Een muur metselen: wat kost het?
Goed metselwerk maakt of breekt een huis, daarom is het essentieel om dit project goed uit te denken. Het optrekken van een stenen muur heeft heel wat voeten in de aarde. Heb je nog nooit gemetseld of heb je weinig tijd, dan raden we je aan om een dergelijk project aan een erkende metselaar over te dragen. Een echte metsel specialist die kwalitatief en secuur werk aflevert en van wanten weet. Om de kosten voor de uitbesteding van je metselwerk zo nauwkeurig mogelijk te berekenen, moet je met een aantal factoren rekening houden. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende mogelijkheden en prijsbepalende elementen voor het metselen van een stevige muur.
Wil je zelf een huis bouwen of een uitbouw aan je woning maken, dan moet er gemetseld worden. Door metselstenen met een mortel tegen en op elkaar te leggen, trek je een solide muur op. Echter, metselen behelst meer werk dan alleen stenen op elkaar plaatsen. Om scheuren in je muren te voorkomen, moet je de muur loodrecht opbouwen. Daarnaast moet de fundering stevig genoeg zijn voor de steensoort die je gebruikt. Bovendien moet je op voorhand rekening houden met de plaatsing van de verschillende aan te leggen leidingen. Om al deze facetten goed te laten verlopen, doe je er goed aan om metselwerk uit te besteden aan een professionele metselaar. Dankzij zijn of haar jarenlange ervaring met metselen, bezorgt een metselaar je een strakke nieuwe muur die voldoet aan al jouw wensen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor metselen?
Het is lastig om een eenduidige prijs voor metselen te noemen. Metselaars werken namelijk allemaal met een eigen uurprijs. Vaak ligt deze tussen de €30 en €45 euro per uur. Daarnaast hangt de prijs af van hoeveel mankracht het project nodig heeft. Ten derde spelen de kosten van de metselaar een rol in de uiteindelijke prijsbepaling. Heeft hij of zij een ongevallenverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, dan ligt de uurprijs doorgaans hoger. Het voordeel hiervan is wel dat er bij mogelijke ongelukken geen problemen ontstaan, die zijn namelijk gedekt. Stel dat de metselaar een dakpan van je dak afstoot die vervolgens op je auto belandt, dan weet je dat dit verzekeringstechnisch goed afgehandeld wordt.
Zo bepaal je de metselkosten
Of het nu een grote buiten- of binnenmuur betreft of een barretje als afscheiding in je open keuken, ieder metselproject bestaat uit verschillende onderdelen. Wat voor muur wil je laten metselen, heb je een voorkeur voor een speciaal soort verband, steen of voeg? Al deze elementen komen met een eigen prijskaartje. Daarnaast speelt de grootte van het project een rol voor de uiteindelijke prijs.
Verschillende muursoorten
Muren zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je een muur die net zo dik is als de kop - ofwel breedte - van de steen, kies dan voor een halfsteensmuur. Voor een steensmuur moet de muur juist even dik als de lengte van de steen zijn. Steensmuren werden vroeger gebouwd als dragende buitenmuur zonder spouw of als muur tussen twee huizen.
Een binnenmuur bestaat vaak uit gasbeton of cellenbeton. Dit hoef je niet te metselen, lijmen alleen volstaat ook. Bij buitenmuren, zoals dragende of niet-dragende gevels en tuinmuren, is de fundering belangrijk. Stel je woont in een omgeving met veel kleigrond, zoals Almere, dan moet je de grond goed heien voordat je een muur plaatst. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de muur verzakt of scheurt. Woon je juist in een omgeving waar veel zandgrond is, zoals Putten, dan veranker je de fundering door een gat te graven waar je beton in laat storen.
Metselverbanden
Het steensverband is de wijze waarop stenen, met name bakstenen, aan de buitenkant van een muur zijn geordend. Goed metselverband zorgt niet alleen voor de juiste hechtheid, maar geeft de muur ook een mooie uitstraling. Bij steensverband is de muur even dik als de strek van een steen, ongeveer 210mm. Voor het metselen van halfsteensverband heeft de muur een dikte van een halve steen, ongeveer 110mm, en verspringen de stenen een kop per gemetselde laag.
Dan heb je nog wildverband, dit is een vrij legsysteem waarbij de koppen en strekken van stenen in een willekeurige vorm worden gelegd. Voor Vlaams verband worden de koppen en strekken in een vast patroon met elkaar afgewisseld. Aangezien er bij het metselen van zowel wild- als Vlaams verband meer zaagwerk komt kijken, zijn deze varianten duurder dan steens- en halfsteensverband.
Diverse steensoorten bepalen de prijs
De standaard metselsteen is baksteen, een rechthoekig gevormde klei die tussen de 850 en 1200°C gebakken wordt. Bakstenen zijn vormvast en hebben weinig last van krimp of uitzetting. Daarnaast heb je onder andere kalkzandsteen, dit zijn stenen die kunstmatig verkregen zijn door een mengsel van kalk en zand. Deze steensoort is kwetsbaar voor weersinvloeden en daarom niet geschikt voor buitenmuren. Het verschil tussen een baksteen en een steentype in een ander formaat of kleur, is dat er bij de laatstgenoemde meer en specifieker werk komt kijken en dus duurder is.
Van holle voeg tot knipvoeg
Naast muur-, verband- en steensoorten, speelt het soort voeg ook een grote rol in de prijs van je uiteindelijke project. Bij een holle voeg wordt de voeg licht uitgehold, zodat de stenen meer op zichzelf komen te staan. De stootvoeg is de verticale voeg in het metselwerk en zoals de naam al verraad, ligt een verdiepte voeg enkele millimeters dieper ten opzichte van de stenen.
Een knipvoeg is een opliggende voeg die in duidelijk contrast staat met de stenen. Ook bij snijvoegen steekt de voeg buiten de stenen, maar hierbij wordt de voeg aan beide kanten met een voegijzer afgesneden. Het verwerken van knip- en snijvoegen is een vak apart. De voegen zijn massiever en verkrijg je door een voegmiddel van kalk en klei. Dit alles zorgt ervoor dat deze varianten duurder zijn.
De grootte van het project
De meeste metselaars werken met een projectprijs die niet gebaseerd is op het aantal vierkante meters. De totaalprijs is gebaseerd op de uurprijs van de metselaar. Het houdt overigens wel in dat een grote muur metselen omgerekend goedkoper is dan een kleine muur. Ga je een schoorsteen metselen, dan is het van belang of je een puntdak of een plat dak hebt. Bij een puntdak moet de metselaar een steiger en extra mankracht inhuren, wat zorgt voor een hogere prijs.
Laat je het metselwerk door een expert via Werkspot uitvoeren?
Je hebt nu een overzicht van de gemiddelde prijzen voor het metselen van muren. De volgende stap is om te bepalen of de berekende prijs klopt met de prijs en wens die je in gedachten hebt. Zodra je beslist om je project over te dragen aan een specialist via Werkspot, dan kun je de opdracht direct op de website plaatsen. Vergelijk het werk dat onze metselaars eerder hebben uitgevoerd door middel van de reviews van andere consumenten. Op basis hiervan vind je eenvoudig een betrouwbare metselaar die je metselwerk tot in de puntjes aflevert.