Kosten thuis airco bijvullen

Bijgewerkt op

De kosten voor thuis de airco bijvullen vallen onder het groot onderhoud van een airco en liggen gemiddeld tussen de €150 en €205. Je kunt ervoor kiezen om alleen thuis de airco te laten bijvullen, zonder andere onderhoudswerkzaamheden. Dat kost je gemiddeld tussen de €60 en €90. Sluit je een onderhoudscontract af voor een aantal jaar, dan liggen de kosten vaak iets lager, gemiddeld zo tussen de €100 en €150 per jaar. Ben je benieuwd welke mogelijkheden je hebt als je thuis de airco wil bijvullen? We zetten de verschillende opties en de kosten hiervoor in dit artikel voor je uiteen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 175 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minutenIn dit artikel bespreken we
  1. Totale gemiddelde kosten thuis airco bijvullen
  2. Welke mogelijkheden heb je voor thuis de airco bijvullen?
  3. Stappenplan voor thuis de airco bijvullen
  4. Hoe kun je kosten besparen bij thuis de airco bijvullen
  5. Veelgestelde vragen over thuis de airco bijvullen
  6. Checklist: zo krijg je een duidelijke prijs voor het bijvullen van de airco thuis
  7. Vind betrouwbare vakmensen voor het bijvullen van jouw airco thuis

Totale gemiddelde kosten thuis airco bijvullen

Soort onderhoudGemiddelde kosten
Eenmalig thuis airco bijvullen€60 - €90
Eenmalig onderhoud€150
Onderhoudscontract€100 - €150 per jaar
Eenmalig groot onderhoud€150 - €205

De genoemde bedragen voor het thuis bijvullen van een airco zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze aircospecialisten. De werkelijke prijzen voor bijvullen van de airco kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw.

Airco afvullen

Welke mogelijkheden heb je voor thuis de airco bijvullen?

Het bijvullen van een airco is een specialistische klus, die je niet zelf mag doen. Zelf de airco bijvullen thuis is dan ook geen optie. Dit mogen alleen vakmensen met een STEK-certificering. Zo weet je zeker dat het bijvullen van de airco veilig en juist gebeurt. Op de website van STEK vind je meer informatie over de wet- en regelgeving. Als je een vakman inschakelt voor de klus, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de vakman per klus te betalen, maar je kunt natuurlijk ook een onderhoudscontract afsluiten. Dan komt de vakman eens per jaar bij je langs om de airco te onderhouden. Onderaan de streep ben je dan vaak goedkoper uit.

Waarom is regelmatig onderhoud aan de airco van belang?

Net als je CV-ketel heeft een airco regelmatig onderhoud nodig. Eventuele mankementen is de vakman bij een periodieke onderhoudsbeurt snel op het spoor. Zo voorkom je dus ook dat een klein mankement na verloop van tijd uitgroeit tot een groot probleem. Met bijbehorende hoge kosten. Een onderdeel van het onderhoud is de controle of er nog voldoende koudemiddel in de airco aanwezig is. Dit koudemiddel heeft een belangrijke rol bij het koelen van de lucht. En ook als jouw airco volledig naar behoren werkt, verdampt er altijd een deel van het koudemiddel. Gemiddeld moet de airco iedere twee jaar bijgevuld worden om weer optimaal te kunnen koelen.

Eenmalig onderhoud

Wil jij de vrijheid hebben om elk jaar een andere vakman in te schakelen voor het onderhoud van je airco? Voor de levensduur van je airco is het aan te raden om minimaal één keer per jaar de airco te laten controleren. De vakman is eventuele lekkages dan snel op het spoor en kan je airco bijvullen wanneer de druk te laag is. Zo voorkom je dat je airco wel energie verbruikt, maar niet de ruimte koelt. Voor eenmalig onderhoud betaal je gemiddeld rond de €150 per keer.

Onderhoudscontract

Je kunt bij de installateur van jouw airco vaak een onderhoudscontract afsluiten. Je betaalt de vakman dan een vast bedrag per jaar. Je weet zo precies hoeveel kosten je kunt verwachten voor het onderhoud van je airco. In veel gevallen zit een kleine reparatie en zaken zoals je airco bijvullen in de prijs inbegrepen. De vakman komt normaal gesproken één keer per jaar bij jou thuis langs. Gebruik jij de airco ook om je huis te verwarmen? Dan is een keer per jaar onderhoud niet voldoende. Maak hier met de vakman aparte afspraken over. Een onderhoudscontract kost gemiddeld tussen de €100 - €150 per jaar.

Eenmalig groot onderhoud

Onder het groot onderhoud van de airco valt ook het bijvullen en vacumeren van de airco. Voor een goede werking van je aircosysteem laat je dit eens per twee jaar doen. De vakman checkt bij een grote onderhoudsbeurt verder ook of de airco nog naar behoren werkt en of de druk van het systeem nog goed is. Ook checkt hij of de leidingen niet lekken en flexibel genoeg zijn. Tot slot kijkt hij ook naar zaken als systeembeveiligingen, luchtinlaat, waterafvoer en de elektrische aansluitingen. Zo weet je na afloop zeker dat jouw airco er weer even tegenaan kan. Voor eenmalig groot onderhoud betaal je gemiddeld tussen de €150 - €205 per keer.

Stappenplan voor thuis de airco bijvullen

Zelf de airco bijvullen thuis is geen mogelijkheid. Je laat deze klus het beste uitvoeren door een erkende aircospecialist. Voor het vullen van de airco gaat de vakman als volgt te werk:

1. Verwijderen van het oude koudemiddel uit de airco.

2. Vacumeren van de airco (het onttrekken van vocht uit de leidingen).

3. Controleren of alle verbindingen goed werken.

4. Toevoegen van speciale vloeistof om te controleren of er geen lekkages zijn.

5. Afvullen airco met koudemiddel.

6.Laatste check of alle systeembeveiligingen naar behoren werken.

Hoe kun je kosten besparen bij thuis de airco bijvullen?

Thuis de airco bijvullen is niet een klus die je zelf mag doen. Je maakt hier dus altijd kosten voor. Toch zijn er ook hier natuurlijk wel mogelijkheden om op de klus te besparen. Zo is een onderhoudscontract afsluiten in de regel vaak goedkoper dan per onderhoudsbeurt betalen. Maar er zijn meer zaken die de kosten naar beneden kunnen brengen. We geven je hier een aantal tips.

Combineer klussen

Verwarm jij je woning met een CV-ketel? Ook een CV-ketel heeft periodiek onderhoud nodig. In veel gevallen kan de vakman die jouw airco onderhoudt ook naar de CV-ketel kijken. Wanneer je voor beide apparaten een onderhoudscontract afsluit, kun je vaak een aantrekkelijke korting regelen voor beide onderhoudscontracten.

Doe een deel van de klus zelf

Een airco vullen of vacumeren mag je niet zelf doen, maar dit betekent niet dat je per definitie al het onderhoud moet uitbesteden. Zeker het schoonmaken van de airco kun je voor een deel zelf. Voor het schoonmaken van de airco gebruik je eerst een vochtige doek en vervolgens wrijf je de airco goed droog met een droge doek. Pas wel op met emmers water in de buurt van de airco en gebruik ook geen hele natte doek. Dit in verband met je eigen veiligheid. Naast het schoonmaken van de airco, kun je ook regelmatig de stoffilters schoonmaken. Je kunt dit eenvoudig doen met behulp van de stofzuiger. Let er wel goed op dat je de filters van buitenaf zuigt. Je wilt voorkomen dat het stof in de airco komt. De airco gaat hier slechter van werken. Ook vergroot je hiermee de kans dat de airco al het stof de kamer inblaast. Dit is niet goed voor je gezondheid.

Zoek een vakman in de buurt

Voor het vullen van de airco vraagt de vakman bijna altijd voorrijkosten. Hij baseert de voorrijkosten op het aantal kilometers dat hij maakt. Voor een vakman uit de buurt betaal je dan ook minder voorrijkosten dan voor een vakman uit een ander deel van Nederland. Komt de vakman uit dezelfde woonplaats als jij? Dan kan het zelfs zo zijn dat hij helemaal geen voorrijkosten in rekening brengt. Op Werkspot vind je vakmensen uit jouw regio. Zo is er altijd wel een aircospecialist te vinden bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over thuis de airco bijvullen

Is het binnenkort tijd voor het jaarlijkse onderhoud aan je airco? Of merk je dat de airco niet meer zo goed koelt als dat hij in het begin deed? Dan heb je hier wellicht nog wat vragen over. We hebben een aantal van de meest gestelde vragen over thuis de airco bijvullen hieronder voor je verzameld.

Mag je zelf thuis de airco bijvullen?

Nee dat mag niet. Het bijvullen van een airco is verbonden aan strenge Europese wet- en regelgeving. Enkel erkende aircospecialisten mogen deze klus uitvoeren. In Nederland zijn dit vakmensen met een STEK-certificering.

Kan ik de vakman ook alleen maar de airco laten bijvullen?

Het bijvullen van de airco is meestal onderdeel van een grotere onderhoudsbeurt. Het bijvullen van de airco moet in de regel eens per twee jaar gebeuren en dat is direct een mooi moment om een aircospecialist naar de gehele werking van de airco te laten kijken. Hij is er tenslotte toch. Wil je dit niet, dan is het vaak wel mogelijk om de vakman alleen maar de airco te laten bijvullen en vacumeren. Dit kost gemiddeld tussen de €60 en €90, exclusief eventuele voorrijkosten.

Hoe weet ik of ik de airco moet bijvullen?

Je doet er goed aan om eens per twee jaar de airco te laten bijvullen en jaarlijks onderhoud te laten plegen aan de airco. Op die manier ben je de meeste problemen voor. Toch kan het voorkomen dat je tussentijds iets merkt aan de airco, wat op een probleem kan duiden. Denk aan: slechtere koelprestaties of luchtkwaliteit of wanneer je energieverbruik omhoog gaat. Dat zou erop kunnen wijzen dat de airco bijgevuld moet worden. Het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Laat daarom altijd een aircospecialist komen om de airco te checken.

Checklist: zo krijg je een duidelijke prijs voor het bijvullen van de airco thuis

Is het nodig om thuis de airco bij te vullen en ben je op zoek naar een betrouwbare en erkende vakman die dit voor je kan regelen? Dan kun je natuurlijk een klus op Werkspot plaatsen om met de juiste vakmensen in contact te komen. Om een duidelijke en realistische prijs te krijgen, is het van belang een aantal belangrijke zaken in je aanvraag te vermelden of bij de hand te hebben. We zetten ze je in deze checklist voor je op een rij.

1. Vermeld de soort airco en plaats in huis

Voor het uitvoeren van de klus is het van belang om te weten om wat voor soort airco het gaat. Heb jij een airco met een buitenunit? Dan moet de vakman ook naar buiten om een deel van het onderhoud te kunnen uitvoeren. Je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op de prijs. Wees in je omschrijving daarom zo volledig mogelijk. Staat de buitenunit op het dak? Geef dan ook duidelijk aan hoe hoog dit dak is en hoe de vakman bij de airco kan komen. Foto's zijn in dit geval ook altijd prettig.

2. Hou de onderhoudsgeschiedenis paraat

Voor een vakman is het prettig om te weten wat de onderhoudsgeschiedenis is van de airco. Heb jij de airco regelmatig laten nakijken of moet je eerlijk bekennen dat hij nog nooit onderhoud heeft gehad? Dit helpt een vakman bij het inschatten hoeveel tijd hij nodig heeft voor de klus. Wanneer een airco geruime tijd slecht onderhouden is, is er bijna altijd een grote onderhoudsbeurt nodig. Hier is de vakman nou eenmaal langer mee bezig dan het schoonmaken van de filters en een controle of hij de airco moet afvullen.

3. Vermeld bijzonderheden van de installatie van de airco

Hoewel het niet aan te raden is, gebeurt het toch regelmatig dat mensen zelf hun airco installeren. Tijdens het onderhoud komt dan vaak naar voren dat de verbindingen niet optimaal zijn. Zonder dat je het weet kan de airco al geruime tijd een beetje lekken. De informatie over de installatie van de airco kan een vakman ook helpen om een betere inschatting te maken hoeveel tijd hij kwijt is aan de klus. Neem deze informatie daarom ook zeker mee in de opdrachtomschrijving.

4. Omschrijf je klus zo exact mogelijk

Wil je dat de vakman alleen de airco thuis komt bijvullen en vacumeren, of wil je dat de airco ook direct grondig wordt nagekeken? En gaat het om een eenmalige opdracht of sluit je liever een onderhoudscontract af? Het is goed om alles wat je al voor jezelf helder hebt ook alvast te delen met de aircospecialist. Zo weet hij exact wat hij kan verwachten en een realistische prijs afgeven.

5. Maak afspraken over reparaties

Hoe goed je de klus ook omschrijft, er kunnen altijd onvoorziene zaken naar voren komen. Zo kan het zijn dat de vakman reparaties moet uitvoeren die niet binnen de kosten voor het onderhoud vallen. Maak hier vooraf afspraken over. Mag de vakman de werkzaamheden direct uitvoeren of moet hij jou eerst een prijsvoorstel sturen? Het gevolg kan dan natuurlijk wel zijn dat hij een tweede keer moet terugkomen.


Vind betrouwbare vakmensen voor het bijvullen van jouw airco thuis

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij thuis de airco bijvullen, is het zaak om de juiste vakman voor de klus te zoeken. Dat doe je heel eenvoudig op Werkspot. Je plaatst je klus online en erkende aircospecialisten reageren hierop. Vervolgens is het aan jou om een keuze te maken. Kijk daarbij ook zeker naar de afstand tot jouw woning en de voorrijkosten. Ben je tevreden over het werk van de vakman en wil je dat hij vaker het onderhoud van je airco verzorgt? Dan is het fijn als de voorrijkosten niet te hoog zijn.