Radiator verwijderen: wat doet de vakman?
Als er verwarmingen zijn die je nooit gebruikt, kun je ze laten verwijderen. Een radiator verwijderen, kan ook omdat je overgaat op een ander verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming. Daardoor zijn sommige radiatoren wellicht overbodig. Of je hebt na een verbouwing een of meerdere radiatoren niet meer nodig. De keuze om je radiator te verwijderen, maak je niet zomaar. Het is niet zo dat je nooit meer een radiator op die plek kunt aansluiten, maar het kost dan wel meer werk. Bedenk dus vooraf goed of je de verwarming echt weg wil laten halen. Is het antwoord ja, dan kun je een vakman inschakelen om dat voor je te doen. Zo weet je zeker dat je geen lekkages krijgt en alles netjes is weggewerkt. Hiervoor onderneemt de vakman een aantal stappen.
1. Radiator verwijderen
Als je een verwarming verwijdert, zet je allereerst de cv-ketel uit. Het is daarom handig als de cv-ketel goed bereikbaar is voor de vakman. Zo voorkom je dat hij hier extra tijd aan kwijt is. Daarna laat de professional het water uit het systeem lopen. Pas als de verwarming helemaal leeg is, ontkoppelt hij de leidingen en haalt hij de verwarming van de muur af.
2. Leidingen afdoppen
Als je een radiator verwijdert, houd je leidingen over die je niet gebruikt. Om te voorkomen dat er water je woning instroomt op het moment dat de verwarming aan staat, sluit de vakman de leidingen af. Dit heet afdoppen. De vakman bevestigt dan een speciale dop op het uiteinde van de leiding zodat het water niet verder kan. Afdoppen kan op twee manieren: boven en onder de vloer. Als de leidingen niet heel erg in het zicht zitten of je bent van plan om er daarna iets voor te plaatsen, dan kun je boven de vloer af laten doppen. Dit is de snelste en daarmee de goedkoopste oplossing.
Wil je een nettere, onzichtbare afwerking, dan kun je beter voor afdoppen onder de vloer kiezen. De vakman zaagt de leiding onder de vloer af en voorziet hem van een dop. Dit is meer werk voor de vakman, omdat hij daarvoor ook een deel van je vloer moet verwijderen. Dat zie je terug in de kosten. Als hij de leiding onder de vloer heeft afgedopt, legt hij de vloer terug en werkt het netjes af. Zo zie je niets meer terug van de leidingen die hier hebben gezeten.
Op de plaats waar de verwarming heeft gehangen, zitten gaten in de muur voor de ophangbeugels. Ook kan het zijn dat de kleur afwijkt van de rest van de muur. Het dichten van de gaten en verven van de muur, zit niet bij de kosten voor het verwijderen van de radiator inbegrepen. Dit is weer een nieuwe klus.

Gemiddelde kosten radiator verwijderen
Als je een vakman inschakelt voor het verwijderen van jouw radiator, houd dan rekening met een bedrag tussen de € 140,- en € 200,-. Je betaalt de vakman:
- uurloon
- voorrijkosten
Advies van de vakman
Hoogendoorn Ventilatie: "Als wij een radiator bij mensen thuis vervangen of verplaatsen, nemen wij altijd een foto van de oude situatie. Als je het dan ooit weer terug wil brengen naar hoe het was, dan kan dat aan de hand van de foto's."
Ook interessant
Naast het verwijderen van de verwarming, kun je bij Werkspot ook terecht voor andere klussen aan jouw radiatoren. Kijk voor meer informatie op:
Of lees meer over de gemiddelde kosten op de pagina gemiddelde kosten radiator vervangen .