De kosten van een warmtepomp installatie

Bijgewerkt op

Een warmtepomp laten installeren is een uitstekende manier om je huis duurzaam en efficiënt te verwarmen. De kosten voor een warmtepomp installatie kunnen variëren want ze hangen af van verschillende factoren. Over het algemeen bedragen de kosten voor het installeren van een warmtepomp tussen de €5.000 en €30.000, inclusief de installatie en btw. Wil je weten hoe deze kosten zijn opgebouwd, welke opties je hebt om geld te besparen en wat de belangrijkste kostenfactoren zijn? Lees dan verder voor meer informatie.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen Installatiebedrijven

Onze Installatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 43 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

In dit artikel bespreken we:

 1. De kostenfactoren van een warmtepomp installatie
 2. Gemiddelde kosten voor een warmtepomp
 3. Inzicht in de kosten van een warmtepomp installatie
 4. Bespaar op de kosten van een warmtepomp installatie
 5. Subsidies en financiële ondersteuning voor warmtepompen
 6. Warmtepomp vs. traditionele verwarmingssystemen
 7. Vind betrouwbare vakmensen voor jouw warmtepomp installatie op Werkspot
 8. Veelgestelde vragen over de kosten van een warmtepomp installatie
 9. Checklist voor een warmtepomp installatie
 10. Warmtepomp installeren: dit zijn de kosten

De kostenfactoren van een warmtepomp installatie

De totale kosten voor een warmtepomp installatie kunnen afhankelijk van diverse factoren uiteenlopen. Je hebt namelijk te maken met verschillende elementen die de prijs beïnvloeden. Gemiddeld liggen de kosten voor het installeren van een warmtepomp tussen de €10.000 en €25.000, hoewel de prijs voor een hybride warmtepomp iets lager kan uitvallen, namelijk tussen de €8.000 en €15.000.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 • Type warmtepomp: De prijs hangt sterk af van het soort warmtepomp dat je kiest, bijvoorbeeld lucht-lucht, lucht-water, grond-water of hybride.
 • Materiaalkosten: Dit omvat de prijs van de pomp zelf, evenals aanvullende materialen zoals leidingen en isolatie.
 • Arbeidskosten: De prijs voor de installatie zelf varieert afhankelijk van de complexiteit en de regio.
 • Extra kosten: Denk aan onderhoudskosten, mogelijke aanpassingen aan je afgiftesysteem en de reiskosten van de installateur.

Omdat de kosten dus per project kunnen verschillen, kun je voor de meest nauwkeurige prijsindicatie het beste een offerte aanvragen bij een specialist. Zo krijg je een goed beeld van wat een warmtepomp installeren voor jou gaat kosten.

Gemiddelde kosten voor een warmtepomp

OnderdeelGemiddelde kosten inclusief installatie en btw)
Lucht-lucht warmtepomp€4.000 - €7.000
Lucht-water warmtepomp€5.000 - €9.000
Grond-water warmtepomp€15.000 - €25.000
Hybride warmtepomp€5.000 - €10.000
Volledig elektrische warmtepomp met bodembron€30.000

Houd er rekening mee dat het hier gaat om gemiddelde kosten. Dit houdt dus in dat de kosten voor jouw project hiervan kunnen afwijken. Daarom raden we aan om offertes op te vragen bij professionals die jou een specifieker beeld kunnen geven van jouw kostenplaatje.

Inzicht in de kosten van een warmtepomp installatie

De kosten van een warmtepomp installatie worden dus beïnvloed door verschillende factoren. Hier vallen onder andere de materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele bijkomende kosten onder. Materiaalkosten omvatten de aanschaf van de warmtepomp zelf en bijkomende materialen zoals leidingen en isolatie. Arbeidskosten variëren op basis van de complexiteit van de installatie en de locatie. Bijkomende kosten kunnen onder andere onderhoud, aanpassing van andere systemen in huis en reiskosten van de installateur bevatten. Alle elementen samen maken de totale kosten voor de installatie van een warmtepomp.

Verschillende types warmtepompen

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en blaast deze als warme lucht je huis in. Dit type is relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

 • Geschikt voor: Appartementen en kleinere woningen
 • Energiebesparing: 3.000 - 4.500 kWh per jaar
 • Terugverdientijd: 5 - 10 jaar

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht om water te verwarmen dat door je verwarmingssysteem stroomt. Dit systeem is ideaal voor vloerverwarming en radiatoren.

 • Geschikt voor: Rijtjeshuizen en goed geïsoleerde woningen
 • Energiebesparing: 4.000 - 6.000 kWh per jaar
 • Terugverdientijd: 7 - 12 jaar

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de bodem via een gesloten systeem van buizen. Dit type is zeer efficiënt, maar ook duurder en vereist een grote tuin voor de installatie.

 • Geschikt voor: Vrijstaande huizen en woningen met een grote tuin
 • Energiebesparing: 5.000 - 7.000 kWh per jaar
 • Terugverdientijd: 10 - 15 jaar

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert de traditionele cv-ketel met een warmtepomp. Dit systeem schakelt tussen gas en elektriciteit, afhankelijk van de buitentemperatuur, wat flexibiliteit biedt.

 • Geschikt voor: Oude gebouwen en woningen met matige isolatie
 • Energiebesparing: 3.000 - 4.500 kWh per jaar (afhankelijk van het gebruik)
 • Terugverdientijd: 5 - 8 jaar

De keuze van het materiaal heeft grote invloed op de uiteindelijke kosten. Vergeet hierbij niet de bijkomende materialen zoals isolatie en leidingen, die ook bijdragen aan de materiële kosten.

Arbeidskosten bij de installatie van een warmtepomp

De arbeidskosten voor de installatie van een warmtepomp kunnen variëren. Dit hangt namelijk af van de complexiteit van de installatie, het type warmtepomp en de locatie.

Wat houdt de installatie in?

De installatie van een warmtepomp omvat verschillende stappen en vereist specifieke expertise. Een ervaren installateur voert een inspectie uit, bepaalt de beste locatie voor de warmtepomp en verzorgt de aansluitingen.

Installatie van de pomp: Het plaatsen van de warmtepomp en het aansluiten op je verwarmingssysteem.

Mogelijke extra kosten voor graafwerkzaamheden: Vooral bij grond-waterpompen kan het nodig zijn om te graven, wat extra kosten met zich meebrengt.

Bijkomende kosten bij warmtepomp installatie

Naast de materiaalkosten en arbeidskosten zijn er mogelijk extra kosten waar je rekening mee moet houden. Deze bijkomende kosten kunnen ook de totale investering beïnvloeden.

Onderhoud en werking

Een warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om efficiënt te blijven werken. De jaarlijkse onderhoudskosten lopen uiteen, maar liggen doorgaans tussen de €115 en €180.

Aanpassingen aan het afgiftesysteem

Als je een oud radiatorsysteem hebt, is het mogelijk dat je dit moet upgraden naar een systeem dat beter geschikt is voor een warmtepomp, zoals vloerverwarming. Dit kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Bespaar op de kosten van een warmtepomp installatie

Wil je een warmtepomp installeren in je woning? Dit kan een grote investering zijn, maar met slimme keuzes kun je aanzienlijk besparen. Bekijk daarom de onderstaande kostenbesparende tips en haal het beste uit je warmtepomp installatie.

Kies het juiste type warmtepomp: Het type warmtepomp dat je kiest, kan een groot verschil maken in de kosten. Overweeg goed wat bij jouw situatie past.

Maak gebruik van subsidies: Maak gebruik van beschikbare subsidies. Deze kunnen je uitgaven met €2.500 tot €4.000 verlagen, afhankelijk van het type warmtepomp.

Vermijd onnodige extra kosten: Let op mogelijke extra kosten zoals onderhoud, aanpassing van het afgiftesysteem en reiskosten van de installateur. Informeer vooraf goed naar deze kostenposten.

Combineer projecten: Plan de installatie van de warmtepomp samen met andere verbeteringen in je huis, zoals isolatie of de installatie van vloerverwarming. Hierdoor kun je besparen op arbeidskosten.

Vergelijk installateurs: Vergelijk offertes van verschillende installateurs om de beste prijzen en kwaliteit te vinden. Een professionele installateur zorgt voor een efficiënte plaatsing, wat op de lange termijn kostenbesparend werkt.

Subsidies en financiële ondersteuning voor warmtepompen

Beschikbare subsidies voor jouw warmtepomp installatie

Bij de aanschaf en installatie van een warmtepomp kun je in Nederland gebruikmaken van verschillende subsidies en financiële regelingen. De bekendste subsidie is de Investeringssubsidie duurzameenergie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie is bedoeld voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers en helpt bij het verlagen van de initiële kosten van duurzame energieoplossingen, zoals warmtepompen.

ISDE-subsidie details:

 • Subsidiebedrag: De ISDE-subsidie varieert afhankelijk van het type warmtepomp en de capaciteit ervan. Voor een lucht-water warmtepomp met een thermisch vermogen van 4 kW kun je bijvoorbeeld ongeveer € 1.500 aan subsidie ontvangen.
 • Hogere subsidies: Voor grotere systemen kan dit bedrag oplopen tot enkele duizenden euro's.
 • Gemeentelijke subsidies: Naast de ISDE zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar. Sommige gemeenten bieden extra financiële ondersteuning om de energietransitie te versnellen.

Voorwaarden voor subsidies

Om in aanmerking te komen voor subsidies zoals de ISDE, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze zijn essentieel om ervoor te zorgen dat alleen energie-efficiënte en milieuvriendelijke apparaten worden gesubsidieerd.

Belangrijke voorwaarden:

 • Technische eisen: De warmtepomp moet voldoen aan specifieke technische eisen die door de overheid zijn opgesteld.
 • Gecertificeerde installateur: De installatie moet uitgevoerd worden door een gecertificeerde installateur. Dit garandeert de kwaliteit van de installatie en de optimale werking van de warmtepomp.
 • Nieuwe apparaten: De warmtepomp moet nieuw zijn en mag niet eerder gebruikt zijn.
 • Tijdige aanvraag: Subsidieaanvragen moeten binnen een bepaalde periode na installatie worden ingediend, doorgaans binnen 12 maanden.
 • Benodigde documenten: Bij de aanvraag moeten verschillende documenten worden bijgevoegd, zoals de factuur van de installatie en een bewijs van certificering van de installateur.

Het proces van een subsidie aanvragen lijkt complex, maar met de juiste voorbereiding en het volgen van de richtlijnen kun je aanzienlijk besparen op de kosten van je nieuwe warmtepomp. Gebruik ons platform om gemakkelijk een gecertificeerde installateur te vinden en meerdere offertes te vergelijken.

Warmtepomp vs. traditionele verwarmingssystemen

Vergelijking van kosten en efficiëntie met cv-ketels

Warmtepompen en cv-ketels verschillen aanzienlijk in zowel kosten als efficiëntie. Een traditionele cv-ketel heeft een relatief lage aanschafprijs, variërend van € 1.500 tot € 3.000, inclusief installatie. Daarentegen liggen de aanschafkosten van een warmtepomp aanzienlijk hoger, tussen de € 4.000 en € 20.000, afhankelijk van het type en de capaciteit.

Operationele kosten:

 • Cv-ketels: Werken op gas en de stijgende gasprijzen maken het gebruik ervan duurder.
 • Warmtepompen: Gebruiken elektriciteit en kunnen tot vier keer efficiënter zijn dan een cv-ketel, wat resulteert in lagere energiekosten. Een goed geïnstalleerde warmtepomp kan een rendement (COP) van 3 tot 5 hebben, wat betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die wordt verbruikt, 3 tot 5 eenheden warmte worden geproduceerd.

De initiële investering in een warmtepomp kan hoog lijken, maar met de beschikbare subsidies en de lagere operationele kosten kan deze investering zichzelf terugverdienen binnen 5 tot 10 jaar. Bovendien draagt een warmtepomp bij aan een lagere CO2-uitstoot, wat zowel financieel als ecologisch voordelen biedt.

Waarom je cv-ketel vervangen voor een warmtepomp?

Er zijn verschillende voordelen die een warmtepomp aantrekkelijker maken dan een cv-ketel. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

 1. Lange termijn besparing: Ondanks de hogere initiële kosten, kunnen de besparingen op de energierekening en de beschikbare subsidies de investering rendabel maken.
 2. Duurzaamheid: Een warmtepomp draagt bij aan een duurzaam en milieuvriendelijk energieverbruik. Het gebruik ervan kan de CO2-uitstoot van een huishouden aanzienlijk verminderen.
 3. Toekomstbestendig: De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Door nu over te stappen op een warmtepomp, ben je voorbereid op toekomstige regelgeving.
 4. Comfort: Moderne warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat gedurende het hele jaar. Bovendien werken warmtepompen vaak stiller en zijn ze veiliger omdat er geen verbranding plaatsvindt.

Vind betrouwbare vakmensen voor jouw warmtepomp installatie op Werkspot

Het installeren van een warmtepomp vergt technische kennis en vakmanschap. Daarom is het essentieel om een professionele vakman in te schakelen. OP Werkspot vind je snel en eenvoudig een betrouwbare installatie specialist die jouw warmtepomp kan installeren. Maak gratis en vrijblijvend een opdracht aan op ons platform en ontvang binnen 24 uur offertes van gekwalificeerde bedrijven in jouw regio. Vergelijk de offertes, kies je favoriet en laat je warmtepomp installeren door een professional van Werkspot. Zo geniet je straks van een energiezuinige en duurzame verwarmingsoplossing, zonder zorgen over de installatiekosten.

Veelgestelde vragen over de kosten van een warmtepomp installatie

Hoe lang duurt het voordat een warmtepomp zichzelf terugverdient?

De terugverdientijd van een warmtepomp ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van de initiële kosten, de beschikbaarheid van subsidies en de besparing op de energierekening.

Kan een warmtepomp mijn hele huis verwarmen?

Mits goed gedimensioneerd en geïnstalleerd, kan een warmtepomp een hele woning verwarmen. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij de grootte en de warmtebehoefte van jouw huis.

Moet ik mijn huis isoleren voordat ik een warmtepomp installeer?

Ja, goede isolatie is essentieel voor de efficiënte werking van een warmtepomp. Zonder adequate isolatie kan het rendement van de warmtepomp aanzienlijk lager zijn, wat resulteert in hogere energiekosten.

Hoe lang duurt de installatie van een warmtepomp?

De duur van de installatie is afhankelijk van het type warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan bijvoorbeeld al in één dag geïnstalleerd worden. De installatie van andere types kan meerdere dagen in beslag nemen.

Checklist voor een warmtepomp installatie

Eenvoud en duidelijkheid zijn cruciaal bij het plannen van je warmtepomp installatie. Gebruik daarom deze checklist om vloeiend door het proces heen te gaan:

 1. Type warmtepomp kiezen:
  • Kies voor lucht-lucht, lucht-water, grond-water, hybride of volledig elektrisch
 2. Subsidies aanvragen:
  • Zoek uit welke subsidies beschikbaar zijn en vraag ze tijdig aan
 3. Budget bepalen:
  • Stel een budget vast inclusief alle mogelijke extra kosten: onderhoud, aanpassing afgiftesysteem en reiskosten
 4. Installateurs vergelijken:
  • Vraag en vergelijk offertes van meerdere installateurs
 5. Richttijd voor installatie plannen:
  • Plan een datum waarop de installatie plaatsvindt en hou rekening met mogelijke vertragingen
 6. Voorzorgsmaatregelen nemen:
  • Zorg voor een goed geïsoleerd huis om de efficiëntie van de warmtepomp te maximaliseren
 7. Periodiek onderhoud:
  • Plan jaarlijks onderhoud om de efficiëntie en levensduur van de warmtepomp te waarborgen

Warmtepomp installeren: dit zijn de kosten

Een warmtepomp installatie kan een aanzienlijke investering zijn, maar de voordelen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid maken het zeker de moeite waard. Met kosten variërend van €5.000 tot €30.000, afhankelijk van het type warmtepomp en bijkomende factoren, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en gebruik te maken van beschikbare subsidies. Het vinden van een gekwalificeerde installateur is essentieel om ervoor te zorgen dat de installatie efficiënt en effectief wordt uitgevoerd. Plaats je klus dus gerust op Werkspot en ontvang offertes van betrouwbare vakmensen om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Prijzen andere diensten:

 1. Zonneboiler installeren of vervangen
 2. Zonnepanelen installeren of vervangen
 3. Buitenmuur isolatie
 4. Kruipruimte isoleren
 5. Huis isoleren