Gasleiding aanleggen? Ontdek hier de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een gasleiding aanleggen of verleggen? Ontdek op Werkspot waar je op moet letten bij deze klus en de gemiddelde prijs van een vakman.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 120 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs gasleiding aanleggen

Ga jij een nieuwe keuken kopen en zit de gasleiding op de verkeerde plaats? Of heb je een oude woning en moet je nog overschakelen op centrale verwarming? Dan moet je in veel gevallen ook een gasleiding aanleggen. Het aanleggen van een gasleiding is een specialistische en gevaarlijke klus. Gas is extreem brandbaar en je brengt je gezondheid in gevaar wanneer je het aanleggen van de gasleiding niet goed doet. Daarom is het verstandig om het aanleggen van de gasleiding uit te besteden aan een erkend loodgieter.

Wat kost het aanleggen van een gasleiding? 

Soort klusGemiddelde prijs
Uurtarief loodgieter€ 50,- tot € 65,-
Koperen gasleiding aanleggen per meter€ 6,- tot € 8,-
Flexibele gasleiding aanleggen per meter€ 3,- tot € 9,-

Bovenstaande tabel geeft je een idee wat de kosten zijn voor het aanleggen van een gasleiding. De prijzen kunnen afwijken op basis van jouw specifieke situatie. Vraag een vakman een prijsvoorstel op maat voor de klus 'gasleiding aanleggen'.

Hoe komt de prijs tot stand?

De prijs voor het aanleggen van een gasleiding baseert de vakman op een aantal factoren:

 • Duur van de klus
 • Aantal meters leiding
 • Moeilijkheidsgraad

Gasaanleiding aanleggen: duur van de klus
Voor kleinere klussen rondom een gasaanleiding leggen, rekent de vakman een prijs per uur. Is de vakman na drie kwartier al klaar? Ook dan brengt hij een uur in rekening. Voor minder kan een vakman niet komen en is de klus niet rendabel. Heb je meerdere kleine klussen? Laat dit de loodgieter weten. Zo kan hij de klussen combineren en betaal jij voor de tijd dat de vakman daadwerkelijk bezig is met de gasleiding aanleggen. Voor grotere klussen rekent de vakman een totaalprijs.

Gasleiding aanleggen: aantal meters leiding
Ga jij een nieuwe gasleiding aanleggen die van de gasmeter naar zolder moet? Dan ben je meer geld kwijt dan het aanleggen van een gasleiding naar de keuken. Dit heeft te maken met het aantal meter leiding. Maar dit is niet de enige reden dat de leiding van invloed is op de totaalprijs van de klus. Je hebt leidingen in verschillende soorten en maten.

 1. Koperen gasleiding aanleggen
  Voor het aanleggen van een gasleiding gebruikt de vakman een koperen leiding. De basisprijs van een koperen leiding ligt tussen de zes en acht euro. Om de koperen gasleiding te beschermen heb je soms een mantel (pvc leiding) nodig. Dit is het geval op de plek waar de leiding door de muur gaat en in slecht geventileerde ruimtes. Ga jij een gasleiding aanleggen voor een buitenkeuken? Dan moet de vakman de gasleiding buiten aanleggen en onder de grond plaatsen. Ook in dit geval is er een mantel nodig om de koperen leiding te beschermen tegen vocht en beschadigingen.
 2. Flexibele gasleiding aanleggen
  De vakman kan ook een flexibele gasleiding gebruiken voor het aanleggen van de gasleiding. Zoals de naam al zegt, kan de vakman de flexibele gasleiding in moeilijke bochten leggen. Afhankelijk van de gasleiding die de vakman kiest, ben je iets goedkoper of juist iets duurder uit dan bij een koperen leiding.

Moeilijkheidsgraad aanleggen gasleiding
Naast het materiaal, de leidingen, is ook de moeilijkheidsgraad van invloed op de totaalprijs die je betaalt voor het aanleggen van de gasleiding.

 1. Bereikbaarheid
  Een vakman bepaalt de totaalprijs van de klus onder andere op basis van hoe eenvoudig hij in de ruimte kan werken. Moet hij de gasleiding aanleggen in een ruimte waar hij niet makkelijk bij kan? Dan is hij langer bezig met de klus en berekent dit door in de totaalprijs. Jij bent in dit geval dus meer geld kwijt.
 2. Soort muur / vloer
  Bij het aanleggen van de gasleiding ontkom je er niet aan om in muren en/of vloeren te boren. Het is voor een vakman eenvoudiger om door een houten vloer te boren dan dat hij in een gat maakt in een betonnen vloer. Voor dit laatste heeft hij ander soort gereedschap nodig en is hij langer bezig. Dit berekent hij door aan jou. Ook is het boren in een gipsmuur eenvoudiger dan het boren in een betonnen muur. De extra tijd die de vakman bezig is, neemt de vakman mee in de totaalprijs voor de klus 'gasleiding aanleggen'.

Gasleiding verleggen

Naast het aanleggen van een gasleiding kan het ook nodig zijn om de gasleiding te verleggen. Wanneer je besluit om een nieuwe keuken te plaatsen, kan het voorkomen dat de gaskookplaat op een andere plaats komt te staan. In dat geval moet je de gasleiding verleggen. Dit is ook het geval wanneer je de CV-ketel op een andere plaats wil hebben. Bij het verleggen van de gasleiding zijn dezelfde factoren van invloed op de prijs als bij het aanleggen van een gasleiding. Zo is het soort muur en vloer van invloed en de moeilijkheidsgraad van de klus. Hoeft de vakman maar een klein stukje gasleiding te verleggen? Dan kan het zijn dat hij binnen het uur klaar is. In dat geval betaal je alleen volledig voor het eerste uur.

Gasleiding afpersen

Heb je gasleidingen die je niet meer gebruikt? Door deze oude gasleiding mag geen gas meer stromen en daarom is het van belang dat je de gasleiding laat afpersen. De vakman zorgt er dan voor dat alle gas uit de leiding gaat. Gas is erg gevaarlijk en mag absoluut niet ontsnappen. Daarom is het van groot belang dat er geen gas vrijkomt bij het afpersen van de gasleiding. Laat dit werk dus altijd door een erkend loodgieter uitvoeren. Een erkend vakman controleert of de werkzaamheden goed zijn verlopen, zodat jij geen gezondheidsrisico loopt.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om eens in de vijf tot tien jaar de gasleiding te laten afpersen. De loodgieter controleert of het gas veiling in de leidingen blijft. Wil je niet de leiding laten afpersen, maar wel laten controleren of er een gaslek is? De vakman kan dan een zogeheten persproef uitvoeren. Als blijkt dat er een gaslek is, verhelpt de vakman die direct.

Ga je na het afpersen van de gasleiding de leiding helemaal niet meer gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je elektrisch gaat koken en die leiding niet meer nodig hebt. Dan kun je de gasleiding afdoppen in de meterkast. Dit betekent dat er geen gas meer naar de leiding gaat. Vervolgens kun je de leiding verwijderen.

Geen CO2-uitstoot
Een andere reden om te kiezen voor het afpersen van de gasleiding is het feit dat in 2050 alle Nederlandse woningen van het aardgas
moeten zijn. Wanneer jij een warmtepomp in je huis plaatst en elektrisch kookt, heb je geen gasleidingen meer nodig. De gasleverancier verwijdert in dit geval de gasmeter en de hoofdaansluiting. Voor het verwijderen van de overige gasleidingen moet je zelf zorg dragen. Hierbij is het belangrijk dat er geen gas in de leidingen meer aanwezig is. Kortom, je moet de gasleiding laten afpersen.

Tips om te besparen op gasverbruik

Het is niet verstandig om te besparen op het aanleggen van een gasleiding. Maar je kunt wel veel geld besparen door bewust om te gaan met het gebruik van gas. Door verstandig om te gaan met het verwarmen van je woning, kun je al enkele tientallen euro's per jaar besparen.

 1. Verwarm zonder te verspillen
  Wanneer je de verwarming aanzet, kun je het beste ramen en deuren sluiten. Zo voorkom je dat de warme lucht direct naar buiten vliegt. Zorg wel voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door de roosters in je woning open te zetten.

 2. Draai de thermostaat laag
  Wanneer je naar je werk bent of 's nachts ligt te slapen, is het niet nodig om de verwarming vol aan te hebben staan. Voor een huis met radiatoren is 15 graden een goed uitgangspunt. Heb je vloerverwarming? Zet de verwarming dan op 17 graden. Anders kost het opwarmen van de vloerverwarming teveel energie. Wil je nog meer besparen? Dan kun je de verwarming een uur voor je naar bed gaat, naar beneden zetten. Hier merk je qua warmte nauwelijks iets van en het is goed voor je portemonnee.

 3. Laat de kraan niet onnodig lopen
  Voor het verwarmen van water is gas nodig. Je kunt dus flink op de kosten besparen wanneer je niet onnodig de warmwaterkraan laat lopen.

Gasleiding aanleggen: certificering en advies van een vakman

Ondanks dat het aanleggen van een gasleiding gevaarlijk werk is, ben je niet verplicht om het werken aan de gasleiding uit te besteden. Je mag alleen niet zelf aan de gasmeter werkzaamheden uitvoeren. De gasmeter is namelijk van de gasleverancier.

Hoewel er nog geen wettelijke certificering is, is het wel aan te raden een erkend loodgieter te benaderen voor het aanleggen van de gasleiding. Werkspot vroeg aan een van de vakmannen waar je het beste op kunt letten. Theo Scholman van Scholman Servicebedrijf BV legt uit: "Kies een erkend installateur met het oog op de verzekering. Als je werk aan gasleidingen laat doen door iemand die niet erkend is, keert een verzekering niet uit op het moment dat er iets aan de hand is. Een erkend installateur is aangesloten bij de branchevereniging Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) of KViNL. Een erkend installateur zorgt na het werk voor het afpersen van de leiding om te zien of er niet ergens een lek is ontstaan."