Gemiddelde kosten nieuwbouw huis

Bijgewerkt op

Een nieuwbouw huis is heerlijk. Je kunt namelijk compleet zelf bepalen wat je waar hoe wil. De kosten voor een nieuwbouwhuis kunnen op basis van je wensen en eisen natuurlijk ontzettend variëren.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

5

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 5 op 5 op basis van 3 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Nieuwbouwhuis bouwen: dit zijn de gemiddelde kosten

Het is een droom van velen: een eigen huis laten bouwen. De mogelijkheid om de gehele woning zo te ontwerpen en het huis te bouwen zoals je zelf wilt, spreekt veel mensen aan. Heb je een mooi stuk grond op het oog of een bouwval dat je wilt laten afbreken om er een nieuwbouwhuis te bouwen? Dan ben je vast benieuwd met welke kosten je te maken krijgt en hoe je zo'n enorme klus het best aan kan pakken.

Een huis bouwen vraagt om serieus vakmanschap, want er is kennis en kunde op meerdere fronten voor nodig. Het start al met het ontwerp. Je weet waarschijnlijk wel wat je wilt, maar leiden die wensen ook automatisch tot een goed ontwerp van een duurzame, solide woning? En weet je hoe je jouw wensen tot een bouwtekening kan verwerken? Is het antwoord 'nee', dan is het slim een architect in te schakelen. Is het ontwerp gemaakt, dan laat je de bouw van het nieuwbouwhuis het best over aan een ervaren aannemer. Hij weet precies welke vakman hij voor welke klus kan inschakelen, houdt het overzicht over zo'n groot project en weet wat de valkuilen zijn.

Ga je jouw droom om een huis te bouwen waarmaken? Schakel dan betrouwbare en ervaren vakmannen in, zodat jouw droom niet in een nachtmerrie eindigt. Via Werkspot kom je in contact met architecten en aannemers die jou kunnen helpen de droom van een eigen woning bouwen te verwezenlijken. Plaats je klus en het eerste contact is zo gelegd.

Huis bouwen kosten

Soort klusGemiddelde kosten
Bouwtekening makenvanaf € 550,-
Uurtarief aannemer€ 30,- tot € 45,-
Nieuwbouwhuis tot 100 m2 € 460,- per m²
Nieuwbouwhuis tot 150 m2 € 380,- per m²
Nieuwbouwhuis tot 200 m2 € 350,- per m²

Een prijsindicatie geven van een nieuwbouwhuis bouwen is niet eenvoudig. Het hangt erg af van jouw wensen en de manier waarop je dit project aanpakt. In deze tabel zijn we uitgegaan van een casco woning. De dragende constructie van het huis en de buitenafwerking zijn inbegrepen, het complete interieur moeten de vakmannen nog bouwen. Tevens zijn bovenstaande kosten exclusief kosten voor de grond.

Wat komt er allemaal kijken bij het bouwen van een woning?

Een huis bouwen is een enorm project, waar veel bij komt kijken. Voordat het project echt start, heb je al een aantal stappen te zetten:

 • Financiering regelen voor de grond en het bouwen van het huis.
 • Grond vinden en aanschaffen.
 • Vergunning regelen. In verreweg de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig voor het laten bouwen van een woning. Zeker als er op dit moment nog geen woning op het stuk grond staat. Informeer hiernaar bij je gemeente of het omgevingsloket.

Heb je de het stuk land gevonden, weet je wat je te besteden hebt voor het bouwen van het nieuwbouwhuis en is de vergunning rond? Dan kan je starten met het bouwen van het huis. Ook daar zijn verschillende stappen te zetten en keuzes te maken. Om je een zo volledig mogelijk beeld te geven van het totale project, lichten we de belangrijkste stappen hieronder toe.

 • Huis ontwerpen
 • Huis bouwen - casco
 • Huis bouwen - interieur

Huis ontwerpen

De start van een huis bouwen, is een goed ontwerp dat aansluit bij jouw eisen, wensen en budget. Voor het ontwerpen van een huis, neem je meestal een architect in de arm. Daarbij kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Heb je al een goed beeld van hoe je jouw woning wilt hebben? Dan kan je de architect vragen een bouwtekening te maken van jouw ontwerp. Zo weet je zeker dat het huis dat je in gedachten hebt bouwkundig gezien ook stevig genoeg is om in te wonen. De bouwtekening gebruikt de aannemer als blauwdruk voor het bouwen van het nieuwbouwhuis. Voor het maken van een bouwtekening ben je minimaal € 550,- kwijt. Vaak komen er ook nog advieskosten van de architect bij. Bespreek daarom vooraf goed wat je verwacht van de vakman en wat er eventueel al is aan ontwerp of informatie. Zo kan de architect je een realistisch kostenplaatje geven.

Heb je een bouwtekening beschikbaar? Dan kan je zelf een aannemer zoeken die jouw huis gaat bouwen. Je kan het bouwen van de woning ook laten begeleiden door de architect zelf. Blijft de architect betrokken bij het project, dan weet je zeker dat de vaklui het ontwerp zo uitvoeren als de architect heeft bedoeld en niet zomaar concessies doen. Aan de betrokkenheid van de architect bij het bouwen van je woning hangt wel een prijskaartje. Een architect is geen aannemer, maar meer een projectleider. Om de bouw en de vakmannen te begeleiden heb je daarom vaak alsnog ook een aannemer nodig.

Huis bouwen - casco

Is de ontwerpfase afgerond en heb je een bouwteam beschikbaar, dan kan het bouwen van jouw nieuwbouwhuis beginnen. Laat je een woning bouwen, dan gaan de aannemer en het bouwteam met veel verschillende werkzaamheden aan de slag. Zo komen er bij het bouwen van een huis onder meer de volgende werkzaamheden kijken:

 • Egaliseren en bouwklaar maken van de grond
 • Aanleggen of aansluiten riolering en drainage
 • Plaatsen van de fundering
 • Plaatsen van het stalen of houten skelet
 • Muren metselen
 • Ramen en kozijnen plaatsen
 • Dak plaatsen

Bij bijna iedere stap in het bouwen van een huis heb je keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een stalen of houten constructie? Wil je bakstenen muren, kies je voor stucwerk aan de buitenkant, of wil je juist veel ramen in je woning? En ga je voor bakstenen of bijvoorbeeld riet op het dak? De keuzes die je maakt bepalen grotendeels de prijs die betaalt voor het bouwen van de woning.

Huis bouwen - interieur 

Als jouw woning casco is opgeleverd, start de volgende fase van het bouwen van je huis: het interieur. En dan hebben we het nog niet over het meubilair, maar voornamelijk over de vaste elementen, zoals de vloer, wanden, badkamer en keuken. Ook hier geldt dat jouw keuzes de prijs bepalen voor het bouwen van je huis. In bovenstaande prijsindicatie hebben we de kosten voor deze fase niet opgenomen, omdat strikt genomen het bouwen van je huis na de casco oplevering is afgerond. Maar natuurlijk hoort dit wel bij het gehele project. We geven je daarom graag een indicatie van de kosten van de grootste klussen in huis.

Huis bouwen - vloer plaatsen
Bij het bouwen van een huis, bepaalt de vloer voor een groot deel de sfeer die je in huis creëert. Ga je bijvoorbeeld voor een landelijke, romantische uitstraling met een houten vloer? Hou dan rekening met een bedrag tussen de € 8,- en € 21,- per m² voor het plaatsen van de vloer. Een meer moderne, strakke uitstraling krijg je door bijvoorbeeld een gietvloer te plaatsen. Die kosten variëren van € 50,- tot € 100,- per m². Wil je meer weten over de kosten? Kijk eens op:

Woning bouwen - afwerking wanden
De wanden van jouw nieuwbouwwoning kan je voorzien van strak stucwerk. De prijs daarvan varieert van € 10,- tot € 18,- per m². Behangen is een goedkopere optie, daarvoor betaal je gemiddeld € 2,- tot € 10,- per m². Laat je een binnenschilder daarna alles afwerken met een frisse laag verf? Reken dan op een bedrag van € 6,- tot € 15,- per m². Benieuwd naar alle prijsinformatie voor deze klussen?

Huis bouwen - keuken plaatsen
Een nieuwbouwhuis bouwen is niet compleet zonder een keuken die aan al jouw wensen voldoet. Naast de aanschaf van de keuken, betaal je plaatsingskosten als je deze laat plaatsen door een vakman. Hou daarvoor rekening met een bedrag tussen de € 700,- en € 2.500,-. Meer informatie vind je op:

Woning bouwen - badkamer plaatsen
De laatste grote keuze die je moet maken als je een huis laat bouwen, is de badkamer. Kies je een ligbad of een luxe douche? En laat je ook direct een tweede toilet plaatsen? Allemaal keuzes die de totaalprijs beïnvloeden. Om je een idee te geven van de kosten: voor een complete badkamer ben je gemiddeld tussen de € 7.000,- en € 17.000,- kwijt. Lees meer op:

Hoe kan ik het bouwen van mijn nieuwbouwhuis zo goedkoop mogelijk houden?

Een nieuwbouwhuis bouwen is geen goedkope onderneming. Toch zijn er enkele manieren waarop je de kosten aanzienlijk kan drukken: Bijvoorbeeld door een prefab nieuwbouwhuis te bouwen. Je huis is dan grotendeels van tevoren in een fabriek gemaakt. Er is in zo’n geval duidelijk geen sprake van maatwerk, wel van lagere kosten voor het bouwen van een huis. Van binnen kun je een prefab woning overigens nog steeds een eigen twist geven en de kwaliteit van dit type huis is zeer goed.

Wellicht staat er op de grond die je hebt gekocht nog een oud huis. Het is altijd interessant om te kijken wat de kosten zijn om dit huis te renoveren in plaats van een nieuw huis te bouwen. In de meeste gevallen is dit namelijk goedkoper dan helemaal opnieuw beginnen en het biedt nog steeds veel mogelijkheden. Ook kan je kiezen voor een houtskelet in plaats van bouwen met bakstenen. Wanneer je een huis gaat bouwen op basis van een houtskelet, is er wederom sprake van prefab; een standaard sjabloon als het ware, waardoor je de kosten drukt.

Het bouwen van een nieuwbouwhuis via Werkspot laten uitvoeren?

Zelf een huis bouwen is iets dat je meestal maar een keer in je leven doet. Niet gek dus, dat je vooral wilt dat dit goed en duurzaam gebeurt. Zo kan jij nog jaren genieten van jouw nieuwbouwhuis. Ga daarom voor de zekerheid en kwaliteit van een betrouwbare, ervaren vakman voor het bouwen van je huis. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig met ze in contact. Plaats je project online en het eerste contact is zo gelegd. Lees voordat je een keuze maakt ervaringen van andere klanten, zodat je een beeld krijgt van de werkwijze en kwaliteit die de vakman kan leveren. Heb je een geschikte vakman gevonden? Dan staat niets jou nog in de weg om snel met het bouwen van je huis te starten.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten huis renovatie
 2. Kosten gietvloer plaatsen
 3. Kosten kelder bouwen
 4. Kosten stucwerk binnen
 5. Kosten Tuinontwerp