Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen

Bijgewerkt op

Wil je vloerbedekking laten leggen en wil je weten wat dit kost? Samen met onze stoffeerders hebben we prijsinformatie voor je verzameld. Professioneel jouw vloerbedekking laten leggen door een stoffeerder? Werkspot geeft informatie over de kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen vloerspecialisten

Onze vloerspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 70 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen

De totale prijs die jij betaalt voor een stoffeerder is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen bepaalt de stoffeerder zijn prijs op basis van het aantal vierkante meters. Vervolgens rekent de vloerenlegger een meerprijs voor het lijmen of spannen van het tapijt. Ook vind je in de offerte terug of de vloerbedekking in een ruimte met veel hoekjes en nisjes moet worden geplaatst en wanneer er een ondervloer nodig is. Voor beide zaken rekent de stoffeerder vaak een meerprijs.

Kosten vloerbedekking leggen per m² (prijsindicatie)

Gemiddelde kosten vloerbedekking leggen€5 - €10
Meerprijs leggen ondervloer€1 - €3
Meerprijs rondom verlijmdCirca €1,75
Meerprijs volledig verlijmdCirca €2,50
Meerprijs moeilijke ruimte€1 - €3

Voor een goede prijsindicatie is het belangrijk dat jij precies weet hoeveel vierkante meter tapijt er moeten worden gelegd. In sommige gevallen kan het ook verstandig zijn om klussen te combineren. Wil jij bijvoorbeeld nu een stoffeerder in je woonkamer tapijt laten leggen en binnen enkele maanden in je slaapkamer en de studeerkamer? Door deze klussen slim te combineren, kun je vaak een korting afspreken per vierkante meter. Om je een idee te geven:  tussen de 15 m2 en 35 m2 zit qua kosten per vierkante meter zo'n € 1,- à € 2,- verschil.

Hoe krijg je een offerte op maat?

De kosten voor het leggen van vloerbedekking is dus van een aantal factoren afhankelijk. Bespreek voor een offerte op maat daarom de volgende punten met de stoffeerder:

  • Hoeveel vierkante meter tapijt moet er worden gelegd?
  • Wil je het tapijt bevestigen aan de ondervloer of mag de stoffeerder het los leggen?
  • Is er een ondervloer nodig en moet deze gelegd worden?
  • Heeft de kamer alleen maar rechte hoeken of zijn er veel hoeken / nisjes?
  • Welk tapijt moet de stoffeerder leggen?

Alles besproken? Dan kan de vloerenlegger aan de slag met een nauwkeurige prijsindicatie. Zo heb jij voordat de klus start dus al goed zicht op de kosten voor het leggen van de vloerbedekking.

Gemiddelde kosten tapijt leggen inclusief lijmen

Voor het leggen van vloerbedekking heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt het tapijt los leggen, het tapijt verlijmen of het tapijt laten spannen. Voor het verlijmen van het tapijt heb je twee keuzes: alleen rondom verlijmen of volledig verlijmen. Voor een langdurig resultaat adviseren vakmannen dat je het tapijt volledig laat verlijmen. Zo voorkom je namelijk dat de vloerbedekking verschuift, krimpt of uitzet.  Naast het resultaat heeft het soort plaatsing ook effect op de totale prijs voor het laten leggen van de vloerbedekking.

Kosten vloerbedekking leggen: volledig verlijmen

Het volledig verlijmen van de vloerbedekking betekent niets anders dan dat het tapijt volledig wordt bevestigd op de ondervloer. Hierbij is het vooral fijn dat je tapijt niet verschuift wanneer je bijvoorbeeld een meubel verplaatst. Om jouw vloerbedekking volledig te verlijmen, rekent de stoffeerder vaak een meerprijs van circa €2,50.

Volledig verlijmen is overigens alleen mogelijk als de ondervloer voldoende egaal is. In de praktijk komt dit erop neer dat in veel woningen de vloer geëgaliseerd moet worden of dat er een nieuwe ondervloer gelegd moet worden. Is dit bij jouw woning ook het geval? Dan komen er bij de totaalprijs ook nog kosten voor de aanschaf en het leggen van de ondervloer.

Kosten vloerbedekking leggen: Rondom verlijmen

Je kunt de stoffeerder ook vragen om de vloerbedekking rondom te verlijmen. Zo kun je kosten besparen en is het eenvoudiger om je tapijt uit de woning te halen zonder dat de volledige ondervloer wordt beschadigd. Met rondom verlijmen krijg je wel een minder duurzaam resultaat dan wanneer je kiest voor volledig verlijmen.

Bij het rondom verlijmen wordt de vloerbedekking aan de randen en naden aan de ondervloer vastgelijmd. Voor het rondom verlijmen van het tapijt rekent de stoffeerder een meerprijs van ongeveer €1,75.

Kosten vloerbedekking leggen: Spannen

Naast het rondom of volledig verlijmen is het ook mogelijk om je tapijt te laten spannen. Dit is een specialistische klus die je kunt uitbesteden aan een ervaren stoffeerder. Bij het spannen van het tapijt wordt de vloerbedekking gespannen met behulp van spanlatten.  De latten worden op de vloer gelijmd of gespijkerd. Vervolgens wordt de tapijtrand met speciaal gereedschap om de latten gespannen. Dit zogeheten plaatselijk fixeren is vooral praktisch wanneer je het tapijt binnen enkele jaren toch weer wilt vervangen. Het verwijderen van een gespannen tapijt is een stuk eenvoudiger dan het verwijderen van een volledig verlijmd tapijt. Dit zie je ook terug in de prijzen voor het verwijderen van vloerbedekking.

Of spannen van het tapijt bij jouw vloerbedekking ook het mooiste resultaat geeft, is onder andere afhankelijk van het type onderzijde dat jouw tapijt heeft. Laat je hier dus goed over informeren door een vakman. De stoffeerder rekent voor het spannen van het tapijt een meerprijs tussen de €2,50 en €2,75.

Overigens geldt voor alle manieren waarop de vloerbedekking gelegd kan worden: laat je goed informeren en kies de optie die het beste aansluit bij jouw budget, het type tapijt en het gebruik van de ruimte. Zo is bijvoorbeeld het leggen van vloerbedekking op de trap een specialistische klus waar de gemiddelde stoffeerder een meerprijs voor rekent.

Gemiddelde kosten ondervloer leggen

Laat jij een nieuwe vloerbedekking leggen? Dan is het ook goed om te stil te staan bij de ondervloer. Is de ondervloer bijvoorbeeld voldoende egaal? Dan kun je ervoor kiezen om het tapijt direct op het beton te plaatsen. Woon je in een appartement? Dan ben je wellicht gebonden aan een bepaalde geluidsrestrictie. In veel appartementen is een geluidsisolerende ondervloer dan ook verplicht.

Heb je een oude woning met een houten vloer? Ook dan is een ondervloer de beste optie. Oude houten vloeren zijn vaak karakteristiek, maar vertonen ook nogal wat oneffenheden. Dit heeft nadelige effecten voor je tapijt. Zo slijt de vloerbedekking veel sneller wanneer je het tapijt direct op de houten vloer legt. Daarnaast is het voor de stoffeerder niet mogelijk om het tapijt volledig te verlijmen op een oude houten vloer. De lijm gaat tussen de planken door waardoor er een slechtere hechting is.

Kijk dus altijd samen met jouw vakman of er een ondervloer nodig is. Dit kan de levensduur van jouw tapijt enorm verlengen.

Kosten vloerbedekking leggen: ondervloer

Laat jij een ondervloer leggen in jouw woning? Dan kun je kiezen uit verschillende soorten ondervloeren waarvan de meeste zijn gemaakt van vilt of rubber. De prijs is dus ook afhankelijk van het soort ondervloer dat je kiest. Grofweg kun je rekenen op kosten tussen de €5,- en € 16,- per vierkante meter.

Welke ondervloer bij jouw klus past, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Hoe intensief wordt de ruimte gebruikt?
  • Heb je vloerverwarming of -koeling?
  • Moet de ondervloer voldoen aan geluidsnormen?
  • Heb je last van optrekkend vocht?

Laat je voor de keuze van een ondervloer voorlichten door een vakman. Zo voorkom je dat je onnodig kosten maakt.

Kosten vloerbedekking leggen: moeilijke ruimtes

Het leggen van vloerbedekking in een kamer met alleen maar rechte hoeken is eenvoudiger dan het leggen van tapijt in een kamer met veel hoeken en nisjes. In een kamer met alleen rechte hoeken is de stoffeerder dus vaak sneller klaar. Mag de stoffeerder in jouw woning vloerbedekking leggen in een moeilijke ruimte? Hou er dan rekening mee dat je vaak een hogere prijs betaalt voor moeilijke ruimtes.

Meerprijs moeilijke ruimtes

In een ruimte met verschillende hoeken en nisjes moet de stoffeerder meer snijden. Hier komt dus vaak meer (reken)werk bij kijken. Daarom rekent de vakman voor moeilijke ruimtes vaak een hogere prijs per vierkante meter. Vaak ligt deze prijs tussen de € 1,- en € 3,- hoger dan het leggen van tapijt in eenvoudige ruimtes.

Heb jij een kamer met veel hoekjes en nisjes? Dit maakt het vaak lastiger om uit te rekenen hoeveel vierkante meter tapijt je nodig hebt. Laat je hiervoor adviseren door de winkel of de vakman.

Kosten vloerbedekking leggen: gemiddelde prijs tapijt

Voor je een stoffeerder inschakelt, is het natuurlijk van belang welk tapijt jij op de vloer wilt. Eigenlijk is er voor elk budget een tapijt. Het verschil in prijs wordt vooral veroorzaakt door de dikte en dus de kwaliteit van het tapijt.

De goedkoopste variant is naaldvilt vanaf circa € 3,- per vierkante meter. Naaldvilt wordt overigens vaker commercieel gebruikt en vind je niet vaak terug in woningen. Hoogpolig tapijt is de duurste variant tapijt. De prijs van hoogpolig tapijt kan oplopen tot  € 60,- per vierkante meter.

Bij een nieuw tapijt betaal je dus voor de stof, de dikte en de vlekgarantie.

Welk tapijt past bij jou?

De ruimte, de sfeer van jouw huis en de samenstelling van jouw huishouden is bepalend voor de keuze van het soort tapijt. Zo wil je met een gezin met kleine kinderen tapijt dat tegen een stootje kan. En in je slaapkamer wil je vaak ander tapijt dan in de woonkamer.

Kortom, laat je door een vakman informeren welke keuzes je hebt en welke keuze bij jouw woonwens past. Zo weet je precies welke wensen met jouw budget haalbaar zijn. Vaak kun je een pakketdeal afspreken als je het tapijt laat leggen door het bedrijf waar je de vloerbedekking koopt. Dat scheelt in de kosten.

Praktisch advies van een professional.

Als je vloerbedekking wil laten leggen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het leggen van vloerbedekking.

Jan Koele, eigenaar van Koele Home Design:

In een showroom is de lichtinval anders dan in uw huiskamer. Het is daarom verstandig om een vakman met stalen bij u thuis langs te laten komen zodat u een gedegen keuze kunt maken.

Vloerbedekking leggen slaapkamer+overloop

05-07-2018 - Jeffrey Van laar: Top bedrijf echt een vakman