Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Trapleuning verven? Bekijk ons stappenplan

01-06-2021
Trapleuning verven

Wil jij binnenkort je trapleuning verven? Dan ben je vast benieuwd welke verf je het beste kunt gebruiken voor deze klus en waar je allemaal aan moet denken. Wij hebben de belangrijkste stappen voor je in kaart gebracht. Wil je de leuning laten verven? Dan geven we je een duidelijk beeld van welke werkzaamheden de schilder uitvoert en hoe jij in contact komt met de juiste professional voor deze klus.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Trapleuning verven: gemiddelde kosten
 2. Stappenplan trapleuning schilderen
 3. Zelf doen of uitbesteden
 4. Vind een schilder via Werkspot

Trapleuning verven: gemiddelde kosten

Voor het verven van de trapleuning moet je rekening houden met drie belangrijke zaken: de kosten voor de verf, de kosten voor het materiaal, zoals kwasten en rollers, en de tijdsinvestering die je kwijt bent. Om een trapleuning strak te verven, ben je namelijk wel even wat tijd kwijt. Ben jij geen handige klusser, of besteed je je vrije tijd liever op een andere manier? Dan kun je overwegen om een schilder de trapleuning te laten verven. Hieronder vind je het uurtarief van de schilder.

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de klus (kan de trapleuning losgeschroefd worden, of moet de schilder de leuning ter plekke schilderen) en het aantal meters trapleuning kan de schilder een indicatie geven van de prijs. Ga je naast de leuning laten verven, ook met de trap aan de slag? Hieronder vind je de kosten.

Soort klusGemiddelde prijs
Uurtarief schilder€ 30,- tot € 40,- per uur
Trap schilderen€ 400,- tot € 1.000,-

Stappenplan trapleuning schilderen

Een trapleuning verven is een uitgebreidere klus dan je in eerste instantie misschien denkt. Voor je de kwast of roller kunt pakken, moet je al verschillende stappen hebben gezet. We zetten het voor je op een rijtje in onderstaand stappenplan. Dit stappenplan geeft je inzicht in de algemene stappen die je kunt zetten. Afhankelijk van jouw situatie is wellicht niet elke stap nodig. 

Stap 1: selecteer de juiste verf

Je loopt dagelijks een paar keer je trap op en neer. Het is daarom niet gek dat veel mensen denken dat vooral de traptreden veel te verduren krijgen. Maar niet alleen jouw trap slijt, dat geldt ook voor de trapleuning. Het klinkt misschien niet heel smakelijk, maar elke keer dat jij, je huisgenoten of bezoek de trap aanraken, blijft er een restje huidvet over. Dit vet zorgt dat de verf sneller slijt. Zeker als je verf hebt gekozen die eigenlijk niet bedoeld is voor de trapleuning. Wil je de zekerheid dat het verven van de trapleuning duurzaam is? Laat je dan in de bouwmarkt of verfspeciaalzaak goed voorlichten over de juiste verf voor de klus. Ga jij de leuning laten verven? Dan kun je natuurlijk ook de schilder om advies vragen.

Stap 2: verwijder de leuning

Voor het beste resultaat is het aan te raden om de trapleuning van de muur te verwijderen. Hierdoor kun jij de trapleuning aan alle kanten goed schilderen. Ook is de trap vaak niet het best verlichte stukje in je woning. Je hebt vaak geen daglicht en je kunt ook niet altijd een raampje open zetten. Door de trapleuning te schilderen in een andere ruimte in huis zorg je voor voldoende licht en ventilatie. Kun je de trapleuning niet van de muur halen? Dan zit er niets anders op dan de trapleuning te schilderen op de huidige plaats. Zorg er in dat geval wel goed voor dat je de trap afdekt. Als je een schilder inhuurt om deze klus voor je uit te voeren, is het verstandig om vooraf aan te geven als de trapleuning niet van de muur kan.

Stap 3: verf verwijderen, ontvetten, schuren en stofvrij maken

Voor je echt met de roller en/of kwast aan de slag kan gaan, moet je nog een aantal voorbereidende stappen zetten. Zit er op dit moment verf op je trapleuning? Dan is het verstandig om die laag te verwijderen voor je de trapleuning gaat schilderen. Is die laag al verwijderd, of werk je met een blanco leuning? Dan zijn de volgende stappen het ontvetten, schuren en stofvrij maken van de leuning. Het lijken misschien veel stappen voor je aan de slag kunt gaan, maar door de stappen secuur te volgen, krijg je wel het mooiste eindresultaat. 

Wil je je trapleuning verven, omdat de huidige trapleuning veel gaten en oneffenheden heeft? In dat geval moet je ook aan de slag met een geschikt vulmiddel. Als je de gaten hebt opgevuld, is het van belang om de leuning nogmaals op te schuren en stofvrij te maken.

Stap 4: aanbrengen grondverf

Voor het mooiste resultaat is het advies om grondverf aan te brengen voor je de trapleuning gaat verven. De verf hecht dan beter en dit voorkomt dat je op korte termijn weer aan de slag moet met deze klus. Is de trapleuning nu in een donkere kleur en is de nieuwe kleur een paar tinten lichter? Dan kun je niet zonder grondverf: deze extra, witte laag zorgt ervoor dat je minder verf nodig hebt om de trapleuning een andere kleur te geven.

Stap 5: trapleuning verven

Dat voorbereiding het halve werk is, is zeker van toepassing bij het verven van de trapleuning. Als je alle voorbereidende stappen goed hebt uitgevoerd, is het schilderen van de trapleuning dan toch echt de volgende stap. Voor het mooiste resultaat, is het wel aan te raden op een aantal zaken te letten:

 • Zorg dat je de leuning altijd in één keer schildert. Door tussendoor pauze te nemen, krijg je vaak kleurverschil en lelijke oneffenheden.
 • Schilder bij de voorkeur de trapleuning in een geschikte ruimte waar voldoende licht en ventilatie is. Dit komt het droogproces ten goede. De ideale temperatuur om een trapleuning te schilderen, ligt rond de 20 graden. Als het veel kouder is, droogt de verf langzamer, terwijl bij een hogere temperatuur de verf veel te snel droogt. Dit zorgt over het algemeen niet voor een mooi eindresultaat.
 • Verf is vaak na enkele uren weer overschilderbaar, maar dat wil niet zeggen dat de verf ook echt droog is. Je kunt het beste rekening houden met één à twee weken tijd om de verf goed te laten uitharden. Voor deze tijd beschadigt de verf erg snel, en dat is zonde van al jouw werk, of die van de schilder. Kun je de trapleuning niet een paar weken missen? Dan is de eerste paar weken voorzichtigheid geboden!
 • Als je de trapleuning gaat verven, is het belangrijk om voldoende verf in te kopen. Vaak moet je meerdere lagen aanbrengen, en het is natuurlijk erg vervelend als je te weinig verf hebt en tussendoor naar de bouwmarkt of verfspeciaalzaak moet.

Stap 6: vergeet je trap niet

Ga jij je trapleuning verven? Dan is het ook verstandig om te kijken naar de staat van de trap. Misschien ziet de verf er nu nog wel oké uit, maar als de vers geschilderde trapleuning boven de trap hangt, ziet de verf er misschien ineens wat armoedig uit. Voor een mooi en strak resultaat, kun je deze klussen daarom het beste combineren.

Zelf doen of uitbesteden?

Het verven van een trapleuning klinkt eenvoudig, maar er komen best veel stappen kijken bij deze klus. Heb je een ronde trapleuning? Dan is de klus vaak nog iets ingewikkelder: in dat geval moet je er rekening mee houden dat je met een speciale roller en kwast aan de slag moet voor het strakste resultaat. Besteed jij je vrije tijd liever aan andere activiteiten dan het schilderen van de trapleuning? Of ben je gewoon niet de meest handige schilder? Dan kun je overwegen om een schilder in te huren, zodat jij geen omkijken hebt naar het laten schilderen van de trapleuning. Deze professional zorgt voor een strak eindresultaat, heeft de juiste rollers en kwasten en geeft ook nog eens garantie op de klus.

Vind een schilder via Werkspot

Ga jij de leuning laten verven? Dan kun je via Werkspot in contact komen met schilders die klussen aannemen bij jou in de regio. Voor een prijsvoorstel op maat is het verstandig om de klus goed te omschrijven. Om hoeveel trapleuningen gaat het bijvoorbeeld, hoeveel meter zijn die en, niet onbelangrijk, kan de trapleuning eventueel van de muur worden gehaald. Je geeft de schilders een nog betere indruk van de klus wanneer je een aantal foto's toevoegt.

Heb je de klus online geplaatst? Dan krijg je van verschillende schilders een reactie. Alle schilders werken bij jou in de regio, en zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook hebben de meeste professionals die bij Werkspot zijn aangesloten branche specifieke certificaten. Voor een nog beter beeld van de schilders kun je de reviews lezen van eerdere klanten. Zo krijg je een goed beeld van de manier waarop de professional werkt en of andere klanten de schilder aanbevelen. Uiteraard monitoren wij vanuit Werkspot ook goed de reviews op het profiel van de schilders. Zien wij dat een bepaalde schilder veel negatieve reviews ontvangt? Dan gaan wij over tot actie!

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Trap schilderen
 3. Binnenschilderwerk
 4. Muren schilderen
 5. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij