4 klussen waar je niet omheen kan

Bijgewerkt op

Soms is het moeilijk om enthousiast te worden van bepaalde klussen. Als je bijvoorbeeld van plan bent een nieuwe keuken te laten plaatsen of de zolder te verbouwen, sta je waarschijnlijk te popelen om aan de slag te gaan. Maar hoe zit het met het repareren van dakgoten of het vervangen van beschimmelde kitranden? Het zijn de minder leuke klusjes in huis die je niet mag negeren. Ontdek 4 klussen die niet bijzonder spannend zijn, maar waardoor je de rest van het jaar geen zorgen meer hebt.

Soms is het moeilijk om enthousiast te worden van bepaalde klussen. Als je bijvoorbeeld van plan bent een nieuwe keuken te laten plaatsen of de zolder te verbouwen, sta je waarschijnlijk te popelen om aan de slag te gaan. Maar hoe zit het met het repareren van dakgoten of het vervangen van beschimmelde kitranden? Het zijn de minder leuke klusjes in huis die je niet mag negeren.

Ontdek 4 klussen die niet bijzonder spannend zijn, maar waardoor je de rest van het jaar geen zorgen meer hebt.

1. Onderhoud je dakgoten

Het onderhoud van de dakgoten is van groot belang om ervoor te zorgen dat regenwater geleidelijk naar de grond wordt afgevoerd.

Als ze verstopt raken, kan het water bij slecht weer niet goed worden afgevoerd en lopen de dakgoten over. Na verloop van tijd kan dit zorgen voor lekkages in huis.

Daarom is het belangrijk om je dakgoten regelmatig te laten reinigen om verstoppingen te voorkomen. Ideaal is om je dakgoten twee keer per jaar te reinigen: een keer in het late voorjaar en een keer in het vroege najaar.

Vind gratis een loodgieter

Lees hier meer over:

2. Onderhoud cv-ketel

Het is belangrijk om oude cv-ketels eenmaal per jaar en nieuwe ketels eenmaal per 2 jaar te onderhouden. Een slecht onderhouden ketel is gevaarlijk voor de gezondheid, omdat er een kans bestaat op koolmonoxidevergiftiging. Een jaarlijks bezoek van een verwarmingsmonteur zorgt ervoor dat eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord. Onderhoud zorgt er ook voor dat de cv-ketel efficiënter werkt, waardoor je de energierekening kan verlagen.

Vind gratis een installatiebedrijf

Lees hier meer over:

cv-ketel onderhoud

3. Voegen en kitten

Zijn er in de badkamer voegen gebarsten of kitranden beschimmeld? Het ziet er niet alleen slecht uit, maar door scheuren en gaten kan water gemakkelijk op plaatsen komen waar het niet hoort. Na verloop van tijd kan dit leiden tot vocht- en schimmelproblemen.

Meestal is het eenvoudig te verhelpen. Bij lekkende of beschimmelde kitranden kan een expert alles verwijderen en deze opnieuw afdichten. Bonus: het laat een oude badkuip of groezelige douche er veel frisser uitzien.

Gescheurde voegen betekenen niet dat je opnieuw moet betegelen. Klusbedrijven kunnen vaak het oude voegwerk verwijderen en repareren met behoud van de huidige tegels.

Vind gratis een klusbedrijf

Lees hier meer over:

Voegen

4. Dakreparaties

Winterse buien kunnen een nachtmerrie zijn voor je dak. Bespaar tijd en stress door de schade zo snel mogelijk te laten repareren.

Waar moet je op letten? De grootste problemen zijn gebarsten, gebroken of ontbrekende dakpannen of leien. Dit betekent misschien niet meteen een lekkage, maar ontstaat vaak na verloop van tijd. Wind kan onder omliggende dakleien of dakpannen komen, waardoor water naar binnen loopt. Kijk ook uit naar schade rond schoorstenen, zoals de loodslab.

Een dakdekker kan dit voor je herstellen. Steigers zijn niet altijd nodig. Vaak kunnen dakdekkers ladders gebruiken om de kosten laag te houden. Wat er ook moet gebeuren, stel dakwerkzaamheden niet uit!

Vind gratis een dakspecialist

Lees hier meer over:

Dakonderhoud