Kosten voor het aanbrengen van een betonvloer

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het aanbrengen van een massieve betonvloer liggen tussen de €50 en €200 per m2. We zetten de diverse mogelijkheden voor het storten van een betonvloer op een rijtje. Ook geven we je tips hoe je kunt besparen op de kosten van deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen vloerspecialisten

Onze vloerspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 84 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minutenIn dit artikel bespreken we

  1. Totale gemiddelde kosten aanbrengen betonvloer
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het aanbrengen van een betonvloer?
  3. Stappenplan betonvloer aanbrengen
  4. Hoe kun je kosten besparen op het aanbrengen van een betonvloer?
  5. Offerte betonvloer aanbrengen ontvangen via Werkspot
  6. Veelgestelde vragen over een betonvloer aanbrengen
  7. Checklist betonvloer aanbrengen

Totale gemiddelde kosten aanbrengen betonvloer

Soort klusGemiddelde kosten per m2
Massieve betonvloer storten€50 - €70
Gevlinderde betonvloer aanbrengen€50 - €150
Betonvloer inclusief vloerverwarming aanbrengen€120 - €200
Kleur toevoegen€2 - €5
Betonvloer impregneren€7 - €10
Beton gietvloer aanbrengen€75 - €150

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze vloerspecialisten. De werkelijke kosten voor het storten van een betonvloer kunnen hiervan afwijken.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor het aanbrengen van een betonvloer?

De kosten die een vloerspecialist in rekening brengt voor het storten van de betonvloer hangen af van een aantal factoren. Zo spelen de oppervlakte van de vloer, het type betonvloer, de afwerking en eventuele speciale wensen een rol bij het bepalen van de totaalprijs.

Oppervlakte en vorm van de vloer

Het spreekt voor zich dat de oppervlakte van de vloer belangrijk is voor het bepalen van de prijs van je betonnen vloer. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter is. Het aanbrengen van een betonvloer in een ruimte met veel hoeken en gekke afmetingen is arbeidsintensiever en daarom ook duurder.

Soort betonvloer

Wanneer je een betonnen vloer wilt, heb je de keuze uit verschillende soorten. Je kan een massieve betonvloer plaatsen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een gietvloer met betonlook. Dit is bijvoorbeeld een oplossing wanneer je in je woning niet voldoende ruimte hebt voor de dikte van de betonvloer. Voor het aanbrengen van een betonvloer heb je minstens zeven centimeter opbouwhoogte nodig. Denk ook op voorhand na of je direct vloerverwarming wilt aanleggen. Dit is tenslotte het perfecte moment om dat mooi af te kunnen werken.

Massieve betonvloer storten

Wil je een betonvloer storten als ondergrond van een andere vloer of maakt de afwerking je minder uit, omdat het om de vloer in de garage of schuur gaat? Voor alleen de betonvloer storten, liggen de kosten per m2 tussen de €50 en €70. Houd er wel rekening mee dat als je de betonvloer niet afwerkt, deze ruw aanvoelt aan de bovenkant. Wil je de betonvloer zichtbaar houden in bijvoorbeeld je woonkamer, dan kun je deze beter af laten werken.

Gevlinderde betonvloer aanbrengen

Voor een verdicht en glanzend betonoppervlak kies je voor een gevlinderde of gepolierde betonvloer. De kosten hiervoor liggen tussen de €50 en €150 per m2. De vakman gebruikt voor het vlinderen van de vloer een speciale machine, die zorgt voor een bijna wolkachtige uitstraling van de vloer. Na het vlinderen kan hij ook nog een aantal maal met de polijstmachine over de vloer heen om de vloer een glanzend en glad oppervlak te geven.

Betonvloer met vloerverwarming

Kies je voor een betonvloer, dan is het aan te raden om ook vloerverwarming aan te brengen. Een betonnen vloer kan, vooral in de winter, namelijk erg koud zijn. Laat je direct vloerverwarming onder de betonvloer aanbrengen? Houd dan rekening met totale kosten tussen de €120 en €200 per m2.

Gietvloer met betonlook

Heb je geen ruimte voor een massieve betonvloer, maar wil je toch die industriële look in je woning? Dan is een gietvloer een mooi alternatief. Deze vloeren zijn dunner dan massieve betonvloeren. Ook moet je bij een gietvloer nog een aparte ondervloer hebben van hout, tegels, beton of natuursteen. De prijs voor een gietvloer ligt gemiddeld tussen de €50 en €175 per m2.

Afwerking

Om je betonvloer beter te beschermen tegen vuil en beschadigingen laat je de betonvloer na het storten impregneren. Hiervoor geldt een meerprijs van €7 tot €10 per m2. Wil je de betonvloer na het aanbrengen graag in het zicht laten, maar vind je de klassieke betonkleur niet mooi? Dan kan je een kleurpigment laten toevoegen aan de betonmix. In dat geval betaal je een meerprijs van €2 tot €5 per m2 voor het toevoegen van een speciale kleur. Voor een standaardkleur betaal je vaak geen extra kosten. De vakman kan je hier meer over vertellen.

Stappenplan betonvloer aanbrengen

Wil je een betonvloer laten storten in je woning, dan laat je dit voor het beste resultaat over aan een vloerspecialist. Om je een beeld te geven van de werkzaamheden die de vakman daarbij uitvoert, hebben we dit stappenplan opgesteld.

1. Vloerverwarming leggen

Kies je voor vloerverwarming onder de betonvloer, dan start de vakman met het leggen van de vloerverwarming. Deze optie kost gemiddeld tussen de €50 en €70 meer per m2.

2. Wapeningsnetten plaatsen

Op de vloerverwarming of direct op de ondergrond plaatst de vakman stalen netten. Die zorgen ervoor dat het beton sterker wordt en de kans op scheuren zo klein mogelijk is.

3. Muren beschermen

Om je muren tegen betonspetters te beschermen, plakt de vakman de muren af. Ook plaatst hij onderaan de muren randisolatie, zodat de betonvloer ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.

4. Betonvloer storten

Zijn de voorbereidende werkzaamheden gedaan, dan is het tijd om het beton te storten. Bij grote oppervlakten, zoals een woonkamer, rijdt er een wagen voor die het beton direct in de woning stort. De vakman verplaatst het beton over de hele ruimte en maakt het vlak met een rei.

5. Betonvloer afwerken

Als de betonvloer beloopbaar is, kan de vakman beginnen met de afwerking. Afhankelijk van de dikte van de vloer, is dat vaak na één uur of enkele uren. Veel mensen kiezen in hun woning voor een gevlinderde betonvloer. Daarbij maakt de vakman gebruik van een machine om de vloer glad te maken.

6. Betonvloer polijsten

Wil je een glanzende laag op je betonvloer, dan kun je ervoor kiezen de gevlinderde vloer ook te laten polijsten. Hiervoor komt de vakman na een dag of dertig terug. Zo lang duurt het namelijk om de betonvloer helemaal uit te laten harden. Voor het polijsten gebruikt de vloerspecialist een boenmachine met pads, die jouw vloer mooi laten glimmen.

Hoe kun je kosten besparen op het aanbrengen van een betonvloer?

Het aanbrengen van een betonvloer is geen goedkope klus. Daar komt bij dat het ook geen klus is die je heel snel zelf kunt uitvoeren. Het is dan ook logisch dat je toch wil kijken naar manieren om te besparen op de werkzaamheden. We geven je daarvoor een aantal tips.

Geef de betonvloer zelf een kleur

Je kunt ervoor kiezen om kleur aan de betonmix te laten toevoegen, voor €2 tot €5 per m2, maar je kunt ook zelf na afloop met de verfkwast aan de slag. Bij de bekende bouwmarkten of bij de verfspeciaalzaak koop je speciale betonverf. Voor het verven van een betonvloer in de garage of schuur kan je het beste kiezen voor twee-componenten betonverf. Deze verf blijft ook mooi nadat hij in aanraking komt met benzine of olie en slijt minder snel.

Denk goed na welke afwerking je nodig hebt

Door een betonvloer te vlinderen, krijg je een mooie strakke en gladde vloer. Ideaal wanneer de betonnen vloer in je woning ook echt de afgewerkte vloer is, die je blijft zien. Maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan. Je betaalt hiervoor al snel tot €80 per m2 meer voor. Is zo’n nette afwerking niet nodig, kies er dan voor om alleen de betonvloer te laten storten. Dit is bijvoorbeeld voor de schuur of garage vaak een optie, of wanneer je de betonvloer puur als fundering in je woning gebruikt.

Kies een vakman uit de buurt

Kijk bij het kiezen van een vakman ook waar hij vandaan moet komen. Als hij voor de klus voorrijkosten berekent, kun je een hoop besparen als je iemand uit de buurt kiest. Daar komt bij dat een vakman uit de regio vaak ook contacten binnen de regio heeft, bijvoorbeeld voor de levering van beton. Moet dat van ver komen, dan kunnen de kosten hiervoor oplopen. Op Werkspot vind je veel vloerspecialisten bij jou uit de regio.

Vind een vloerspecialist via Werkspot

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, kun je bepalen of dit aansluit bij jouw verwachtingen en budget voor het aanbrengen van een betonvloer. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een vakman uit de regio? Plaats gratis en vrijblijvend een klus en vergelijk het werk van diverse vloerenspecialisten. Zo kun je bijvoorbeeld de reviews lezen van andere huiseigenaren om tot een weloverwogen keuze te komen.

Veelgestelde vragen over een betonvloer aanbrengen

Voordat je een betonvloer laat aanbrengen, zit je wellicht nog met een aantal vragen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het storten van een betonvloer?

Gemiddeld heeft het storten van een betonvloer een prijs per m2 tussen de €50 en €200. Dit is inclusief materiaal en de arbeidsuren van de vloerenlegger en afhankelijk van jouw wensen en de afwerking die je kiest. De kosten voor een betonvloer storten in een garage liggen bijvoorbeeld een stuk lager, tussen de €50 en €70 per m2. Dit komt doordat je hier vaak geen superstrakke afwerking nodig hebt. De totale kosten kunnen verschillen per klus en daarom is het goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en variabele kosten voordat je een klus plaatst.

Wat zijn de voordelen van een betonvloer?

Naadloos en hygiënisch resultaat

Het aanbrengen van een betonvloer geeft jouw woning een strakke uitstraling. Dit komt vooral door het feit dat de vloer naadloos is. Ook is het storten van een betonvloer positief wanneer je een hygiënische vloer wilt: vuilresten blijven amper liggen en bacteriën krijgen geen kans.

Goedkoper bij grote oppervlakken

Heb jij een grote woning? Dan kan het aanbrengen van een betonvloer ook financieel aantrekkelijk zijn. Je hebt met het storten van een betonvloer de onder- en dekvloer ineen. Je hoeft deze vloeren dus niet los van elkaar aan te schaffen en te plaatsen.

Aan te passen aan jouw wensen

Welke betonvloer je laat aanbrengen, bepaalt de uitstraling van je woning. Zo kan je voor een industriële look gaan, maar het storten van een gestempelde betonvloer kan je woning juist ook een warme uitstraling geven. Daarnaast is elke kleur mogelijk, dit kan je al bepalen in het mengproces, maar ook door het verven van de betonvloer.

Wat zijn de nadelen van een betonvloer?

Schotel- of scheurvorming na aanbrengen betonvloer

Het is belangrijk dat het aanbrengen van de betonvloer secuur gebeurt. Wanneer dit bij te warme weersomstandigheden gebeurt, kan de betonvloer bol komen te staan. Dit noemen we ook wel schotelvorming. Daarom is het ook aan te raden om enige tijd te wachten voor je de vloerverwarming aanzet na het storten van de betonvloer. Ook is bij het aanbrengen van de betonvloer een goede dikte en wapening essentieel. Wanneer dit niet secuur gebeurt, kunnen er scheuren ontstaan in het beton. Overigens vinden sommige mensen dit juist weer bijdragen aan de industriële look van het beton.

Zinken en niveauverschil

Bij het aanbrengen van een betonvloer zijn de hoeken het moeilijkst op te vullen. Hierdoor ontstaan er hoogteverschillen, dit noemt de vakman ook wel zinken. Om te voorkomen dat het hoogteverschil met het blote oog waar te nemen is, is het belangrijk dat de vakman veel ervaring heeft met het aanbrengen van een betonvloer. Op Werkspot kan je dit bijvoorbeeld checken op het profiel van de vakman door verschillende reviews te lezen. Houd er overigens wel rekening mee dat het een industrieel product is en dat een betonvloer na storten nooit helemaal 100% vlak is. Door het beton goed te polijsten zorgt de vakman ervoor dat je het hoogteverschil niet ziet of voelt.

Kan ik ook zelf een betonvloer storten?

Het storten van een betonvloer is een specialistische klus. Je moet het beton kunnen verwerken en vervolgens netjes op de vloer storten. In veel gevallen moet je de betonvloer ook egaliseren voor je de vloerbedekking kunt plaatsen. Wanneer je dit niet netjes doet, blijf je dit de hele levensduur van de vloerbedekking merken. Ook verkort je hiermee de levensduur van je vloer. Het is daarom verstandig om een vakman in te schakelen. Bovendien kan je met een vakman met jarenlange ervaring rekenen op een perfecte afwerking en een duurzaam resultaat van je nieuwe vloer.

Hoe lang moet een betonvloer drogen?

Een betonvloer is vaak na een paar uur al beloopbaar, maar het duurt een stuk langer voordat de vloer helemaal is uitgehard. Als ezelsbruggetje kun je aanhouden dat je per centimeter een week droogtijd hebt. Na het storten van een betonvloer van zeven centimeter, is hij dus pas na zeven weken helemaal droog.

Checklist betonvloer aanbrengen

Een betonnen vloer in je woning is een echte eye catcher, maar vergt vaak wel wat meer voorbereiding dan het leggen van kliklaminaat. Zorg er dus voor dat je aan alles hebt gedacht voordat je aan de klus begint. Een vakman kan je uiteraard adviseren over de belangrijkste keuzes, en onderstaande checklist helpt je op weg met een aantal belangrijke aandachtspunten.

1. Wat moet de dikte van de vloer zijn?

De minimale dikte van een betonvloer is zeven centimeter. Deze dikte is nodig om een stevige constructie te kunnen bouwen, die niet scheurt. In deze zeven centimeter is ook al ruimte voor vloerverwarming en de wapeningsnetten meegenomen. Ga je de vloer heel intensief gebruiken met bijvoorbeeld zware apparatuur, dan is het slim om voor een dikkere vloer te gaan.

2. Wil je met de betonvloer een houten vloer vervangen?

Oudere woningen zijn vaak voorzien van een houten (onder)vloer. Voor betere isolatie of om de constructie van de vloer te verbeteren, kun je ervoor kiezen om de houten vloer te vervangen voor beton. Bedenk dan wel vooraf wat je met de eventuele kruipruimte wilt doen. Wil je die direct op laten vullen? Dat kan met zand en isolatie. De betonvloer wordt daar vervolgens op gestort.

3. Hoeveel onderhoud wil je aan je vloer hebben?

Een betonvloer heeft niet veel onderhoud nodig, maar uiteraard wel wat om de vloer vocht- en stofvrij te houden. Wil je het onderhoud tot een minimum beperken? Kies er dan voor om de vloer te impregneren.

4. Welke kleur wil je hebben?

Houd je van het gemak en de sfeer van een betonnen vloer, maar vind je betonkleur zelf niet mooi? Dan is het mogelijk om een kleur toe te voegen aan de betonmix. Dat is de snelste oplossing, omdat je de vloer daarna niet meer hoeft te verven. Dat laatste is overigens wel een optie. Dus ben je nog niet zeker van de kleur, dan kun je dit altijd nog op een later moment beslissen.

5. Wil je ook vloerverwarming?

Een betonvloer kan in de winter behoorlijk koud aanvoelen. Gelukkig is een betonvloer heel geschikt voor vloerverwarming. Bedenk wel vooraf of je dit wilt, als de vloer eenmaal ligt, is het een stuk lastiger om dit nog te laten leggen. De kosten voor een betonvloer met vloerverwarming liggen tussen de €120 en €200 per m2.