Airco afvullen: dit zijn de gemiddelde kosten voor deze klus

Bijgewerkt op

Is de druk van jouw airco niet meer goed? Dan moet een vakman jouw airco afvullen. Werkspot heeft de prijs voor deze klus voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 121 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten airco afvullen

Heb jij een paar jaar geleden een airco in je woning laten installeren? Dan geniet je vast op warme zomerdagen van een heerlijk koel huis. Om te zorgen dat dit zo blijft, is het belangrijk dat de airco goed blijft werken. Regelmatig onderhoud en in het bijzonder je airco afvullen is daarvoor heel belangrijk. Wanneer de druk in je airco te laag is, werkt hij minder goed. Het gevolg is dat hij de ruimte ook minder koel houdt. Zonde, want een vakman kan heel eenvoudig zorgen dat de druk in orde is.

Airco vullen prijs

Net als je CV-ketel heeft een airco regelmatig onderhoud nodig. Een onderdeel van het onderhoud is de controle of er nog voldoende koudemiddel in de airco aanwezig is. Dit koudemiddel heeft een belangrijke rol bij het koelen van de lucht. En ook als jouw airco volledig naar behoren werkt, verdampt er altijd een deel van het koudemiddel. Je moet daarom regelmatig de airco afvullen. Gemiddeld kun je aanhouden dat de klus 'airco afvullen' eens in de twee jaar moet gebeuren.

Kosten onderhoud airco thuis
TypeKosten
Onderhoudscontract€ 100,- tot € 150,- per jaar
Eenmalige airco onderhoudskostenCirca € 140,-
Groot airco onderhoud€ 150,- tot € 200,- per jaar

De prijs is vooraf afhankelijk van hoeveel tijd de vakman bezig is om de airco te vullen. Je kunt ervoor kiezen om de vakman per klus te betalen, maar je kunt natuurlijk ook een onderhoudscontract afsluiten. Dan komt de vakman eens per jaar bij je langs om de airco te onderhouden. Onderaan de streep ben je dan vaak goedkoper uit. Eventuele mankementen is de vakman bij een periodieke onderhoudsbeurt snel op het spoor. Zo voorkom je dus ook dat een klein mankement na verloop van tijd uitgroeit tot een groot probleem. Met bijbehorende hoge kosten.

Airco afvullen

Regels airco afvullen

In Nederland bestaan strenge regels voor het vullen van airco's. Een airco afvullen mogen alleen vakmannen met een STEK-certificering. Zo weet je zeker dat het bijvullen van de airco veilig en juist gebeurt. Op de website van STEK vind je meer informatie over de wet- en regelgeving.

Airco afvullen: zo gaat de vakman te werk

Voor het vullen van de airco gaat de vakman als volgt te werk:

 1. Verwijderen van het oude koudemiddel uit de airco.
 2. Vacumeren van de airco (het onttrekken van vocht uit de leidingen).
 3. Controle of alle verbindingen goed werken.
 4. Toevoegen van speciale vloeistof om te controleren of er geen lekkages zijn. 
 5. Afvullen airco met koudemiddel.
 6. Laatste check of alle systeembeveiligingen naar behoren werken. 

Airco afvullen verlengt levensduur

Een airco afvullen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de airco. Onderhoud dat nodig is om de levensduur van jouw airco te verlengen. Maar naast het bijvullen van de airco, is het ook aan te raden om je airco regelmatig te laten controleren door een vakman. De belangrijkste reden om dit te laten doen, is je gezondheid. Wanneer je de airco niet onderhoudt, heb je in no-time schimmels en bacteriën in de airco. Organismen die met de koude lucht in jouw woon- of slaapkamer terecht komen. Geen heel fijn vooruitzicht dus.

Overtuigd dat onderhoud aan je airco slim is? Bij de gemiddelde vakman kun je kiezen uit drie opties:

 • Onderhoudscontract
 • Eenmalige onderhoudskosten
 • Groot airco onderhoud

Onderhoudscontract
Je kunt bij de installateur van jouw airco vaak een onderhoudscontract afsluiten. Je betaalt de vakman dan een vast bedrag per jaar. Je weet zo precies hoeveel kosten je kunt verwachten voor het onderhoud van je airco. In veel gevallen zit een kleine reparatie en zaken zoals je airco afvullen in de prijs inbegrepen.

Voor een onderhoudscontract betaal je gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per jaar. Hiervoor komt de vakman één keer per jaar bij jou thuis langs. Gebruik jij de airco ook om je huis te verwarmen? Dan is een keer per jaar onderhoud niet voldoende. Maak hier met de vakman aparte afspraken over.

Tip! Verwarm jij de woning met een CV-ketel? Ook een CV-ketel heeft periodiek onderhoud nodig. In veel gevallen kan de vakman die jou airco onderhoudt ook naar de CV-ketel kijken. Wanneer je voor beide apparaten een onderhoudscontract afsluit, kun je vaak een aantrekkelijke korting regelen voor beide onderhoudscontracten.

Eenmalige onderhoudskosten
Wil jij de vrijhoud hebben om elk jaar een andere vakman in te schakelen voor de onderhoud van het airco systeem? Voor de levensduur van je airco is het aan te raden om minimaal één keer per jaar de airco te laten controleren. De vakman is eventuele lekkages dan snel op het spoor en kan je airco afvullen wanneer de druk te laag is. Zo voorkom je dat je airco wel energie verbruikt, maar niet de ruimte koelt.

Groot onderhoud: airco afvullen en vacumeren
Eens in de twee jaar moet je je airco laten bijvullen met koudemiddel. Een vakman kan dit meenemen tijdens het groot onderhoud.

Airco afvullen: zo krijg je een duidelijke prijs

Voor de klus 'airco afvullen' kun je een opdracht op Werkspot plaatsen. Om een duidelijk prijsvoorstel te ontvangen, is het belangrijk dat je de vakman vooraf voldoende informatie geeft over de klus. Zorg in ieder geval dat je de volgende punten duidelijk omschrijft. Wanneer je essentiële punten onvermeld laat, kan het voorkomen dat de vakman bij jou op locatie komt en de werkzaamheden niet kan uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat hij er geen rekening mee heeft gehouden dat hij valbescherming nodig heeft. In dit geval moet hij nog een keer terugkomen en betaal jij dus dubbele voorrijkosten.

 • Soort airco en plaats in huis
  Voor het uitvoeren van de klus is het van belang om te weten om wat voor soort airco het gaat. Heb jij een airco met een buitenunit? Dan moet de vakman ook naar buiten om een deel van het onderhoud te kunnen uitvoeren. Je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op de prijs. Wees in je omschrijving daarom zo volledig mogelijk. Staat de buitenunit op het dak? Geef dan ook duidelijk aan hoe hoog dit dak is en hoe de vakman bij de airco kan komen. Foto's zijn in dit geval ook altijd prettig.
 • Onderhoudsgeschiedenis
  Voor een vakman is het prettig om te weten wat de onderhoudsgeschiedenis is van de airco. Heb jij de airco regelmatig laten nakijken of moet je eerlijk bekennen dat hij nog nooit onderhoud heeft gehad? Dit helpt een vakman bij het inschatten hoeveel tijd hij nodig heeft voor de klus. Wanneer een airco geruime tijd slecht onderhouden is, is er bijna altijd een grote onderhoudsbeurt nodig. Hier is de vakman nou eenmaal langer mee bezig dan het schoonmaken van de filters en een controle of hij de airco moet afvullen.
 • Installatie airco 
  Hoewel het niet aan te raden is, gebeurt het regelmatig dat mensen zelf hun airco installeren. Tijdens het onderhoud komt dan vaak naar voren dat de verbindingen niet optimaal zijn. Zonder dat je het weet kan de airco al geruime tijd een beetje lekken. De informatie over de installatie van de airco kan een vakman ook helpen om een betere inschatting te maken hoeveel tijd hij kwijt is aan de klus. Neem deze informatie daarom ook zeker mee in de opdrachtomschrijving. 

Tip! Hoe goed je de klus ook omschrijft, er kunnen altijd onvoorziene zaken naar voren komen. Zo kan het zijn dat de vakman reparaties moet uitvoeren die niet binnen de kosten voor het onderhoud vallen. Maak hier vooraf afspraken over. Mag de vakman de werkzaamheden direct uitvoeren of moet hij jou eerst een prijsvoorstel sturen? Het gevolg kan dan natuurlijk wel zijn dat hij een tweede keer moet terugkomen.

Bespaartips airco afvullen

Heb jij een beperkt budget of wil je om andere reden niet het volle bedrag betalen voor de klus 'airco afvullen'? Lees dan onderstaande bespaartips goed door.

1. Reinig de airco voor een deel zelf
Een airco vullen of vacumeren mag je niet zelf doen, maar dit betekent niet dat je per definitie al het onderhoud moet uitvoeren. Zeker het schoonmaken van de airco kun je voor een deel zelf. Voor het schoonmaken van de airco gebruik je eerst een vochtige doek en vervolgens wrijf je de airco goed droog met een droge doek. Pas wel op met emmers water in de buurt van de airco en gebruik ook geen hele natte doek. Dit in verband met je eigen veiligheid.

Naast het schoonmaken van de airco, kun je ook regelmatig de stoffilters schoonmaken. Je kunt dit eenvoudig doen met behulp van de stofzuiger. Let er wel goed op dat je de filters van buitenaf zuigt. Je wilt voorkomen dat het stof in de airco komt. De airco gaat hier slechter van werken. Ook vergroot je hiermee de kans dat de airco al het stof de kamer inblaast. Dit is niet goed voor je gezondheid.

2. Combineer klussen
We gaven je al eerder de tip dat de prijs vaak naar beneden gaat, wanneer je verschillende klussen met elkaar combineert. Je kunt dit natuurlijk alleen doen, maar je kunt ook met je buren overleggen welke klus zij voor de vakman hebben. Op deze manier kun je iets besparen op de prijs.

3. Zoek een vakman in de buurt
Voor het vullen van de airco vraagt de vakman bijna altijd voorrijkosten. Hij baseert de voorrijkosten op het aantal kilometers dat hij maakt. Voor een vakman uit de buurt betaal je dan ook minder voorrijkosten dan voor een vakman uit een ander deel van Nederland. Komt de vakman uit dezelfde woonplaats als jij? Dan kan het zelfs zo zijn dat hij helemaal geen voorrijkosten in rekening brengt.

Vind een installatiebedrijf dichtbij