Radiatorkraan vervangen: dit is de gemiddelde prijs

Bijgewerkt op

Wil jij per ruimte de warmte regelen? Dan kan je je radiatorkraan vervangen voor een thermostaatkraan. Ontdek hier de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 231 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs radiatorkraan vervangen

Heb je meerdere radiatoren in je woning en wil je graag per ruimte de warmte kunnen regelen? Dan biedt een thermostaatkraan uitkomst. Hiervoor moet je je huidige radiatorkraan vervangen en vervolgens een thermostaatkraan op de radiator monteren. De thermostaatknop regelt onafhankelijk van de kamerthermostaat de toevoer van het warme water naar de radiator. Dit biedt over het algemeen meer comfort en is ook nog eens gunstiger voor je energierekening. Je kan namelijk eenvoudig per ruimte de warmte regelen.

Kosten radiatorkraan vervangen

Soort klusPrijs
Kraan€ 10,- tot € 40,-
Thermostaatkraan radiator€ 20,- tot € 60,-
Leveren en één thermostaatkraan radiator monteren€ 160,- tot € 200,-
Leveren en plaatsen vier thermostaatkranen€ 220,- tot € 320,-
Vervangen knop thermostaat€ 85,- tot € 100,-
Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de kosten zijn voor het vervangen van de radiatorkraan. De kosten voor het plaatsen en vervangen van de radiatorkraan zijn inclusief btw, voorrijkosten en materiaal.

Radiatorkraan vervangen: dit bepaalt de prijs

De prijs die je betaalt voor het vervangen van de radiatorkraan heeft te maken met een aantal zaken:

 • Soort radiatorkraan vervangen
 • Aantal kranen
 • Alleen knop vervangen
Soort radiatorkraan vervangen

Wanneer je de radiatorkraan laat vervangen, heb je de keuze uit verschillende soorten kranen. Het soort kraan dat je kiest, heeft direct effect op de totaalprijs van de klus. Zo is een gewone kraan goedkoper dan een thermostaatkraan. Daarnaast zit er nog een verschil tussen een rechte of haakse kraan. Bij deze laatste verandert de waterstroom 90 graden van richting.

Wat is het verschil tussen een normale en thermostaatkraan voor de radiator?

Om te weten voor welke radiatorkraan je moet kiezen, is het prettig om de verschillen tussen de twee soorten kranen te weten.

 • Werking 'normale' radiatorkraan
  Bij dit soort radiatorknoppen regel je handmatig de watertoevoer. Naarmate je de kraan verder opendraait, komt er meer warm water in de radiator.
 • Werking thermostaatkraan radiator
  Een thermostaatkraan regelt de warmwatertoevoer op basis van een vooraf ingestelde temperatuur. Deze temperatuur stel je zelf in op de knop. Over het algemeen kies je tussen een getal tussen de 1 en 5, maar je hebt ook radiatorkranen waar je een temperatuur kan instellen. De kraan reageert op de temperatuur in de ruimte. Wanneer het afkoelt in de kamer, gaat de kraan automatisch open. Wanneer de kamer de gewenste temperatuur heeft, sluit de kraan en komt er geen nieuw warm water in de radiator.
Radiatorkraan vervangen: aantal bepaalt de prijs

Voor deze klus geldt dat de prijs per kraan lager is, naarmate je meer radiatorkranen laat vervangen. Voor het plaatsen en leveren van een thermostaatkraan radiator betaal je gemiddeld een bedrag tussen de € 160,- en € 200,-. Dit is het bedrag voor het vervangen van één radiatorkraan, inclusief btw, voorrijkosten en materiaal. Wanneer je meerdere kranen laat vervangen, betaal je voor elke volgende kraan een bedrag tussen de € 20,- en € 40,- aan arbeidskosten.

Vervangen knop thermostaat

Het kan voorkomen dat alleen de thermostaatknop kapot gaat. In dat geval hoef je niet de volledige radiatorkraan te vervangen. Voor het alleen vervangen van de knop betaal je een bedrag tussen de € 85,- en € 100,-, exclusief voorrijkosten. Je bent in dit geval een stuk goedkoper uit dan wanneer je de volledige radiatorkraan laat vervangen. Het grootste verschil zit hem in het feit dat de vakman de CV niet hoeft af te tappen en dus sneller klaar is met de klus.

Hoe moet je een radiatorkraan vervangen? 

Voor het vervangen van een radiatorkraan zet de vakman de volgende stappen.

 1. Schakel de installatie uit
  Voor hij de radiatorkraan gaat vervangen, schakelt de vakman altijd eerst de installatie uit. Zo voorkom hij dat je kamer in een waterballet verandert en zorgt hij ervoor dat hij veilig en droog kan werken.
 2. Tap het systeem af en losdraaien koppelingen
  Als tweede stap tapt de vakman het systeem af. Hierbij vangt hij het overtollige water dat vrijkomt bij het losdraaien van de oude knop op in een bak of emmer.
 3. Thermostaatkraan radiator monteren
  Na het afsluiten en aftappen van het CV-systeem is het tijd om de radiatorkraan te vervangen. De vakman zorgt dat de nieuwe knoppen naadloos aansluiten op de radiatoren.
 4. Vullen en ontluchten CV
  Na het vervangen van de radiatorkraan sluit de vakman de installatie weer aan. Het is belangrijk dat hij de CV-ketel met water bijvult en dat hij het systeem ontlucht. Zo kan je erop vertrouwen dat de CV ook zijn werk doet na het vervangen van de radiatorkraan.

Repareren thermostaatknop

Het is niet in alle gevallen nodig om de radiatorkraan te vervangen, in bepaalde situaties kan je prima uit de voeten met een reparatie van de thermostaatknop. Dit is het geval bij een thermostaatknop die niet meer draait of bij een radiatorkraan waar water uit lekt. De vakman kan in dat geval het binnenwerk van de kraan uit elkaar halen en de leertjes controleren. Bij het lekken en niet draaien van de knop zijn de leertjes vaak uitgedroogd. Door het vervangen van de leertjes is de thermostaatknop weer als nieuw.

Heb je andere mankementen aan de radiatorkraan? Dan is het vervangen van de radiatorkraan de beste oplossing. Zo voorkom je dat je steeds kleinschalige reparaties moet laten uitvoeren. Onderaan de streep ben je met meerdere kleinere reparaties namelijk duurder uit.

Wil je besparen op de kosten? 

Wanneer je een radiatorkraan laat vervangen, wil je natuurlijk niet teveel betalen. Onderstaande tips helpen je op weg.

 • Zoek een vakman in de buurt De meeste vakmannen rekenen voorrijkosten. De voorrijkosten nemen toe naarmate de vakman een grotere afstand moet afleggen. Je kan besparen door een vakman uit de buurt te kiezen.
 • Vervang alle radiatorkranen in één keer
  Heb je meerdere radiatoren in je woning? Bedenk dan vooraf goed of je in elke kamer de radiatorkraan wil vervangen. Wanneer je de klus in meerdere keren laat uitvoeren, ben je namelijk meer geld kwijt, dan wanneer je alles op een dag doet.
 • Combineer klussen
  Het kan interessant zijn om meerdere klussen te combineren. De totaalprijs die je betaalt, stijgt in dat geval, maar per klus ben je vaak minder kwijt. Dit komt omdat de vakman vaak een aantrekkelijker tarief rekent als hij meerdere werkzaamheden mag uitvoeren. Ook bespaar je op de voorrijkosten. Bij het vervangen van een radiatorkraan kan je ook denken aan de volgende klussen:
   

Radiator vervangen, plaatsen of verwijderen

Heb je in je woning radiatoren die je niet mooi vindt? Werkt de radiator niet meer goed of hangt hij op de verkeerde plaats? Allemaal redenen om ervoor te kiezen om een radiator te vervangen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je in een kamer te weinig warmte hebt en graag een extra radiator wilt plaatsen. De werkzaamheden die de vakman uitvoert voor het vervangen van een radiator komen grotendeels overeen met het vervangen van een radiatorkraan. Je kan deze klussen daarom ook prima combineren.
Ontdek hier de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een radiator.

Onderhoud CV-ketel

Om te voorkomen dat je in de winter ineens zonder warmte zit, is periodiek onderhoud aan de CV-ketel aan te raden. Je kan de vakman ook vragen om naast het vervangen van de radiatorkraan ook je CV-ketel te inspecteren. Door regelmatig onderhoud verleng je de levensduur van de CV-installatie en stook je ook nog eens zuiniger. Dit is weer positief voor de energierekening. 
Ontdek hier de gemiddelde prijs voor het onderhoud.

Advies van een vakman

Het vervangen van een radiatorkraan doe je niet elke dag. Het is verstandig om vooraf advies in te winnen. Zo voorkom je dat je keuzes maakt waar je achteraf spijt van krijgt. Werkpot vroeg aan een van onze professionals waar je op kan letten bij het vervangen van een radiatorkraan. Danny van Adrichem van Installatiebedrijf D. van Adrichem legt uit: "Als je een thermostaat in de woonkamer hebt dan adviseer ik geen thermostaatkraan op de radiator te monteren. Het kan voorkomen dat de thermostaat iets anders aangeeft dan de thermostaatkraan vraagt. Hierdoor kan de ketel zijn warmte niet meer kwijt en gaat de CV op storing. Dit kan je wel oplossen met een bypass maar hier zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden."

Radiatorkraan laten vervangen

Bij het vervangen van een radiatorkraan moet je aan verschillende zaken denken. Zo moet je weten hoe je de radiator moet ontluchten en ontkoppelen. En dat is niet het enige; na het vervangen van de radiatorkraan is de druk van het CV-systeem verdwenen. Je moet de CV-ketel na de klus bijvullen om te voorkomen dat de radiator niet meer goed werkt. Wil je voorkomen dat het vervangen van de radiatorkraan ontaardt in een waterballet? Of heb je gewoon geen tijd om alle radiatorkranen in je woning te vervangen? Je kan de klus ook uitbesteden aan een vakman. Zo heb je zelf geen omkijken naar het vervangen van de radiatorkraan.

Wil je de klus 'radiatorkraan vervangen' uitbesteden aan een vakman? Dan ben je vast op zoek naar een vakman die de klus snel en vakkundig uitvoert. Op Werkspot vind je eenvoudig vakmannen in de buurt. Plaats een opdracht en kom in contact met geïnteresseerde professionals. De reviews van eerdere klanten helpen je bij de selectie van de juiste loodgieter.