Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Trap verven: ontdek de tips

01-06-2021
Trap verven

Kan jouw trap wel een opfrisbeurt gebruiken? Dan kun je tapijt of laminaat leggen, maar je kunt de trap ook verven. Als je voor deze laatste optie kiest, ben je vast benieuwd waar je allemaal op moet letten en wat de voor- en nadelen zijn van het verven van jouw trap. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken die je moet weten als je de trap gaat schilderen op een rijtje. Ook vind je in dit artikel een handig stappenplan.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Voor- en nadelen trap verven

 2. Trap schilderen: dit zijn de gemiddelde kosten
 3. Stappenplan trap verven
 4. Zelf doen of uitbesteden?
 5. Vind een schilder via Werkspot

Voor- en nadelen trap verven

Ga jij je (houten) trap verven? Wij hebben de voor- en nadelen voor je uitgezocht. Zo weet je van tevoren wat je kunt verwachten en kun je met een gerust hart de juiste keuze maken.

Voordelen trap verven

 • Het verven van de trap is een relatief, eenvoudige klus. Een handige doe-het-zelver met voldoende tijd kan deze klus zelf uitvoeren. 
 • Verven is één van de goedkopere opties. Het bekleden van de trap met tapijt of bijvoorbeeld PVC is een stuk duurder. In dat laatste geval spreken we vaak ook van een volledige traprenovatie. Ben je nieuwsgierig naar de kosten? Bezoek onze speciale themapagina.
 • Een ander voordeel is dat je de trap helemaal kunt schilderen in je eigen stijl. Zo past een geverfde trap in bijna elk interieur. 
 • Heb jij huisdieren, of mors jij regelmatig drinken of eten op de trap? Dan is het verven van de trap ook aan te raden. De verf maak je namelijk snel en makkelijk weer schoon met de zachte borstel van de stofzuiger en een nat doekje.

Nadelen trap schilderen

 • Als je zorgt voor de juiste, slijtvaste verf blijft de verf best een aantal jaar mooi zitten. Maar je zult toch elke paar jaar opnieuw aan de slag moeten met een verfkwast of roller. Het verven van de trap is nu eenmaal niet zo duurzaam als andere trapbekleding. 
 • Heb je een gehorig huis? Dan kan het raadzaam zijn om op de traptreden tapijt te leggen om het geluid te dempen. Verf heeft deze eigenschappen niet.
 • Loop jij regelmatig met blote voeten door de woning? Dan is het goed om je te realiseren dat een geverfde trap minder warm aanvoelt dan een tapijt op de trap.

Trap schilderen: dit zijn de gemiddelde kosten

Ga je de trap verven? Dan ben je vast nieuwsgierig hoeveel budget je voor deze klus moet reserveren. In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten die je betaalt aan een schilder om deze klus uit handen te nemen. Als je zelf aan de slag gaat, betaal je alleen de prijs voor het materiaal. Houd in dat geval wel rekening met een flinke tijdsinvestering.

Soort klus Gemiddelde prijs
Trap verven€ 400,- tot € 1000,-

De prijs die je betaalt voor het verven van de trap is afhankelijk van een aantal zaken. Zo bepaalt allereerst het soort trap de prijs. Een schilder is bijvoorbeeld sneller klaar met een open trap, en een rechte trap is weer eenvoudiger dan een wenteltrap. Maar om de totaalprijs te berekenen, is het ook van belang om te kijken in welke staat je huidige trap is. Zijn de treden beschadigd? Dan moet de schilder een extra laag van de trap schuren, of extra lagen verf aanbrengen. Beide opties zorgen dat de schilder langer bezig is, en dat merk je aan de totaalprijs van de klus.

Stappenplan trap verven

Elke trap is anders, maar het stappenplan om je trap te verven is op hoofdlijnen hetzelfde. Hieronder leggen we uit waar je aan moet denken als je deze klus zelf oppakt.

Stap 1: verwijder oude trapbekleding

Heb jij op dit moment tapijt op je trap? Of liggen er nu bijvoorbeeld PVC-planken op de trap? Voor je aan de slag kunt met het schilderen van de trap, moet je de oude bekleding verwijderen. Zeker in het geval van tapijt kan dit een enorme klus zijn. Is de vloerbedekking door een doe-het-zelf-klusser aangebracht? Dan vind je vaak enorme lijmresten, of zelfs spijkertjes. Als je pech hebt, ben je dus al lange tijd bezig voor je überhaupt een verfkwast in de hand kan nemen. 

Laat jij je trap schilderen door een professional? Dan kun je ook afspreken dat de schilder de oude trapbekleding verwijdert. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de totaalprijs flink kan stijgen. Ook een professional heeft even tijd nodig om spijkertjes en lijmresten te verwijderen van de trap.

Stap 2: selecteer de juiste trapverf

Je trap heeft veel te verduren; je loopt er meerdere keren per dag (met schoenen) overheen. Om te voorkomen dat je trap binnen enkele maanden opnieuw een schilderbeurt moet krijgen, is het van belang om de juiste verf te kiezen. In de bouwmarkt of de verfspeciaalzaak kun je advies vragen aan één van de medewerkers. Kies in ieder geval voor een verf die slijtvast is. Over het algemeen kun je trapverf krijgen in elke gewenste kleur.

tap 3: ontvetten, schuren, stofvrij maken en afplakken

Voor je aan het echte werk kunt beginnen, moeten er eerst een aantal voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit is belangrijk om te zorgen dat de verf goed hecht. Zo moet je de trap eerst ontvetten en schoonmaken. Vervolgens schuur je de trap op, en verwijder je het stof dat is ontstaan door het schuren van de trap. Ga je een houten trap verven? Voor het mooiste resultaat is het dan het beste om met de nerf mee te schuren. Als laatste stap in de voorbereiding plak je de muren en vloer om de trap(pen) af. Zo voorkom je dat je naast het verven van de trap ook andere delen van je woning een nieuw kleurtje geeft.

Stap 4: grondverf trap aanbrengen

Juist omdat je trap veel gebruik wordt, kun je het beste één of meerdere lagen grondverf aanbrengen. Voor de beste hechting is het aan te raden om na elke grondlaag de trap weer op te schuren, en stof- en vetvrij te maken.

Stap 5: trap verven

Heb je alle voorbereidende stappen afgevinkt? Dan kan het echte werk beginnen: de trap verven. Voor het mooiste resultaat schilder je de randen met een kwast en de grote vlakken met een roller. Heb je de randen netjes afgeplakt? Verwijder de tape dan als de verf nog een beetje nat is, anders loop je het risico dat je de verf direct beschadigt.

Wil jij de trap wel kunnen blijven gebruiken? Dan kun je het beste de traptreden om-en-om verven. Gebruik je meerdere lagen om de trap te verven? Dan is het handig om een stukje tape te plakken op de traptreden die droog zijn. Zo voorkom je dat je je vergist en alsnog met je schoenen of sokken in een natte laag verf stapt. Overigens: ook al geeft de verf niet meer af, het neemt nog steeds enige tijd in beslag voor de verf helemaal is uitgehard. Wees de eerste weken dus nog voorzichtig en laat geen zware dingen op je trap vallen.

Stap 6: vergeet je trapleuning niet

Voor een mooi resultaat is het ook belangrijk om te kijken of je trapleuning een opfrisbeurt kan gebruiken. Voor een rustig resultaat kun je ervoor kiezen om je trapleuning in dezelfde kleur te schilderen als de trap. Wil je juist een speels effect? Dan kan een contrasterende kleur op de trapleuning goed werken.

Zelf doen of uitbesteden? 

Zoals je in bovenstaand stappenplan kunt lezen, moet je met best veel dingen rekening houden bij het schilderen van de trap. Heb jij niet zoveel vrije tijd? Of ben je niet zo'n handige klusser? Dan is het het overwegen waard om een professioneel schilder in te huren. Deze professional neemt de volledige klus 'trap verven' uit handen en zorgt dat jij weer jarenlang kunt genieten van een trap die helemaal voldoet aan jouw eisen en smaak. Een ander groot voordeel is dat je garantie krijgt op de klus.

Vind een schilder via Werkspot 

Ga jij je houten trap verven? En overweeg jij een schilder in te huren? Dan ben je vast benieuwd naar de ervaringen van anderen. Op Werkspot lees je reviews van klanten die de professional eerder hebben ingehuurd. Je krijgt hierdoor direct een goed beeld van de manier waarop de schilder te werk gaat. Vanuit Werkspot monitoren we de reviews die vakmensen ontvangen. Zien we dat een bepaalde schilder meerdere negatieve reviews ontvangt? Dan gaan we over tot actie. 

Een ander voordeel van schilders die bij Werkspot zijn aangesloten, is dat ze allemaal zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de meeste professionals hebben certificaten die gebruikelijk zijn binnen de schildersbranche. Zo kun je met een gerust hart de schilder van jouw keuze uitnodigen om een prijsvoorstel uit te brengen en kun jij binnen afzienbare tijd genieten van een geverfde trap die er weer zo goed als nieuw uitziet.

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Trap schilderen
 3. Binnenschilderwerk
 4. Muren schilderen
 5. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij