Gemiddelde kosten carport bouwen

Bijgewerkt op

Wanneer je je auto graag wil beschermen tegen weer en wind, is het een goed idee om een carport te bouwen. Maar ben je er wel van bewust dat bij het bouwen van zo’n carport stiekem nog de nodige bouwkundige kennis en vakkundigheid komt kijken.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.1

Top beoordelingen aannemers

Onze aannemers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.1 op 5 op basis van 14 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten carport bouwen

Wanneer je je auto graag wil beschermen tegen weer en wind, is het een goed idee om een carport te bouwen. Ook als je geen auto onder het afdak hebt staan, is een carport ideaal om droog van je fiets te kunnen stappen. En hoewel het misschien lijkt alsof je met vier palen en een dak al een heel eind bent, komt er bij het bouwen van een carport veel meer kijken. Je auto staat eronder, dus je wilt niet het risico lopen dat de constructie niet goed is en het dak naar beneden valt. Of dat je denkt een waterdichte oplossing te hebben, maar dat er toch lekkages ontstaan, omdat de carport niet op de juiste manier geplaatst is.

Gemiddelde kosten voor het bouwen van een carport

Soort klusGemiddelde prijs
Carport bouwen€ 2.000,- tot € 7.000,-
Houten carport bouwenvanaf € 2.200,-
Stalen carport bouwenvanaf € 2.800,-
Dakisolatie carport € 3.500,-
De kosten van het bouwen van een carport zijn van verschillende factoren afhankelijk, zoals de afmeting, het materiaal en afwerking. De prijzen in deze tabel zijn indicatief. Ze kunnen afwijken van de uiteindelijke prijzen in de offerte van de vakman.

Om gammele constructies te voorkomen, is het slim om de klus 'carport bouwen' uit te besteden aan een ervaren vakman. Die kan jou niet alleen helpen met het plaatsen van een carport, maar kan je ook adviseren over welke materialen en bouwconstructies het best passen bij jouw wensen en budget. Bij het bouwen van een carport heb je veel mogelijkheden, bijvoorbeeld qua materiaal van de constructie en het dak. Verdiep je daarom voordat je start met het bouwen van de carport eerst in de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat de carport aan jouw wensen en eisen voldoet en dat je jarenlang plezier hebt van jouw carport. Via Werkspot kom je snel en eenvoudig in contact met ervaren vakmensen die jou kunnen adviseren over de mogelijkheden en de carport graag voor je bouwen.

Carport bouwen: wat bepaalt de prijs?

Wil je een carport bouwen naast of aan je huis? Dan kan het zeker geen kwaad de mogelijkheden te bekijken voor een tweedehands carport. Dat kan je namelijk een hoop geld schelen! Ook dan kan je een vakman vragen de carport te plaatsen. Toch liever een nieuwe carport plaatsen? Dan bepalen de verschillende te kiezen materialen de uiteindelijke prijs. Daarnaast zijn nog een aantal andere keuzes te maken, zoals: ga je de carport bouwen aan je huis vast of ga je voor een losstaand exemplaar? En wat voor dak plaats je op je carport? Het zijn allemaal beslissingen die een rol spelen in de uiteindelijke prijs die je betaalt voor het bouwen van de carport.

Carport bouwen kosten

Kosten carport bouwen

Ongeacht het materiaal dat je kiest, moet de vakman de carport altijd maken. De prijs van een carport bouwen, is meestal afhankelijk van het formaat van de carport. Hoe groter, hoe hoger de prijs. Het bouwen van de carport duurt tenslotte langer naarmate het bouwwerk groter is. Gemiddeld genomen is een carport 18 m² groot. Laat je een carport bouwen van dit formaat, hou dan rekening met een bedrag tussen de € 800,- en € 1.000,- aan arbeidskosten.

Tweedehands of nieuwe carport plaatsen

Op diverse tweedehands websites zijn carports te vinden die de initiële eigenaar voor een mooie prijs van de hand doet. Dat scheelt je uiteraard geld. Om de carport te plaatsen, schakel je het best de hulp in van een vakman. Zo weet je zeker dat de constructie stevig staat en de carport zonder risico's te gebruiken is. Ook als je iets aan de carport moet wijzigen, om het perfect passend te maken voor jouw situatie, is het fijn als er een expert kan meekijken. De prijs voor plaatsing komt gemiddeld neer op zo’n € 800,- tot €1.000,- aan arbeidskosten. Als de vakman de carport moet aanpassen, kunnen deze kosten hoger uitvallen.

Aanbouw of vrijstaande carport bouwen

In verreweg de meeste gevallen, kiezen mensen voor een carport die vastzit aan het huis, maar je kan er ook voor kiezen een losstaand exemplaar te plaatsen. Een losse carport plaatsen, is vaak wat duurder, omdat het meer tijd en moeite kost om de constructie stevig op de grond te bevestigen. De carport kan tenslotte niet leunen op de constructie van de woning. Ter indicatie: voor een grenenhouten aanbouw carport betaal je inclusief materiaal ongeveer € 2.200,-. Voor een grenenhouten losstaande carport moet je rekening houden met zo’n € 2.700,-.

Materialen

Een carport kan je maken van verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hout
  Een houten carport is vaak de meest voordelige optie. Grenen is een populaire houtsoort, omdat deze relatief goedkoop, maar toch duurzaam is. Naast de prijs is een ander voordeel van hout het feit dat je de palen kan schilderen in iedere kleur die je wenst. Zo kan je de carport qua kleurstelling precies laten aansluiten bij de uitstraling van je woning. Hou voor een houten carport rekening met een prijs vanaf € 2.200,-.
 • Aluminium
  Een carport bouwen van aluminium geeft een licht en modern eindresultaat. Let bij het gebruik van een aluminium frame wel goed op het soort dak dat je op de carport plaatst. Laat je het dak bijvoorbeeld ook isoleren, dan vergroot dat het gewicht aanzienlijk. Het is slim om je vooraf goed te verdiepen in de draagkracht van een aluminium frame. Een vakman kan je daarover informeren.
 • Staal
  Staal is een sterk en duurzaam materiaal, maar er hangt ook wel een hoger prijskaartje aan. Bij een stalen carport kan je rekening houden met een bedrag beginnend bij € 2.800,-. Een stalen carport gaat in de regel wel langer mee dan een houten exemplaar en geeft je carport een stoere, strakke uitstraling.
 • Kunststof
  Wil je geen omkijken hebben naar het onderhoud van de carport, dan kan je overwegen een kunststof carport te plaatsen. Kunststof is een goedkopere optie dan staal en heeft, in tegenstelling tot hout, nauwelijks onderhoud nodig. Je kan kunststof in verschillende kleuren kopen, zodat er altijd wel een kleur is die bij jouw woning past.

Type dak

Ook bij de keuze voor het dak, heb je veel verschillende opties. Je kan gaan voor een dak in hetzelfde materiaal als de constructie, zoals hout. Je kan ook kiezen voor een glazen dak of doorzichtig kunststof, zodat er overdag natuurlijk licht in jouw carport schijnt.

Naast materiaalkeuze, is ook de vorm iets dat je zelf kan bepalen. Je kan kiezen voor een plat dak, dat je bijvoorbeeld met bitumen laat bedekken. Een andere optie is een koepeldak. Voordeel daarvan is dat sneeuw er niet op blijft liggen, maar naar beneden glijdt. Dat verkleint het risico op lekkages.

Tot slot kan je overwegen het dak te isoleren. Goede isolatie zorgt ervoor dat je carport en de gestalde auto in de winter warmer blijft en in de zomer juist lekker koel. Isolatie is echter niet voordelig en kan je niet op ieder dak aanbrengen. Een glazen koepeldak isoleren, is bijvoorbeeld niet mogelijk. Ga je voor extra isolatie, dan moet je doorgaans rekening houden met € 3.500,- aan extra kosten.

Verlichting aanbrengen

Ga je een carport bouwen, vergeet dan ook de verlichting niet. Het is 's avonds een stuk gezelliger en veiliger aankomen in een goed verlichte carport, dan wanneer je de auto moet parkeren in een donkere, onverlichte carport. De verlichting is vaak vooral functioneel. De sfeer die je ermee creëert, is doorgaans minder van belang. Je kan daarom bijvoorbeeld kiezen voor verlichting met sensoren. De lampen gaan dan aan als je met de auto of fiets in de buurt komt, zonder dat je carport continu verlicht blijft.

Vergunning nodig voor carport bouwen?

Ga je een carport bouwen, dan ben je vast benieuwd of je daar een vergunning voor nodig hebt. Kan je de volgende vragen met 'ja' beantwoorden, dan is een vergunning meestal niet nodig.

 • Is de oppervlakte van de carport 30 m2 of kleiner?
 • Is de hoogte van de carport maximaal drie meter?
 • Bouw je geen wanden bij in de carport?

Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats. De regels voor wat je wel en niet vergunningsvrij mag bouwen, kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom slim om vooraf uit te zoeken of je jouw voor het bouwen van de carport een vergunning nodig hebt. Of je een carport vergunning nodig hebt, check je eenvoudig via het Omgevingsloket of direct via jouw gemeente.

Het bouwen van een carport via Werkspot laten uitvoeren?

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten voor een carport bouwen en hoe deze zijn opgebouwd, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen van Werkspot? Plaats dan eenvoudig een klus en kom in contact met ervaren vakmannen die jouw carport kunnen bouwen. Wil je vóór het plaatsen van de klus wat reviews lezen over onze specialisten? Dat kan. Bekijk eerder werk van onze vakmannen en kom zo tot een weloverwogen keuze voor een vakman die jouw carport gaat maken.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten tuinaanleg
 2. Kosten Veranda bouwen
 3. Kosten Tuinhuis plaatsen
 4. Kosten dakrenovatie
 5. Kosten aanbouw of opbouw plaatsen

Vind een aannemer dichtbij