Gemiddelde kosten warmtepomp installeren of vervangen

Bijgewerkt op

Wil je een warmtepomp laten installeren of vervangen, en wil je weten wat dit kost? Samen met onze Werkspot vakmannen hebben we prijsinformatie voor je verzameld.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.2

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.2 op 5 op basis van 22 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten warmtepomp installeren

Het installeren of vervangen van een warmtepomp is een duurzame keuze. Je komt in de meeste gevallen ook in aanmerking voor de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Meer over de voorwaarden voor tegemoetkoming lees je hier. Het is belangrijk om de mogelijkheden in je woning onder de loep te nemen. Daarover later meer. Laten we eerst naar de prijsinschatting kijken. Deze informatie hebben we voor jou verzameld met behulp van onze Werkspot vakmannen:

Gemiddelde kosten warmtepomp

Soort pompPrijsindicatie
Lucht/water warmtepomp€ 4000 - € 9000
Hybride warmtepomp€ 5000 - € 8000
Grond/water warmtepomp€ 14000 - € 27000
Water/water warmtepomp€ 13000 - € 22000

Let op: dit zijn prijzen inclusief installatie. Deze zijn indicatief omdat per situatie de kosten hoger of lager kunnen uitvallen. Dit zijn ook de prijzen exclusief eerder genoemde subsidie.

Houd rekening met...

Is je woning goed geïsoleerd? Is er voldoende ruimte het de pomp? Voor een grond/water installatie en een water/water installatie is een tuin een vereiste, in verband met het boren in de grond. Voor een lucht/water installatie heb je ruimte nodig om een buitenunit te plaatsen. Houd hierbij rekening met het formaat van een kleine vriezer. Tuin, balkon en plat dak. Ga bij de gemeente ook na of je zo’n unit op het dak mag plaatsen.

Warmtepomp systemen: welke past bij mij?

Er zijn verschillende fabrikanten van warmtepompen, vraag bij je installateur welke waterpomp wordt geadviseerd en maak dan je keuze. Bekende merken zijn: Vaillant, Nefit, Remeha, Stiebel eltron en Nibe. Bedenk alvast of je voor een volledig elektrische pomp of hybride oplossing gaat:

Elektrisch: Bij een volledig elektrisch systeem is er geen gas meer nodig. Deze vind je vaak terug in nieuwbouwwoningen. Naast de pomp moet er een boiler voor de warmwatervoorziening worden geïnstalleerd. Heb je een bad, en woon je met vier mensen? Dan moet je al gauw aan een 300 liter boiler denken.

Hybride: Een hybride oplossing is een warmtepomp naast een HR ketel. De waterpomp zorgt voor warmte in huis en de HR ketel voor het tapwater. De waterpomp zorgt voor 85% van de warmte in huis en de ketel voor ongeveer 15%.

Een warmtepomp rendeert het beste met een lage temperatuur verwarmingssysteem. Een warmtepomp warmt op tot 50 graden en een HR ketel tot 80. Vloerverwarming en wandverwarming zijn systemen met een lage verwarming. Let wel op dat de leidingen niet te ver van elkaar af liggen, anders is er onvoldoende verwarming van de ruimte. Een erkend installatiebedrijf heeft apparatuur om dit te controleren bij bestaande systemen. Heb je standaard radiatoren dan zal je deze bij een all electric systeem moeten vervangen door lage temperatuur radiatoren. Deze kosten tussen de €400,- en €1000,- exclusief installatie. Een standaard radiator kost tussen de €100,- en €500,-.

De kosten voor het vervangen van radiatoren zijn als volgt:

aantalGemiddelde prijs
1 radiator€ 180
2 radiatoren€ 270
3 radiatoren€360
4 radiatoren€ 450
5 radiatoren€ 540

Bij een hybride systeem zal de ketel vaker moeten bijspringen. Je bespaart dan minder op stookkosten dan wanneer je een laag temperatuursysteem zou hebben.

Plaats je opdracht op Werkspot

Je hebt nu flink wat informatie vergaard over de variabele kosten van het installeren en/of vervangen van een warmtepomp. Het is tijd om te kijken of de prijs die je in gedachten had, overeenkomt met de mogelijkheden. Plaats je opdracht op Werkspot en vind een installateur bij jou in de buurt.

Prijzen andere diensten:

  1. Zonneboiler installeren of vervangen
  2. Zonnepanelen installeren of vervangen
  3. Buitenmuur isolatie
  4. Kruipruimte isoleren
  5. Huis isoleren

Vind een installatiebedrijf dichtbij