Ontdek de gemiddelde prijs van het plaatsen van een lichtkoepel

Bijgewerkt op

Wil jij meer licht in je aanbouw, schuur of garage? Ontdek hier de gemiddelde prijs voor het plaatsen van een vlakke lichtkoepel door een vakman.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 340 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Lichtkoepel plaatsen: wat zijn de gemiddelde kosten? 

Wil jij graag meer licht in je aanbouw of garage? Kies dan voor een bolle of vlakke lichtkoepel.  Je krijgt niet alleen meer licht en frisse lucht. Je bespaart ook op de energiekosten, omdat je overdag minder vaak het licht hoeft aan te doen.

Om een lichtkoepel te plaatsen, is een gat nodig in het platte dak van jouw aanbouw. Het maken van een gat en het plaatsen van de lichtkoepel is een ingewikkelde klus. Wanneer je dit zelf doet, loop je het risico dat de constructie niet waterdicht is. Daarom kun je voor deze klus het beste een vakman inhuren. Naast de materiaalkosten betaal je dan ook voor de uren die de vakman aan het werk is. De vakman bepaalt zijn prijs op basis van de volgende onderdelen.

 • Nieuw plaatsen of vervangen koepel
 • Materiaal van het dak (hout of beton)
 • Afwerking binnen
 • Afwerking buiten

Gemiddelde kosten vlakke lichtkoepel 

Soort klusGemiddelde prijs exclusief btw
Aanschaf lichtkoepel€ 300,- tot € 1.500,-
Plaatsen lichtkoepel€ 350,- tot € 1.500,-

Voor het plaatsen van de lichtkoepel (inclusief aanschaf) moet je dus rekening houden met een bedrag tussen de € 650,- en € 3.000,-. Een vakman kan je voor het aannemen van de klus een specifieke prijs geven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat is de gemiddelde prijs van een lichtkoepel? 

Naast de kosten voor de vakman betaal je een prijs voor de lichtkoepel. De prijs van een lichtkoepel is afhankelijk van de afmeting, het merk, het materiaal, de wanddikte en de uitvoering.

Aanschaf van de koepelKosten
Aanschaf lichtkoepel€ 300,- tot € 1.500,- exclusief btw
 • Afmeting

De afmeting van de lichtkoepel is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je dak, maar ook van de hoeveel licht die je nodig hebt. Is de lichtkoepel de enige natuurlijke lichtbron? Dan heb je een grotere lichtkoepel nodig dan wanneer er al vier ramen in de ruimte aanwezig zijn. Welke afmeting je kiest, heeft ook met je budget te maken. Hoe groter de lichtkoepel, hoe hoger de kosten.

 • Velux lichtkoepel of Fakro, Jet Bik of Dakoplast? 

Er zijn verschillende merken lichtkoepels. Welk merk je kiest, heeft effect op de prijs van de lichtkoepel. Op de markt zijn koepels van Velux, Fakro, Jet Bik of Dakoplast. Laat je goed voorlichten welke lichtkoepel past op jouw dak.

 • Glazen of kunststof koepel?

Voor het materiaal van de koepel kun je kiezen voor glas of kunststof. Vaak is het advies om te kiezen voor een kunststof lichtkoepel. Het materiaal is sterker dan glas. Afhankelijk van het soort kunststof is het materiaal tot 250 keer sterker dan glas. Wel zo veilig. Bij een kunststof koepel kun je kiezen voor een melkwitte lichtkoepel. Bij deze koepels heb je minder last van de zon. Ook geven deze koepels je meer privacy. Handig wanneer je bovenburen hebt. Over het algemeen zijn de prijzen voor een transparante en melkwitte lichtkoepel hetzelfde. Je betaalt wel hogere kosten naarmate het kunststof sterker is.

Een glazen lichtkoepel is het duurst en het minst sterk. En hoewel de meeste mensen voor een kunststof koepel gaan, geldt dit zeker niet voor iedereen. Sommige mensen kiezen bijvoorbeeld voor glas, omdat een glazen koepel een elegantere uitstraling heeft. Daarnaast isoleert glas beter de warmte. Ook houd je met glas ongewenste geluiden beter buiten. Het is dus van meerdere factoren afhankelijk of een glazen koepel bij je past.

 • Koepel: enkelwandig, dubbelwandig of driedubbelwandig? 

Bij een dakkoepel kun je kiezen voor verschillende wanddiktes. Hoe dikker de wand, hoe hoger de prijs. Welke dikte bij jouw lichtkoepel past, heeft vooral te maken met de isolatie. In de regel is het daarom slim om met de vakman te overleggen waar de koepel komt. Hij kan je dan een advies geven welke isolatie nodig is.

Een enkelwandige dakkoepel isoleert matig en is vooral geschikt voor ruimtes die niet continu warm hoeven te blijven, bijvoorbeeld de garage. Bij een dubbelwandige lichtkoepel krijg je een goede isolatie. Zo voorkom je onnodig warmteverlies door de koepel. Het beste isoleert de driewandige lichtkoepel. Wanneer je voor deze variant kiest, blijft in de winter de warmte binnen en de kou buiten. In de zomer is dat precies andersom.

 • Uitvoering

Ook bepaalt de uitvoering van de lichtkoepel de prijs van de aanschaf. Je kunt kiezen voor een vaste koepel, eentje die je met de hand opent of voor een elektrische koepel. Plaats je de koepel in een ruimte waar weinig ventilatiemogelijkheden zijn? Kies dan voor een model dat je kunt openen. Zo breng je toch voldoende frisse lucht in de ruimte. Je kunt de koepel met de hand openen, maar je kunt dit ook elektrisch doen. Kies je voor een elektrische bediening? Dan kun je inplannen wanneer de koepel open en dicht moet gaan. Zo hou je altijd frisse lucht in de ruimte. Uiteraard zijn de modellen die open kunnen duurder dan de vaste koepels.

 • Bolle of vlakke lichtkoepel? 

Bij de uitvoering kun je ook kiezen tussen een vlakke of een bolle lichtkoepel. Wanneer je een vlakke lichtkoepel wilt, kies je automatisch voor een glazen koepel. Dit materiaal is duurder dan het kunststof van de bolle koepel. Ook is een vlakke koepel een stuk zwaarder dan een bolle koepel. Dit merk je in de kosten voor het transport, maar ook in de kosten voor de montage. Ook is niet elk dak geschikt voor een vlakke lichtkoepel door het hoge gewicht. Laat je in de keuze voor de soort koepel dus niet alleen leiden door wat je mooi vindt. Bespreek goed met de vakman de mogelijkheden. Zo kun je een goede keuze maken.

Wat kost het plaatsen van een lichtkoepel? 

Voor de montage van een lichtkoepel heb je een vakman nodig. Zo voorkom je lekkages. Onderstaand bedrag is zonder de kosten die je betaalt voor de aanschaf van de koepel.

PlaastingKosten
Plaatsen lichtkoepel€ 350,- tot € 1.500,- exclusief btw

Lichtkoepel: nieuw of vervangen? 

Bij het maken van het prijsvoorstel kijkt de vakman eerst of het om een nieuwe koepel gaat. Wanneer jij namelijk een nieuwe koepel wilt, moet de vakman een gat in het dak maken. In dit geval moet hij ook vaak de balken waar het plafond op steunt omleggen. Dit kost meer tijd en dus geld, dan het vervangen van een bestaande koepel. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer je ook voor dezelfde afmetingen kiest. Wanneer de nieuwe koepel een andere afmeting heeft, neemt de vakman dit ook mee in de prijs.

Betonnen of houten dak? 

De vakman bevestigt de dakkoepel met schroeven in het dak. Hij gebruikt over het algemeen veiligheidsschroeven om inbraak tegen te gaan. Het maken van een gat in een houten dak is over het algemeen eenvoudig voor een professional. De vakman hoeft in dit geval alleen een balk om te leggen. Bij een betonnen dak tot 25 centimeter dik kan de vakman een gat in het plafond zagen. Wanneer het dak dikker is, heeft hij een diamantboor- of zaag nodig. Dit gereedschap is kostbaar en dit merk je daarom ook direct in de kosten.

Afwerking binnen

Laat jij een nieuwe lichtkoepel plaatsen? Dan moet je niet alleen nadenken over het plaatsen van de koepel, maar ook over de afwerking binnen. Je kunt het plafond opnieuw laten stuccen of in ieder geval een schilder inhuren. Zo ziet de lichtkoepel er niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant netjes uit.

 • Benieuwd naar de kosten voor het stuccen van jouw plafond? Werkspot heeft de kosten voor je op een rijtje gezet.

 • Wil jij je plafond laten schilderen? Ontdek hier de gemiddelde kosten.

Tot slot kun je bij de afwerking van de koepel ook kiezen voor het verduisteren van de koepel. Bijvoorbeeld door te kiezen voor melkwit kunststof of voor verduisterende gordijnen.

Afwerking buiten

De vakman monteert de lichtkoepel op het dak met een zogeheten dakopstand . Een opstandvoorkomt dat er water op het dak blijft liggen. Je kunt kiezen voor een houten, PVC of polyester opstand. Hout is het goedkoopst, maar gaat ook minder lang mee. Hout scheurt sneller en vergroot de kans op lekkage. PVC is goedkoper dan polyester, maar isoleert ook minder goed. Laat je daarom altijd goed voorlichten door een vakman.

Na het plaatsen van de lichtkoepel en de dakopstand werkt de vakman het dak verder af. Om de koepel helemaal waterdicht te maken, kiest de vakman voor waterdichte kit, bitumen of EPDM. Deze werkzaamheden zijn in de prijs inbegrepen.

Voor de vakman begint met het plaatsen van de lichtkoepel inspecteert hij het dak en de dakbedekking. Is het dak aan vervanging toe? Dan adviseert hij je om de volledige dakbedekking te vervangen.  Je krijgt vooraf een inschatting van de kosten.

Advies van de vakman

Wil jij een lichtkoepel laten plaatsen? Bereid je dan goed voor. Om je op weg te helpen, hebben wij alvast een van onze professionals gevraagd om advies.

Intra Dakwerken heeft veel ervaring met het plaatsen van lichtkoepels: *"Bij nieuwe koepels is het verstandig om te kiezen voor een schuinstaande koepel. Dan krijg je meer licht dan wanneer je kiest voor een platte koepel. De koepel moet dertig centimeter van de rand komen. Dit heeft dus ook effect op de afmeting van de lichtkoepel."*