn? Of heb je na een verbouwing bepaalde radiatoren niet meer nodig? Dan kun je ervoor kiezen om de verwarmingen ook helemaal te laten verwijderen. Als je ervoor kiest om op de huidige plek geen nieuwe verwarming terug te hangen, dan is het belangrijk dat je leiding afdopt. Daarmee voorkom je dat er water je woonkamer in stroomt als je de overgebleven radiatoren aan hebt staan. Het afdoppen van leidingen kan boven of onder de vloer. Onder de vloer afdoppen levert een mooier resultaat op, omdat de leiding dan helemaal niet meer zichtbaar is. Dit is wel meer werk voor de vakman, omdat hij daarvoor ook een deel van je vloer weg moet halen. Die extra tijd zie je ook terug in de kosten. Zit de leiding van de oude verwarming niet heel erg in het zicht, dan kun je ook kiezen voor afdoppen boven de vloer. Dat kost minder tijd en is dus een goedkopere oplossing.

Lees meer over radiator verwijderen.

Advies van de vakman

Wil je jouw woning voorzien van andere radiatoren? Of wil je ze verplaatsen of verwijderen? Het is geen complexe klus, maar het kan vervelende gevolgen hebben als het niet goed gebeurt. Je kunt last krijgen van water in huis of de nieuwe verwarmingen werken niet naar behoren. Een vakman kan deze klus voor jou uit handen nemen. Zo heb jij er geen omkijken naar en weet je zeker dat je niet in een koud huis komt te zitten. Ga jij of een vakman met deze klus aan de slag? Neem dan zeker deze tip nog mee van een van onze professionals, die veel ervaring heeft met het vervangen van radiatoren.

Hoogendoorn Ventilatie: *"Als wij een radiator bij mensen thuis vervangen of verplaatsen, nemen wij altijd een foto van de oude situatie. Als je het dan ooit weer terug wil brengen naar hoe het was, dan kan dat aan de hand van de foto's."*

Vind een installatiebedrijf dichtbij